Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Reprezentacja Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente - VIII tura IRP

angst - 2006-01-08, 03:30
Temat postu: VIII tura IRP
VIII tura IRP wystartuje 14 stycznia :)

Do tego czasu ogłoszę konkrety na temat systemu rozgrywek.

Gracze, którzy zawiedli swoja postawą w minionej edycji (100per, Blackmore, Blueman, Browar, Chaosu, Ciap, Habakuk, Martin1234, Muchaldinho, Przemek_nh, Rafal, Raven i Wicher), a chcieliby sie poprawić i kontynuowac przygodę z IRP, proszeni są o nadesłanie zgłoszenia i krótkiego uzasadnienia, dlaczego tym razem powinienem im zaufać :)

Przyjmuję również zgłoszenia od nowych graczy (do 13 stycznia włącznie). Szczegóły można znaleźć tutaj .

Pozdrawiam

Angst

lutalek - 2006-01-08, 23:04

napisze to wprost, zainteresowanie rozgrywkami IRP spada systematycznie, a ty kapitanie nie robisz ostatnio nic aby temu zapobiec

twoje ostatnie ruchy to dramat, przedłużenie VII tury było nic nie dającą stratą czasu
no ale taka perełka jak awans crazy do B2 to już szok, piotrku czy ty naprawde nie rozumiesz że to właśnie ty takimi decyzjami (pobłażanie, przeciąganie, wyrozumiałość) docelowo obniżasz range tych rozgrywek?

niby piszesz że wytęp w elimacjach to nie obowiązek, należy się zastanowić, przemyśleć i itp pierdoły a jednocześnie ciągniesz takich matołów (myśle że to najodpowiedniejsze słowo) do dalszych rozgrywek niejako na siłe

eliminacje do irp trwają już VII ture, jest to mniej więcej ponad rok czasu a ty dotąd nie wypracowałeś spójnej i jasnej koncepcji tych rozgrywek

gre i udział w irp wielu ma w tzw dupie i nie chodzi mi tylko o umawianie się na rozgrywki ale również o sam czynny w nich udział (pamiętne zachowanie roya w ostatnim meczu), czy przez te wszystkie miesiące ani razu nie zastanowiło cię dlaczego tak jest?

prosze nie traktuj tego jako atak na twoją funkcje czy osobe, nie jestem w najmnieszym stopniu zainteresowany objęciem tego stanowiska ale skoro uczestnicze w tych rozgrywkach, to chciałbym wyrazić swoja opoinię - w tym wypadku ostry sprzeciw dla twojej polityki,
przez wiele tur twoja otwarta postawa nie przynosiła pozytywnych efektów, gracze raz z mniejszą raz z większą ochotą przystepowali do rozgrywek ale to co następiło w ostatniej turze to już beznadzieja i uważam że duża w tym wina twoja, właśnie teraz zbierasz plony ze sowjej radosnej dotychczasowej działalności
i nawet nie chodzi o range rozgrywek ale o range funkcji kapitana - mają cię po prostu gdzieś a ty i tak wspaniałomyślnie im wybaczysz

piotrze wg mnie poprawa systemu rozgrywek i regulaminu nie pomoże, takie kosmetyczne zmiany to gówno (pisałem o tym kilka m-cy temu ale to wyśmiałeś a moja wersja się sprawdziła, zaczynałem rozgrywki w b1, spadłem do bc, rozegrałem wszystko co można było rozegrać w mojej grupie i teoretycznie* uzyskałem awans spowrotem do b ale jakbym wogóle olał runde finałową to..... też usyskał bym awans do b)
*teoretycznie wywalczyłem awans do grupy b wynikami (pierwszych trzech miało awansować) ale jakoś dziwnie okazuje się że wystarczyło tylko grać aby awansować, ech co ja gadam ptrzecież można było wogule nie grać i też awansować (crazy)

brawo - wprawdzie to tylko przykład z mojej grupy (najłatwiej mi go opisać bo sam w niej grałem) ale genialnie obrazuje głupote tych ustaleń

tu żadna zmiana już nie pomoże, tu potrzebna jest rewolucja

angst - 2006-01-08, 23:28

Jak do tej pory w IRP jest 13 osób mniej niz w VII edycji. Osoby, które wypadły, a nie nazwałbym ich matołami mimo wszystko, zwykle nie wracają. Systematycznie, z tury na turę liczba osób, które nie grają, spada.

Podkreślałem wielokrotnie, że cały czas dążymy do systemu docelowego. Moim zdaniem, gdyby nie złożoność ludzkich charakterów, stan ten osiągnęlibyśmy już jakieś 3 tury temu. Ludzie nie grają, ale jednocześnie też nie rezygnują :?

Crazy w B to również moim zdaniem kiepski, ale przy okazji jedyny słuszny pomysł - nie chciałem zmieniać regulaminu. Mógłbym oczywiście być bardziej restrykcyjny, ale wybrałem inną ścieżkę.

W mojej opinii największy problem IRP to brak rywali. Gdyby były mecze, to i zainteresowanie byłoby większe. Niestety z namówieniem kogokolwiek na grę jest spory kłopot.

Nadal upieram się przy tym, że IRP jest dla chętnych. Komu nie odpowiadają reguły, system, częstotliwość gier, ten grać nie musi. Mimo wszystko IRP trwa już siedem tur i mam nadzieję, że jeszcze długo przetrwa.

Lutalku - jesteś członkiem PSGRiP, pod którego auspicjami działa IRP. Zwróć się z tym do Zarządu, poproś o odwołanie mnie/votum zaufania/cokolwiek. Ja staram się wywiązywać ze swoich obowiązków jak najlepiej i na pewne sprawy nic niestety nie poradzę.

Pozdrawiam

Angst

P.S. [quote="lutalek"]teoretycznie wywalczyłem awans do grupy b wynikami (pierwszych trzech miało awansować) ale jakoś dziwnie okazuje się że wystarczyło tylko grać aby awansować, ech co ja gadam ptrzecież można było wogule nie grać i też awansować[/quote]

Skąd Ty czerpiesz takie informacje :?: :wow:

lutalek - 2006-01-08, 23:35

ad1) mój post miał służyć temu abyś ruszył mocniej mózgownicą a nie temu żebyś zaczął obawiać się o swoje stanowisko, szkoda że po raz kolejny tego nie zrozumiałeś :|

ad2) ano tutaj to znalazłem
Cytat:

Grupa BC (9 osób)

System analogiczny jak w AB (zatem do zdobycia 48 punktów).

7 najlepszych osób zagra w VIII edycji w grupach B1 i B2 (przydział do grup naprzemienny).
Pozostałe 2 (plus urlopowany Adek) w grupie C.

fakt , pomyliłem sie co do liczby awansujących ale główny sens jest ten sam, grałeś czy olewałeś i tak awansowałeś :P

angst - 2006-01-08, 23:49

To Ty nie rozumiesz.

Nie mam czego się obawiać i niczego się nie obawiam. Znajdź drugiego Angsta, to pogadamy :evil:

Ja naprawdę za to nie biorę pieniędzy :?

Pozdrawiam

Angst

lutalek - 2006-01-09, 00:11

któryś już raz piszesz jak to niewdzięczna funkcja (znajdź drugiego takiego głupiego, znajdź drugiego angsta, mam teraz inne zajęcia, nie mam czasu na umawianie graczy itp)), ile to czasu ci absorbuje, skoro kapitanowanie jest dla ciebie niejako twoją golgotą, to co stoi na przeszkodzie abyś zwrócił się do zarządu o poszukanie twojego następcy albo pomocnika?

bo ja tu widze taką troche podwójną moralność, za każdym razem kiedy próbuje ci zwrócić uwagę na jakieś niedociągnięcia w rozgrywkach to jesteś głuchy na te sugestie lub co najwyżej stawiasz na szali swoje dalsze kapitanowanie (niech mnie oceni zarząd, moge w każdej chwili zrezygnować nie zarabiam na irp) ale jakoś jednak sie z funkcją nie rozstałeś

co do merytoryczności twych odpowiedzi na moje sugestie, jedyną formą jest :wiem że nie jest to dobre rozwiązanie ale tak musi być/ jest najlepszym/ taką podjąłem decyzje

próbuje jakoś usprawnić te rozgrywki ale ty sie tylko obruszasz, a szkoda bo ta funkcja (kapitan) powinna także promować nowe pomysły innych graczy a przynajmniej nie być na nie głuchym i slepym

i napisze to jeszcze raz : mam gdzieś kapitanowanie i nie jestem tym zainteresowany, bo nie byłbym w stanie się tym zająć ale osoba która to robi powinna takie rozgrywki również uatrakcyjniać, a wg mnie tego teraz brak

angst - 2006-01-09, 00:31

Piszę tak, a nie inaczej, bo widzę, że i 100 razy napisać to za mało :|

Ponadto, jak na razie w Twoich postach widzę krytykę, to fakt, ale jakoś nie widzę pomysłów na usprawnienia, które to niby miałbym rozważyć. Wysłuchuję wszystkich uwag, przyjmuję je do wiadomości, ale ponieważ to ja odpowiadam za IRP, to również ja muszę podjąć decyzję. Są one takie, a nie inne i stąd moja propozycja.

Dlaczego nie zrezygnuję? Bo staram się realizować zadania, które mi się powierza. Może to i dziwne, ale tak właśnie jest. Jakby mnie odwołano, to przejdę na kapitańską emeryturę i nie będę musiał czytać takich postów, które wcale nie są dla mnie miłe.

Najśmieszniejsze jest to, że do mnie zwracasz sie z pretensjami, a nie osób, które mnie na stanowisko powołały. To tak, jakbyś Ece pisał, żeby sobie dał bana na rok :D Są odpowiednie władze po to, żeby wszystko działało jak należy.

Co z tego, że napiszę to po raz 20, czy 30 i tak za kilka dni ktoś będzie miał o to pretensje, ale ja uparcie przypominam - rozgrywki IRP służą wyłanianiu reprezentacji Polski, a nie dostarczaniu rozrywki społeczeństwu czy wywoływaniu u ludzi wypieków na twarzy. Od rozrywki jest ZL, możecie powołać sobie ILG, nic nie mam przeciw. Mogą być to oczywiście rozgrywki atrakcyjne, ale najwięcej zależy od Was - graczy. Żeby ocenić system byłoby nieźle, gdyby choć jedna tura odbyła się bez kilku rezygnacji i kilkunastu walkowerów. Takiej szansy jeszcze od losu nie dostałem.

Pozdrawiam

Angst

lutalek - 2006-01-09, 11:45

pisałem to wszystko, bo po cichu liczyłem że pozostali gracze też wtrącą swoje trzy grosze i znajdziemy jakieś wyjście, które umożliwi rozsądniejsze traktowanie rozgrywek, niestety widać się pomyliłem, każdy ma to gdzieś albo obecna sytuacja mu odpowiada

dlatego zamykam ten temat ze swojej strony, skoro nie ma woli zmian lub myle się i najlepiej jest tak jak teraz, niech tak zostanie, grajmy sobie na dotychczasowych zasadach (a właściwie przy ich braku, bo tak częste ich zmiany doprowadziły wg mnie do tego że są nieczytelne, więc jakby ich wogóle nie było)

zdegustowany sytuacja i postawą członków lutalek :zdziwko:

adik - 2006-01-09, 13:50

Nie czytałem przebiegu całej dyskusji, gdyz to głównie nieustannie powtarzające się argumenty w bełkocie Lutalka, z którymi niestety muszę się zgodzić.

Angst! Apeluję do Ciebie o opracowanie rewolucyjnego, naprawdę ciekawego systemu gier, najlepiej osobnego rankingu IRP, turniejów mistrzów IRP, przede wszystkim mniejszą ilością gier (Gomoku to nie jest priorytet w zyciu większości graczy, w związku z czym nie wezmą sobie z dupy 40 minut na grę), a także otwarcie się na odmienność upodobań - proponuję, by nie ograniczać się do 10min/partia - dlaczego nie spróbujesz systemu 2 gry - 5swap, 2 gry - 10 swap? Dlaczego nie ma gier na 3, 5, 10, 20 minut? Może po roku przemyśleń, w końcu postawisz na głos ludu i zaryzykujesz sondy, badania.. ? Skrypt tego forum umożliwia tworzenie ankiet.. Możesz też przecież postawić na otwarte argumenty - proste pytanie: Na jaki czas chciałbyś grać w IRP? Nie można się zamykać na 20 minut - dlaczego to niby ludzie, którzy grają na 1 i 3 mają być dyskryminowani? Takie partie niewątpliwie ćwiczą refleks, przyspieszają myślenie i są zdecydowanie mniej monotonnym rozwiązaniem od gier długodystansowych.. Nie próbuję wnioskować o wprowadzenie tylko szybkich gier, ale czemu nie spróbować jakiejś większej różnorodności?

Cóż, jak najwięcej grup, jak najwięcej turniejów, jak najwięcej rywalizacji i walki.. Niekoniecznie z Węgrami czy Czechami, ale nawet między sobą.. Kto Ci broni organizować turnieje prywatne raz na 2-3 tygodnie, które wyłonią najlepszych IRPowców? Tylko dla graczy, którzy biorą w IRP udział - może gdybyś zapowiedział regularnie odbywające się podobne rozgrywki, to choć kilka osób zastanowiłoby się głębiej nad startem..

Poza turniejami prywatnymi również mecze par - oczywiście tylko w sytuacji, w której są 2 czy 3 ligi.. Wówczas gracz z ligi pierwszej tydzień przed jakimiś-tam rozgrywkami, otrzymałby pod opiekę tego z niższej klasy rozgrywkowej - sam mógłby być o siebie spokojny, ale jeśli zależałoby mu na wyniku, wyuczyłby swojego partnera.. Połączenie szkoły gry Gomoku, z nauką odpowiedzialności, a przy okazji bardzo sympatyczna rywalizacja.

Ja rozumiem Twoje podejście - eee tam, nikt nie ma czasu, to bez sensu - wszystko w porządku, masz większe doświadczenie na tym polu, więc absolutnie to akceptuję, ale teraz, kiedy reprezentację tworzy 6-7 dobrych zawodników, a cały skład to 22 osoby, naprawdę NIE MASZ NIC DO STRACENIA. Opracuj dokładny plan, niech wreszcie idea rywalizacji wygra z brakiem czasu, niech IRP będzie wielką przyjemnością, szansą na wykazanie się (bo niewątpliwie takie turnieje miałyby liczne grono obserwatorów), a nie monotonnym obowiązkiem, do którego bezczelnie śmie niewinnych ludzi naganiać Angst. Tak to według mnie jest odbierane. A nie powinno. :]

Pozdrawiam, Adik.

crazy_knight - 2006-01-09, 14:32

Dobra, oficjalnie rezygnuję z gry w IRP na czas bliżej nieokreśłony, jak sami zauważyliście, jestem niepewny. Postaram się wam to zadoścuczynić po moim WILEKIM, mam nadzieję, powrocie.
Gość - 2006-01-09, 14:42

W sumie mialem napisac jeszcze wczoraj, podpisac sie pod pierwszym postem Lutalka ale stwierdzilem, ze nie mam zadnych ciekawych propozycji wiec zrezygnowalem.

Ale chcialbym zeby ten temat sie rozwinal i zebysmy doszli do jakis wnioskow.

Obecnie jest tak, ze wielu graczy olewa IRP, wrecz traktuje ja jak jakas kare :zdziwko:
IRP nie sa juz motywacja, sa nudne. Prawda jest ze kto nie chce nie musi grac, ale jest tez tak ze IRP tworza wszyscy ktorzy w niej sa i to nie jest sprawa indywidualna, jeden olewa a wszyscy na tym traca.

Nie jest zwolennikiem udziwniania rozgrywek (jak podak Adik - 2x3 + 2x5 + 2x10min ...)
Uwazam ze obecne 10 min jest dobre bo tak zawsze gralo sie mecze miedzypanstwowe, gramy tak EL. Mysle ze mozna jednak rozgrywac wiecej meczy miedzy soba (moze w formie turnieju, moze mecze A na B). Bo jest wielu graczy ktorzy sa w IRP a nie mieli tak na prawde okazji sie sprawdzic w tej reprezentacji a to chyba jest tym do czego sie chce zapisujac sie do IRP.

Chaosu - 2006-01-09, 15:29

lutalek napisał/a:
pisałem to wszystko, bo po cichu liczyłem że pozostali gracze też wtrącą swoje trzy grosze i znajdziemy jakieś wyjście, które umożliwi rozsądniejsze traktowanie rozgrywek, niestety widać się pomyliłem, każdy ma to gdzieś albo obecna sytuacja mu odpowiada

. . .Daj nam czas : )

adik napisał/a:
... Takie partie niewątpliwie ćwiczą refleks, przyspieszają myślenie i są zdecydowanie mniej monotonnym rozwiązaniem od gier długodystansowych...

. . .Bądź całkowicie wyeliminowac myślenie, tu popieram Amigo, mecze zawsze grano na 10 min i jakoś Węgrzy ani Czesi nie proponowali zmiany, jednak pomysł zrobienia anktiey wśród graczy czy potencjalnych uczestników irp jest generalnie na miejscu. Acha, ogółem w poście Adika są pomysły, każdy wpadnie też na własne, nawet jeśli irpa to nie zmieni może powstanie coś innego? Ja bym proponował skrócenie czasu rozgrywek.

