Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Gomoku - Czas z tym skończyć!

maestro - 2008-03-02, 19:37
Temat postu: Czas z tym skończyć!
Poruszony wydarzeniami, jakie miały miejsce podczas dzisiejszego turnieju oficjalnego zdecydowałem się napisać ten post, dzięki któremu - mam nadzieję - w końcu coś ruszy z tematem od dawna upychanym pod dywan. Mam na myśli plagę grania programami na kurniku. Nie piszę o tym dlatego, że przegrałem z progiem i chcę się wyżalić :] bo nie pierwszy raz mi się taka atrakcja trafia, ani nie po to, żeby zaspokoić ciekawość osób czytających forum. Dotychczas tak właśnie traktowano wiekszość przypadków grania progiem - ciekawostka, wspominana gdziś w SB, nieistotny incydent, błahostka. No bo w końcu jak ktoś umie grać to sobie z programem poradzi, a jak jest słabszy to wystarczy, że rzuci schemat. A ja uważam, że takiego myślenia czas sie pozbyć i zacząć coś robić, i to coś konkretnego.

Po raz kolejny program zajmuje miejsce na podium w oficjalu. Ja się pytam: jakim prawem?! Czemu nikt nie interweniuje? Czy notoryczne oszukiwanie i jawne kpiny na czacie ogólnym z tych, którzy grają uczciwie, mają stać się nową normą? Przychodzę na turniej, żeby wziąć udział w fajnej zabawie, w rywalizacji, o której z zasady zakładam, że będzie całkowicie uczciwa. A co sie okazuję w trakcie gry? Że zamiast przyjemności muszę się męczyć z jakimś głupim progiem. To naprawdę nie jest śmieszne, poziom sensowności gry, zwłaszcza w przypadku turniejów oficjalnych z udziałem oszustów, ciągle spada. Kurnik (tj. piszę tu o jego części poświęconej gomoku) schodzi na psy. Mamy się temu wszyscy biernie przyglądać i czekać, aż zostanie osiągnięte dno?

Ja nie wyrażam zgody na takie cyrki i liczę, że w moim poglądzie nie jestem odosobiony. Kurnik jest naszym wspólnym dobrem i jeśli chcemy tam grać w normalnych warunkach, bez oszustów, to zróbmy coś - apeluję tu zarówno do władz PSGRiP, które mogłyby wpłynąć skutecznie na tą sytuację, jak i do wszystkich graczy, którzy mają dość pobłażania grającym nie fair.

Tu i ówdzie słychać, że mamy na kurniku bałagan, bo brakuje operatorów. Efekty widać. Ale w czym problem?

1) Czy nie można nadać uprawnień kilku kolejnym, zaufanym i gotowym do aktywnej pracy osobom? Nie chcę tu pisać sądu o tych, którzy pełnią te funkcje aktualnie, ale uważam, że kontrolę oraz "wymiar sprawiedliwości" na kurniku trzeba znacząco wzmocnić.

2) Każdy turniej oficjalny powinien być w całości monitorowany. Myślę, że kiedy wzrosłaby liczba operatorów nie byłoby to rzeczą niewykonalną. Operator obserwujący turniej miałby za zadanie natychmiast reagować na sygnaly o nieprawidłowościach i w miarę możliwości szybko odsuwać oszustów od rywalizacji.

3) Zmiana podejścia do sprawy - wśród graczy i operatorów. Tak żeby problemu nie olewać. Tak, żeby pokrzywdzeni bez zwłoki informowali o oszustwach, a operatorzy działali. Jasne, że powinny to być odpowiedzialne decyzje, że potrzeba udowodnienia przewinień etc. ale w wiekszości przypadków ewidentne miganie po każdym ruchu i typowe dla programów zagrania sprawiają, że kwestia gry nie fair w danym przypadku nie powinna podlegać dyskusji.

To jest do zrobienia, tylko czy kogokolwiek to jeszcze interesuje?

zukole - 2008-03-02, 20:07

maestro napisał/a:
1) Czy nie można nadać uprawnień kilku kolejnym, zaufanym i gotowym do aktywnej pracy osobom? Nie chcę tu pisać sądu o tych, którzy pełnią te funkcje aktualnie, ale uważam, że kontrolę oraz "wymiar sprawiedliwości" na kurniku trzeba znacząco wzmocnić.

2) Każdy turniej oficjalny powinien być w całości monitorowany. Myślę, że kiedy wzrosłaby liczba operatorów nie byłoby to rzeczą niewykonalną. Operator obserwujący turniej miałby za zadanie natychmiast reagować na sygnaly o nieprawidłowościach i w miarę możliwości szybko odsuwać oszustów od rywalizacji.

To jest do zrobienia, tylko czy kogokolwiek to jeszcze interesuje?

1. Można, ale komu ? Ponadto żeby komuś dać, to także trzeba komuś zabrać, bo po co trzymać nieroba na stołku ?

2. Kocie, żadna gra ( dawniej szachy, obecnie warcaby czy literaki ) nie były i nie są w całości monitorowane, więc nie oczekuj cudów, zresztą z tego co widzę odnośnie progów to jeśli ktoś nie miga to od razu nie wyleci.

Mnie :) , dajcie opa a już żaden program nie zagra w turnieju :F

maestro - 2008-03-02, 20:28

zukole napisał/a:
1. Można, ale komu ? Ponadto żeby komuś dać, to także trzeba komuś zabrać, bo po co trzymać nieroba na stołku ?

Nie ma komu? W to właśnie nie wierzę, skoro są tutaj ludzie, którym zwykle się ufa, to wystarczy odrobina chęci i problemu nie ma.

Poza tym czemu uważasz, że komuś trzeba zabrać? Niczego zabierać nie trzeba, zwiększeniu powinna ulec zarówno ilość jak i jakość. Nie tylko jedno z tych dwóch.

zukole napisał/a:
2. Kocie, żadna gra ( dawniej szachy, obecnie warcaby czy literaki ) nie były i nie są w całości monitorowane, więc nie oczekuj cudów, zresztą z tego co widzę odnośnie progów to jeśli ktoś nie miga to od razu nie wyleci.

Nie mówię o obserwowaniu wszystkich pokojów 24h na dobę, zachowuję realizm. Ale monitorowanie oficjali uważam za możliwe. Wystarczą uprawnienia dla solidnie podchodzacych do tematu 5 nowych osób, a każda z nich poza normalnymi obowiązkami będzie również raz w tygodniu monitorować w całości jeden oficjal i gotowe.

Miga-nie miga, wiadomo, że nie tylko po tym proga poznać można. Jeśli potrzebna byłaby dłuższa procedura to niech tak będzie, byleby ewidentnych oszustw nie olewać i nie czekać spokojnie, aż program sobie oficjala wygra.

zukole napisał/a:
Mnie , dajcie opa a już żaden program nie zagra w turnieju :F

O, jakaś pozytywna zapowiedź :)

zukole - 2008-03-02, 20:37

Cytat:
Jak można zostać adminem na grach?

Aktualnie nie są poszukiwani nowi administratorzy.

Ich mała liczba wynika z tego, że choć rozwiązują jedne problemy (oszustwa, wulgarność na czatach itp.), to tworzą inne (nadużycia, nierówne traktowanie itp.).

Nie pisałem o pokojach, tylko o turniejach oficjalnych.

Karol G. - 2008-03-02, 20:40

Kot napisał/a:
Czas z tym skończyć!

Na szachach po prostu skończyły się oficjale. Ale tam w końcu nastała taka sytuacja, że o podium biły się same progi bo co jak co, ale niewiele osób gra na poziomie 2500+ ELO.

Możliwy jest też scenariusz taki, że nie będzie turniejów na początku na dłuższe czasy, potem tylko na 1 min zostanią, aż w końcu oszuści i tą barierę pokonają a wtedy sens przeprowadzania turniejów przestanie istnieć : ) Ale to jest urok gier on-line.

dusksky - 2008-03-02, 20:54

Dobrym opem byl kvass. Nie siedze od jakiegos czasu na kurach, ale z tego co widze to nie ma dobrego jego nastepcy. Wiekszosc to dzieciarnia co zamiast sciagac oszutow bedzie szpanowac i tyle.
Zeby byc dobrym opem trzeba miec odpowiednia psyche a nie byc pyskaczem kurnikowym.

maestro - 2008-03-02, 21:00

zukole napisał/a:
Jak można zostać adminem na grach?

