Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Gomoku - turnieje oficjalne dla początkujących (zwykłe gomoku)

dragon_katowice - 2007-06-15, 19:29
Temat postu: turnieje oficjalne dla początkujących (zwykłe gomoku)
jak myślicie czy dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie turnieju oficjalnego w zwykłe gomoku tylko dla początkujących (np z rankingiem poniżej 1800)
większość grających na kurniku gra w zwykłe gomo i byłby to turniej właśnie dla nich

zukole - 2007-06-15, 19:46

Wszystko fajnie, ale jak chcesz to widzieć, bo przecież nie zrobisz tak, aby ci +1800 nie weszli do pokoju.
Ece - 2007-06-15, 20:44

Wg mnie to świetny pomysł, tylko nie mam pojęcia jak zrobić, aby weszli jedynie początkujący.
jopq - 2007-06-15, 20:55

niektórzy mają zawsze potrzebę dowartościowania się i nie zatrzymacie ich
dragon_katowice - 2007-06-15, 21:27

a może poprostu warto spróbować namówić mafa
jeżeli lepsi gracze praktycznie wchodza tylko na dobrocin i tam graja sobie w swap to może i na taki turniej nie przyjdą
90% graczy na kurniku gra zwykłe gomoku i dla nich warto to zrobić

vilumisiek - 2007-06-15, 21:53

A jak zatrzymasz srodama przed podszywaniem się pod 1600? Ty nie wiesz Dareczku co taki ma w głowie nawet. A powiem Ci, że najlepiej to on tam nie ma
maestro - 2007-06-15, 21:57

Ece napisał/a:
tylko nie mam pojęcia jak zrobić, aby weszli jedynie początkujący.

To proste - proponuję przed rozpoczęciem takiego turnieju sprawdzać IP wszystkim kandydatom. Po krótkiej, 2-3-godzinnej procedurze (głównie weryfikacja innych nicków kandydatów oraz rankingów, jakie na nich ugrali) osoby wobec których nie znajdzie się żadnych zarzutów - zostaną dopuszczone. Pozostałych, czyli kanciarzy pragnących zakłócić tryb rozgrywek, należy stosownie ukarać, chociażby poprzez stworzenie listy oszustów oraz jej opublikowanie.

vilumisiek - 2007-06-15, 23:52

Faktycznie - bardzo proste :lol:
wicherek - 2007-06-17, 07:15

czarny_kot czy to jakis zart? kto by sie zajmowal takimi pierdolami, tym bardziej ze juz sa rozgrywane prywatne turnieje w standardzie, nie mowiac juz o tym ze moznaby wtedy zajac miejsce przy komputerze kolegi, badz tez w cafejce.

Jesli mowa o popularyzacji GRiP to jakies nagrody w turniejach na zywo dla slabszych graczy, ( bo poki co nagrody ktore oferujecie zachecaja do przyjazdu jedynie kilku osob) mowie tu oczywiscie o Utratosie, i spolce. Innym rozwiazaniem byloby wycofanie sie z nagrod i sfinansowanie kosztow przejazdu, badz tez noclegow (byla juz o tym mowa) ale widocznie kazdemu procz prezesowi zalezy na popularyzacji, a jemu jak zwykle zeby przyjechac i cos wygrac... ale juz niedlugo naszczescie wiecej bedzie placil za przejazd, niz dostanie ze "sciepy" z wpisowych...

ps moze by zrobic ankiete pt "na co wydawac pieniadze stowarzyszenia" ?

szarlott - 2007-06-17, 09:00

wicherek napisał/a:
czarny_kot czy to jakis zart? kto by sie zajmowal takimi pierdolami, tym bardziej ze juz sa rozgrywane prywatne turnieje w standardzie, nie mowiac juz o tym ze moznaby wtedy zajac miejsce przy komputerze kolegi, badz tez w cafejce.