Pozdrawiam, Filip.

vince - 2006-01-09, 17:30

Wydaje mi sie ze zmniejszenie ilosci gier w meczu do np 4 zamiast dotychczasowych 8 mogloby choc troche zwiekszyc ogolna ilosc rozegranych pojedynkow.
angst - 2006-01-10, 01:00

Hmm, czyżby wreszcie dyskusja? :)

Może najpierw do Adika - tradycyjnie sporo pomysłów, ale większość jak zwykle nie do końca przemyślanych. Dlaczego nie gramy na inne czasy niż 10 minut? Dlatego, że na więcej nie ma nikt czasu, a 10 to absolutne minimum rozsądnej, przemyślanej gry. Taki jest standard i w związku z tym nie ma sensu próbować innych czasów. Mecze międzypaństwowe, EL, wszędzie gra sie na 10 minut, a w realu na więcej. ta gra polega na mysleniu, a nie wygrywaniu dzięki lagom przeciwnika, czy lepszemu refleksowi, a dłuższe czasy minimalizują ryzyko takich sytuacji. W związku z tym i ankieta niepotrzebna.

Z meczami par to nawet niezły pomysł - bez urazy, ale wyobrażam sobie, jak np. Minuta udziela korepetycji Royowi ;) Można w zasadzie spróbować, ale chyba pary A-Z, bo w innym przypadku nie ma większego sensu.

Najlepszy pomysł, który pojawił sie w dwóch czy trzech postach, to mecze wewnętrzne. Pewnie nie pamiętacie, ale zorganizowałem taki mecz. Przeszedł bez większego echa, frekwencja nie była zbyt dobra. Trochę się zraziłem, ale na pewno wrócę do tego i to już niedługo. Ciekawa, nawet bardzo, jest idea turniejów prywatnych dla IRP. Ciężko się co prawda umówić dwójce graczy, ale moze jak narzucę termin, to znajdzie się kilka osób - kto wie...

Amigo napisał z kolei, że IRP traktowana jest jako kara (za co? czy to jakiś rodzaj masochizmu?), a za chwilę, że rozgrywki są dobrowolne. Nie wiem, jak to interpretować.

Reasumując, cieszy mnie, że wreszcie są inne osoby oprócz mnie, które piszą o IRP (nawet jeśli niezbyt ciepło).

Crazy_knight - dziękuję za męską decyzję :)

Pozdrawiam

Angst

wicherek - 2006-01-10, 02:31

adik napisał/a:

dlaczego nie spróbujesz systemu 2 gry - 5swap, 2 gry - 10 swap? Dlaczego nie ma gier na 3, 5, 10, 20 minut?

z tego co wiem, to w grach normalnych rankingowych nikt nie gra 10min co powoduje, ze faktycznie te gry sa nudne seansowe i o dziwo czasami daja nawet gorszy skutek w sferze rozmyslen (w przypadkach gdy 1 swoj ruch optymalny, byl lepszy niz nastepne) Pewnie taki Chaosu (nick wybrany na podstawie doswiadczen z partii ktore rozegralismy) nie bedzie sie zastanawial, ze wkurza jego przeciwnika w przypadku gdy postawie piona a drugi gracz mysli nad ruchem minute, gdy ja juz mam rozpracowany vcf albo przynajmniej swoja przewage na zywo to jest inaczej przyjechalo sie dobrze zagrac z glowa i pelna mobilizacja, caly dzien przeznaczam tylko na kropki, i nie obchodzi mnie czy grac 20minut gre czy 5 gram najlepiej jak potrafie, i na maksa sie koncentruje. Ale w przypadku gdy gra sie w domu i przyjdzie na mysl, ze wieczorem wychodzi sie ze znajomymi gdzies zauwaza sie strate czasu grania jakiegos malo waznego IRP przeciez w tym czasie moglbym domowic szczegoly spotkania. Mysle, ze grasz nawet na wysokim poziomie zagra wg jego najlepszy ruch nawet po polowie namyslen jakie robi w kazdym swoim ruchu, a jak nie, to niech pogodzi sie z tym, ze czas to tez jest strategia gry ktora stosuje sie wszedzie.

ps.pisze jako 2 osoba z 22, to juz 10% wszystkich grajacych (a pewnie jest ich wiecej)

pozdawiam

Tramwaj - 2006-01-10, 12:35

Wicherek : ale do tego mógłbyś jeszcze doliczyć Węgrów, Czechów z którymi IRP miałaby grać.. Wątpie żeby np. Autickocz podjął się organizacji Czechów do międzypaństwowego meczu na 3 minuty..
Ale do turniejów między grupami to mógłbyś Angst powrócić :) , turnieje prywatne też mogłyby być ciekawym pomysłem.

P.S. Angst: czegoś mi w pierwszym poście brakuje, a o czym rozmawialiśmy kiedyś na gg a ostatnio Ci 2 maile wysłałem ;-) .

Chaosu - 2006-01-10, 13:51

. . .Oczywiście, że nie będę się tym przejmował a wiadomości w stylu 'no dawaj' albo 'co jest - myślę - nad czym?' bądź 'wyślij mi priva jak skończysz' uważam za szczyt chamstwa! Jak powiedział Angst gra się po to żeby myśleć i mi właśnie to sprawia przyjemność.
wicherek - 2006-01-10, 15:05

Tramwaj : nie mowie tutaj o meczach miedzypanstwowych ani o innych waznych imprezach, a o rekrutacji wiekszej liczby zapalencow do tego, zeby zagrali IRP. bo to przeciez z nich sie wybiera pozniejszych reprezentantow. Lepiej miec wieksza liczbe mozliwych "gomokowcow" i pelna kieszen rezerwy, niz grac zasadami tylko dlatego, ze tak gra sie tak na calym swiecie, i na wiekszych imprezach

Chaosu : to co napisales jest w taki sam sposob interpretowane przeze mnie, nigdy bym nawet nie pomyslal, by wyslac taka wiadomosc w strone przeciwnika, mowie tylko co czuje sie w takich momentach, i co moze powodowac, ze gracze niechetnie graja gry w IRP ale Ty pewnie nie masz z tym problemow, dlatego gra w IRP zapewne sprawia Ci przyjemnosc w pelnym zakresie... innym nie

pozdrawiam

Gość - 2006-01-10, 15:54

Wicherek: Przeciez najlepsi gracze na 3min wcale nie musza osiagac wynikow na 10mn, i tak wlasnie jest (poza paroma wyjatkami). Moge przytoczyc wiele zalet grania na 10min a nie na np na 3 lub 5. Zauwaz, ze nawet na turniejach 5min wiele gier konczy sie nerwowa koncowka, gdzie liczy sie szybsze lacze i sa to czesto gry graczy ktorzy maja rank turniejowy >1500.

Prawda, ze czas jest elementem gry, ale bez przesady - 10 min to wcale nie jest tak duzo.
To co mowisz np o optymalnych ruchach to jakas bzdura. Przeciez optymalne ruchy sa grane z pamieci, albo na czuja, a chyba nie o to chodzi w grze. A jesli te ruchy sa lepsze od tych przemyslanych :? to ja chyba nie rozumiem, jesli tak jest w Twojej grze to moze masz problem z mysleniem? Gracz dobry raczej nie wykona swojego najlepszego ruchu w grze krotkiej, chyba ze zna dane otwarcie na pamiec. W ogole ciezko mowic o czyms takim jak najlepszy ruch gracza.

No i napisales o grach "normalnych" (cokolwiek to jest), ze nikt nie gra na 10 min. Tutaj tez sie mylisz. 10 min mecze to nie utopia, zadne nadzwyczajne zjawisko, tak sie gra, tylko ze tych gier jest stosunkowo malo w porownaniu z grami np na 1min.

wicherek - 2006-01-10, 17:15

przeczytaj jeszcze raz co napisalem... mialem na mysli znikome przypadki, ale wystepujace czasami, a Ty wyjezdzasz mi z tekstem, ze myslac mniej - mysle lepiej [??]
gra normalna to gra o nic, czyli zwykla grana rank - kto dzisiaj gra 10min w takich grach? chyba ten, kto uzywa programow p2p i/lub ma kopnietego admina

soul_reaper - 2006-01-10, 17:33

Hmm, ja na przyklad gam na 10 minut, ale owszem uzywam p2p i jestem konietym adminem ;-)
Lubie podczas gry odczuwac komfort psychiczny, ze jesli bede mial ochote zastanowic sie nad jakims ruchem to te dajmy 40 sekund poswiecone na zastanowienie nie sprawia ze partia bedzie na pewno przegrana.

connex - 2006-01-10, 17:58

Dla mnie IRP jest okazja grania na 10 minut, ponieważ zawsze gram na 1-2 min i sądze, ze na dłuzszy czas przegrałbym z graczem mającym owiele nizszy ranking odemnie.

Ja bym pozostawił mecze na 10 minut, dzięki nim szybciej podniosę pozim swojej gry.

adik - 2006-01-10, 17:59

Moje podejście do 10 minut jest takie, że jak jest Euroliga raz na 2 tygodnie to zamykam się w pokoju, poza komputerem nie chodzi inny sprzęt, gra muzyka, mam słodycze i napój i przez 2 godzinki jestem innym graczem - tak bywa w sytuacjach wyjątkowych. Gdy jest IRP, gracze traktują to jak zwykłe partię.. U jednych pełna mobilizacja (błogosławię im), a inni grają, bo grają..

Co do tych meczów z Węgrami i Czechami - nie bądźcie śmieszni. Rozegrane zostały ze 2 czy 3 w ciągu ponad roku, a Wy całą swoją grę do tego dopasowywujecie? Jak dla mnie czas reprezentacyjny powinien oscylować w granicach 7-10 minut, z tym że im wyższa klasa rozgrywkowa, tym mniej czasu na myślenie - od 5min w A do 10min w C na przykład.

Turnieje prywatne, które są chyba jedynym moim pomysłem jaki się przyjął, to moim zdaniem takie minimum.. Na ich podstawie mogłyby być prowadzone rankingi, klasyfikacje.. Do tego oczywiście osobne nicki, chyba że Angst sam będzie dawał punkty - od 10 za 1 miejsce, do 1 za miejsce 10 - reszta zero..

Co do gier par.. Hmm, przywołaleś przykład Minuty i Roya.. W swoim pierwszym poście w tym temacie napisałem, że takie rozgrywki miałyby wyuczać odpowiedzialność za drużynę (w tym wypadku partnera), sprawiałyby, że ambitni gracze (raz Ci lepsi, raz Ci gorsi) mobilizowaliby się wzajemnie, co prowadziłoby do naprawdę ciekawych rozgrywek.

Ogólna propozycja jest taka, żeby zacząć z IRP wszystko od nowa.. Wszystkich zrównać, opracować całkowicie nową formułę, kalendarz turniejów i sparingów wewnętrznych, a także nawiązać stałą współpracę z Czechami, Węgrami, Rosjanami i Estończykami.. Forum Euroligi też może być miejscem do takich rozmów - mecz PE z cRUS może być dobrą okazją do takich rozmów. Proponuję Angstowi dorwać po spotkaniu Fracassa czy Beerlikera i pogadać o szansach na takie przedsięwzięcie.

Mam jeszcze jeden pomysł, trochę dziwny, no ale może też się przyjmie.. Chodzi o wybory, głosowania, ankiety.. W jaki sposób? Wybieranie partii miesiąca z IRP, gracza miesiąca (zamiast miesiąca może być np. 1 tury.. czy też, jeśli pojawi się liga, 1 sezonu) czy też tych najgorszych.. To też w pewien sposób zmobilizuje zawodników - takie wyróżnienie na forum odwiedzanym przez tak wielką liczbę osób.. Coś fajnego. Próbowałem zorganizować Złote Kamienie w ubiegłbym roku, no ale klan g69 miał swoje spojrzenie na tą sytuację. Może Tobie uda się przeprowadzić wybory, w których subiektywna opinia wygra z chęcia popisu własną inteligencją i bystrością.

To na razie tyle - jak coś mi wpadnie do głowy, to napiszę.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2006-01-10, 22:24

Jak tylko pojawiła się Euroliga, uznałem to za wielka szansę dla IRP. Na Twój, dobry skądinąd, pomysł Adiku, wpadłem dużo wcześniej. Już dawno nękałem Fracassa, ale nie zwojowałem wiele (z wyjątkiem uzyskania jego siedmiu adresów mailowych). Męczyłem też Nikolaya. Udało mi się uzyskać adres jednej osoby, ktora uznawana jest za "bardzo dobrego organizatora gomoku" w Rosji :) Dziś napiszę do niego maila.

Czesi i Węgrzy - jedyni nasi dotychczasowi rywale - tak naprawdę grywali z nami na moją prośbę (Autickocz i Hexlearner, troszkę współdziałania przy zakładaniu EL, zresztą Autickocz to kumpel, podobnie jak Roszler, którego też namawiałem). Problem polega między innymi na tym, że nikt nie ma czasu na takie rzeczy, każdy mnie zbywa, coś podobnego do IRP to chyba ewenement (przynajmniej w Kurniku). Węgrzy niby chcą zagrać z Czechami, a mi głupio ciągle ich prosić o mecz (choć niedługo znów to zrobię :P ).

Estończycy to ludzie niepoważni, z żadnym nie udało się zamienić kilku sensownych zdań, a jedyna rozsądna wypowiedź brzmiała mniej więcej "nie ze mną taka rozmowa".

Rozmawiałem też z jakimś Finem - twierdził, że od kilku miesięcy nie widział w Kurniku żadnego rodaka, ale sam gra sporadycznie.

Inne kraje mają raczej za mało graczy, aczkolwiek, jak pisałem na początku, mamy EL, którą promuję od jej powstania (przed też).

W tej turze EL gramy ze Szwedami - będzie okazja pogadać z Kungenem, może jego uda się namówić na sparing.

Wybaczcie, ale nie lubię pisać takich postów - nie ma się czym chwalić, dość żmudna praca w tle, bez większych efektów. Do tego codzienne wpisywanie wyników na forum, próby namawiania na nadrabianie zaległości. Na więcej nie pozwalaja mi niestety obowiązki zawodowe, które pochłaniają znacznie więcej czasu niż bym chciał :roll:

Nie widzę przeszkód, abyście znaleźli jakiegoś rywala dla Polski, bardzo mi pomożecie.

Od dawna chodzi mi po głowie plan Ligi Narodów, ale inne kraje nie są jeszcze w mojej opinii gotowe. Nie ma jasno określonych liderów (z wyjątkiem Czech, gdzie jest zapracowany Autickocz). Dlatego próbuję grać mecze (ktoś z ich strony musi to koordynować), potem ustabilizują się składy, może pojawią się inni kapitanowie, a później juz z górki. Utopia? Pewnie tak, ale tam dążę. Jestem pewien, że w końcu zagramy z Rosją, a po rewanżu z nimi będą już 4 gotowe ekipy (w międzyczasie kolejny mecz z Węgrami) :D

A wracając do dyskusji "czasowej" - dopóki jestem kapitanem, to ja odpowiadam za prowadzenie IRP i nadal będę upierał się przy promocji myślenia nad grą (czyt: gra na 10 minut). Oczywiście zastanowię się nad turniejami "blitzowymi", ale raczej jako eksperymentem. Do końca tygodnia będę miał też plan odnośnie turniejów prywatnych - całkiem ciekawa inicjatywa :)

Aha, byłbym zapomniał. Następujący gracze (osoby, które zajęły pierwsze 10 miejsc w poprzedniej turze):

Alicecooper
Amigo
Dein
Dragonik
Honor
Minuta
Puholek
Vince
Zakon

proszeni są pilnie o informację na temat swojej dostępności w najbliższą niedzielę (15 stycznia) w godzinach 10-22. Na 90% zagramy w tym czasie mecz międzypaństwowy - a konkretnie z Rumunią :D

Pozdrawiam

Angst

vince - 2006-01-10, 22:45

Powinienem byc dostepny do gry od godz 17 w niedziele. Jakby cos sie zmienilo dam tutaj znac.
Gość - 2006-01-10, 22:51

Dobra Wicherek, chyba sie obaj nie rozumiemy :)
Tylko sprawa taka - ja jak znajde przeciwnika ( a sa tacy ) to gram na 10 min "normalna gre" i wcale nie gram programem.

Co do postu Adika i propozycji zeby byly inne czasy w kazdej grupie.
Jakos nie moge sobie tego wyobrazic. Np awansowalem teraz z B, gralem mecze 10 min co mi odpowiada. Jakbym teraz mial grac w A na 5 min to pewnie bym spadl, bo czesto mam lagi, bo lubie poswiecic grze wiecej czasu i nie stresowac sie tym ze mnie czas goni.

Odnosnie niedzielnego meczu miedzypanstwowego to na 90% bede dyspozycyjny.

dein - 2006-01-10, 23:52

ja rowniez sie zglaszam, ale wolalbym godziny wieczorne.
Minuta - 2006-01-11, 00:21

Najlepiej po 17:30
alicecooper - 2006-01-11, 00:31

będę
HonoR - 2006-01-11, 00:35

Zgłaszam gotowość na rezerwowego gdyby było z frekwencją aż tak tragicznie. Zbliża się sesja a to oznacza zaliczenia, sprawozdania, projekty i próbna obrona oraz egzaminy (muszę się z tym uporać w 3 tygodnie dlatego zastanawiam się nad IRP :/ ).