Aktualnie nie są poszukiwani nowi administratorzy.

Ich mała liczba wynika z tego, że choć rozwiązują jedne problemy (oszustwa, wulgarność na czatach itp.), to tworzą inne (nadużycia, nierówne traktowanie itp.).

Nie pisałem o pokojach, tylko o turniejach oficjalnych.

Dlatego to Stowarzyszenie powinno wziąć sprawy w swoje ręce, znaleźć osoby na tyle odpowiedzialne by nie tworzyly one kolejnych nadużyć i nierówności w traktowaniu i skutecznie przedstawić swoje propozycje MAFowi.

profit napisał/a:
Możliwy jest też scenariusz taki, że nie będzie turniejów na początku na dłuższe czasy, potem tylko na 1 min zostanią, aż w końcu oszuści i tą barierę pokonają a wtedy sens przeprowadzania turniejów przestanie istnieć : ) Ale to jest urok gier on-line.

Myślę, że to złe podejście. Dajemy się oszukiwać i stwierdzamy 'widocznie tak musi być' zamiast oszustwa piętnować, karać i tępić.

dusksky napisał/a:
Zeby byc dobrym opem trzeba miec odpowiednia psyche a nie byc pyskaczem kurnikowym.

Święta prawda.

dobrychemik - 2008-03-02, 22:47

Dorzucę swoje trzy grosze do tej dyskusji.

Maestro po raz kolejny pokazał, że rozumny z niego człowiek. Oby więcej tutaj (tzn. w Kurniku) takich. Widzi on problemy z uczciwością turniejów oficjalnych. Niestety nie wszystkie. Już tłumaczę o co mi chodzi.

Maestro jest mocnym graczem. Na tyle mocnym, by walczyć o czołowe lokaty w turniejach. Podobnie jak i większość czytających to osób. I jest rzeczą oczywistą, że dla takich graczy najistotniejsze jest miejsce zajęte w turnieju. A to może być obniżone właśnie przez udział programów.

A teraz zastanówcie się o co walczą gracze słabsi - tacy jak ja. O miejsce? Nie. Czy zajmę miejsce dwudzieste czy dwudzieste drugie to ŻADNA różnica. Więc o co walczę? O punkty i o ranking, bo tylko tu mogę się "wykazać". Czy i dla mnie udział programów stanowi problem? Tak, ale już nie tak istotny. Dla mnie poważniejszym problemem jest coś innego: oszukiwanie w rankingu. A właściwie niszczenie rankingu. Co najsmutniejsze, wielu graczy z czołówki dopuszcza się tego. A jak to robią? Zwyczajnie, po prostu ciągle grają na nowych nickach, nabijają je do 1500 i porzucają. I tak w kółko. Jaki jest efekt? Ciągłe wypompowywanie punktów rankingowych z ogólnej puli, przez co każdy indywidualny ranking przestaje być miarodajny.

Oczywiście zaraz podniosą się głosy, że ranking nie jest ważny, że nie zwracacie na niego uwagi. Równie dobrze, możnaby zatem stwierdzić, że osiągnięte miejsca w turniejach też są nieważne. Gralibyście w turniejach, w których nie ma zwycięzców?

I dlatego właśnie chylę czoła przed takimi graczami jak rakdar, piotrek401, siweropoulos czy muchaldinho, którzy mają odwagę grać na jednym nicku. Dzięki.

alicecooper - 2008-03-02, 23:17

oj jak oni ci powiedzą ile maja nickow to padniesz :D
angst - 2008-03-02, 23:20

Cieszę się, że Maestro założył ten temat, podobnie jak i z postu Chemika.

To nie jest tak, że większość graczy używa programów, a na dodatek każdy ma 30 nicków. Ale jest tak, że jest na to milczące przyzwolenie (niestety), a my popełniamy grzech zaniechania, czyli przechodzimy nad tym do porządku dziennego. Niektórzy wyzywają programistów, ale zniżają się wówczas praktycznie do ich poziomu, inni się z nimi nie witają, czy po grze nie piszą "thx". Co to zmienia? Wiadomo, że nic... Programistom nie przemówi się do rozumu, działają na nich tylko blokady (ideałem byłaby blokada IP, ale chyba nie pomogłaby w przypadku dzieci Neo).

Kot ma rację, że najbardziej frustruje bezkarność programistów i ich głupkowate, prowokujące teksty na ogólnym czacie. Granie programem trudno udowodnić, natomiast gość na tyle bezczelny, że miga po każdym ruchu, powinien mieć z miejsca bana (no ewentualnie po ostrzeżeniu od opa).

Wiadomo, że brakuje Kvassa - pamiętam jak jakiś czas temu była na niego nagonka i mało kto się za nim wstawiał. Teraz widać po pewnym czasie, że nie był on taki zły (vide post Duska) :) Nie ma godnych następców, bo albo ktoś ma za mało czasu, albo konsekwencji, albo po prostu chęci do "sprzątania" w Kurniku.

Z doświadczenia wiem, że Maf coś słabo ostatnio odpisuje na maile, więc chyba nie ma wyjścia, jak próba bezpośredniego spotkania (co pewnie jest jeszcze trudniejsze). Natomiast mail ze strony PSGRiP nie powinien przejść bez echa i postaram się doprowadzić do omówienia tego tematu w Krakowie. Druga sprawa to znalezienie kilku kandydatów na opów, co pewnie też nie będzie łatwe :roll:

Kolejna kwestia - fałszowanie rankingu. Pamiętam jak kilka dobrych lat temu (chyba około turnieju w Toruniu) próbowałem (chyba razem z Dragonem) przekonywać naszą czołówkę, aby zarzuciła grę kilku(-nasto-, -dziesięcio-)ma nickami. Sam zagrałem na początku turniejów oficjalnych kilka turniejów na bodajże 3 nickach (jeden miałem do turów minutowych, a drugi do uświadamiania ludziom, że ranking nie jest najważniejszy - kto pamięta, ten wie, jaki nick :] ). Potem zrozumiałem, że to błąd i od tej pory gram tylko jednym nickiem (wyjątek to jeden turniej na Angście, gdy Piotrek401 był zbanowany). Po jakimś czasie część osób też to zrozumiała, ale młodzież niestety nie... Próby przekonywania spełzły na niczym, a najczęściej słyszałem: "zrób sam 1700 to pogadamy...". No dobra, miałem maksymalnie chyba 1692 i na kolejny turniej przyszedłem Piotrkiem401 (może gdybym zrobił 8 pkt. więcej, to byłbym na Angście np., kto wie :D ).

Co można zrobić w tej równie frustrującej kwestii? Niestety niewiele, bo zakładanie nicków nie jest niedozwolone, podobnie jak gra nimi. Jedyny sposób - komu to przeszkadza, niech sam gra zawsze jednym nickiem, jak ja postanowiłem robić. Może 5000 partii w oficjalach to żaden powód do dumy, ale przyznacie, że fajnie to wygląda i nie jest niczym zwyczajnym :) Jeśli chociaż jedna osoba z każdego tura pójdzie w moje ślady, to fajnie :)

Pozdrawiam

Angst

P.S.
dobrychemik napisał/a:
I dlatego właśnie chylę czoła przed takimi graczami jak rakdar, piotrek401, siweropoulos czy muchaldinho, którzy mają odwagę grać na jednym nicku. Dzięki.
Czemu Chemiku piszesz o odwadze, a czego tu się bać? Rozwiń proszę tę myśl :)
P.S.2.
alicecooper napisał/a:
oj jak oni ci powiedzą ile maja nickow to padniesz :D
Z tym się też nieraz już spotkałem :) Nigdy nie pisałem, że gram jednym nickiem i zawsze podkreślam, że chodzi o oficjale. Normalne gry przestały mieć w zasadzie znaczenie, a sam nazwa "ranking treningowy" wiele mówi.
Mam aktualnie 26 aktywnych nicków, skasowanych 114, łącznie trochę ponad 33000 gier (w gomoku).

dobrychemik - 2008-03-03, 00:07

angst napisał/a:

P.S.
dobrychemik napisał/a:
Czemu Chemiku piszesz o odwadze, a czego tu się bać? Rozwiń proszę tę myśl :)