Nie sądzę wicherku,żeby czarny kot to napisał na poważnie :)

om3g4 - 2007-06-17, 09:13

czarny_kot napisał/a:
To proste - proponuję przed rozpoczęciem takiego turnieju sprawdzać IP wszystkim kandydatom. Po krótkiej, 2-3-godzinnej procedurze (głównie weryfikacja innych nicków kandydatów oraz rankingów, jakie na nich ugrali) osoby wobec których nie znajdzie się żadnych zarzutów - zostaną dopuszczone. Pozostałych, czyli kanciarzy pragnących zakłócić tryb rozgrywek, należy stosownie ukarać, chociażby poprzez stworzenie listy oszustów oraz jej opublikowanie.

a moze rozpoczac zapisy juz tydzien wczesniej :D :D :D ? beda one trwaly do dnia przed turem, wtedy sie szybko zweryfikuje, wyrzuci kanciarzy i po interesie :PPP

spavacz - 2007-06-17, 10:24

Np. na pente.org są organizowane turnieje np. dla graczy poniżej 1700, jeżeli tam tak można to czemu u nas nie? :)
s3v3n - 2007-06-17, 10:33

spavacz napisał/a:
Np. na pente.org są organizowane turnieje np. dla graczy poniżej 1700, jeżeli tam tak można to czemu u nas nie? :)

przy okazji ostatniego turnieju <1700 na dsg, byla afera, bo kilka osob specjalnie zbijalo sobie rankingi, zeby zagrac...na kurniku mialoby to pewnie duzo wieksza skale.

maestro - 2007-06-17, 11:12

szarlott napisał/a:
Nie sądzę wicherku,żeby czarny kot to napisał na poważnie

Jestem poważny jak zwykle ;)

om3g4 napisał/a:
beda one trwaly do dnia przed turem, wtedy sie szybko zweryfikuje, wyrzuci kanciarzy i po interesie

Błąd! A co zrobić wówczas, jeśli jakiś parszywy dywersant ułoży i wykona w ciągu ostatnich 24 godzin misternie zaplanowany spisek? Wróg nie śpi!

wicherek napisał/a:
kto by sie zajmowal takimi pierdolami

Oj! Żebyś się nie zdziwił :D

wicherek napisał/a:
Innym rozwiazaniem byloby wycofanie sie z nagrod i sfinansowanie kosztow przejazdu, badz tez noclegow

Też o tym pisałem, należy ciąć koszty. Na razie mamy już pewne sygnały, że zmiany idą w dobrym kierunku (mniejsze opłaty startowe w Łasku i w Kwidzyniu). Ale faktycznie, można spróbować pójść dalej.

s3v3n napisał/a:
na kurniku mialoby to pewnie duzo wieksza skale.

Na pewno, zwłaszcza że nawet zamiast zbijania ludzie zamienialiby się nickami, albo wchodzili ciągle na nowych. Dlatego taka ciekawa inicjatywa nie ma niestety żadnych szans na realizację.

bałtyk_gdynia - 2007-06-17, 12:14

zrobić pokój "Kurnik2" i turnieje na swap oraz standard rozgrywać równocześnie
angst - 2007-06-17, 12:24

bałtyk_gdynia napisał/a:

Ten pomysł również moim zdaniem nie jest dobry. W tym momencie odbierzemy słabszym graczom możliwość gry z najlepszymi. Tylko w oficjalu mają prawdopodobnie okazję zagrać z takimi tuzami jak Adifek czy Dredd. Ponadto przy dłuższych czasach i tak znaleźliby się na pewno mistrzowie grający w obu turniejach jednocześnie :)

Wydaje mi się, że nie ma co kombinować i można zrobić turnieje ze standardem dla nicków 1800-. A jak komuś się będzie specjalnie chciało zaniżać ranking, to już jego sprawa. Może po jakimś czasie się znudzą (na zmądrzenie bym nie liczył :wink: ). Nie ma się co oszukiwać, że te turnieje miałyby mniejszy prestiż, a tego przecież oszuści i nabijacze poszukują ;) Bardziej bym się skupił na wyeliminowaniu programistów, bo to mogłoby być zmorą takich turniejów...

Pozdrawiam

Angst

bałtyk_gdynia - 2007-06-17, 12:35

angst napisał/a:
bałtyk_gdynia napisał/a:

Tylko w oficjalu mają prawdopodobnie okazję zagrać z takimi tuzami jak Adifek czy Dredd.