A przy okazji .... w mojej opinii 10 minut to całkowite minimum....

Lunar - 2006-01-11, 09:07

czas 10min to nie minimum tylko optimum :)

osobiscie gram na 5min - ale czasu nei zawsze mi styka, ale na 7 min rzdko kto chce usiasc do stolu a na 10 to graja juz tylko ludzie na powaznynm poziomie (moj to 1600 tak BTW :P ) albo tacy ktorzy migaja bo robia 100 innych rzeczy w trakcie gruy - od razu moja motywacja spada... zdarza m sie tez grac na 3min - ale wtedy klikam lekko na oslep (zamiennie - nie chce mi sie i sie nie przykladam lub zwyczajnei nie ma juz czasu na zastanowienie)

natomiast w reprezentacji granie na mniej niz 10min to bylaby kompletna porazka - uwazam ze MUSI byc koncentracja, MUSI byc zaangazowanie, MUSI byc gra spokojna, uczciwa, dluga, z przemyslanym kazdym ruchem - tu kazdy powinien sie wzniesc na wyzyny swoich umiejetnosci i grac najlepiej jak tylko potrafi

chcemy miec reprezentacje Polski? to miejmy ja najlepsza z mozliwych! graczy jest coraz mniej ale chyba zostaja juz powoli tylko i wylacznie ci ktorzy grac chca i beda - jesli stworzymy atmosfere gwarantujaca gre na wysokim poziomie, widowiskowa, pozwalajaca wiele sie nauczyc, a jednoczesnie bedaca ciekawa rozrywka to uwazam ze mniej graczy bedzie odchodzilo (naprawde wyjatkowe sytuacje) a wiecej osob zainteresuje sie IRP jeszcze raz/na nowo.

poza tym - o IRP wie zdecydowanie za malo osob! sa setki ludzi z rankingami 1800-1900 a w IRP gram np. ja ktory takiego poziomu byc moze dlugo ni bede mogl osiagnac - ci ludzie nie chca grac czy moze nie wiedza ze IRP istnieje? mnie sciagnal tu 2 edycje temu niejaki przemek_nh - jak spytal czy sie do reprezentacji nie zapisze to mu powiedzialem ze przeciez jestem za slaby, a on na to ze sam gra (wtedy obaj mielismy kolo 1500) i ze w poprzedniej edycji uzyskal awans a teraz zaczyna sie nowa (6 edycja) - no i chyba nikt mi nie powie ze gosc rank1500 i to co najwyzej srednio zaangazowany w gre jest godny awansu - mialby sie lokowac kolo 20-30 miejsca w polsce? nie sadze...

zmierzajac juz ku koncowi - rozreklamujmy jakos to IRP! bo naprawde nie wierze zeby ludzie wiedzieli o niej a nie chcieli grac - skoro pojawiaja sie nowi gracze znaczy ze dopiero sie zorientowali ze cos takiego jest, prawda? wylowmy wiecej takich! co myslicie aby czolowka wrzucala link do forum stowarzyszenia (albo do specjalnego postu na nim - o IRP ogolnie) zawsze wtedy gdy pojawi sie na kurniku? albo na turniejach oficjalnych - tam tez mozna szukac graczy wlasnie bardziej zaangazowanych (bo w turnieju chyba gra sie bardziej na powaznie niz w pokojach) - to jedyna sugestia jaka moge dac, bo juz sama organizacja w wykonaniu Angsta - wierze ze sie przyklada i ze robi co moze, wiec nie zmienimy tu nic na lepsze, mozemy jedynie sciagnac wieecej ludzi, ktorzy beda chcieli grac, i beda grac coraz lepiej sprawiajac ze kolejni"zazdrosnicy" zapragna pouczestniczyc w tych "wspanialych, ciekawych rozgrywkach" jakimi sa eliminacje do IRP.

We can do it!
pzdr

losiu - 2006-01-11, 16:12

Lunar napisał/a:
zmierzajac juz ku koncowi - rozreklamujmy jakos to IRP!

Dla twojej wiadomosci Wszysycy dobrzy gracze od 1500 w góre wiedzą o IRP a reszta prawie to Obcokrajowce! Węgrzy , Czesi, itd.

Lunar - 2006-01-11, 16:49

czyli ludzie po prostu nie chca grac a ci co chca powoli rezygnuja? czyli nic sie nie da zrobic.... przynajmniej jak dla mnie na to wyglada
adik - 2006-01-11, 22:47

Eh, da się, ale powtarzając stary schemat z drobnymi tylko modyfikacjami od 8 sezonów IRP nie zachęci się graczy do pozostawania. Jakie cele ma taki Puholek czy inni z A, którym udało się wygrać już IRP? Teoretycznie powinni grać w Lidze Mistrzów z Węgrami, Czechami czy Rosjanami - problem w tym, że tylko Polacy tak mocno się w to wszystko angażują.

Błagam Angst, rozpisz kalendarz, NEGOCJUJ ile się da, nawet z Nigeryjczykami, byleby tylko reprezentacja stała na nogach i każdy chciał tu grać. Turnieje, rywalizacja - o to przede wszystkim chodzi!

Pozdrawiam, Adik.

losiu - 2006-01-12, 07:48

adik napisał/a:
, byleby tylko reprezentacja stała na nogach i każdy chciał tu grać. Turnieje, rywalizacja - o to przede wszystkim chodzi!

i oczywiscie dobra zabawa!

angst - 2006-01-12, 10:02

Lunar, według mnie nie ma potrzeby "reklamowania" IRP. Praktycznie cała polska czołówka to użytkownicy tego forum, którzy doskonale sobie zdają sprawę z istnienia PSGRiP oraz IRP.

Idea była oczywiście taka, aby grali w IRP najlepsi gracze oraz niekoniecznie tacy dobrzy, w niższych grupach, z perspektywą rozwoju. W pierwszych edycjach namawiałem wszystkich czołowych graczy do uczestnictwa i zdecydowana większość przynajniej w jednej turze należała do IRP. Wyjątkiem byli: Utratos - generalnie na "nie", Five - nie sposób z nim normalnie porozmawiać (przynajmniej na ten temat), Ayers, Dzazgus, Licznik - już zwinęli bądź powoli zwijali manatki. Być może kogoś pominąłem, ale ich brak był najbardziej odczuwalny. O innych graczy nie zabiegałem. Potrzebowaliśmy raczej osób z inicjatywą, zainteresowanych poważniej gomoku, a takie, w miarę pewnego ustabilizowania się w Kurniku, trafiały do IRP (lub nie, jeśli taka była ich wola). Potem oczywiście IRP ewoluowało. Jedni odchodzili, inni przychodzili, niektórzy wracali, a inni grają od początku. Reasumując - nie uważam, aby IRP potrzebna była reklama. Uważam wręcz, że im więcej osób, tym gorzej (oczywiście po osiągnięciu pewnej liczby graczy, w moim mniemaniu optimum to 24 osoby + kilku(nastu) kandydatów).

Do Adika i Łosia - chłopaki, dzięki za pomysły. Ostatni raz jednak napiszę - IRP nie służy zabawie ani rozrywce. Jeśli jeszcze raz pojawi się taka inicjatywa z Waszej strony, aby zrobić z IRP rozrywkę dla mas, to zwyczajnie się do tego nie ustosunkuję :roll:

Może być atrakcyjnie, pewnie nawet powinno, ale nie było to, nie jest i nigdy nie będzie celem :)

Pozdrawiam

Angst

adik - 2006-01-12, 15:35

A w którym poście Losiu podsunął JAKIKOLWIEK pomysł? Nie widzę totalnie nic, poza bezsensownymi wtrąceniami.

Co do "sensu IRP" - rozumiem, że gracze to roboty, którzy muszą monotonnie grać, najlepiej 50 razy dziennie - przecież są reprezentantami Polski, więć broń Boże gomoku nie może im się nudzić. Bzdura! "Rozrywki" o których wspomniałem, miały być dodatkiem do tej totalnej monotonni. I nie opowiadaj głupot, że nie rozumiem idei IRP, która od początku się rozsypuje pod balastem ciekawszych zajęć każdego z graczy - kto w tej chwili tworzy grupę B? Aaru? Lutalek? Panowie, bez jaj. Najlepsi w Polsce są młodzi gracze - Arczi, Puholek i inni - dla nich, podobnie jak większości użytkowników Kurnika, najważniejsze jest połączenie PRZYJEMNOŚĆI i SATYSFAKCJI z gry. Jakaż to satysfakcja, kiedy bycie w reprezentacji A nie jest już osiągnięciem, a o przyjemność ciężko w grach, które rozgrywa się tylko po to, żeby "za rok zagrać z Czechosłowacją.." - bez sensu!

Przestań Angst traktować IRP jako własność państwa czy też jakiś instytut - Gomoku to przyjemność, kadra Polski będzie mocniejsza, kiedy będzie rywalizacja! Czym byłaby piłka nożna gdyby istniały same ligi? A tak jest przy okazji Puchar Ligi, Superpuchar, Liga Mistrzów, Puchar UEFA i wiele innych.. Rozgrywki dodatkowe to PODSTAWA dobrej gry i satysfakcji czerpanej z układania kulek, a do tego przecież dążymy.

Dość już nudnego IRP, którego stałym hasłem jest: "bo to reprezentacja Polski i nie można nic robić beee" - to jest szalone! Nie śmiem podważać Twojego autorytetu kapitana, ale z inwencją u Ciebie kiepsko. Bez turniejów prywatnych, urozmaiceń i meczów wewnętrznych (chociażby turniejów par) skończymy z reprezentacją na 10 turze - wtedy baza możliwości się wyczerpie (bo zostanie ze 4 najwytrwalszych).. No własnie! Dlaczego ten kto dogra turę nie jest już zwyczajnym graczem tylko bohaterem.. yy.. twardzielem? Jakimś mentorem, królem wytrzymałości - to jest dopiero śmieszne.. No ale czego tu oczekiwać, skoro IRP jest po prostu NUDNE.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2006-01-12, 17:05

Adiku, byłeś organizatorem super ciekawych rogrywek gomoku - ile edycji udało Ci się doprowadzić do końca? Przepraszam Cię, ale nie wydajesz mi się w tej kwestii autorytetem niestety :roll:

Ponadto od prawie tygodnia czekam na informację, czy bierzesz udział w IRP, czy też rezygnujesz.

Pozdrawiam

Angst

losiu - 2006-01-12, 18:17

adik napisał/a:
w którym poście Losiu podsunął JAKIKOLWIEK pomysł? Nie widzę totalnie nic, poza bezsensownymi wtrąceniami.

Oto to ty sie nie martw! Wiesz ze istnieje IRP -

Po przeczytaniu usuncie moje niepotrzebne posty nie na temat!

Pozdrawiam

adik - 2006-01-12, 21:13

angst napisał/a:
Adiku, byłeś organizatorem super ciekawych rogrywek gomoku - ile edycji udało Ci się doprowadzić do końca? Przepraszam Cię, ale nie wydajesz mi się w tej kwestii autorytetem niestety :roll:

Ponadto od prawie tygodnia czekam na informację, czy bierzesz udział w IRP, czy też rezygnujesz.

Pozdrawiam

Angst

Miały one zupełnie inną formę, poza tym nie miałem tak mocnej karty w ręku jak reprezentacja Polski i perspektywa meczów międzynarodowych, więc Twoje porównania są bezsensowne i śmieszne.

Co do mojej autorytatywności - nawet nie śmiem zmagać się z opinią "głupiego dzieciaka ze wsi", w związku z czym nie podważam Twoich kapitańskich, tudzież przywódczych zdolności. Pozwoliłem sobie jednak nie zaaprobować formy rozgrywania kolejnych edycji IRP, które "zżera" monotonnia.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2006-01-12, 22:16

Adiku,

Chciałem Ci jedynie uświadomić, że nie jest prostą sprawą prowadzenie jakichkolwiek rozgrywek. Porównywanie rzeczywiście nie ma sensu. To była Twoja liga i niczym nie musiałeś się przejmować przy podejmowaniu decyzji. Ja niestety muszę patrzeć z trochę szerszej perspektywy niż własne widzimisię.

Najłatwiej jest na pewno krytykować, a trochę trudniej rzeczywiście działać i miałem nadzieję, że Przykład ZL był dla Ciebie nauką, ale widzę, że niestety nie.

Ponadto unikaj proszę wygłaszania osądów w czyimś imieniu. Piszesz, że wszyscy są znudzeni, a jednak grają. Przytaczasz przykłady Puholka (nie wiem właściwie czemu, gra regularnie od początku i rozgrywa mecze w terminie, jeden z najsolidniejszych zawodników) oraz Arcziego. Arczi rzeczywiście zrezygnował, ale nie sądzę, żebyś z nim rozmawiał wówczas na ten temat, a ja miałem tę przyjemność, więc znałem prawdziwe motywy takiej decyzji, które Ty oczywiście możesz sobie interpretować na swój sposób, ale nie czyń z tego proszę opinii ogółu.

Pozdrawiam

Angst

P.S.
angst napisał/a:
IRP nie służy zabawie ani rozrywce. Jeśli jeszcze raz pojawi się taka inicjatywa z Waszej strony, aby zrobić z IRP rozrywkę dla mas, to zwyczajnie się do tego nie ustosunkuję :roll:

Może być atrakcyjnie, pewnie nawet powinno, ale nie było to, nie jest i nigdy nie będzie celem :)

adik - 2006-01-12, 22:57

Angst, co w takim razie jest celem IRP? Powiedz, bo nie wiem. Od VIII tur upierasz się przy tym, że to wspaniałe rozgrywki.. Najgorsze jest to, że zszerzają nie najlepszych, a najwytrwalszych..

Jeśli chodzi o przykład ZL - jak słusznie zauważyłeś niczym nie musiałem się przejmować.. Ale w ZL także gracze mieli wielką swobodę - rozgrywki nigdy nie zyskałyby takiego prestiżu jak IRP, gdyż nie były wspomagane przez PSGRiP - powinieneś sobie zdawać sobie sprawę z tych faktów, zanim oplujesz mnie jakimiś pustymi argumentami (tym bardziej, że mi to zarzucasz).

Jestem głęboko podirytowany tym, że nie dopuszczasz do świadomości FAKTÓW. Są one niezaprzeczalne - w IRP gra w tej chwili grono ludzi, którzy nie muszą wykazywać się szczególnymi zdolnościami gry, a jedynie dysponują wiekszą ilością wolnego czasu lub po prostu lepiej radzą sobie z jego odpowiednim zagospodarowaniem.

Nie chciałem Cię wcześniej posądzać o niezdrowy konserwatyzm, ale czytając Twoje posty, obawiam się, że nie masz skonkretyzowanych planów dotyczących działania Internetowej Reprezentacji Polski. Najpierw prosisz o dyskusję, która miałaby pomóc Ci w wyłonieniu cennych propozycji, a następnie dziękujesz za każdą z nich, dodając że IRP to zbyt poważne rozgrywki na takie zabawy. Jak więc to wygląda? Gra 20 osób, zaczyna się kolejna tura.. Kolejny miesiąc zmagań z Angstem i przeciwnikami, którym ciągle nie chce się grać.. Dlaczego? Bo IRP nic im nie daje.. Z dobrymi graczami można pograć na Kurniku - coraz częściej otwierają oni stoły dla słabszych, a 10 minut to niezbyt popularny czas.. Dlaczego? Tu potrzeba skupienia, pewnego rodzaju izolacji od otoczenia, skupienia myśli (jesli oczywiście dąży się do wygranej) - inaczej jest to potyczka dwojga ludzi, którzy w między czasie mogą myć zęby, pić colę i oglądać telewizję (pisząc, że mają lagi).

Nie staram się przekonać Cię do tego, że Twoja władza nad IRP jest zła. Nie próbuję nawet uświadamiać, że IRP jest niepotrzebne.. W takim kształcie nie spełnia po prostu określonych na starcie wymagań. Spoglądając na listę graczy odnosi się wrażenie, że coś tu jest nie tak.. W przyszłym sezonie Aaru, Lutalek i Losiu będą reprezentować nas w meczach z Węgrami, Czechami.. Potem pojawia się zdziwienie, "dlaczego z nimi przegrywamy?". Owszem, prawda leży po obu stronach - nie powinno się dopuszczać do meczów graczy, którzy mają wysoki ranking i teoretycznie byliby lepsi od gracza X. Przykre jednak, że tylko kilku zawodników grających w IRP naprawdę na tę grę zasługuje (taka jest moja opinia - zresztą jestem przekonany, że większości również).

Kapitanie, zwracam się już oficjalnie. Miałeś swoje 7 tur popisu stanowczości, umiejętnośći dówodczych i upartego dążenia do idealizacji IRP. Nie udało się. Stan, który obserwujemy teraz jest gorszy niż zły. Czas skończyć z absurdalnym systemem i podejściem.. IRP jest dla ludzi, nie dla robotów.. Nie traktuj graczy jak maszyny, które na wszystko mają czas i ochotę.. Nawet Twój kodeks nie zmieni priorytetów, mecz międzypaństwowy nie przekona mas, a i system grup, który teoretycznie wpadł w monotonność już w 2 turze, nie spowoduje, że do gry w IRP gracze odnosić będą się chętniej.