Czemu odwaga? Bo najwyraźniej granie ciągle na tym samym nicku, dla wielu osób, wymaga niebywałej odwagi. Dla większości graczy możliwość obniżenia swego wyśrubowanego rankingu jest tak porażająca, że natychmiast zaczynają grać na następnym nicku, dotychczasowy zostawiając sobie dla narcystycznego samozadowalania się nim. A jeśli jest to przypadek nicku pomarańczowego, to można mieć pewność, że już wiecej na nim nie zagra. Od tej pory będzie się tylko nim upajał. Aż dorośnie :)

Uważam, że jeśli ktoś boi się zaryzykować utratę wysokiego rankingu, to na niego nie zasługuje. A skoro na niego się nie zasługuje, to jakie ma się podstawy do cieszenia się z niego?

spavacz - 2008-03-03, 00:15

Rzeczywiście, ja też nie lubię gdy niektóre osoby (nie będę wymieniał) ciągle wchodzą na nowych nickach. Co prawda kiedyś grałem oficjale na góra 5 nickach i ogólnie miałem wiele nicków, to jakiś czas temu znudziło mi się taka 'zabawa'. Ranking nie ma dla mnie znaczenia więc np. mając ostatnio cały czas ~1700 ranking turniejowy w pente, gram w praktycznie w każdym oficjalu bez patrzenia czy są same osoby na nowych nickach czy nie...

Jeżeli chodzi o programy grające w turniejach, to można je zlikwidować, a przynajmniej dosyć zmniejszyć ich liczbę gdy jeden z operatorów będzie na każdym turnieju w gomoku co wydaje się nierealne, chyba że będzie to ktoś z nas, czyli ze świata gomoku (pod warunkiem że jest operatorem i spędza dużo czasu na kurniku). Dobrą osobą do takiej funkcji byłby wg mnie Dredd.

maestro - 2008-03-03, 00:50

angst napisał/a:
Wiadomo, że brakuje Kvassa - pamiętam jak jakiś czas temu była na niego nagonka i mało kto się za nim wstawiał. Teraz widać po pewnym czasie, że nie był on taki zły (vide post Duska) Nie ma godnych następców, bo albo ktoś ma za mało czasu, albo konsekwencji, albo po prostu chęci do "sprzątania" w Kurniku.

Właśnie tak jest, i dlatego należy dać możliwości działania tym, którzy - poza rzeczami oczywistymi jak uczciwość i zaufanie - zadeklarowaliby swoją aktywność i dysponowaliby dostatecznym czasem.

angst napisał/a:
Natomiast mail ze strony PSGRiP nie powinien przejść bez echa i postaram się doprowadzić do omówienia tego tematu w Krakowie. Druga sprawa to znalezienie kilku kandydatów na opów, co pewnie też nie będzie łatwe

Dyskusja w Krakowie - świetny pomysł, koniecznie trzeba to obgadać. Ze znalezieniem myslę, że nie byłoby aż tak źle, w końcu jako Stowarzyszenie zrobilismy znacznie więcej i znacznie poważniejszych przedsięwzięć. Tutaj nie ptorzeba żadnych nakładów finansowych ani organizacyjnych, wystarczą rozmowy i podjęcie merytorycznych decyzji.

spavacz napisał/a:
Jeżeli chodzi o programy grające w turniejach, to można je zlikwidować, a przynajmniej dosyć zmniejszyć ich liczbę gdy jeden z operatorów będzie na każdym turnieju w gomoku co wydaje się nierealne, chyba że będzie to ktoś z nas, czyli ze świata gomoku (pod warunkiem że jest operatorem i spędza dużo czasu na kurniku). Dobrą osobą do takiej funkcji byłby wg mnie Dredd.

Właśnie to mam na myśli - żeby nadzór nad gomoku sprawowały osoby znające nasze "środowisko".

Co do kwestii podjętej przez Chemika - ideałem byloby, gdyby ludzie przestali notorycznie zaczynać kariery turniejowe na coraz to kolejnych nickach, a zwłaszcza by przestali robić to ci, co reprezentują wysoki poziom i poprzez swoje działania wyrządzają największe szkody. Ale ja na ten temat mam dość pesymistyczne zdanie: zmiana sytuacji jest nierealna. Po prostu nikt nie wymyślił zlotego środka, jak ten proceder ukrócić.

soul_reaper - 2008-03-03, 09:25

Liczba operatorow systematycznie spada, a maf stara sie ograniczac ich uprawnienia - podobno juz nawet knebelka zwykly op nie moze zalozyc (a byla to najskuteczniejsza z dostepnych opcji). Dlatego po pierwsze nie sadze aby maf dal uprawnienia nowej osobia, a po drugie nawet jesli sie to uda watpie aby taka osoba mogla skutecznie przeciwdzialac graczom pomykajacym progami. Tak naprawde to potrzebny jest admin z jajami, ktory nie bedzie sie bal zablokowac kont takich delikwentow, ale aktualnie przy braku kvassa takiej osoby na gomoku nie ma (i raczej nie bedzie).
teletombola - 2008-03-03, 09:55

największy problem stanowi paradoksalnie Maf :) według jego debilnej teorii operatorzy powinni byc "zgrani" bóg wie co to ma oznaczac i dlatego tez nie wybiera operatorów z tych ludzi ktorzy naprawde mogliby przychodzic i pilnowac ten zlamerzały serwer tylko wsrod znajomkow i przydupków obecnych opów a scenariusz niestety jest taki sam, koledzy kolegów opkow dostaja prawa i maja wszystko w dupie, nie chce im sie nie maja czasu itp to po jaki Ch.... wyrazaja chec administrowania ??? co za problem zaufac komus nowemu zaangazowanemu i dac mu minimalne prawa chocby na tydzien celem sprawdzenia ?? zaden ! ale po co lepiej tworzyc kolejnych pseudo opów ktorzy zamuleni sa do tego stopnia ze nie ruszą dupy nawet na 2 turnieje w tygodniu ! i ich głupie wytłumaczenie "mam wazniejsze rzeczy niz opowanie" to po jaki ch... pytam sie po raz kolejny, zglasza sie do administrowania? jak nie ma czasu to niech nie zawraca dupy i zrezygnuje.
Wystarczyloby dac prawa opa kilku cietym na lamusow ludziom i problem znika w ciagu kilku turniejów, ale po co Pan Maf pewnie wie lepiej skoro w ogole tam nie zaglada...zalosne

Johanka_z_arcu - 2008-03-03, 10:22

Maf w bliskim czasie zamierza zrezygnować z operatorów na kurniku na rzecz prywatnych pokoi/klubów - każdy będzie mógł zostać operatorem swojego.

Dlatego polecenia nowych operatorów nie wchodzą w rachubę.

maestro - 2008-03-03, 11:14

Brzmi to dość pesymistycznie, skoro ilość i możliwości działania operatorów ciągle się zmniejszają. Wygląda na to, że mamy sie szykować na jeszcze gorsze.

Trudno mi sobie wyobrazić jak ma wyglądać ten pomysł prywatnych pokoi, nie brzmi to zbyt dobrze, chociaż wydaje mi się, że całkowita rezygnacja z operatorów byłaby zupelnie nie na miejscu chociażby z uwagi na turnieje oficjalne.

Skoro Maf ma takie pomysły na rozwój kurnika, które moim zdaniem pozytywnie na eliminację oszustw wpłynąć nie mogą, to może warto spróbować spotkania na żywo i dyskusji o całościowym stanie nadzoru na kurniku?

soul_reaper - 2008-03-03, 11:30

A Ty johna dalej siedzisz w tym bagnie i firmujesz to swoja osoba :P
Chaosu - 2008-03-03, 11:46

. . .Po raz kolejny teletombola pokazała, że:
teletombola napisał/a:
chyba jestem dla Ciebie na za bardzo wysokim poziomie chłopie

termin - 2008-03-03, 12:17

Ciekawy temat. Ale wydaje mi się, że cały czas (a mówiłem już o tym pewnie z 4 lata temu) podchodzicie do tego zbyt poważnie. Gomoku to nie dyscyplina olimpijska tylko forma zabawy, zabijania nudy. Oczywiście oszustwa w zadnej formie niepowinny mieć miejsca, ale pisanie o tym, że ktoś miga po kązdym ruchu to walić mu bana jest mocno przesadzone (piotrus prawie zawsze sie z Tobą zgadzałem a tu wylatujesz z czymś takim).
Żadko gram turnieje, ale jak juz je gram to migam praktycznie bez przerwy, bo jak już wspomniałem to dla mnie zabawa i w tym samym czasie czytam sobie wiadomości, sprawdzam kursy na giełdzie, ba nawet przegladam nasza klasę :) Bywa i tak, ze nie mam pojęcia czy grę wygrałem czy nie.
No ale skoro za to należy się ban, to ja przepraszam zbyt mocno cenie mój nick (od wielu lat jeden, beż żadnych wyjątków), żeby ryzykować. Rezygnuje z takich zawodów.
Popieram walkę z oszustwem ale na fachowych zasadach. A, że nie ma osoby, programu, czegokolwiek, co może ze 100% pewnościa stwierdzić, czy ktoś miga, bo gra programem, czy miga bo rozmawia na GG należ zwiesić głowę i powiedzieć trudno.