Angst

to zrobic ten dodatkowy turniej wowczas gdy przy swap widnieje 1250+ i Ci słabsi i tak nie mają szans w nim uczestniczyć ;-)

Muchal - 2007-06-17, 12:57

angst napisał/a:
Wydaje mi się, że nie ma co kombinować i można zrobić turnieje ze standardem dla nicków 1800-.

czy oficjalny ranking tych graczy będzie tak samo liczony?

no bo załóżmy , że ktoś ma 1500 z treningowego i będzie grał tylko w tych turniejach 1800- i tam sobie zrobi rank oficjalny np 1815 i co będzie normalnie prowadził na liście rankngowej?

czy może zrobić drugą listę rankingową tylko dla tych początkujących?

fo_lou - 2007-06-17, 14:19

tak racja, jeszcze drugi kurnik dla początkujących.
vilumisiek - 2007-06-17, 15:13

angst napisał/a:
Tylko w oficjalu mają prawdopodobnie okazję zagrać z takimi tuzami jak Adifek czy Dredd

Ta. W 7 rundzie :lol:

A jak powiedziałeś te turnieje miałyby mniejszy prestiż więc tylko frekwencja by ucierpiała na swapie.

Muchal napisał/a:
no bo załóżmy , że ktoś ma 1500 z treningowego i będzie grał tylko w tych turniejach 1800- i tam sobie zrobi rank oficjalny np 1815 i co będzie normalnie prowadził na liście rankngowej?

Nie da się zrobić tyle na standardzie jeśli turnieje nie będą codziennie po 200 osób w każdym :wink:

wicherek - 2007-06-17, 17:42

Pente, i Renju nie ma na glownej stronie, a Wy chcecie drugi pokoj turniejowy w gomoku? <smiech> "popularyzacji pente nie pomoze nawet reklama w telewizji" w gomoku tez nikogo nie bedziesz ciagnal sila.
roy_ - 2007-06-17, 18:18

Bałtyk_gdynia dobrze myśli...
podczas gdy turniej jest dla powiedzmy 1350+ ranku turniejowego to w tym samym czasie może sie rozgrywać turniej standard dla początkujących i to będzie najlepsze rozwiązanie...

pomysł jest dobry bo pierwszy wygrany turniej nawet dla początkujących mobilizuje ....

dragon_katowice - 2007-06-20, 22:15

więc jest jakaś szansa aby stworzyć taki turniej, kto mógłby to zaproponować mafowi, chyb aktoś z zarządu , może prezes ?
ale władza milczy , może zapomniał o głównym celu stowarzyszenia ?

soul_reaper - 2007-06-20, 22:33

Ja z mafem nie gadam, a tym bardziej nie pisze ;-)
teletombola - 2007-06-21, 14:02

taa juz widze te tłumy początkujących....90 proc starych wyjadaczy na nowych nikach .....:)
dragon_katowice - 2007-06-21, 20:05

dla mnie to poprostu oszuści i nabijacze
zawsze tacy byli, są i będą
ja proponuje turniej w zwykłe gomoku bo 90 % ludzi na kurniku w takie gra i ma to być turniej dla nich

bmac - 2007-09-12, 09:03
Temat postu: i co dalej po długich deliberacjach... ?
dragon_katowice napisał/a:
... ja proponuję turniej w zwykłe gomoku, bo 90 % ludzi na kurniku w takie gra i ma to być turniej dla nich

... czy postawić sprawę na Zarząd? Nastała Nowa Miotła (pomarańczowa hihi), coś się zmienia... nie jestem zupełnie turniejowcem, a generalnie jestem żółty, więc jakbym sobie z Wami pograł wróciłbym szybko do barwy zwykłego członka PSGRiP (czyli jasnoniebieskiego hihi) ale może faktycznie sprawę można by "podać dalej?" Darku, czy nadal tak myślisz? Generalnie interesuje mnie to na tyle, na ile temat istnieje na Forum Gomoku i wzbudza Wasze zainteresowanie....

bmac

dragon_katowice - 2007-09-12, 20:21

Maćku ja mam oczywiście na myśli turnieje na kurniku i dalej jestem za, bo w realu to gra w zwykłe gomo nie ma sensu ;)
truskawek - 2007-09-29, 21:18

można by to troche mechaniczie posterować, zrobić temat o turach np w piątki o 22, dla graczy niebiesko, żółto zielonych, z rozegranym minimum 500 parti, 11 rund, standard, 3 min, tur zakładało by sie jak prywatny, organizator by czuwał nad przyjmowaniem graczy, fajnie by było gdyby na stronie z pokojami i turami było info o takim turze...
maestro - 2007-09-30, 10:11

truskawek napisał/a:
z rozegranym minimum 500 parti

Minimum partii, niezależnie czy dla takiego turnieju standard - jeśli by powstał - czy też dla zwykłych oficjali bardzo by się przydało. To nie jest w porządku, że po wyczekaniu koloru można od razu grać w turniejach, nawet bez żadnych zwykłych gier na koncie.