Skończ proszę z wywyższaniem się nade mną - ja akceptuję Twoje obowiązki, cenię odpowiedzialność, ale u licha, ile można? Prosisz o dyskusję, a sam tak naprawdę gasisz płomień nadziei na poprawę czegokolwiek.. Jakbyś nie dopuszczał myśli, że plan reprezentacji, w której grają najlepsi, dzielnie tracąc (nie bójmy się tego słowa - i nie pisz, że nie rozumiem idei IRP, bo to już śmieszne) jakieś 200 minut swojego czasu na grę, która pozwoli im zagrać w meczu, w którym nawet najlepszy gracz młodego pokolenia - Losiu - poradziłby sobie bez problemu z każdym zawodnikiem zespołu przeciwnego.. Żałosne jest to, do czego doprowadziłeś. Naprawdę.

Pozdrawiam, Adik.

Gość - 2006-01-12, 23:52

Adiku, ja juz sam sie pogubilem o co Ci chodzi :?
W Twej wypowiedzi jest mnostwo agresji, atakujesz juz nie tylko Piotrka ale i graczy uczestniczacych w IRP. Przytoczyles 3 zawodnikow z grupy B (tj. 3 osoby z 21 w grupach A i B lacznie ) ktorzy wg Ciebie nie powinni byc reprezentantami, ale dodajesz ze tylko kilku tak na prawde na ta reprezentacje zasluguje. Totez pytam, gdzie sa Ci zawodnicy ktorzy wg Ciebie powinni znalezc sie w IRP, kogo brakuje w grupie A i B zeby moc mowic o reprezentacji ( nie liczac Arcziego i Utratosa bo o nich juz byla mowa wczesniej).
A pytam o to, gdyz obawiam sie ze nawet ja nie zasluguje na gre w grupie A.
Zastanawiam sie tez, czy uwazasz 10minutowcow za gorszych graczy od 1minutowcow. Bo na takie grupy mozna graczy podzielic - tj lubiacych pomyslec nad ruchem lub nie lubiacych :D a majacych lepszy refleks.
Rzeczywiscie IRP moze sie wydawac troche nudne, ale daje mozliwosc zagrania z polska czolowka, ktora coraz rzadziej przesiaduje na kurniku. Atrakcyjnosc IRP ktorej wg Ciebie brak to moim zdaniem problem braku przeciwnikow (jak juz pisal Piotr) a nie niezliczonych konkursow, turniejow i czego tam jeszcze bys chcial :)

pzdr.

vince - 2006-01-13, 00:08

Amigozzz zawsze ma cos madrego do powiedzienia! Dla mnie powinien zostac forumowiczem roku jesli chodzi o jakosc postow :D .

W pelni sie z nim zgadzam. Adik, napisales ze Angst sie niby wywyzsza, a to czytajac twoje posty mam wrazenie obcowania z arogancja. Jestem pelen szacunku dla twoich popisow elokwencji, ale bardziej przemawia do mnie argumentacja Angsta. Ma sie wrazenie, ze wypowiadasz sie w imieniu wszystkich graczy irp, a tymczasem ja uwazam, ze system tej reprezentacji jest przemyslany i satysfakcjonujacy.Oczekuje ewolucji a nie rewolucji. Oczywiscie sa rzeczy, ktore mozna poprawic. Najwiekszym problemem jest chyba umawianie gier. Nie wiem, czy nie warto by sie zastanowic nad podobnym systemem jak w eurolidze, czyli umawianiu gier w oddzielnym temacie na forum.

Mam nadzieje, ze jeszcze wiecej osob sie wypowie w tym temacie i bedzie mozna zobaczyc ilu i jakiej opcji jest zwolennikow.
Pozdrawiam

angst - 2006-01-13, 02:13

adik napisał/a:
Angst, co w takim razie jest celem IRP? Powiedz, bo nie wiem. Od VIII tur upierasz się przy tym, że to wspaniałe rozgrywki.. Najgorsze jest to, że zszerzają nie najlepszych, a najwytrwalszych...

Nie pamiętam, abym kiedykolwiek pisał, że IRP to wspaniałe rozgrywki. Celem IRP (eliminacji do IRP - bo taka jest właściwa nazwa) jest wyłonienie najlepszych w danym czasie graczy, którzy chcą reprezentować Polskę w meczach międzypaństwowych.
adik napisał/a:
Jeśli chodzi o przykład ZL - jak słusznie zauważyłeś niczym nie musiałem się przejmować.. Ale w ZL także gracze mieli wielką swobodę - rozgrywki nigdy nie zyskałyby takiego prestiżu jak IRP, gdyż nie były wspomagane przez PSGRiP - powinieneś sobie zdawać sobie sprawę z tych faktów, zanim oplujesz mnie jakimiś pustymi argumentami (tym bardziej, że mi to zarzucasz).

Możesz mi wskazać, na czym polega wsparcie PSGRiP? IRP to rozgrywki pod auspicjami PSGRiP. Jakim pustym argumentem Cię oplułem?
adik napisał/a:
Jestem głęboko podirytowany tym, że nie dopuszczasz do świadomości FAKTÓW. Są one niezaprzeczalne - w IRP gra w tej chwili grono ludzi, którzy nie muszą wykazywać się szczególnymi zdolnościami gry, a jedynie dysponują wiekszą ilością wolnego czasu lub po prostu lepiej radzą sobie z jego odpowiednim zagospodarowaniem.

Przykro mi z powodu Twojej irytacji. Powyższe stwierdzenia Twojego autorstwa to nie FAKTY, a jedynie Twoje subiektywne opinie. Rzeczywiście, ciężko znaleźć kilka godzin w ciągu miesiąca.
adik napisał/a:
Nie chciałem Cię wcześniej posądzać o niezdrowy konserwatyzm, ale czytając Twoje posty, obawiam się, że nie masz skonkretyzowanych planów dotyczących działania Internetowej Reprezentacji Polski. Najpierw prosisz o dyskusję, która miałaby pomóc Ci w wyłonieniu cennych propozycji, a następnie dziękujesz za każdą z nich, dodając że IRP to zbyt poważne rozgrywki na takie zabawy. Jak więc to wygląda? Gra 20 osób, zaczyna się kolejna tura.. Kolejny miesiąc zmagań z Angstem i przeciwnikami, którym ciągle nie chce się grać.. Dlaczego? Bo IRP nic im nie daje.. Z dobrymi graczami można pograć na Kurniku - coraz częściej otwierają oni stoły dla słabszych, a 10 minut to niezbyt popularny czas.. Dlaczego? Tu potrzeba skupienia, pewnego rodzaju izolacji od otoczenia, skupienia myśli (jesli oczywiście dąży się do wygranej) - inaczej jest to potyczka dwojga ludzi, którzy w między czasie mogą myć zęby, pić colę i oglądać telewizję (pisząc, że mają lagi).

IRP daje graczom możliwość reprezentowania kraju, a także m.in. grania z osobami na wysokim poziomie, w zorganizowanych, regularnych rozgrywkach. Chciałbym, żeby gracze dawali też coś IRP - swoje zaangażowanie, lojalność i umiejętności, kiedy trzeba mierzyć się z Węgrami np.
adik napisał/a:
Nie staram się przekonać Cię do tego, że Twoja władza nad IRP jest zła. Nie próbuję nawet uświadamiać, że IRP jest niepotrzebne.. W takim kształcie nie spełnia po prostu określonych na starcie wymagań. Spoglądając na listę graczy odnosi się wrażenie, że coś tu jest nie tak.. W przyszłym sezonie Aaru, Lutalek i Losiu będą reprezentować nas w meczach z Węgrami, Czechami.. Potem pojawia się zdziwienie, "dlaczego z nimi przegrywamy?". Owszem, prawda leży po obu stronach - nie powinno się dopuszczać do meczów graczy, którzy mają wysoki ranking i teoretycznie byliby lepsi od gracza X. Przykre jednak, że tylko kilku zawodników grających w IRP naprawdę na tę grę zasługuje (taka jest moja opinia - zresztą jestem przekonany, że większości również).

Jeśli wymienieni przez Ciebie gracze na to sobie zasłużą, to czemu mieliby nie grać w meczach reprezentacji? Na razie żaden z nich jeszcze nie debiutował. Po to są właśnie eliminacje do IRP, żeby np. Łosiu miał szansę - u Ciebie by jej nie dostał.
adik napisał/a:
Kapitanie, zwracam się już oficjalnie. Miałeś swoje 7 tur popisu stanowczości, umiejętnośći dówodczych i upartego dążenia do idealizacji IRP. Nie udało się. Stan, który obserwujemy teraz jest gorszy niż zły. Czas skończyć z absurdalnym systemem i podejściem.. IRP jest dla ludzi, nie dla robotów.. Nie traktuj graczy jak maszyny, które na wszystko mają czas i ochotę.. Nawet Twój kodeks nie zmieni priorytetów, mecz międzypaństwowy nie przekona mas, a i system grup, który teoretycznie wpadł w monotonność już w 2 turze, nie spowoduje, że do gry w IRP gracze odnosić będą się chętniej.

Zdziwiłbym się, gdyby któryś z graczy poczuł się traktowany jak maszyna :wow: Skąd Ci w ogóle przyszedł do głowy podobny pomysł? System grup wpadł w drugiej turze w monotonność - czyli w momencie, kiedy system grupowy się pojawił? Ryzykowna teoria :)
adik napisał/a:
Skończ proszę z wywyższaniem się nade mną - ja akceptuję Twoje obowiązki, cenię odpowiedzialność, ale u licha, ile można? Prosisz o dyskusję, a sam tak naprawdę gasisz płomień nadziei na poprawę czegokolwiek.. Jakbyś nie dopuszczał myśli, że plan reprezentacji, w której grają najlepsi, dzielnie tracąc (nie bójmy się tego słowa - i nie pisz, że nie rozumiem idei IRP, bo to już śmieszne) jakieś 200 minut swojego czasu na grę, która pozwoli im zagrać w meczu, w którym nawet najlepszy gracz młodego pokolenia - Losiu - poradziłby sobie bez problemu z każdym zawodnikiem zespołu przeciwnego.. Żałosne jest to, do czego doprowadziłeś. Naprawdę.

Bardzo mi przykro, że tak to odbierasz. Niestety nie można wszystkim dogodzić. Staram się podążać środkiem ścieżki, ale zawsze będą osoby niezadowolone. Mam nadzieję, że kiedyś zastąpisz mnie na stanowisku kapitana i wówczas nastąpi złoty wiek IRP :D

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-01-14, 03:11

Można już rozgrywać partie VIII tury eliminacji do IRP - uważam ją za rozpoczętą :)

Aktualna edycja różni się od innych pod jednym względem - po raz pierwszy mieliśmy do czynienia z ożywioną dyskusją na temat IRP. Moja odpowiedź na większość argumentów pojawi się w odpowiednich tematach - tutaj znajdziecie informacje najważniejsze, czyli na temat samych rozgrywek, a decyzję podjąłem po uwzględnieniu wszystkich uwag :)

Aktualna tura potrwa do 18 marca. Tradycyjnie rywalizujemy w grupach każdy z każdym, po 6 gier, swap, 10 minut na partię, plansza 15x15, zakaz cofania i stoły publiczne. W celu minimalizacji efektu "gorącej końcówki" tury, w bieżącej edycji obowiązywał będzie system wzorowany na ILP. Tura składać się będzie z kolejek. Każda z nich będzie się kończyła w sobotę o północy - po tym terminie od razu przyznawane będą ewentualne walkowery. W temacie z wynikami rozpisane są poszczególne kolejki - nie ma obowiązku gry z konkretnym gracze, musi się zgadzać jedynie liczba wymaganych pojedynków (równa liczbie zakończonych kolejek). Priorytetowo należy traktować oczywiście grę ze wskazanym w terminarzu rywalem, ale nie jest to obowiązkiem. Jeśli mecz w danej kolejce nie zostanie przez zawodników rozegrany, sprawdzona jest liczba wymaganych pojedynków. Jeżeli jest mniejsza, niż wymagana, gracz, który ma mniej pojedynków, ukarany jest walkowerem (na dotychczasowych zasadach).

Zlikwidowany został podział na grupy B1 i B2 - wszyscy gracze umieszczeni zostają w grupie B. Z grupy A spadają trzy osoby, podobnie z grupy B (w zamian awansują po 3 osoby z grup B i C).

UWAGA :!: Wszyscy nowi gracze (kandydaci) mają niepowtarzalną szansę - od razu grają w grupie C (wystarczy zatem awansować dwa razy z rzędu, aby znaleźć się w grupie A :) ).

W związku z tymi informacjami, można do VIII tury zgłaszać się jeszcze dziś i jutro !

Zależnie od liczby osób w grupie C, podejmę decyzję, czy ktoś będzie z niej spadał i ewentualnie w jakim wymiarze.

Wprowadzam też, dla ułatwienia znalezienia przeciwnika, dni gier IRP - będą to wtorek, piątek i niedziela.

Aby ułatwić szukanie rywali, proszę w miarę możliwości o zjawianie się w te dni w pokoju Turznica, w godzinach: wtorek 17-19, piątek 19-21, niedziela 11-13.

Tytułu broni Puholek (jak na razie obrona udała sie do tej pory tylko Zakonowi ;) ). Liczę, że po wyeliminowaniu najbardziej opieszałych graczy, tym razem tura przebiegnie bez zakłóceń :)

Życzę wszystkim powodzenia i samych świetnych gier :D

Pozdrawiam

Angst

P.S. Proszę o umieszczanie tutaj wszelkich komentarzy, skarg i zażaleń odnośnie systemu rozgrywek i samej IRP :!:

Raven - 2006-01-14, 11:34

Słyszałem,że jeszcze można sie zapisać do IRPa.. jeśli to prawda to ja bym na to reflektował:P
ermijo - 2006-01-14, 12:03

ja też wyrażam chęć do gry w koszulce bieło czerwonej z białym orłem na piersi.
angst - 2006-01-14, 12:18

Trzeba wysłać zgłoszenie.

Ermijo - już Ci odpowiedziałem - nie w tej turze jeszcze. Przykro mi :?

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2006-01-14, 13:02

Moze i ja cos napisze. :P

Ja z tury na ture jestem coraz blizej rezygnacji z IRP, bo granie systemem ligowym zaczyna mnie coraz bardziej nudzic. Zmiany ktore zostaly wprowadzone na ta ture sa malo atrakcyjne.
Wedlug mnie IRP powinno byc przeprowadzone mniej wiecej w ten sposob:
Przez pierwsze 3 miesiace raz w tygodniu powinny byc rozgrywane turnieje prywatne, w ktorych kazdy Polak moze wziasc udzial. Z okolo 13 turnieji liczyloby sie 5 najlepszych. W ten sposob wyloniloby sie 16 najlepszych zawodnikow. Zostana oni podzieleni na 4 grupy - miejsca 1-4 z turniejow prywatnych - A, 5 - 8 - B itd. W grupach graloby sie misiac. Kolejne tury graloby sie tak samo, az sie znudzi :)
Czas na gre bylby do ostalenia.

Pozdrawiam puholek.

adik - 2006-01-14, 13:19

Jak widać, wszyscy którzy są zwolennikami zmian dążą do większej rywalizacji.. System rund nadal nie daje wielkiej satysfakcji, chociaż jest dość sporym krokiem w kierunku większych modernizacji. Pomysł o którym mówi Puholek to totalna abstrakcja - negocjuję z Angstem już kilka dni i wiem, że nawet najdrobniejsze zmiany to dla niego przynajmniej cała noc rozmyślań i refleksji, więc pomysł, według którego decydują turnieje prywatne na pewno nie przejdzie przez jego cenzurę. Jestem tego prawie pewien.

Do turniejów powinien być prowadzony osobny ranking reprezentacyjny, według mnie powinno to wyglądać w ten sposób jak 1 edycja Złotej Ligi, dodatkowo turniej mistrzów w ostatnim dniu miesiąca (zawsze). No cóż, teraz kiedy mamy już 3 grupy/ligi myślę, że wdrożenie meczów wewnętrznych będzie prostsze. A kontra B i C - myślę, że to jedyne w miarę rozsądne rozwiązanie (choć szanse na wygraną małe), dodatkowo turnieje par - to też może się udać (oczywiście jeśli Angst opracuje odpowiedni system parowania i wszystko będzie w miarę regularne)..

Angst, czy to możliwe?

Pozdrawiam, Adik.

zukole - 2006-01-14, 15:02

Zainteresowanie IRP spada. Być może spowodowane jest to monotonnym systemem gier. Napewno wprowadzenie turnieji prywatnych dla graczy IRP mogło by coś zmienić. Być może wrócili by niektórzy gracze albo nowi, zaciekawieni gracze chcieli by spróbować. Oczywiście mowa tu o turnieju zapowiedzianym dłuższy czas przed startem ( wczorajszy turniej był porażką ). Co do ustaleń Angsta:

angst napisał/a:
Wprowadzam też, dla ułatwienia znalezienia przeciwnika, dni gier IRP - będą to wtorek, piątek i niedziela.

Aby ułatwić szukanie rywali, proszę w miarę możliwości o zjawianie się w te dni w pokoju Turznica, w godzinach: wtorek 17-19, piątek 19-21, niedziela 11-13.