Inna sprawa jeśli chodzi o ilość nicków. Tutaj jestem totalnym zwolennikim tylko jednego, ale tutaj są możliwości zapanowania nad tym. Mozna utrudnić proces rejestracji, Ci którym średnio zalezy na drugim nicku nie bedą zakładać nowych kont mailowych (sam się na tym łapie na różnych innych serverach). Można usuwac konta osobom, które sie do tego przyznaja, celowo jub przypadkiem. Np. piotrek (sorry, to tylko przyklad) mówi otwarcie, ze ma nascie nicków. Podaje je, ewentualnie yczliwi podają, ewntualnie przypadkiem zdradza się na kurniku i konta nie ma.

Pomysł może głupi ale przy odrbinie chęci opów prosty do realizacji.

Pozdrawiam.
Marcin

spavacz - 2008-03-03, 15:13

To może znieśmy ranking na gomoku...
president_devil - 2008-03-03, 15:17

Chciałem zwrócić uwagę, że na online renju class problem grania programami został w zasadzie wyeliminowany (poza przypadkami grania na dwóch komputerach, co jest oczywiście niekontrolowalne). Otóż przy każdym włączeniu fivera bądź blackstone'a w trakcie gry, ma się (chyba) 15 sekund na wyłączenie go. W przeciwnym przypadku osoba grająca programem automatycznie przegrywa, aczkolwiek nie dostaje od razu bana (jeśli w ogóle jest przewidziana taka możliwość kary). Nie wiem tylko jak działa to na programy "autorskie". Mimo to uznaję ten sposób za dość skuteczną formę odstraszania. Jednak czy maf miałby tyle motywacji aby spytać ludzi z orc'a jak to się robi, nie wiem.
jopq - 2008-03-03, 15:30

Maf nie ma takiej możliwości, bo z apletu nie ma dostępu do systemu. Zresztą, założę się, że można łatwo ominąć tamte zabezpieczenia, pewnie sprawdzają tylko nazwę procesu.
soul_reaper - 2008-03-03, 16:33

Nawet nie wiedzialem, ze ludzie tak chetnie i z wlasnej nieprzymuszonej woli bede chcieli aby byc szpiegowanym przez oprogramowanie :) Bo skoro sprawdza czy masz odpalonego fivera to dlaczego nie dolozyc kawalka kodu i nie sprawdzac jakiego programu do poczty uzywasz, a jakiego edytora tekstu lub grafiki...
Johanka_z_arcu - 2008-03-03, 17:40

teletombola napisał/a:
największy problem stanowi paradoksalnie Maf :) według jego debilnej teorii operatorzy powinni byc "zgrani" bóg wie co to ma oznaczac i dlatego tez nie wybiera operatorów z tych ludzi ktorzy naprawde mogliby przychodzic i pilnowac ten zlamerzały serwer tylko wsrod znajomkow i przydupków obecnych opów a scenariusz niestety jest taki sam, koledzy kolegów opkow dostaja prawa i maja wszystko w dupie, nie chce im sie nie maja czasu itp to po jaki Ch.... wyrazaja chec administrowania ??? co za problem zaufac komus nowemu zaangazowanemu i dac mu minimalne prawa chocby na tydzien celem sprawdzenia ?? zaden ! ale po co lepiej tworzyc kolejnych pseudo opów ktorzy zamuleni sa do tego stopnia ze nie ruszą dupy nawet na 2 turnieje w tygodniu ! i ich głupie wytłumaczenie "mam wazniejsze rzeczy niz opowanie" to po jaki ch... pytam sie po raz kolejny, zglasza sie do administrowania? jak nie ma czasu to niech nie zawraca dupy i zrezygnuje.
Wystarczyloby dac prawa opa kilku cietym na lamusow ludziom i problem znika w ciagu kilku turniejów, ale po co Pan Maf pewnie wie lepiej skoro w ogole tam nie zaglada...zalosne

Wypowiadasz się na temat, nie majac bladego pojecia jak sprawa wyglada od podszewki.
Ale ze jestes intelektualnie ponad nami, wiec wybac zmoj prosty ton - inaczej tego ujac nie potrafiłam:

-dostałam opa, bo napisałam do maf amejla,ze moge cos zrobic i chce, BEZ POELCENIA
-nie mam teraz czasu "ruszyc dupy na raptem 2 tury w tygodniu" bio nie jestem zamulona, tylko zdarza mi sie w tym czasie pracować.
-maf dał zdecydowanie za malo narzedzi do skutecznej walki z "lamerami" - jesli uwazasz ze op na kurniku to bog ktory zna ip , kod kurnika i moze wszystko lacznie z usuwaniem opisow uzytkownikow - to sie grubo mylisz.
-nie mam czasu byc opem, wiec polecilam 2 osoby, ktore uwazam nadaja sie na to stanowisko - jednej nei znam osobiscie (wiec nie jest moim przydupasem), druga znam,ale halo, nikt mi nie powie ,ze angst sie nei nadaje.
-to,ze maf ma inna wizje kurnika niz operatorzy i uzytkownicy - ja tego nie zmienie, nie jestem mafem.

Wiec prosze cie, zejdz z laski swej z operatorow.

Pozdrawiam, Marta

Ps. Soul - zdaje się, ze juz niedlugo ;-)
Ps2. Popieram Termina - to jest zabawa. Ja rozumiem ze turniej jest baaardzo wazny i bycie pokonanym przez cwaniaczka z programem boli, ale prosze was o odrobine dystansu. Nie ma mowy o 100% orzeczeniu po miganiu czy to prog czy nie, wiec ja zazwyczaj w tym momencie nie wywalam.

dusksky - 2008-03-03, 19:18

jopq napisał/a:
Maf nie ma takiej możliwości, bo z apletu nie ma dostępu do systemu. Zresztą, założę się, że można łatwo ominąć tamte zabezpieczenia, pewnie sprawdzają tylko nazwę procesu.

Wystarczy na virtualce uruchomic kurnik a na hoscie proga i po sprawie.

dragon_katowice - 2008-03-03, 19:20

nigdy mi nie przeszkadzało,że ktoś gra programem
dla mnie największym oszustwem jest granie ciągle nowymi nickami
a maf to złodziej nicków :)
i dobrze ,że mnie tam już nie ma

vince - 2008-03-03, 20:49

Mam podobne odczucia co Termin. Gomoku na kurniku jest dla mnie hobby i traktuje to jako zabawe. Sam rowniez czesto migam, gdyz nie stac mnie juz na pelne poswiecenie sie grze i co za tym idzie czasu, wiec rownolegle staram sie wykonywac inne czynnosci (gg, mailing, czytanie newsow, zaklady online:-).

Nigdy nie bedzie 100% pewnosci, ze migajacy gra progiem, czy tez wykonuje cos innego. Miedzy innymi dlatego granie online nigdy nie bedzie do konca miarodajne, i uwazam ze zarowno ranking treningowy jak rowniez oficjalny powinien byc traktowany z wiekszym dystansem. Rola kurnika nie jest wylonienie najlepszego gracza w gomoku, od tego powinny byc organizowane przez PSGRiP turnieje w realu i jakis powiazany z tym ranking (i to powinno byc bardziej prestizowe).