zukole - 2008-11-17, 23:24

Chcieliście, to macie. Jutro o 19:15 oficjalny turniej Gomoku, 11 rund, 7 minut i co ważne - STANDARD, jak nie pojawi się żaden nowy to coś jednak jest nie tak :]
maestro - 2008-11-17, 23:28

Dziwne masz podejrzenia. Ja uważam, że pojawi się masa nowych, zobaczysz ilu na 1200 wejdzie!
wolinianka - 2008-11-17, 23:28

Jak wolinianke nie dopadnie skleroza to sie pojawi :)
zukole - 2008-11-17, 23:30

Kocie, nie chodzi mi o zh, czy jakieś lamy na nowych nickach, tylko osoby mniej znane, którym swap nie leżał i pisały " dlaczego nie ma turniejów na standard ? "
maestro - 2008-11-17, 23:30

Będą same nieznane osoby, gwarantuję :)
zukole - 2008-11-17, 23:31

Masz na myśli osoby czy nicki ? :P
maestro - 2008-11-17, 23:33

Nietrudno zgadnąć, że nicki ;) Kwestię tożsamości właścicieli przemilczę.
angst - 2008-11-18, 00:15

Ja niestety też zamierzam być.

Pozdrawiam

Angst

truskawek - 2008-11-18, 00:21

wiadomo, Angst doliczy sobie +11 gier (chyba że będzie bay:P:P) ja też wpadnę, ale nie ukrywam, z progami zagram progiem
ondik - 2008-11-18, 00:26

truskawek napisał/a:
ale nie ukrywam, z progami zagram progiem

lol.

truskawek - 2008-11-18, 00:49

kto mieczem wojuje od miecza ginie:P mam nadzieje że te z naszej strony są w miare dobre:P
ptyl - 2008-11-18, 10:38

boje sie, że ten turniej nie wypali, 'dobrzy' nie przyjdą(chyba, że na nickach 1200), a początkujący nawet o takim turnieju nie wiedzą, a jak przyjdą to w połowie wyjdą. Mimo to trzymam kciuki:)
maestro - 2008-11-18, 10:44

truskawek napisał/a:
wiadomo, Angst doliczy sobie +11 gier

Wygra ten, kto będzie mieć najwięcej szczęścia w parowaniu, czyli zagra białymi przeciwko rywalom słabiej znającym standard, a czarnymi przeciwko tym, którzy mają standard lepiej opanowany.

ptyl napisał/a:
nie przyjdą(chyba, że na nickach 1200)

Na 1200? :wow: Raczej nie podejmę się aż takiego ryzyka, szukam czegoś w okolicach 1000 ;)

ermijo - 2008-11-18, 11:12

Okaże się jak stoimy ze standardem:)
dobrychemik - 2008-11-18, 12:06

No chyba, że będzie liczony osobny ranking oficjalny dla standardu? To by miało sens. Tak jest na BK, gdzie np. w standardzie mam 2200+, pro 2000+ i swap 1800+.
truskawek - 2008-11-18, 14:18

w żadnej grze na kurniku tak nie jest, 2 rankingi(warcaby, szachy) albo żaden(mahjong czy kalambury)

Kot, jak znajdziesz coś koło 1000 to daj:P

zukole - 2008-11-18, 15:26

Cytat:
No chyba, że będzie liczony osobny ranking oficjalny dla standardu? To by miało sens

To ma sens bo na BK tak jest ? Właśnie nie ma sensu, bo w takim razie równie dobrze trzeba by wprowadzić ranking do swap
i swap2 ;0, a przecież jedne z pierwszych turów były na pro, więc też powinny być osobno ?

bad_mojo - 2008-11-18, 22:40

Ej, ale teraz przynajmniej zebrać 11 punktów w turze nie powinno być tak łatwo. Jest o co walczyć.
bbj - 2008-11-19, 10:12

Wczoraj był oficjal standardu ...no ok , mimo wszystko jednak pewna część graczy "litowała" się nad rywalem mającym białe stawiając pierwszy kamień gdzieś na dole . :) Więc nie wiem czy miałaby jakaś gra sens gdyby ten kto rozpoczyna wiedział przed startem że wygrał. No właśnie chciałem spytać : Czy czarne mają pewny win dla najlepszych ruchów czy też istnieje cień szansy dla białych ?
angst - 2008-11-19, 11:38

Jedyna szansa dla białych jest taka, że ktoś nie potrafi grać czarnymi. Co gorsza, nawet nie znając sure win czarne mają na tyle dużą przewagę, że ciężko jest wybronić białymi.