Nie wiem jakim systemem ustaliłeś takie dni oraz godziny. Jeszcze wyjdzie że komuś wogóle nie pasują takie terminy i nie rozegra żadnego spotkania.
Według mnie powinna być jakaś ankieta typu "kiedy możesz grać" itp, a jak nie to chociaż powinieneś porozmawiać z graczami i wtedy ustalić pasujące dla większości terminy. Przecież start VIII już tury IRP nie musi być odrazu po VII. Skoro jest żywiołowa dyskusja na temat IRP - system itp, to chyba należy to spokojnie przemyśleć, bo głupotą jest robienie zmian z edycji na edycje.
Takie jest przynajmniej moje zdanie. W końcu IRP to Internetowa Reprezentacja Polski, więc sprawa by system przebiegał tak jak należy jest obowiązkiem każdego grającego oraz członków forum. Nikt nie chce by za kilka miesięcy ( lat) zostali tylko gracze, którzy nie poradzą sobie z krajem niewiele znaczącym w tę gre.

Gość - 2006-01-14, 15:18

Ale fajnie sie dyskusja rozkreca :) ba nawet Puhol cos naskrobal :P

Chyba zgodze sie z przedmowca. Zukol ma racje co do tych terminow troche wyssanych z palca
Cytat:

Dajcie ludziom pospac, przeciez 11 to chyba noc jeszcze :]

Mysle tez, ze mozna odczekac troche czasu przed rozpoczeciem tej nowej tury, jeszcze nie wszyscy sie podzielili z nami swoimi uwagami co do systemu i funkcjonowania IRP.
Jak tak czytam te posty to powoli zaczyna mi sie podobac pomysl z turniejami prywatnymi, ale pod warunkiem ze beda one cos znaczyc. Chociaz wprowadza to problem, bo nie ciezko bedzie ustalic terminarz tak, zeby wszystkim pasowal :? tu moga byc problemy, bo ja wole w piatek wieczorem wyskoczyc na browca a nie siedziec na necie jak przez caly tydzien.

I jeszcze mam pytanie co do kalendarza, ktory ustaliles. Jesli mam grac z graczem X a on zagra z graczem Y i bedzie mial juz bilans na zero to ja chyba zostane na lodzie i oddam mu dodatkowo walkowera. Czyz nie ?

Niech wypowiedza sie pozostali :wink:

pzdr.

utratos - 2006-01-14, 15:51

Po pierwsze proponuje przeniesc sie do jednego tematu:) proponuje reforma irp.
Po drugie w kwestii wyznaczania terminu podstawowego pisalem o koniecznosci wpierw zrobienia ankiety ktora pokazalaby kiedy wiekszosc zawodnikow moze i co wiecej lepiej zeby byl to jeden dzien a nie 2 czy bo co to za termin podstawowy skladajacy sie z trzech terminow:)
Po trzecie pewnie ze turnieje sa lepsze tylko jeden mankament maja ze sa w okreslonej porze a nie wszyscy wtedy maja czas a nawet w tej samej porze za tydzien. Przez co liczy sie ilosc turow jakie zagrales i z kim grales. Innymi slowy patrzac na kurnikowy rank turniejowy zawodnik majacy 1750 w jedym tygodniu moze miec za 3 tyg 1650 ( arti:P) natomiast inny 1550 a pozniej dajmy 1650 i nie wiadomo ktory rank jest reprezentacyjny i ktory z nich jest lepszy.
Pozdro

HonoR - 2006-01-14, 15:57

zukole napisał/a:
Zainteresowanie IRP spada. Być może spowodowane jest to monotonnym systemem gier.

Całkiem możliwe, ale moim zdaniem istnieje jeszcze inny powód. Spójrzcie na to przez pryzmat długo wyczekiwanej "imprezy", sportowego wydarzenia. W życiu jest tak, że takie imprezy jak MŚ w Piłce nożnej, Olimpiada, czy też poza sportowe jak sylwester, zaćmienie słońca itp swoją wyjątkowość zawdzięczają temu, że zdarzają się rzadziej niż inne wydarzenia. Dlatego większość ludzi nie przechodzi obok tego obojętnie. Tego brakuje (moim zdaniem) IRP. Jeżeli było by rozgrywane conajmniej 2 razy rzadziej (ze względu na częstość meczy międzypaństwowych na dzień dzisiejszy) ludzie poczuli by głód grania i chęci by wzrosły. Jeżeli coś jest dostępne praktycznie non stop, to traci to na swojej atrakcyjności. Nie inaczej było w przeszłości - przypomnijmy sobie jak było podczas pierwszych turnieji organizowanych przez 100pera.... było to wydarzenie, duza publika, nawet strona powstała. Później w życie wkroczyły turnieje oficjalne na kurniku - euforia, coś nowego, każdy chciał zagrać a dziś? Dziś to coś zwykłego, normalnego, odzianego czasem nudą, czego lekarstwem niejako miałby być Puchar Świata bazujący na wynikach tych turnieji.
Należy także pamiętać o dostępności IRP. W praktyce wyglada to tak, że ludzie, którzy chcą grać, zapisują się, niektórzy później rezygnują (raz błache a raz poważne powody) jeszcze innym nie chce się grać w ogóle ot tak (wykazując się nieodpowiedzialnością). Następnie zachodzi zjawisko powrotu do IRP jakby niby nic. Jeszcze rozumiem te rezygnacje z przyczyn poważniejszych, ale z tych błachych niezupełnie. Pamietajmy, że zakazany owoc smakuje lepiej. Im trudniej gdzieś się dostać, tym bardziej trzeba się zmobilizować aby tam być.
Osobiście uważam, że prócz skupienia sie na urozmaiceniu rozgrywek by podnieść ich atrakcyjność, należy przynajmniej przemysleć również to o czym napisałem.

arczi - 2006-01-15, 15:01

witam, rezygnuje a w zasadzie nie wyrażam chęci udziału w kolejnej turze irp. Za kilka tygodni bede miał sporo roboty przy prezentacji maturalnej a potem sporo nauki do samej matury, wiec głownie z powodu braku czasu nie mogę. Co do systemu rozgrywek, w pierwszej i drugiej turze grało mi sie dobrze i mógłbym grać na tych samych zasadach, jeżeli zostaną one zmienione to mógłbym się dostosować.
Lunar - 2006-01-15, 22:22

zaraz zaraz - podane terminy sa "dla ulatwienia" ale rozumiem ze mecze rozegrane w innym terminie oczywiscie beda brane pod uwage prawda? a dopiero gdyby indywidualnie nie udawalo sie z kims ustawic to szukamy sie wzajemnie we wskazanym pokoju we wskazanych terminach - tak? boinaczej wydaje mi sie to lekko bezsensowne - z dlugiego tygoodnia wybrano sztywno 3x2h i wszyscy musiliby sie w tych przedzialach zmiescic

to nie jest przymus prawda?

angst - 2006-01-15, 22:30

Oczywiście, że nie. Daty są tylko dla ułatwienia.

Pozdrawiam

Angst

adik - 2006-01-15, 22:37

Angst - jak więc jest z ilością gier? Uchylisz się pod naciskiem 2-3 osób i będą 2-4 gry czy pozostaniesz przy 6?

Pozdrawiam, Adik.

losiu - 2006-01-15, 22:59

adik napisał/a:
Angst - jak więc jest z ilością gier? Uchylisz się pod naciskiem 2-3 osób i będą 2-4 gry czy pozostaniesz przy 6?

Ja bym pozostał! Jak jest 6 gier to kazdy sie liczy ze musi rozegrac te gry a ja byłoby 2-4 gry to ludzie by sie obijali... :|

Do Pracy Rodacy!! :!:

angst - 2006-01-15, 23:54

adik napisał/a:

Gramy po 6 partii. Ale od przyszłej tury prawdopodobnie już po 4.

amigo napisał/a:

I jeszcze mam pytanie co do kalendarza, ktory ustaliles. Jesli mam grac z graczem X a on zagra z graczem Y i bedzie mial juz bilans na zero to ja chyba zostane na lodzie i oddam mu dodatkowo walkowera. Czyz nie ?

Jeśli nie zagrasz z kimkolwiek innym, to przegrasz ten mecz walkowerem. Ważne, żeby zgadzała się liczba rozegranych pojedynków i rund. A najlepiej, to w danej kolejce złapać kogo trzeba :)

Pozdrawiam

Angst

lutalek - 2006-01-16, 16:40

amigo poruszył kwestię gdy przy pewnym fatalnym zbiegu okoliczności wszyscy przeciwnicy z twojej grupy zagrają w wyznaczonym terminie rundy minimum 1 gre i może im nie za bardzo zależeć/mogą nie móc/nie chcieć się aby zagrać też z tobą, co wtedy? taki gracz pozostaje rodzynkiem , który chciał zagrać ale nie mógł, bo nie miał z kim, a partner z wykazu już sobie coś pyknął akurat z kimś innym. Myśle że o taką sytuacje mu chodziło :| co wtedy?
angst - 2006-01-16, 17:41

Wtedy zaglądam do tematu "Umawianie gier". Jeżeli "rodzynek" był tam aktywny, istnieje możliwość anulowania walkowera.

Pozdrawiam

Angst

adik - 2006-01-16, 17:49

Angst, poproszę o jakieś namiary na Slaya, Bondarczuka, Lunara, Ravena, Connexa czy Yarda - ja nie mam pojęcia kto to jest :|

Z mojej grupy (C1) znam tylko Jacola, świetnie :\

Pozdrawiam, Adik.

losiu - 2006-01-17, 15:15

Losiu- Aaru 4-2
:mrgreen:

adik - 2006-01-17, 16:26

Gracza o nicku "Bondarczuk" nawet nie ma na forum - kto to w ogóle jest?

Może by łaskawie zajrzał, napisał coś?

Pozdrawiam, Adik.

lutalek - 2006-01-17, 16:31

czasami warto zastanowić się nad tym co się chce lub juz napisało

SKORO TEGO BONDARCZUKA NIE MA NAWET NA FORUM , TO W JAKI SPOSÓB MA TO PRZECZYTAĆ, ZAJRZEĆ TU, NAPISAĆ COŚ? :lol:

adik - 2006-01-17, 18:44

lutalek napisał/a:
SKORO TEGO BONDARCZUKA NIE MA NAWET NA FORUM , TO W JAKI SPOSÓB MA TO PRZECZYTAĆ, ZAJRZEĆ TU, NAPISAĆ COŚ?

Powinieniem chyba dodawać jakieś wyjaśnienie pod każdym postem dla mało-bystrych.

Być może podobnie jak YARD (który okazał się an-em_24) "ukrywa się" pod innym nickiem - niech da znać, że tu jest.

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2006-01-17, 22:15

Wyjaśniam, że z grupy B spadają 4 osoby (awans uzyskują dwie osoby z grupy C1 i dwie osoby z grupy C2).

Pozdrawiam

Angst

blind - 2006-01-24, 21:50

Z braku neta i zblizajacych sie zaliczen musialem cos z robic z czasem no i powstaly aktualne tabele grup IRP.

http://www.bb.aplus.pl/blind/index.php?gr=A <-- oto link

W razie bledow prosze informowac mnie ( najlepiej PW) :)Wszelkie uwagi mile widziane :wink:

angst - 2006-01-28, 11:09

Przypominam o dzisiejszej dacie kontrolnej. W grupie A nie rozegrano jeszcze żadnego meczu :| Nie wiem, z czego to wynika, były dwa tygodnie :roll:

Pojawiło się kilka próśb o przedłużenie terminu, ale niestety nie mogę się na to zgodzić :?

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-01-28, 16:00

Pojawiły się pewne informacje odnośnie meczu z Rosją.

Jest szansa, że zagramy już w lutym :) Z tego, co przekazali mi Rosjanie, podobnież poważnie podchodzą do tego meczu i przeprowadzają wewnętrzne kwalifikacje :)

Najprawdopodobniej zagramy po 12 osób (w podziale na 3 grupy), więc do zdobycia byłoby w takim meczu w sumie 96 punktów. Ja chciałbym zagrać ustawiając te trzy drużyny pod względem siły graczy, a Rosjanie, jak na razie, woleliby podział losowy (mają problem z uszeregowaniem zawodników pod względem umiejętności).

Jeśli macie jakieś ciekawe propozycje, to piszcie na razie tutaj. Odpowiedni temat założę, jak pojawi się więcej konkretów :)

Pozdrawiam

Angst

adik - 2006-01-28, 17:27

Ja myślę, że u nas też można przeprowadzić eliminacje :P Piszę to głównie dlatego, że chciałbym zagrać, a z C jest to mission impossible (chociaż jestem aktualnie najwyżej ze wszystkich z CX, ponieważ "spadłem" z C i dlatego jestem teoretycznie najlepszy :P ), więc to jedyne co mi przychodzi do głowy. No cóż, chciałbym zagrać, pewnie jak wszyscy, ale u nas eliminacje to IRP, więc zdaje sobie sprawę, ze mój pomysł to kompletna bzdura..

No ale przy obecnym zaangażowaniu graczy z A (zero meczów), możnaby się nad tym zastanowić..

Pozdrawiam, Adik.

angst - 2006-01-29, 12:57

Mamy za sobą kolejną datę kontrolną. Tym razem niestety pojawiła się konieczność przyznania walkowerów, a konkretnie:

A

Dragonik - Honor 1:0
Alicecooper - Amigo 5:0

B

Losiu - Lutalek 3:0

C2

Adix - Chaosu 0:0

Ze względu na relatywnie małą liczbę brakujących pojedynków, postanowiłem na tydzień zawiesić wejście w życie tych walkowerów. Aby ich uniknąć, należy zagrać konkretny mecz do końca następnej kolejki (o ile oczywiście rywal się na to zgodzi). Jeśli się to uda, walkowery zostana anulowane.

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2006-01-29, 21:12

amigo jest usprawiedliwiony, nie byłem w stanie zagrac meczu, a prosil o to
lutalek - 2006-01-30, 12:18

niestety od piątku nie mam netu w domu, więc mogłem zagrać w gomoku jedynie przez komórke, ponadto mam 2 pytania:

-jeżeli ktoś mam rozpoczętą gre z przeciwnikiem, to chyba do tej pory walkower w takim przypadku nie był przyznawany - tak było czy sie jednak myle?

-skąd u mnie taki dziwny wynik 3:0 dla łosia?

angst - 2006-01-30, 12:58

lutalek napisał/a:

-jeżeli ktoś mam rozpoczętą gre z przeciwnikiem, to chyba do tej pory walkower w takim przypadku nie był przyznawany - tak było czy sie jednak myle?

-skąd u mnie taki dziwny wynik 3:0 dla łosia?

Wyciąg z Regulaminu:

angst napisał/a:
...Sklasyfikowani zostaną jedynie Ci gracze, którzy rozegrają przynajmniej połowę wymaganych pojedynków (za rozegrany uważany jest pojedynek, w którym rozegrano co najmniej połowę wymaganej ilości partii). W przypadku przyznania walkowera jest to średnia punktów z rozegranych dotychczas pojedynków zaokrąglona do góry.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-01-31, 22:44

No cóż, w końcu udało mi się zakończyć VIII edycję eliminacji do IRP :)

Wydaje się, że pobicie mojego wyniku (36 pkt.) wystarczy do awansu, więc najprawdopodobniej zajmę 3. lub 4. miejsce :) Pierwszy raz od dawna mam szanse na awans, więc z niecierpliwością czekam na rozwój wydarzeń. W innych grupach rozegrano dość mało gier, więc ciężko coś więcej powiedzieć, ale w grupie B będzie na pewno ciekawie (zarówno jeśli chodzi o awanse, jak i o spadki :D ).

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-02-06, 00:53

Po kolejnej dacie kontrolnej zmuszony byłem przyznać jeden walkower. Mimo dodatkowego czasu Lutalek nie zagrał z Losiem - stąd 3-0 dla Losia :roll:

Najprawdopodobniej 25 lutego zagramy z Wietnamem :)

Prowadzę w tej chwili korespondencję z Docco w tej sprawie (dzięki Alice za namiary :) ).

Czeka nas trudniejsza przeprawa niż z Rumunią, więc proszę zawodników z grupy A (prawdopodobnie zagramy po 6) o rezerwowanie sobie czasu (mniej więcej od 15:00 do 18:00) :D

Podam więcej szczegółów, jak tylko się pojawią.

Pozdrawiam

Angst

zukole - 2006-02-06, 14:38

Co do szczegółów to wystarczy tylko skład Wietnamu :D
angst - 2006-02-15, 01:59

Z gry w IRP zrezygnował Lutalek :roll:

Pojawiła się jednocześnie konieczność przyznania pierwszego walkowera i to obustronnego - w meczu Adix - Chaosu.

Do końca tej kolejki jest szansa na uniknięcie poniższych walkowerów:

Alicecooper - Honor 2:0
Amigo - Puholek 4:0

Connex - Jacol91 2:0
Lunar - Slayer 2:0

Adix - Jawmart 0:3

Należy zagrać brakujący pojedynek.

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2006-02-16, 02:08

Nie rozumiem jednego.. Piotrek wytłumacz jak to jest Alicecooper - HonoR 2-0? Dwa razy dawałem Markowi sygnał, że chciałbym zagrac IRP i dwa razy mi odmówił. Czy to oznacza, ze punkty się zbiera za odmowy?

angst - 2006-02-16, 10:12

Punkty zabiera się za brak gier. Nie musiałeś w ciągu miesiąca grać koniecznie z Aliceooperem, a jedynie dwa pojedynki z kimkolwiek z Twojej grupy :roll:

Ponadto jest ciągle szansa na zagranie tych pojedynków - do soboty, wówczas wynik będzie zweryfikowany. Nie mogę bazować na ustaleniach z priv (ewentualnie z gg), prosiłem o wpisywanie się w temacie umawiania gier - jest to dla mnie niezbity dowód oraz podstawa do ewentualnego anulowania walkowera.