Powracajac do tematu, osobiscie nie odczuwam strasznego dyshonoru grajac z programem, bardziej denerwuje mnie aroganckie zachowanie niektorych osob poslugujacych sie nimi. Kiedys duzo gralem z ruskim progiem Polina, gralo mi sie fajnie i mozna sie z takich gier sporo nauczyc. Ciezko je pokonac w kombinacyjnej grze, gdyz przewaznie "widza" dalej, ale odkrywanie ich sposobu myslenia daje satysfakcje. Gralem takze z gosciem (nie pamietam nicka ale znowu rusek), ktory podobniez sam napisal program i gral na kurniku w celach naukowych:-).

Oczywiscie rozumiem wasze argumenty, rozumiem ze przegrana z progiem moze irytowac, ale po prostu nie ma 100% sposobu na ich rozpoznanie i banowanie. Ja np mysle ze Termin tez poczulibysmy sie urazeni gdyby ktos bloknal nam nicki tylko za miganie. Jedyna 100% okazja zeby zagrac prestizowy turniej bez kretact, progow, oszustw, anonimowosci, chamstwa itp jest przyjazd na turnieje PSGRiP:-)

zukole - 2008-03-03, 21:36

Inaczej wygląda gra jak ktoś miga od tak bo coś załatwia, a inaczej jak miga co ruch na krótki odcinek czasowy, zresztą jak ktoś gra programem, to ten program gra na jakimś określonym poziomie, a znając graczy można takiego "osobnika" wykryć.
angst - 2008-03-03, 21:50

Panowie (Termin, Vince), przykro mi, ale nie mogę się z Wami zgodzić. Uważam, że granie w turniejach dla zabawy nie jest do końca fair wobec Waszych przeciwników. I nawet jeśli macie inne sprawy w tym czasie na głowie, to przyzwoitość nakazuje zaprzestać migania, kiedy poprosi o to przeciwnik.

Oczywiście - każdy gra z różnych względów - jedni dla punktów, inni dla rozrywki, a kolejni dla rywalizacji. Ale należy szanować inne osoby. Parę razy zdarzyło mi się, że ktoś prosił mnie o to, abym nie migał (miałem np. pilną rozmowę na gg), więc przestawałem migać (albo grać). A tak w ogóle Wasze przykłady są do bani, bo każdy zna Termina i Vince'a i inaczej podchodzi do tematu :)

Pisałem o ewidentnych przypadkach, gdzie tajemnicą poliszynela jest, że ktoś gra programem, czasami bezczelnie się tym chwaląc. Takiemu delikwentowi daje op ostrzeżenie na priv: "przestań migać (wyłącz proga) albo zaraz będziemy musieli się pożegnać" i jest prosty wybór przed tym graczem... Ponadto myślę, że im mniej rozegranych partii, im nowszy jest nick, tym jednocześnie mniejsza tolerancja dla takich osób - aby był jasny przekaz - "nowe, migające nicki nie są mile widziane" etc. Zakładałem przy tym, że op miałby przynajmniej przeciętny poziom oleju w głowie i jednocześnie dostateczną wiedzę na temat gomokowych realiów.

Wszystko, o czym piszę powyżej, to nie są łatwe tematy, a drugiego Kvassa raczej nie znajdziemy. Ale jeżeli szanowani gracze piszą, że w sumie im progi nie przeszkadzają, to chyba nie ma co dalej deliberować i trzeba zacisnąć zęby oraz pogodzić się z szarą rzeczywistością :roll:

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2008-03-03, 22:37

Całkowicie zgadzam się z Angstem i z Dreddem w tym, co napisali w dwóch powyższych postach.

Poza tym wciąż dziwi mnie lekceważenie problemu - niby nikt nie lubi być oszukiwanym, a ta kwestia traktowana jest jak coś nieistotnego. Tu chodzi nie tylko o to, czy komuś jest łatwiej bądź trudniej poradzić sobie z programem, tylko o zasadę, że skoro można zachowywać uczciwość i pilnować by elementarne zasady gry fair byly przestrzegane. Skoro to nie jest niemożliwe, to czemu uczciwi mają tracić, a korzyści ma przynosić cwaniactwo nieuczciwych?

Muchal - 2008-03-03, 22:43

angst napisał/a:

Ale jeżeli szanowani gracze piszą, że w sumie im progi nie przeszkadzają, to chyba nie ma co dalej deliberować i trzeba zacisnąć zęby oraz pogodzić się z szarą rzeczywistością :roll:
Angst

nie wiem czy należe do szanowanych graczy, ale mnie bardzo przeszkadzają progi... zwłaszcza jak z chęcią gry przystępuje do oficjala i okazuje sie ze w pierwszej partii mam proga na 1200 ;] zdarzyło mi sie to kilkakrotnie (pisałem o tym w temacie "Co z operatorami?"zwłaszcza zwróciłem uwagę na _proga) i po takiej pierwszej partii przegranej z progiem, nie łatwo jest sie podnieść... ehhh to jest mega wkurzające, przez takich debili zdarzało mi sie nawet wychodzić z oficjali, bo po przegranych dwóch grach z rzędu z progami krew mi sie w żyłach gotuje :/

pozdro

Johanka_z_arcu - 2008-03-03, 22:51

Widzicie jakieś rozwiązanie?

Bo jak na razie to tylko wszyscy narzekają :D

Rozmowa jest jałowa, NIE JEST rozwiązaniem nowy operator, tudzież zmiany na kurniku.

maestro - 2008-03-03, 22:55

Ja wciąż myślę, że tylko nowy operator bądź zmiany na kurniku mogą przynieść jakiś efekt - nie liczyłbym raczej na skuteczność apeli do sumien oszustów czy wiarę w to, że problem rozwiąże się sam...
vince - 2008-03-03, 23:14

Ok, zgadzam sie ze moze to denerwowac na oficjalach gdzie przeciwnik jest przydzielany a nie tak jak na dobrocinie wybieramy sobie z kim grasz. Takze chyba mozemy sie zgodzic ze banowanie za proga powinno sie odbywac jedynie na turniejach, eurolidze lub irp.

Tak jak wspomnial Muchaldinho czesto progi na oficlajach wchodza na kompletnie nowych anonimowych nickach, wiec te 2 problemy sa niejako powiazane. Rejestracja na jednego mejla moglaby to nieco ukrocic.

Zeby bylo jasne, nadal uwazam ze bedzie to bardzo trudne do przeprowadzenia, nie chcielibysmy chyba zeby cierpieli niewinni. I moge zapewnic, ze moje miganie nie ma nic wspolnego z brakiem szacunku dla oponenta, ale naprawde czasem musze dzielic swoj czas (na przyklad na pisanie magisterki lub kolejnych cv:-).

Podsumowujac, scigac progi na turnieju ok, ale na treningowej grze nie ma sensu. Wprowadzic 1 rejestracje na jeden mejl. Z ramienia PSGiRP nominowac ze 3 osoby, ktore sa powazne i obeznane z tematem. Wprowadzic jakies procedury zabezpieczajace i kontrolne (moze zeby 2 opow podejmowalo decyzje, nie wiem). No i dogadac sie z mafem:).
Jak dla mnie to kandydatami mogliby byc: Alice, Angst, Johanka, Zukole, Muchaldinho (tylko zebys ze zdenerwowania sie nie rozpedzal z tym banowaniem:) pewnie jeszcze kilku by sie znalazlo. Sa zarejstrowani na forum jakby co to znamy ich prawdziwe dane, zartuje:).

Aha i moze ten pomysl mafa na wprowadzenie swoich pokoi i ustanowienie wlasnych opow nie jest taki glupi. Moznaby stworzyc pokoj stowarzyszenia i ustalic swoje reguly i ich pilnowac.

zukole - 2008-03-03, 23:24

Rejestracja na jednego meila chyba nic nie da, może się mylę ale kiedyś chyba ktoś coś wspominał o takim pomyśle, ale mafowi chyba nie zależy aby ukrócić liczbę nicków.

Vince, jak ktoś gra progiem to raczej na turniejach, żeby "błysnąć" swym geniuszem :lol: .

Zresztą turnieje nie są aż tak anonimowe żeby nie można było znaleźć czarnej owcy.