Ja grałem po prostu od środka i zaczynałem konikiem, dzięki czemu udało mi się wygrać swoje rozpoczęcia. Dredd i Alibibiking grali np. na dole, co powodowało, że było ciekawie :)

Dla mnie te turnieje są dobrą okazją do nadrobienia zaległości sprzed paru lat, których nigdy nie udało się wyeliminować. Oczywiście wolałbym grać swap(2), ale jak się nie ma co się lubi...

Podstawowe spostrzeżenie jest takie, że w gomoku nie trzeba znać teorii, żeby być naprawdę silnym graczem (w opcji swap). Z kolei sama znajomośc teorii to za mało. Zupełnie inaczej niż w renju...

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2008-11-19, 12:03

angst napisał/a:
Tee turnieje są dobrą okazją do nadrobienia zaległości sprzed paru lat, których nigdy nie udało się wyeliminować.

angst napisał/a:
Ja grałem po prostu od środka i zaczynałem konikiem, dzięki czemu udało mi się wygrać swoje rozpoczęcia.

A co? Ćwiczysz Piotrek granie konikiem? :lol:

ermijo - 2008-11-19, 13:49

To prawda, w standardzie błąd białych oznacza szybsze przegranie partii bo białe nie mają wiele możliwości. Czarne za to mają takie możliwości, można choćby zagrać pro a jeśli się gra standard i się pomyli w ataku, błąd ten nie kosztuje aż tak wiele, bo jak Angst napisał przewaga jest wciąż duża.
Mi się podobało i będę grał ten turniej, przegrałem jedną grę czarnymi mam więc nad czym popracować.

Muchal - 2008-11-19, 18:22

Zauważyłem ze Alibibigking dziwnie dużo razy zaczynał chyba aż 7 :)
maestro - 2008-11-19, 20:26

angst napisał/a:
Jedyna szansa dla białych jest taka, że ktoś nie potrafi grać czarnymi.

Niekoniecznie, można też decydować się na niegranie najpopularniejszych i najprostszych sure winów, a wówczas rywal, jeśli potrafi dobrze grać, to może doprowadzić do w miarę wyrównanej partii.

angst napisał/a:
Ja grałem po prostu od środka i zaczynałem konikiem,

Koszmar :] Ja już kompletnie nie wiedziałem co robić, jak przez kilkanaście ruchów wymienialiśmy się ciosami konik za konik :P

vilumisiek - 2008-11-20, 02:13

Muchal napisał/a:
Zauważyłem ze Alibibigking dziwnie dużo razy zaczynał chyba aż 7 :)

Faktycznie :| 3 razy pod rząd na samym końcu czyli z mocnymi przeciwnikami. So sick!

Tak to ja bym też turniej wygrał :P Jeszcze nigdy czegoś takiego nie widziałem - wcześniej też miał już raz czarnymi pod rząd.

truskawek - 2008-11-20, 16:04

to normalne, zakładając że czarne zawsze wygrywają

turniej na 32 graczy;

po 1 rundzie 16 czarnych

po 2 rundzie 8 takich którzy mieli dwa razy czarne

po 3 rundzie 4 co miało 3razy czarne

po 4 rundzie 2 którzy mieli czarne 4 razy

po 5 jeden który miał 5 razy czarne (na pięć rund)

system szwajcarski chyba tu nie za dobrze się sprawdza, ale lepszego nie ma...

zukole - 2014-03-24, 23:15

Wszystkich graczy do 1800 punktów zapraszam na turniej gomoku standard, który odbędzie się w tę sobotę (tj. 29.03) o godzinie 20. :)
Turniej będzie liczył 7 rund, czas 5 minut na gracza. Zakładam, że turniej będzie się odbywał regularnie raz w tygodniu (jeżeli będą zainteresowani, to ilość turniejów oraz terminy mogą ulec zmianie).

Nr turnieju - 7396316

zukole - 2015-01-04, 14:41

Wyniki turnieju dla początkujących na mindoku - http://www.mindoku.com/tournaments/48506/results

10.01 odbędzie się turniej dla początkujących w renju (zasada swap1) - http://bit.ly/1Aswiq8

zukole - 2015-02-21, 18:52

http://www.mindoku.com/tournaments/45459/results 140 uczestników :D