Alice ma wymaganą ilość pojedynków, zasady były opisane przed startem tury.

Przypominam, że kolejne kolejki trwają teraz tydzień, a nie dwa jak wcześniej.

Pozdrawiam

Angst

puholek - 2006-02-20, 13:58

Widze, ze dopisales wynik mojego drugiego meczu, ale nie anulowales walkowera. Czy to oznacza, ze walkower jest uznany? Jesli tak to dlaczego?
Lunar - 2006-02-22, 21:12

kto odpowiada za aktualizacje wynikow? Piotrek - Ty? bo ja moze niezbyt chlubne wyniki poosiagalem :P ale gier rozegranych mam juz 4 (+jeden walkower) a odnotowano 2 (i tego walkowera)

poza tym 4 kolejka dobiega konca, walkowery z pierwszej kolejki wciaz nie zatwierdzone (pochylym drukiem - niby do unikniecia do konca kolejki - jak wynika z innego postu), 2 i 3 kolejka w ogole zapomniane

wiem ze latwo nic nie robic i tylko sie czepiac - nie chce wytykac czegos czy ponaglac, ale tym razem rozgrywki zostaly zorganizowane inaczej i ciekawiej - zreszta widac po ilosci granych spotkan ze grupa graczy Reprezentacji sie krystalizuje, a wlasnie walkowery w ogole eliminuja niegrajacych, ociagajacych sie i zmuszaja do aktywnej gry od samego poczatku do samego konca

rywalizacja traci na wartosci bo gramy nie znajac innych wynikow, nie wiedzac ile tak naprawde potrzebujemy pkt aby osiagnac takie-i-takie miejsce no i... nie mowie ze kazdego dnia ale co 2-3 powinna byc aktualizacja - przeciez wpisanie kilku cyferek po sprawdzeniu czy i jakie mecze sie odbyly to kwestia... no gora pol godzinki

dlatego tez jesli ustalilismy jakies terminy to teraz ich pilnujmy! chyba nikt nie chce aby zaangazowanie znow opadlo...

PS. po prostu kocham wyniki, tabelki, statystyki... :D

angst - 2006-02-23, 11:25

Lunar,

Masz całkowitą rację. Rzeczywiście nie zaktualizowałem walkowerów w grupie C1 i C2. System ich przyznawania nie jest prosty, nie do końca rozumieją go też wszyscy gracze i przez danie szansy na nadrobienie zaległości weryfkacja jeszcze bardziej się komplikuje. Dla grupy A zajęło mi to nieco więcej niż pół godzinki, ponadto kiedyś się może przekonasz (życzę Ci, żebyś nni musiał :) ), że "pół godzinki" to bardzo cenny czas i czasem trudno go wygospodarować :(

Pozdrawiam

Angst

P.S. Dziś postaram się wszystko zaktualizować.

Lunar - 2006-02-23, 14:45

ja wiem ze system nie jest prosty bo sam musialem 2 razy czytac a i tak gwaranta ze wiem wszystko nie mam :) ale wlasnie dawanie szans wiemy czym sie konczy i tego nalezaloby uniknac... poza tym zdaje sobie sprawe ze w obecnym systemie rozgrywek mecz nierozegrany z drugiej kolejki to mecz w ktorym trzeba przyznac walkowera - totez moze okiazac sie ze wszystko jest aktualne - bo sporo pojedynkow z przyszlych kolejek juz rozegrano

PS. post swoj napisalem probujac ulozyc sobie aktualna tabele - a ze moje wlasne mecze nie byly wprowadzone to mam podejrzenia ze moze byc takich wiecej - i moje proby skompletowania wynikow spelzly na niczym :)

zukole - 2006-02-23, 15:54

Tabelki grup:

Grupa A

1 Puholek 11-1
2 Zakon 11-7
3 Honor 9-12
4 Alicecooper 8-7
5 Minuta 7-11
6 Vince 6-6
7 Dragonik 6-12
8 Amigo 5-7

Grupa B

1 Dein 31-10
2 Angst 31-17
3 Peaceman 28-17
4 Roy 26-10
5 Losiu 15,5-26,5
6 Pavlini 14-34
7 Wonder 13-23
8 Blind 7,5-14,5
9 Aaru 6-20

Grupa C1

1 Adik 27,5-4,5
2 Yard 17-12
3 Connex 17-19
4 Raven 9-6
5 Bondarczuk 8-10
6 Lunar 4,5-21,5
7 Jacol91 2-6
8 Slayer 2-8

Grupa C2

1 Rozbijacz 19-5
2 Jawmart 17-16
3 Soul_reaper 13-5
4 Czarny_kot 10-8
5 Chaosu 2-4
6 Nirvan 2-22
7 Adix 0-3

Wyniki te co są w "Wyniki VIII tury" + 2 wyniki z tematu gdzie się wpisuje.

angst - 2006-02-24, 02:48

Wyniki chyba już w komplecie.

Pozostały dwie doby na rozegranie zaległych pojedynków. Jeśli się to nie uda, zaakceptowane zostaną poniższe wyniki:

Blind - Dein 0:5
Jacol91 - Yard 0:3
Bondarczuk - Slayer 3:0
Adix - Jawmart 0:3

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-02-26, 04:29

Poniżej kolejne potencjalne walkowery:

A

Amigo - Vince 0:0
Honor - Zakon 3:0

B

Aaru - Dein 0:5
Blind - Roy 0:5

C1

Adik - Slayer 5:0
Bondarczuk - Raven 3:0
Jacol91 - Lunar 0:1

C2

Adix - Rozbijacz 0:5
Chaosu - Rozbijacz 0:5

Aby ich uniknąć należy rozegrać do końca bieżącej kolejki te konkretne mecze :!:

Pozdrawiam

Angst

Lunar - 2006-03-06, 16:08

ja nie chce walkowera z Jacolem - nei zagralismy z mojej winy bo termn byl umowiony a ja sie nie stawilem

melduje ze w ogole rezygnuje z gry w IRP - ostatnio wcale nie gralem, poziom prezentuje zerowy, zaangazowanie tez niewielkie (ostatnie 4 gry z Connexem przegralem w 10min), wyniki rowniez osignalem w tej edycji zadne - dlatego tez nie widze sensu dlaej tego przeciagac, bo nie mam ani czasu, ani ochoty, ani perspektyw na gre na wysokim poziomie

dlatego zegnam Was wszystkich, zycze samych wyrownanych partii, pieknych "wuceefów" i rankingów 2500+ :P

pozdro all
Lunar

angst - 2006-03-07, 00:07

Z gry w IRP zrezygnowali Lunar i Slayer - dziękuję im za dotychczasowe uczestnictwo :)

Kursywą oznaczone są w wynikach potencjalne walkowery - aby ich uniknąć trzeba tradycyjnie zagrać do końca bieżącej kolejki te konkretne mecze.

Przypominam jednocześnie, że aby być klasyfikowanym należy rozegrać co najmniej połowę wymaganych pojedynków (walkowery są traktowane pod tym kątem jako nie rozegrane mecze).

Do końca edycji pozostały dwa tygodnie - proszę o nadrobienie zaległości, aby walkowery jak najmniej rzutowały na wyniki rozgrywek :)

Pozdrawiam

Angst

an_24 - 2006-03-08, 11:31

IRP grupa C1
Raven - Yard 2 - 0 - 4

Pozdrawiam an_24

angst - 2006-03-14, 02:18

Z grupy C2 wykreślony został Adix - nie miał już możliwości rozegrania wymaganej ilości pojedynków.

Pozdrawiam

Angst

kantpie - 2006-03-14, 20:18

Rezygnuje z IRP. Za mało czasu spedzam przy komputerze, wiec nie gram.
losiu - 2006-03-15, 11:39

Do Końca tego tygodnia jestem dostępny tak:

Środa: 10:00 -15:00
Czwartek - 10:00 - 13:00
Piątek- 10:00 - 15:00

To są podane godziny w których na bank będe na Gadu-Gadu lub na kurniku- Moje gg ( 5536167 ) - NIEWIDOCZNY jestem więc pisac...

Możliwe ze bede tez w godzinach wieczornych...

Pozdrawiam!

angst - 2006-03-19, 23:53

Większość osób zakończyła już rozgrywki VIII tury IRP. Do rozegrania pozostały dwa mecze: Chaosu - Nirvan i Czarny_kot - Soul_reaper. Na nadrobienie zaległości jest czas do soboty włącznie - w przypadku nie rozegrania tych pojedynków zostaną one zweryfikowane jako obustronne walkowery.

Można już jednak ogłosić kilka najistotniejszych kwestii - zwycięzcą VIII edycji został Puholek - gratulacje :D

Grupę A opuszczają Amigo, Dragon i Honor. W ich miejsce do grupy A awansowali Roy, Dein i Angst.

Z grupy B spadają Blind (nie sklasyfikowany) oraz Aaru i Pavlini (Lutalek zrezygnował z gry w IRP). O awansach z C1 i C2 napiszę w sobotę (chyba, że do tego czasu zostaną rozegrane brakujące mecze w tych grupach).

Kolejna tura (IX) rozpocznie się 1 kwietnia. Do tego czasu przyjmuję zgłoszenia nowych graczy, którzy zasilą szeregi grup C1 i C2 (znów zatem tylko dwa etapy dzielić ich będą od grupy A, więc radzę się zapisywać, nie wiem, czy taka sytuacja jeszcze się powtórzy ;) ).

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-03-26, 23:00

Kolejna tura IRP zakończona.

Puholek jako drugi w historii (po Zakonie) obronił tytuł, ale jak dotej pory nikt nie wygrał trzy razy z rzędu :)

Po podliczeniu wszystkich punktów okazało się, że oprócz Amigo i Honora spadł Dragon, który uzyskał tyle samo punktów co Zakon, ale przegrał z nim w pojedynku bezpośrednim. Zatem od początku IRP w grupie A są nieprzerwanie tylko Minuta i Zakon :)

Jak już pisałem do grupy A awansowali Dein, Roy i ja, a z grupy B spadli Blind (nie sklasyfikowany), Aaru i Pavlini. W ich miejsce awans uzyskali Rozbijacz, Soul_reaper i Adik, a o ostatnie wolne miejsce baraż muszą rozegrać Bondarczuk z Yardem (6 partii, w przypadku remisu gra do skutku - ustawienia takie same jak w trakcie VIII edycji).

IX tura startuje 1 kwietnia - do tego czasu przyjmowane są zgłoszenia nowych graczy.

Najprawdopodobniej będzie tylko jedna grupa C (bez podziału na podgrupy). O szczegółach napiszę w najbliższą sobotę.

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2006-03-26, 23:59

Coś mi tu nie pasuje. Minuta z Zakonem mieli spotkać się w 4 kolejce, która trwała od 26.02-4.03. Nie zagrali. Ostatnia kolejka, a tym samym VIII edycja IRP miała skończyć się 18.03. Po tym dniu, wszystkie mecze miały być rostrzygniete metoda walkowerów, czy to jednostronnych i obustronnych. Natomiast Minuta z Zakonem zagrali sobie już po skończeniu rozgrywek 19.03 i o dziwo ich wynik został uznany jako prawidłowo osiągnięty w normalnym czasie. Robiłem podsumwoanie przy założeniu 3-0 dla minuty (walkower) i wyszło, ze grupę A opuszczam ja Zakon i Amigo..... a teraz nastąpiła zmiana. Jak dla mnie coś tu jest nie tak a Dragon został poszkodowany, nie mówiąc, ze oszukany. Prosze o wyjaśnienie sprawy.

martin1234 - 2006-03-27, 11:11

Angst napisał/a:
IX tura startuje 1 kwietnia - do tego czasu przyjmowane są zgłoszenia nowych graczy.

Czy trzeba wysyłać zgłoszenie z danymi na maila, czy też można zgłosić się na forum (zwłaszcza jeśli grało się we wcześniejszych edycjach)?
Jeśli można tą drugą metodą, to zgłaszam się.

angst - 2006-03-27, 12:18

HonoR napisał/a:

Coś mi tu nie pasuje. Minuta z Zakonem mieli spotkać się w 4 kolejce, która trwała od 26.02-4.03. Nie zagrali. Ostatnia kolejka, a tym samym VIII edycja IRP miała skończyć się 18.03. Po tym dniu, wszystkie mecze miały być rostrzygniete metoda walkowerów, czy to jednostronnych i obustronnych. Natomiast Minuta z Zakonem zagrali sobie już po skończeniu rozgrywek 19.03 i o dziwo ich wynik został uznany jako prawidłowo osiągnięty w normalnym czasie. Robiłem podsumwoanie przy założeniu 3-0 dla minuty (walkower) i wyszło, ze grupę A opuszczam ja Zakon i Amigo..... a teraz nastąpiła zmiana. Jak dla mnie coś tu jest nie tak a Dragon został poszkodowany, nie mówiąc, ze oszukany. Prosze o wyjaśnienie sprawy.

Nie ma znaczenia, kto z kim miał grać w danej kolejce. Należałoby prześledzić regulamin przyznawania walkowerów w zakończonej turze. Istotne jest, aby po jej zakończeniu ilość rozegranych meczów zgadzała się z ilością zakończonych kolejek. Walkowery naliczane były następująco: Minuta ma odpowiednią ilość, Zakon nie, zatem Minuta ma potencjalny walkower z Zakonem (któremu brakuje jednego meczu, właśnie z Minutą). Zgodnie z zasadami był tydzień na rozegranie partii, gdzie miał być potencjalny walkower i mecz taki odbył się w pierwszym dniu tego tygodnia. Informację na ten temat podałem już po zakończeniu ich gry (19.03. wieczorem), więc naturalną koleją rzeczy nie określiłem tego meczu jako "do rozegrania", a wymieniłem jedynie dwa takie pojedynki z grupy C.

Minuta nie musiał oczywiście grać, wynikało to z jego dobrej woli, ale chyba każdy by chciał, aby było jak najmniej walkowerów. Ryzykował (przy porażce 1-5 to on spadłby do grupy B), ale jednak zagrał. Swoją drogą byłoby miło, gdyby wszyscy tak podchodzili do tematu. Nie sądzę, żeby Dragon miał pretensje do Minuty, że zgodził się zagrać i dzięki temu Zakon nie miał walkowera, ale tu już musiałby się Darek wypowiedzieć.

W następnej edycji prawdopodobnie zrezygnuję z tego dodatkowego tygodnia na rozegranie zaległego meczu, bo wprowadza on niepotrzebne zamieszanie (faktem jest jednak, że dzięki niemu było mniej walkowerów), a i mi również życia nie ułatwia, gdyż kontrolowanie tego nie jest łatwe, zwłaszcza kiedy co jakiś czas ktoś rezygnuje z gry w IRP. W czasie tury nikt nie protestował, co do przyznawanych walkowerów, więc uznałem je za słusznie przyznane.

Jeśli zrobiłem błąd, proszę o wskazanie, w któym konkretnie miejscu (bo mam nadzieję, że nie jest to posądzenie mnie o oszustwo, a jedynie o pomyłkę). Według mnie wszystko było jak najbardziej w porządku, jeśli się jednak pomyliłem, to błąd trzeba jak najszybciej naprawić.

martin1234 napisał/a:
Angst napisał/a:

Czy trzeba wysyłać zgłoszenie z danymi na maila, czy też można zgłosić się na forum (zwłaszcza jeśli grało się we wcześniejszych edycjach)?
Jeśli można tą drugą metodą, to zgłaszam się.

Zgłoszenia mailem powinni wysłać gracze, którzy do tej pory nie uczestniczyli w rozgrywkach IRP. Od pozostałych wystarczy mi zgłoszenie na forum bądź za pośrednictwem gg.

Pozdrawiam

Angst

losiu - 2006-03-27, 14:32

Zgłaszam Się :D
HonoR - 2006-03-27, 15:00

Może inaczej:

Pierwotnie jeden zpunktów regulaminu brzmiał tak:

cytat z dnia: 2006-01-14, 03:11

Cytat:
Tura składać się będzie z kolejek. Każda z nich będzie się kończyła w sobotę o północy - po tym terminie od razu przyznawane będą ewentualne walkowery

Następnie został on zmieniony dająć szanse zawodnikom.

cytat z dnia: 2006-01-29, 12:57

Cytat:
Ze względu na relatywnie małą liczbę brakujących pojedynków, postanowiłem na tydzień zawiesić wejście w życie tych walkowerów. Aby ich uniknąć, należy zagrać konkretny mecz do końca następnej kolejki (o ile oczywiście rywal się na to zgodzi). Jeśli się to uda, walkowery zostana anulowane.

Co prawda, nigdzie nie było napisane, jasno i czytelnie, że będzie to dotyczyło każdej kolejnej kolejki, ale można załozyć że to miało być na celu co wszyscy uznali, że jest w porządku.
Jak widać wyraźnie pisze, że aby uniknąć walkowera nalezy brakujący pojedynek rozegrać do końca kolejki następnej (nie całej edycji IRP).