Johanko, jakie zmiany mogą spowodować że szarańcza się wyniesie ?

bad_mojo - 2008-03-04, 00:39

To ja proponuję nowych operatorów albo zmiany na kurniku.
alicecooper - 2008-03-04, 04:07

ech o rejestracji na 1 maila rozmawiałem z mafem z rok temu albo i dawniej
pomyślcie przez chwilę ile mail jesteście w stanie założyć i będziecie mieli odpowiedź

co do ip to przy neostradzie, proxy i programach do ukrywania jest to walka z wiatrakami

ja rozumiem ze chcielibyście prawa i sprawiedliwości na kurniku :)
tylko żeby jeszcze jakiś sensowny pomysł sie trafił

teletombola - 2008-03-04, 10:26

Johanka_z_arcu napisał/a:
nie mam teraz czasu "ruszyc dupy na raptem 2 tury w tygodniu" bio nie jestem zamulona, tylko zdarza mi sie w tym czasie pracować

wlasnie o to chodzi jesli nie masz czasu to po co sie zglaszalas do Mafa ? niech zgłaszaja si eosoby które maja czas przebywac podczas oficjali, rozumiem ze mozna raz nie byc czy dwa ale Ciebie ie ma prawie nigdy Marta :(

termin - 2008-03-04, 10:40

Chciałbym przeprosić wszystkich, których nie uszanowałem migając podczac gry. Przepraszam też aktorów, reżyserów i scenarzystów serialu "M jak miłość", bo wczoraj w czasie trwania serialu "migłem" i sprawdziłem co się dzieje na eurosporcie. Wybaczcie mi.

Paranoja.

Banować, za granie programami. JASNE!!! Ale skąd mieć pewność, że ktoś gra programem, bo miga i wykonuje ruchy jak program. A może jest takim samym maniakiem jak WY i siedział dwa tygodnie w domu, tworzył jakieś śmieszne biblioteki, rozegrał 3000 parti z programem i sie nauczył takich ruchów.
Przypomne tylko, że bardzo dawno temu jak gra w gomoku była super przyjemna bo nikt nie miał zadnych bibliotek istniał taki program Carbon. Sam rozegrałem z nim kikanascie partii i chcąc niechcąc ruchy progamu były przezemnie powielane w grze na kurniku. Czy jeśli w tym samym czasie migłem to zasługuje na bana?

Przecież większość czerwonych nicków gra jak programy, nauczyli sie ruchów (nie wymyślili ich sami) które podpowiedziały ich programy :)

Nasze mózgi to takie mały komputerki z programami w środku :) Zbanowac wszystkich powyżej 2100 !!!!

Zacznijcie sie bawić tą grą, bo za rok zostanie tylko kilku czerwonych.

wicherek - 2008-03-04, 10:43

Kiedy wyeliminuje sie oszustow, Kurnik straci kilka tysiecy uzytkownikow :)
Skoro wiekszosci ludzi to nieprzeszkadza, to po co ich eliminowac? dla tej mniejszosci?
Nie jestem za oszustami, ale eliminujac ich w 100% kurnik straci tych ludzi, pozatym nieuzasadnione blokady (przez pomylke, lub przez przypadek) zwieksza sie o wiele wiele...

johanka, czy musisz na kazdym kroku przypominac o swojej wladzy?? mysle, ze malo juz to komu imponuje tym bardziej, ze przez takich ludzi olewajacych sprawe jak Ty zwiekszenie operatorow powoduje jedynie problemy z nieuzasadnieniem o blokadzie konta... z ktorymi spotykam sie na codzien, zrob cos z oszustami wtedy mozesz sie chwalic o Twojej wielkiej "wiedzy" na temat dalszych planow na przyszlosc Kurnika, oraz tym co mozesz dla nas zrobic.

Johanka_z_arcu - 2008-03-04, 11:11

teletombola napisał/a:
Johanka_z_arcu napisał/a:
nie mam teraz czasu "ruszyc dupy na raptem 2 tury w tygodniu" bio nie jestem zamulona, tylko zdarza mi sie w tym czasie pracować

wlasnie o to chodzi jesli nie masz czasu to po co sie zglaszalas do Mafa ? niech zgłaszaja si eosoby które maja czas przebywac podczas oficjali, rozumiem ze mozna raz nie byc czy dwa ale Ciebie ie ma prawie nigdy Marta :(

Zgłosiłam się 3 lata temu, jak byłam na studiach i miałam czas, no kurcze, przeciez nie stoję w miejscu.

wicherek napisał/a:
johanka, czy musisz na kazdym kroku przypominac o swojej wladzy?? mysle, ze malo juz to komu imponuje tym bardziej, ze przez takich ludzi olewajacych sprawe jak Ty zwiekszenie operatorow powoduje jedynie problemy z nieuzasadnieniem o blokadzie konta... z ktorymi spotykam sie na codzien, zrob cos z oszustami wtedy mozesz sie chwalic o Twojej wielkiej "wiedzy" na temat dalszych planow na przyszlosc Kurnika, oraz tym co mozesz dla nas zrobic.

Wicherku, nie przypominam ciągle "o swojej władzy", nie staram się nikomu imponować,to raczej użytkownicy mi stale przypominają o tym, bo kiedy ledwo co wejdę na kury,od razu jest larum "johna,murzynie,zbanuj,co robisz,czemu tak wolno!".

Nie chwalę się też "wielką wiedzą" na temat kurnika,tylko napisałąm to,co mi napisał maf w mejlu,kiedy chciałam polecić kolejne osoby na operatorów. Myślę, że lepsze cos takiego, niż milczenie, bo chyba chcecie wiedzieć jak będzie w przyszłości wyglądał kurnik,nie?

Ale jeśli dzielenie się informacjami jest dla ciebie chwaleniem się, to ok,ja już milknę.

W ogóle odnoszę wrażenie, że albo nie czytacie moich postów,albo ich treść do was nei dociera - NOWYCH OPERATORÓW NIE BĘDZIE a uprawnienia obecnych są już mocno ograniczone a za chwilę zostaną zniesione. Maf ma wlasną wizję kurnika i niestety,ale nasze lamenty nie wpłyną na zmianę tej wizji.

Żukole, ja nie mam żadnych pomysłów, bo wiem, że nawet nie ma sensu niczego Markowi proponować. Wiem, że dla was maniaków to ignorancja,olewanie sprawy, bierność. Ale ja mam dystans i inne obowiazki na głowie niż kurnik, dlatego nie zamierzam prowadzić jałowych dyskusji tudzież próbować przekonywać Marka do jakichś (na pewno fajnych,bo waszych )pomysłow, bo wiem, że on z góry jest na nie.

Ale próbujcie, jak chcecie - ja trzymam kciuki.

dobrychemik - 2008-03-04, 12:16

Wygląda na to, że sposób na uczciwe turnieje jest tylko jeden:
1. Stworzyć listę godnych zaufania i znanych ludzi, którzy są zainteresowani udziałem w Nowych Turniejach. Najlepiej, gdyby mogły się tam dostać wyłącznie osoby o znanej tożsamości. Bez anomimów (to chyba nie jest takie straszne - w turniejach na żywo też nie ma anonimów).
2. Każda z takich osób założyłaby nowy nick WYŁĄCZNIE do gier w Nowych Turniejach. Tylko JEDEN nick.
3. Ustalono by kilka terminów, w których rozgrywane by były Nowe Turnieje (na warunkach turniejów prywatnych). Do tych turniejów dopuszczani byliby wyłącznie ludzie z listy.
4. Możnaby wtedy oczekiwać, że gra w Nowych Turniejach niosłaby większą satysfakcję niż w obecnych oficjalnych, a uzyskiwany ranking byłby miarodajny.

P.S. Tak przy okazji: zapraszam Was na Turniej Chemika - w każdy wtorek, godz. 21:10, 8 rund, 3 minuty, swap2. (Tak, wiem - koliduje z oficjalną siedmiominutówką).

fen - 2008-03-04, 12:45

Czemu nikt nie bierze pod uwagę opcji, że hasla do konta jednego opa będzie znało kilka odpowiedzialnych, cieszących się powszechnym zaufaniem osób? Na pewno rozwiązało by to jakoś problem aktywności adminów bez ciągłego zawracania dupy MAFowi o zwiększenie liczby ludzi u władzy. Do tego dodatkowy plus - Każdy z tych "part-opów" miałby czas również na prowadzenie własnego konta i na grę, bo by sie wymieniali....a przy braku opa online zgłaszałoby się problem do któregoś z tych part-opów.... i tyle....pytanie tylko czy któryś z obecnie nam panujących adminów chciałby dzielić się władzą? Ale generalnie wydaje mi sie, że rozwiązałoby to problem... Przynajmniej tymczasowo.

A co do pomysłu chemika, to byłaby to wielka bzdura i pierwszy krok do upadku gomoku na kurniku. Może od razu należałoby wprowadzić płatne konta? <sic>

dobrychemik - 2008-03-04, 12:57

fen napisał/a:

A co do pomysłu chemika, to byłaby to wielka bzdura i pierwszy krok do upadku gomoku na kurniku. Może od razu należałoby wprowadzić płatne konta? <sic>

Czemu prywatne turnieje dla wybranych miałyby doprowadzić gomoku do upadku? Teraz też jest od metra turniejów prywatnych i jakoś żadnej katastrofy one nie spowodowały.

fen - 2008-03-04, 13:48

dobrychemik napisał/a:
Czemu prywatne turnieje dla wybranych miałyby doprowadzić gomoku do upadku? Teraz też jest od metra turniejów prywatnych i jakoś żadnej katastrofy one nie spowodowały.

a temu, że kurnik jest dla wszystkich i do upadku (niekoniecznie całkowitego ale na pewno w jakimś stopniu) przyczyniłoby się ograniczenie tej swobody. To co zaproponowałeś byłoby jakby stworzeniem kręgu graczy odcinających się od reszty. - A co z nowymi zdolnymi graczami którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gomoku?
Jeżeli chodzi o prywatne turnieje to nie doprowadzają do katastrofy bo są nieoficjalne - i tyle!

bmac - 2008-03-04, 14:06
Temat postu: prywatne pokoje...
.. to jest rozwiązanie, a raczej pokój oficjalny PSGRiP na którym wejść będzie można tylko pod jednym "swoim" nickiem /zasady wejścia i grania w turniejach do ustalenia! /, który to nick jest zgloszony na forum PSGRiP i pod którym każdy jest znany. Być może? będziemy rozgrywali turki oficjalne stowarzyszenia, ale tak czy siak namawiam do bardziej hmmm zdrowego? prawdziwego? spojrzenia na ranking treningowy i oficjalny turniejowy, czyli mniej emocji zwiazanych z osądami i oczekiwaniami, takie jest życie /w domyśle - kurnik też/

bmac

PS pogadamy w Kraku

dobrychemik - 2008-03-04, 17:51

Obawiam się, że fen kompletnie mnie nie rozumie.

To, że ktoś grałby w Nowym Turnieju, nie znaczy, że nie mógłby grać gdzie indziej. Sęk w tym, że w Nowych grałby tylko na jednym nicku. I wiadomo by było, kto to jest.
Jeśli chodzi o nowych, zdolnych graczy. Zawsze takiego można by zaprosić do udziału w turniejach. Wystarczy, że potwierdzi w jakikolwiek sposób swoją tożsamość (ideałem byłaby weryfikacja podobna do tej na allegro). No i oczywiście zapraszający brałby odpowiedzialność za nowego. Jeśli "nowy" okaże się koniem trojańskim lub zwyczajną miną, to zapraszający go utraciłby prawo do zapraszania kolejnych "nowych, zdolnych".

Zarzut tworzenia kręgu graczy odcinających się od reszty jest chybiony. Jedyne wymogi udziału w Nowych Turniejach to jawność i uczciwość. Jeśli dla kogoś są to warunki nie do przyjęcia, to trudno.

Zauważcie, że moja propozycja ma jedną wielką, niezaprzeczalną zaletę: nie wymaga wprowadzania jakichkolwiek zmian do obecnie działającego systemu Turniejów. Nie trzeba zawracać głowy Mafowi; skoro Nowe Turnieje będą turniejami prywatnymi, to ich Organizatorzy mają wystarczające uprawnienia do zapewnienia prawidłowego ich przebiegu.

maestro - 2008-03-04, 17:59

Pomysł z Nowymi Turniejami ma jedną wadę: nikogo nie zainteresuje. Ludzie wciąż chcą grać w turniejach oficjalnych, mających oficjalny ranking, zachowujących swoją ciągłość, a najlepsi wciąż walczą o miejsca w top 5 i skrupulatnie podliczają swoje zwycięstwa :D

Generalnie mam sceptyczne podejście do takich nowych rozwiązań: możemy próbować izolacji, ale to nie rozwiąże istniejących problemów. Pomimo wprowadzenia prywatych pokojów większość wciąż będzie grać na dobrocinie, pomimo stworzenia cyklu nowych turniejów większość pozostanie przy oficjalach. Lepiej więc chyba poprawiać i dopracowywać to, co mamy, niż uciekać od problemów poprzez tworzenie nowych struktur/rozgrywek.

fen - 2008-03-04, 18:20

Maestro - święta prawda!
dobrychemiku - Cała ta propozycja to jedna wielka zmiana!, która opiera się jedynie na uczciwości graczy... A przez brak tej uczciwości właśnie toczy się ta cała dyskusja. Nie cały system trzeba zmienić ale zająć się kwestią opów. A dość dobrym tymczasowym rozwiązaniem byłoby dzielenie adminowskiego konta przez kilka zaufanych osób, i do tego po prostu dogadanie się między tymi osobami co do powszechnego pilnowania porządku...tzn mam na myśli taką jakby "kurnikową policję" ;P ...nazwa idiotyczna ale pomysł jak dla mnie wart przemyślenia

angst - 2008-03-04, 18:57

Wydawało się, że zmiany dotyczące nicków to jakaś chwilowa fanaberia, a tu tymczasem czeka nas kolejna rewolucja. Zgadzam się całkowicie z Maestro, że ludzie się już przywiązali do oficjali i tak zmiana to duży błąd. Pamiętam zresztą, że chyba naszym pomysłem było stworzenie pokoju dla PSGRiP, który szybko został przez Mafa odrzucony (izolowanie, elitaryzm, etc.) a tu proszę :)

O ile takie pokoje (turnieje) funkcjonowałyby obok dotychczasowych, to nie ma sprawy. W innym razie będzie to początek końca Kurnika (przynajmniej w dotychczasowym wymiarze) i pewnie dużo ludzi dołączy do Dragona ;)

Niepokojące jest podejście Mafa do tematu. Nie wiem z kim i kiedy (o ile w ogóle) konsultuje on te zmiany. Czy ktoś z szarych graczy ma wiedzę na ten temat? Raczej nie... Nie umiem też wytłumaczyć braku odpowiedzi (jakiejkolwiek) na e-mail (przez tydzień) od użytkownika jego serwisu gier...

Co do posta Marcina - wątpię, aby Kasię C., czy braci M., interesowało, czy oglądasz w danym momencie ich serial. Ważne, abyś miał włączony odbiornik i poprawiał im statystyki. Jesteś, czy Cię nie ma, serial i tak leci, a nagrany jest dużo wcześniej. Jak to można porównywać do gry z konkretnym rywalem? Na żywo, gdzie musi on czekać na Twoją reakcję? Wyobraź sobie sytuację, gdy chcesz sprzedać coś klientowi, a on np. w tym czasie czyta gazetę. Ty go o coś pytasz, a on odpowiada - raz szybciej, a raz wolniej (bo akurat doczytuje artykuł). W tej sytuacji jest o tyle lepiej, że "klient nasz pan", więc nie masz dużego wyboru. Gorzej na turnieju - niestety nie możesz sobie dobrać rywali, przebierając jeszcze w kategoriach: programy, uczciwi, nowe nicki, lekceważący, tylko grasz z tym, kogo los (Kurnik) Ci wskaże. Ja również nie chcę popaść w paranoję i pisałem wyraźnie - miganie co ruch, regularne i zwrócenie na to uwagi. Naprawdę tak łatwo przejść koło tego obojętnie?

Byłem swojego czasu świadkiem ciekawej (dla wielu pewnie śmiesznej) sceny. Do płockiego teatru przyjechał Znany Aktor (niestety aktualnie już nieżyjący). Trwał sobie spektakl, a uczeń z mojej szkoły siedzący w pierwszym rzędzie cały czas czytał "Przegląd Sportowy". W końcu Aktor nie wytrzymał i próbował mu wyrwać tę gazetę - śmiechu było co niemiara :roll: Ja tam się za tego gościa wstydziłem... Oczywiście można powiedzieć - "zapłacił za bilet, niech sobie czyta gazetę...".