W zwiazku z tym kilka przykładów:

kolejka pierwsza: mecz HonoR - Dragon

Nie rozegraliśmy w wyznaczonym terminie a wiec do dnia 28.01, i zagraliśmy w ciągu następnego tygodnia a wiec 30.01 (wszystko do sprawdzenia w statystykach na kurniku). Więc tutaj jest w porządku. Również zagrożenie jest w porządku w postaci obustronnych walkowerów ponieważ ani ja ani Dragon nie mieliśmy ilości partii, która zgadzała by się z iloscią kolejek (a wiec przynajmniej 1).

To był przykład prawidłowego postępowania według regulaminu.

Jedziemy dalej......

kolejka druga: mecz Alicecooper - HonoR.

Termin kolejki kończył się 11.02. Do etgo dnia Alicecooper zagrał wymaganą ilość meczy, ja neistety nie, a w przeciągu tygodnia, dającego szanse na anulowanie walkowera, nie udało nam się zagrać brakującego meczu. W porządku, przegrywam walkowerem, który już został wpisany po tygodniu od zakończenia 2 kolejki.

kolejka piata: Minuta - Zakon

Ta kolejka odbywała sie w terminie: 26.02-04.03. Do dnia 4.03 Zakon miał rozegrane 4 pojedynki a minuta miał 5, a więc jak to ująłeś w poprzednim poście:

Cytat:
Minuta ma odpowiednią ilość, Zakon nie, zatem Minuta ma potencjalny walkower z Zakonem (któremu brakuje jednego meczu, właśnie z Minutą)
.

Tak jak w poprzednim przypadku (HonoR-Alicecooper), który jest identyczny jak ten, Minuta z Zakonem mają tydzien czasu aby walkower był anulowany. W przeciwnym wypadku zostanie zwerykiwany wynik jako walkower (jak ja słusznie z Alicecooperem dostałem). A więc w tygodniu 05.03-11.03 Minuta mógł się wykazać "dobrą wolą". Niestety do pojedynku nie doszło. Wynik nadal nie był znany. Poznaliśmy go dopiero 19.03 a więc jeszcze tydzień później! Dlatego tego kompletnie nie rozumiem na jakiej zasadzie, były tutaj 2 tygodnie i jeden dzień szansy (ten 1 dzień to jakby 3 nowy tydzień)?!
Tylko odpowiedz mi na to Piotrek jak to jest?

Cytat:
Jeśli zrobiłem błąd, proszę o wskazanie, w któym konkretnie miejscu (bo mam nadzieję, że nie jest to posądzenie mnie o oszustwo, a jedynie o pomyłkę). Według mnie wszystko było jak najbardziej w porządku, jeśli się jednak pomyliłem, to błąd trzeba jak najszybciej naprawić.

Własnie podejrzewam, że tu jest błąd lub niedopatrzenie (nie oszustwo co wyraźnie zaznaczyłem, że nie chciałbym to tak nazwać).

angst - 2006-03-27, 15:42

Teraz sobie przypominam okoliczności.

Tak naprawdę przed tym meczem Minuty i Zakona, obaj mieli po jednym brakującym pojedynku (Minuta grał, a Zakon dostał kilka walkowerów). Zgodnie z regulaminem powinien być walkower obustronny, aczkolwiek Minuta coś tam niby napisał za pięć dwunasta, że chciałby zagrać (ale w tym momencie abstrahujemy od tego, komu i jaki byłby przyznany walkower).

Mecz był z kolejki piątej, ale jednocześnie był to mecz jedyny nie rozegrany przez obu graczy, którzy do tej pory przestrzegali limitu (Minuta) bądź nie do końca (Zakon - stąd jego walkowery). Po zatwierdzeniu walkowera dany mecz traktowany był jako rozegrany (pod kątem limit/kolejkę, a nie klasyfikowania gracza na koniec tury - stąd np. nie był klasyfikowany Blind czy Chaosu). Przed ostatnią kolejką brakowało obu graczom tego właśnie meczu, stąd możliwość rozegrania go w tydzień po zakończeniu tury (nie jestem pewien, ale chyba przez jedną dobę było w wynikach 0-0, nie mam niestety codziennych screen-shotów).

W tym konkretnym przypadku akurat tak się złożyło, że obaj gracze wcześniej odbyli pojedynki z końcowych kolejek (co jest jak najbardziej dopuszczalne), dlatego został im akurat ten mecz. Przypominam, że kolejki są w zasadzie głównie po to, aby było wiadomo, komu przyznać walkowera.

Mam nadzieję, że to wyjaśnienie rozwiewa wątpliwości.

Pozdrawiam

Angst

soul_reaper - 2006-03-27, 15:55

Mnie to raczej bardziej zaciemnilo obraz.

Rozumiem to tak. Skoro w 5 kolejce Zakon mial zagrac z Minuta, i w 5 kolejce mieli oni po 4 gry to powinien byc jakis wo. Jesli dzialo sie to pozniej to tym bardziej nie rozumiem braku wo w 5 kolejce.

HonoR - 2006-03-27, 18:26

Chciałbym bardzo by moje wątpliwości Twoje wyjaśnienie rozwiało, ale obawiam się, że bardziej to zamydliło obraz sprawy.

Cytat:

W tym konkretnym przypadku akurat tak się złożyło, że obaj gracze wcześniej odbyli pojedynki z końcowych kolejek (co jest jak najbardziej dopuszczalne), dlatego został im akurat ten mecz. Przypominam, że kolejki są w zasadzie głównie po to, aby było wiadomo, komu przyznać walkowera.

Piotrek, ale tu była szansa aby ten konkretny przypadek nie powstał poprzez, ustalenie wyniku w piątej kolejce. Gdyby np. wynik mojego meczu z Alicecooperem również nie był ustalony tydzien później, to równie dobrze mogłaby być identyczna sytuacja na koniec tury.

Cytat:
Przed ostatnią kolejką brakowało obu graczom tego właśnie meczu, stąd możliwość rozegrania go w tydzień po zakończeniu tury

Taka sytuacja mogła zdarzyć się praktycznie w każdym pojedynku, warunkiem jedynie było nie ustalenie wyniku maksymalnie tydzien po skończeniu kolejki, co dotyczyło tylko pojedynku Minuty z Zakonem. Dlatego nadal zostaje pytanie o przyczynę nie ustalenia wyniku do tygodniu po skończeniu 5 kolejki.

Minuta - 2006-03-27, 18:40

angst napisał/a:
Minuta nie musiał oczywiście grać, wynikało to z jego dobrej woli, ale chyba każdy by chciał, aby było jak najmniej walkowerów. Ryzykował (przy porażce 1-5 to on spadłby do grupy B), ale jednak zagrał. Swoją drogą byłoby miło, gdyby wszyscy tak podchodzili do tematu. Nie sądzę, żeby Dragon miał pretensje do Minuty, że zgodził się zagrać i dzięki temu Zakon nie miał walkowera, ale tu już musiałby się Darek wypowiedzieć.

Gdybym wiedzial, ze nie musze grac, z mila checia przyjalbym walkowera. :roll:

angst - 2006-03-27, 18:51

Spróbuję maksymalnie krótko:

Zakon miał zaległości i dostał za to walkowery. Potem pograł partie z końcowych kolejek (akurat znalazł przeciwników, miał czas, spotkał ich, nie wiem...), więc przed ostatnią kolejką brakowało mu TYLKO gry z Minutą (podobnie jak Minucie TYLKO gry z Zakonem). Przed ostatnią kolejką mieli wymaganą ilość gier, a po jej zakończeniu już nie (zatem potencjalnie 0-0 lub walkower dla Minuty, bo się wypowiedział w temacie). W wymaganym czasie (tydzień) na nadrobienie zaległości zagrali ten mecz.

System nie działa na zasadzie wypełniania luk, domykania niepełnych kolejek, ale przyznawania walkowerów za pierwszy, nie rozegrany chronologicznie mecz wg terminarza. Nie było potrzeby karania walkowerem Zakona po piątej kolejce, bo wówczas miał wymagany limit (zrobił go grając z kimś z VI i VII kolejki). Minuta wówczas również miał wymagane limity (on nie miał z tym problemu), dlatego ewentualny walkower dopiero w ostatniej kolejce.

Naprawdę nie mam teraz czasu sprawdzać, co się działo kilka kolejek temu, ale chyba już rozumiecie ideę. Jak ktoś ma czas, to niech sobie prześledzi symulując wyniki od początku na podstawie statystyk. Ja robiłem to na bieżąco, więc na pewno było mi łatwiej i wierzę, że błędu nie popełniłem...

Minuta napisał/a:
angst napisał/a:

Gdybym wiedzial, ze nie musze grac, z mila checia przyjalbym walkowera. :roll:

Typowa wypowiedź z gatunku "dlaczego Minuta to klops" :D Przecież nikt Cię do gry nie zmuszał... Co za degrengolada :P

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2006-03-27, 19:14

tak było kilka postów prędzej:

Cytat:

Istotne jest, aby po jej zakończeniu ilość rozegranych meczów zgadzała się z ilością zakończonych kolejek. Walkowery naliczane były następująco: Minuta ma odpowiednią ilość, Zakon nie, zatem Minuta ma potencjalny walkower z Zakonem (któremu brakuje jednego meczu, właśnie z Minutą).

a teraz post wyżej:

Cytat:

Nie było potrzeby karania walkowerem Zakona po piątej kolejce, bo wówczas miał wymagany limit (zrobił go grając z kimś z VI i VII kolejki).

Sprzecznosć?

Postanowiłem sprawdzić w statystykach:

Partie Zakona po upływie piatej kolejki (rozumiem, że poprzez sformułowanie "po piatej kolejce" miałeś na myśli termin od rozpczęcia VIII edycji do dnia kończącego piątą kolejkę wraz z gratisowym tygodniem czyli: 14.01 do 11.03, a nie termin od końca piatej kolejki do końca VIII edycji a więc: 05.03-25.03:

28.01 - Zakon-Vince
30.01 - Zakon - Dragonik
14.02 - Zakon - Amigo
04.03 - Zakon - Puholek

To są 4 pojedynki po piatej kolejce, a więc limit NIE został wypełniony!

Nie wiem jak jeszcze bardziej mam ukazać błąd :roll:

Dla mnie nic się nie zmienia, jakikolwiek by wynik nie był, chciałem tylko aby wszystko było zgodne z regulaminem, by wszyscy mieli równe szanse, ale widzę, ze tylko mi na tym zalezy :? No trudno.
Piotrek jesli chcesz coś napisać to napisz wieczorem, gdy będziesz miał caas to wszystko ogarnać i przeanalizować, bo jak widzisz na szybko nie za bardzo ma to sens.

angst - 2006-03-27, 20:00

Jeszcze ostatni raz na szybko - Tomek, prawdopodobnie nie uwzględniłeś w swoich rachubach meczu z Tobą, gdzie wówczas Zakon już dostał walkower (0-3).

HonoR napisał/a:
Dla mnie nic się nie zmienia, jakikolwiek by wynik nie był, chciałem tylko aby wszystko było zgodne z regulaminem, by wszyscy mieli równe szanse, ale widzę, ze tylko mi na tym zalezy :?

Jak mam to rozumieć? :(

Pozdrawiam

Angst

HonoR - 2006-03-27, 20:19

To nie zmienia faktu, że wynik powinien być ustalony maksymalnie w tydzień po kolejce. Wynik 0-0 już był w innym przypadku, więc nie widze przeszkód ani żadnych zasad w regulaminie aby i tym razem takiego wyniku nie zatwierdzić. gdyby Amigo zagrał obydwa pojedynki, w których miał wynik 0-0 to mógłby przy "dobrym wietrze" zostać w grupie A.

Cytat:

Cytat:

Dla mnie nic się nie zmienia, jakikolwiek by wynik nie był, chciałem tylko aby wszystko było zgodne z regulaminem, by wszyscy mieli równe szanse, ale widzę, ze tylko mi na tym zalezy

Jak mam to rozumieć?

Po prostu coś mało osób się wypowiedziało w tej sprawie. Ja, Ty, raz Soul no i minuta, który swym postem zasugerował, że został 'zmylony'.

Zgadzam się natomiast w kwestii:
Cytat:

W następnej edycji prawdopodobnie zrezygnuję z tego dodatkowego tygodnia na rozegranie zaległego meczu, bo wprowadza on niepotrzebne zamieszanie (faktem jest jednak, że dzięki niemu było mniej walkowerów), a i mi również życia nie ułatwia, gdyż kontrolowanie tego nie jest łatwe, zwłaszcza kiedy co jakiś czas ktoś rezygnuje z gry w IRP.

angst - 2006-03-27, 20:41

HonoR napisał/a:
To nie zmienia faktu, że wynik powinien być ustalony maksymalnie w tydzień po kolejce

Jak już pisałem - kolejki są tylko pomocniczo rozpisane, aby było wiadomo, komu przypisać walkower. Wyniki są uaktualniane najpóźniej tydzień po "kolejce" (czasami ta "kolejka" obejmuje mecze sprzed kilku kolejek terminarzowych, ale tak od początku było w regulaminie.

Pozdrawiam

Angst

soul_reaper - 2006-03-27, 20:48

Mysle ze doswiadczenie z 'kolejkami' pozwoli uniknac podobnych nieporozumien na przyszlosc. Wyglada to na dobry system bo walkowerow w tej rundzie bylo chyba mniej niz w poprzednich. Po prostu nalezy maksymalnie doprecyzowac regulamin, aby nie powstawaly sprzecznosci w interpretacji - to zadanie dla Ciebie Piotrku oraz dla nas, gdyz wszyscy wspoltworzymy ta reprezentacje. Mysle ze niepotrzebne jest dawanie tygodnia na 'nadrobienie zaleglosci'. Jestesmy doroslymi ludzmi (w wiekszosci) wiec kazdy przystepujacy do gry zna zasady (a przynajmniej powinien) taka taryfa ulgowa powoduje rozprezenie wsrod uczestnikow i pozniejsze nieporozumienia. Po prostu nalezy w pierwszej (i moze w drugiej) rundzie ostro posiac walkowerami to sie uczestnicy zmobilizuja.
angst - 2006-03-27, 21:57

Wydaje mi się, że system nie był do końca zrozumiany. Nie wiem, czy wynika to z mojego niejasnego opisu, czy też z niedoczytania (a może nieprzeczytania w niektórych przypadkach :? ).

Tak czy owak główne zasady systemu pozostaną bez zmian, z zastrzeżeniem, iż nie będzie dodatkowego tygodnia na uniknięcie walkowera. Nie ukrywam, że kłopotów z liczeniem tego co nie miara.

W weekend postaram się jeszcze raz to opisać, żeby nie było już wątpliwości.

Prawdopodobnie zagramy po 4 partie w pojedynku, zgodnie z wcześniejszymi sugestiami. Zastanawiam się też, nad podziałem IX tury na rundę zasadniczą i rewanżową - co Wy na to?

Pozdrawiam

Angst

Minuta - 2006-03-27, 22:58

angst napisał/a:
Typowa wypowiedź z gatunku "dlaczego Minuta to klops" :D Przecież nikt Cię do gry nie zmuszał... Co za degrengolada :P

Fakt. Do gry mnie nikt nie zmuszal. Poinformowales mnie czy chce grac z zakonem (nie bylo mowy o zadnych walkowerze), ja sie oczywiscie zgodzilem, bo bylem przekonany, ze musze z nim zagrac. Sam chciales nas umowic na gre, wiec sprawa w moim rozumieniu wydawala sie powazna.

angst - 2006-03-28, 01:09

Minuta napisał/a:
angst napisał/a:

Fakt. Do gry mnie nikt nie zmuszal. Poinformowales mnie czy chce grac z zakonem (nie bylo mowy o zadnych walkowerze), ja sie oczywiscie zgodzilem, bo bylem przekonany, ze musze z nim zagrac. Sam chciales nas umowic na gre, wiec sprawa w moim rozumieniu wydawala sie powazna.

Spytałem... to duża różnica...

Pozdrawiam

Angst

Minuta - 2006-03-28, 02:02

angst napisał/a:

Jezeli nie wiedzialem, ze mam grac, to na pewno musiales mnie poinformowac o konfrontacji. :D
Po prostu nie ma wiazacej informacji na temat przedluzania gier, tylko zdawkowe posty po kazdej rundzie o dodatkowym tygodniu na rozegranie partii.

angst - 2006-03-28, 08:57

Minuta napisał/a:
angst napisał/a:

Jezeli nie wiedzialem, ze mam grac, to na pewno musiales mnie poinformowac o konfrontacji. :D
Po prostu nie ma wiazacej informacji na temat przedluzania gier, tylko zdawkowe posty po kazdej rundzie o dodatkowym tygodniu na rozegranie partii.

Tak się składa, że od zawsze opisuję bieżące sprawy w "zdawkowych" postach w odpowiednim temacie :) Wszyscy o tym wiedzą, tak jak i o tym, że należy ten temat przeglądać, bo są w nim wszystkie potrzebne informacje.

Pozdrawiam

Angst

soul_reaper - 2006-03-28, 09:21

No to ja napisze co mi konkretnie nie pasuje w tym przypadku (jesli chodzi o dzialanie zgodnie z regulami).

1 runda (14.01 - 28.01) - 28.01 zakon wygrywa z vince 4-2 (1)
2 runda (29.01 - 11.02) - 30.01 zakon wygrywa z dragonem 4-2 (2)
3 runda (12.02 - 18.02) - 14.02 zakon remisuje z amigo 3-3 (3)
4. runda (19.02 - 25.02) - zakon nie rozegral zadnej gry, wiec przepisowy walkower dla alice (3+1)
5. runda (26.02 - 04.03) - 04.03 zakon przegrywa z puholkiem 2,5-3,5 (4+1)
6. runda (05.03 - 11.03) - brak rozegranych gier (rozumiem ze tutaj przegral wo z honorem) (4+2)
7. runda (12.03 - 18.03) - zakon 19.03 wygrywa z minuta 4-2 (5+2)

teraz honor ;-)
1 runda (14.01 - 28.01) - 30.01 honor remisuje z dragonem 3-3 (1)
2 runda (29.01 - 11.02) - brak rozegranych gier - wo dla alice (1+1)
3 runda (12.02 - 18.02) - 16.02 honor wygrywa z amigo 4-2 (2+1)
4. runda (19.02 - 25.02) - 18.02 honor przegrywa z minuta 2-4 (3+1)
5. runda (26.02 - 04.03) - brak rozegranych gier (nie rozumiem dlaczego tutaj honor nie przegral wo z zakonem - zakon ma na ta chwile 5 gier a honor 4)
6. runda (05.03 - 11.03) - 10.03 honor przegrywa z puholkiem 1-5 (4+1+1)
7. runda (12.03 - 18.03) - honor 18.03 remisuje z vince 3-3 (5+1+1)

now klops ;-)
1 runda (14.01 - 28.01) - 28.01 minuta przegrywa z puholkiem 1-5 (1)
2 runda (29.01 - 11.02) - 07/08.02 minuta przegrywa z vince 2-4 (2)
3 runda (12.02 - 18.02) - 18.02 minuta wygrywa z honorem 4-2 (3)
4. runda (19.02 - 25.02) - 23.02 minuta przegrywa z alice 2-4 (4)
5. runda (26.02 - 04.03) - 04.03 minuta remisuje z amigo 3-3 (5)
6. runda (05.03 - 11.03) - 08.03 minuta wygrywa z dragonem 4-2 (6)
7. runda (12.03 - 18.03) - 19.03 minuta przegrywa z zakonem 2-4 (7)

Prosze o wyjasnienie ;-)

HonoR - 2006-03-28, 10:39

Soul Ty to za bardzo uprościłeś dlatego Ci tak wyszło ;)

Spróbuję to przedstawić jak ja to rozumiem:

założenia: gracze A i B 1 kolejka 1.01-10.01

Wariant 1
Gracz A zagrał z graczem B w przedziale czasowym 1.0-10.01 - tu sprawa jest prosta. jest wynik

Wariant 2
Gracz A nie zagrał z graczem B ani też nie zagrał z innym z pozostałych graczy w terminie 1.01-10.01. Tak samo gracz B. Obaj mają jeden brakujący pojedynek. Dostaja obustronnego walkowera gdy w dodatkowym terminie 11-01-18.01 nie zagrają meczu.

Wariant 3.

Gracz A zagrał z kimś ale nie z graczem B. Gracz B z nikim nie zagrał. Stan na 10.01 - wo dla gracza A pod warunkiem, że do 18.01 nie zagrają tego konretnego pojedynku. Jeśli zagrają sprawa prosta.

Wariant 4
Gracz A zagrał z kimś oraz gracz B też zagrał z kimś. Obaj mają na dzień 10.01 po jednej partii. I w tym wypadku nie ma konieczności zagrania brakującego pojedynku (tu sie odwołam do sytuacji Zakon - Minuta, o której Piotrek pisał, że CZASAMI zdarzają się takie kolejki.

Jak widać, najważniejszy jest stan (1 z 4) jaki jest na dany dzień (bez doliczonego tygodnia). Ogólnie patrząc z tej perspektywy na zasady i regulamin, jest wiele niedomówień stąd czasem te niezrozumienie.

ps. Jeśli coś jest nie tak, to popraw mnie Piotrek

soul_reaper - 2006-03-28, 15:02

Jeszcze taka mala uwaga mnie naszla. Skoro angst napisal ze w regulaminie stoi:
Angst napisał/a:
W przypadku przyznania walkowera jest to średnia punktów z rozegranych dotychczas pojedynków zaokrąglona do góry.

To alice powinien otrzymac za walkower w 2 rundzie za mecz z honorem otrzymac punktow 5 bo zagral 28.01 z dragonem (5-1)

vince - 2006-03-28, 18:03

Ostatnie przyklady w eurolidze i w irp pokazuja jak ciezko stworzyc dobry, sprawiedliwy, dobrze sformulowany regulamin.
Nie wiem czy irp jest jakims oficjalnym cialem w PSGRiP, bo jesli tak to moze wartoby bylo wspolnym wysilkiem podjac probe stworzenia spojnego regulaminu na nastepne rundy. A jezeli irp nie jest czyms bardzo oficjalnym, to ja bym dal wladze kapitanowi, ktory podejmowalby decyzje zgodnie ze zdrowym rozsadkiem :) . Vide te walkowery co napisal soul. Rozsadniejsze bylo przyznanie alice 3-0, a nie tak jak stanowia reguly 5-0, co juz by moglo w za wyrazny sposob przeklamac klasyfikacje.
A co do tej sprawy zakona i dragona to wydaje mi sie ze angst chcial dobrze, lepiej zeby liczylo sie jak najwiecej normalnie rozegranych pojedynkow a nie walkowerow. Ale z drugiej strony jesliby scisle przestrzegac regulaminu to cos tu sie nie zgadza jak honor zauwazyl. Same problemy z tymi walkowerami :? .

angst - 2006-03-28, 18:22

Nie ustosunkowałem się do kwestii walkowera w meczu Alice-Honor, bo muszę to jeszcze sprawdzić, ale pamiętam, że wówczas wnikliwie analizowałem ten przypadek i wstępnie wpisałem 5-0, a potem poprawiłem na 3-0...

Jeśli chodzi o kwestię meczu Minuta - Zakon, to nadal uważam, że wszystko odbyło się zgodnie z regulaminem. Może coś mi umknęło, ale chyba to już wyjaśniliśmy.

Przypominam też, że nie ma czegoś takiego jak regulamin konkretnej tury. Jest regulamin ogólny, a konkrety odnośnie każdej edycji znajdują się w poświęconym jej temacie. IRP praktycznie cały czas ewoluuje i stąd sztywny regulamin tu nie pasuje (aktualny uważam za dobrze dopasowany do naszych potrzeb).

Dlatego najważniejsze są bieżące informacje, które umieszczam we właściwym temacie...

Pozdrawiam

Angst

P.S. Vince, Ty lepiej zaproponuj jakiś termin EL, bo nie chcę potem czytać, że jestem niepoważny :D

vince - 2006-03-28, 23:07

Cytat:
Vince, Ty lepiej zaproponuj jakiś termin EL, bo nie chcę potem czytać, że jestem niepoważny :D

Doskonale wiesz ze juz dawno sie z toba skontaktowalem i umowilismy sie wstepnie na nadchodzacy weekend wieczor. Jutro albo pojutrze dogramy szczegoly i napisze to na forum. Sorry za offtop, ale poprzednia runda EL wciaz budzi u mnie niesmak i poczucie niepsrawiedliwosci, a takie prztyczki angsta nie pomagaja mi o tym zapomniec :wink:

Cytat:
Nie ustosunkowałem się do kwestii walkowera w meczu Alice-Honor, bo muszę to jeszcze sprawdzić, ale pamiętam, że wówczas wnikliwie analizowałem ten przypadek i wstępnie wpisałem 5-0, a potem poprawiłem na 3-0...

Co do tych walkowerow to nie uwazacie ze takie jak by byl np ten 5-0 nie za mocno wplywa na tabele i klasyfikacje?

an_24 - 2006-03-30, 20:11

Witam! irp_yard - irp bondarczuk 0 : 0 : 6
Pozdrawiam an_24

angst - 2006-03-31, 02:46

A zatem VIII tura IRP ostatecznie zakończona - do grupy B dołącza Bondarczuk.

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-04-01, 03:23

Po pojawiających się na forum wątpliwościach prześledziłem wnikliwie wyniki w grupie A od początku VIII tury.

Okazało się, że rzeczywiście nie obyło się bez błędów, które miałyby znaczący wpływ na tabelę :| Jedynym rozsądnym i sprawiedliwym rozwiązaniem wydaje mi się w takiej sytuacji anulowanie wszystkich walkowerów, przedłużenie VIII tury i rozegranie tych spotkań.

Po anulowaniu walkowerów tabela kształtuje się następująco:

1. Puholek 29,5 punkta / 6 gier
2. Vince 20 / 7
3. Minuta 18 / 7
4. Zakon 16,5 / 5
5. Dragonik 16,5 / 7
-------------------------------
6. Amigo 13,5 / 5
7. Honor 13 / 5
8. Alicecooper 11 / 4

Chciałbym podkreślić, że błędy nie wynikają z wad regulaminu, ale ze zwykłej ludzkiej pomyłki, za którą wszystkich zainteresowanych bardzo przepraszam :roll: W kolejnej turze walkowery będą utrzymane (uważam, że generalnie się sprawdziły), ale nie będzie już możliwości ich odrabiania, gdyż wprowadza to zbyt duże zamieszanie.

Mam nadzieję, że zaproponowane rozwiązanie spotka się z pozytywnym przyjęciem - zdecydują o utrzymaniu wyniki, a nie walkowery :roll: Czekam na Wasze opinie, jednocześnie chciałbym, aby zaległe mecze rozegrane zostały do następnej soboty, kiedy ruszyłaby tura IX.

Brakujące mecze to:

Alicecooper - Amigo
Alicecooper - Honor
Alicecooper - Zakon
Amigo - Puholek
Honor - Zakon

Jedyną osobą, która nie jest bezpośrednio zainteresowana, jest w tym gronie Puholek, dlatego mam gorącą prośbę, aby mecz Amigo - Puholek odbył się jak najwcześniej (dla uniknięcia zbędnych komentarzy).

Nie zmienia się za to nic, jeśli chodzi o niższe grupy (B, C1 i C2) - raczej obyło się tam bez błędów.

Pozdrawiam

Angst

Minuta - 2006-04-01, 15:00

Mam nadzieje, ze jest to primaaprilisowy zart. :roll:
angst - 2006-04-01, 18:49

Niestety nie. Mam pytanie, co pozostali gracze na to (zwłaszcza z grupy A)?

Pozdrawiam

Angst

vince - 2006-04-01, 19:33

Ja ogolnie jestem za tym, zeby to wyniki sportowe a nie walkowery ksztaltowaly tabele. A w tym przypadku walkowery istotnie wplynely na jej ksztalt. Z drugiej strony, jakos trzeba egzekwowac trzymanie sie terminow.
Mysle, ze nalezy sie zdecydowac albo gramy "do skutku", albo wypracujemy jakis dobry system nagrod (dla tych co trzymaja sie terminu, moze do zmotywuje rowniez innych) lub kar (tak jak teraz walkowery, tylko moze w jakis zmienionych zasadach).

dragon_katowice - 2006-04-01, 21:50

spoko
HonoR - 2006-04-02, 00:41

No trzeba zagrać. ylko co ja znów niektóre pojedynki nie dojda do skutku? Obustronny walkower?

Minuta - 2006-04-02, 11:54

Dlaczego zmieniasz zasady po skonczeniu tury? Czuje sie w ten sposob oszukany. Zagralem wszystkie pojedynki w wymaganym terminie (oprocz z zakonem), bez wzgledu na to czy chce mi sie grac lub nie, czy jestem chory lub nie, itp. Mozesz powiesz mi, ze takie postepowanie w stosunku do graczy, ktorzy byl najbardziej aktywni jest fair?
angst - 2006-04-02, 16:14

Nie zmieniam zasad po zakończeniu tury. Pojawiły się wątpliwości, ustosunkowałem się do nich poprzez weryfikację wyników i okazało się, że były błędy. Mój post jest propozycją dalszych kroków w obliczu tej sytuacji. Propozycją, która wydaje mi się w tym momencie najbardziej racjonalna i sprawiedliwa. Mam już poparcie kilku osób z grupy A.

Nie dziwię się też Twojej frustracji, bo utrzymałeś się dzięki walkowerom, a teraz nie jest to pewne.

Co do Twojej aktywności, to też trochę przesadzasz. Grałeś tak, żeby czasem nie dostać walkowera, a parę osób próbowało z Tobą zagrać, ale odmawiałeś, co mogło też spowodować niektóre z przyznanych walkowerów. Nie to jest jednak przedmiotem dyskusji. Jeśli masz jakieś lepsze rozwiązanie, to je zaproponuj. Dziś muszę podjąć ostateczną decyzję w tej kwestii.

Popełniłem błąd, za co przepraszam - teraz szukamy najlepszego rozwiązania... :roll:

Pozdrawiam

Angst

_gnoza_ - 2006-04-02, 18:04

osobiscie mam wrazenie ze niektore osoby graja w irp na sile

jesli sie nie ma czasu lub checi to po co grac? zeby angst sie denerwowal i zastanawial jak takie osoby ZMUSIC do gry??

nie mam takiego wgladu w sytuacje jak angst, ale jakby ktos opoznial kolejne tury irp, to bez wachania bym taka osobe wyrzucil

sam zrezygnowalem z wielu rozgrywek(irp, ilr, ilp) i powiem Wam ze TO NIE JEST TAKIE CIEZKIE :)

angst - 2006-04-04, 14:01

Przeciwko proponowanemu przeze mnie rozwiązaniu zaprotestowały dwie osoby na osiem, więc proszę bardzo o rozgrywanie tych brakujących spotkań.

Dopóki mecze te się nie odbędą, nie wystartuje nowa tura. Jeśli nie będzie żadnych postępów w tej kwestii do końca tygodnia, to zaproponuję jakieś rozwiązanie (raczej nie wchodzą w grę obustronne walkowery) - to tylko 5 pojedynków - chyba dacie radę je zagrać? :roll:

Pozdrawiam

Angst

angst - 2006-04-06, 17:06

Przypominam, że do zakończenia VIII tury brakuje rozegrania następujących pojedynków:

Alicecooper - Amigo
Alicecooper - Honor
Alicecooper - Zakon
Amigo - Puholek
Honor - Zakon

Proszę bardzo o zagranie tych gier :roll:

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2006-04-07, 06:58

czekam na honora i zakona, kontakt na gg
angst - 2006-04-08, 11:13

Alicecooper - Honor 4:2
Alicecooper - Zakon 1:5
Amigo - Alicecooper 4:2
Amigo - Puholek 3:3
Honor - Zakon 2:4

Końcowa tabela:

1. Puholek 32,5 punkta / 7 pojedynków
2. Zakon 25,5 / 7
3. Amigo 20,5 / 7
4. Vince 20 / 7
5. Alicecooper 18 / 7
-------------------------------
6. Minuta 18 / 7
7. Honor 17 / 7
8. Dragonik 16,5 / 7

Pozdrawiam

Angst

losiu - 2006-04-08, 23:06

angst napisał/a:
Alicecooper - Zakon

Jak będzie ustalona data tego meczu prosze o napisanie jej na forum! Napewno bedzie przepiękna gra o pozostanie w grupie"A" chociaż:
angst napisał/a:
Honor - Zakon

Przesądzic może ten mecz..

Więc Powodzenia!!

angst - 2006-04-09, 23:03

Zakończyła się ostatecznie VIII tura IRP - dziękuję za sprawne rozegranie brakujących pojedynków :)

Ponieważ całe zamieszanie spowodowane było przez mój błąd - postanowiłem, że z grupy A spadną jednak dwie osoby, ja nadal pozostanę w B, zatem opuszczają grupę A Dragon i Honor.

Z gry w IRP zrezygnował Soul - jego miejsce w grupie B zajmie Czarny_kot.

Kolejna tura, już IX, startuje w tym momencie - można już grać z osobami ze swojej grupy, aczkolwiek terminarz i konkretne zasady podam w najbliższych dniach, więc jeśli ktoś chce, może poczekać oczywiście na ich opublikowanie (aktualne składy grup są już w odpowiednim temacie). UWAGA :!: W tej turze gramy po 4 partie z każdym z rywali :!:

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2006-04-09, 23:12

juz którys raz były nieregulaminowe zmiany PO zakończeniu tury

bardzo prosze o nie powtarzanie tego

angst - 2006-04-10, 03:01

A ja bardzo proszę o propozycję wybrnięcia z sytuacji, jaka się wydarzyła tym razem.

Należało jakoś zareagować, zaproponowałem zatem rozwiązanie, które spotkało się z aprobatą większości graczy. Nie była to zmiana regulaminu, ale rozwiązanie w jakimś stopniu umożliwiające unormowanie sytuacji. Główny regulamin nie został zmieniony ani naruszony. System awansów i spadków również się nie zmienił. Anulowałem jedynie walkowery i poprosiłem o zagranie tych meczów.

Mam już złe doświadczenie, że czasami niestety chęć pomocy jest źle odbierana, więc teraz bedę bardziej restrykcyjny. To tyle na temat zakończonej tury.

I proszę jeszcze raz wszystkich o UWAŻNE przeczytanie Regulaminu.

Pozdrawiam

Angst