Środowisko gomoku w tym konkretnym aspekcie dzieli się na 3 grupy: programistów i tych, którym oni przeszkadzają lub nie. Gdybyś spytał tych ostatnich, czy aprobują grę programem, usłyszałbyś raczej, że nie. Natomiast ich zachowanie świadczy o czym innym. Poprzez brak reakcji stają de facto po ich stronie, a próbujących z tym coś zrobić spychają na margines (tylko patrzeć aż doczekamy się ostracyzmu).

No cóż - plują nam w twarz - udawajmy dalej, że pada deszcz...

Pozdrawiam

Angst

alicecooper - 2008-03-04, 20:05

termin napisał/a:
Przecież większość czerwonych nicków gra jak programy, nauczyli sie ruchów (nie wymyślili ich sami) które podpowiedziały ich programy :)

ja sie nauczyłem sam i wymyślam sam:)

przy okazji dalej widzę tu myślenie:

będzie op to zbanuje oszustów i już
ale wbrew pozorom to nie takie oczywiste
były tu glosy ze polina to program a ja tak nie uważam na przykład

często jest tak ze ktoś woła , weź zbanuj programy i wymienia nicki ten, ten i ten
a jak pytam - jesteś pewny/a na 100%? to sie okazuje że nie

konkretnie: naprawdę rzetelne sprawdzenie jest bardzo praco i czasochłonne

i mam pytanie: kto z was poświęci dobrowolnie za darmo tyle swojego czasu ?
podpowiedź: ile robicie dobrowolnie za darmo dla stowarzyszenia ?

dragon_katowice - 2008-03-04, 20:40

oszuści to tacy którzy zakładają ciągle nowe nicki a tacy co grają progiem to tylko dzieci które pragną zaimponować kolegom i próbują każdym sposobem zawyżyć swój rank

grałem setki albo nawet tysiące turniejów oficjalnych i nic mnie tak nie wkurzało jak właśnie tacy goście którzy wchodzili nowym nickiem

nikt mnie nie poparł i już sie więcej na ten temat nie wypowiem

a sposób i na oszustów i na grających programami na kurniku jest jeden:
wykupić kurnik i go zamknąć (tylko czy ten złodziej nicków chce go sprzedać)

:)

HonoR - 2008-03-04, 21:26

alicecooper napisał/a:
ech o rejestracji na 1 maila rozmawiałem z mafem z rok temu albo i dawniej
pomyślcie przez chwilę ile mail jesteście w stanie założyć i będziecie mieli odpowiedź

co do ip to przy neostradzie, proxy i programach do ukrywania jest to walka z wiatrakami

ja rozumiem ze chcielibyście prawa i sprawiedliwości na kurniku :)
tylko żeby jeszcze jakiś sensowny pomysł sie trafił

...a może weryfiakcja za pomocą numeru telefonu komórkowego? Robisz konto, przychodzi sms z kodem, aktywujesz a numerek pozostaje w abzie na wieki....

dobrychemik - 2008-03-04, 22:07

HonoR napisał/a:

...a może weryfiakcja za pomocą numeru telefonu komórkowego? Robisz konto, przychodzi sms z kodem, aktywujesz a numerek pozostaje w abzie na wieki....

Dobra myśl. Nawet bardzo. Oczywiście to nie przejdzie, bo Maf się nie zgodzi. Czemu? Bo to zmniejszy ilość użytkowników. Szkoda, ale biznes to biznes.

A wracając jeszcze do mojej koncepcji Nowych Turniejów: one nie mają być ZAMIAST Oficjali, ale OPRÓCZ. Co by to komu szkodziło? Wystarczyłoby wystartować z kilkunastoma osobami. Myślę, że znajdziecie wśród siebie tylu rozsądnych ludzi.

fen - 2008-03-04, 22:13

HonoR napisał/a:

Pomysł dobry choć nie każdy dzieciak ma komóre, a niektórzy mogą wpaść na genialny pomysł rejestrowania się na numery mamy, taty, brata, żony itp...:) ....no ale w sumie to i tak ograniczyłoby liczbę kont będących w posiadaniu jednego gracza...Ale takie coś jest chyba dosyć drogie.
alicecooper napisał/a:
konkretnie: naprawdę rzetelne sprawdzenie jest bardzo praco i czasochłonne

....dlatego dobrym pomysłem jest powołanie większej ilości zaufanych osób tak że zawsze ktoś będzie online ... im więcej adminów tym mniej roboty na jednego no nie? Luuudzie! wszystkiemu można zaradzić jak sie więcej ludzi dogada....tylko dogadać się trzeba większą grupą. Z resztą nie każdy musi mieć władzę admina... wystarczy jedno (nooo może 3) wspólne adminowskie konto, no i kto jest online i chce mu sie pobawić w policjanta to sie na nie loguje i wyrywa chwasty... w kurniku ;P

Z resztą tak na logikę to nie ma możliwości zapanowania nad liczbą kont będących w posiadaniu jednego gracza....Kurnik jest międzynarodowy więc raczej technicznie niemożliwe jest przypisanie osoby do jednego konta.

Jedyne rozwiązanie to przypisanie komputera do konta... ale to już by wymagało programu lub jakiegoś "klucza do kurnika" instalowanego na kompie... ja sie na tym nie znam więc nawet nie wiem jak nazwać coś takiego, ale chyba każdy chwyta co mam na myśli?

QVX - 2008-03-04, 22:34

Fen przypisanie komputera do konta jest złym pomysłem ponieważ czasami dwie osoby korzystają z kurnika na tym samym kompie
ja razem z bratem gram na kurniku i wg tej zasady mamy grać na jednym nicku?

dev - 2008-03-05, 00:53

Moim zdaniem w grach treningowych, gra z programem to całkiem fajna sprawa, nawet podziwiam ludzi którym chce się ten program odpalać, potem kopiować ruchy i jeszcze tak kombinować ,żeby sie nie dać złapać. Mi się nie chce ściągać programów i ćwiczyć na nich więc jak ktoś się trafi czasem to nawet lepiej. W ogóle w grach turniejowych jeśli Ci coś nie pasuje w danym przeciwnikiu to po prostu zakończ grę , przecież można w każdej chwili :)

Problemem rzeczywiście są programy na oficjalnych turniejach, jednak wydaje mi się, ze satysfakcja gdy się taki program pokona jest nawet większa niż gry się gładko wygra turniej ( oczywiście z dobrym progiem nie jest łatwo, ale wszystko się da:) ). Jeśli kogoś to denerwuje ,czy mu przeszkadza, niech działa ja wychodzę z założenia, że taki program wygra kilka razy turniej zrobi parę rekordów i.... po prostu mu się znudzi. To to samo jak pisanie ciągle jednego zdania na kartce papieru .... no kiedyś się nudzi.
Myślę jednak,że oszuści zawsze są i będą ( bylem pod wrażeniem jak wymyślili nawet jak oszukiwać w makao... myślałem, że się nie da:P ) w sporcie doping , w polityce to... wszystko w sumie:) ... a w gomoku lameczki. Nie ma co płakać jak będziecie grać uczciwie ,zostaniecie docenieni.
Puki w eurolidze nie grają tacy ludzie czy w jakiś innych elitarnych rozgrywkach, to nie ma co płakać. Natomiast uważam ,ze choćbyście na głowach stanęli i tak lameczki zawsze
będą.

Jeśli chodzi o nicki to myślałem ,że mam dużo... a mam marne 6 aktywnych i wszystkie znane, ale i tak skoro mamy grac jednym nickiem to dalej za wiele. Jednak mam usprawiedliwienie skąd ich tyle. Czasami wolałem pograć anonimowo , o prostu taką miałem ochotę... więc robiłem sobie nicki.. jednak z czasem wiadomo że była wpadka i ktoś wyczaił mój "tajny" nick. ( Ogólnie mialem nickow z 20 ale wywalałem sporo na bierząco) dlatego powstawały nowe i nawet teraz raz na pół roku strzele nowy.

Ogólnie myślę, że nie ma co płakać nie jest źle :)

wicherek - 2008-03-05, 08:03

ja nie rozumiem, co Wam te programy tak przeszkadzaja, nie mozecie sobie tego tlumaczyc w taki sposob, ze czym wiecej programow, tym wiekszy poziom na kurniku? Dlaczego nie wkurzacie sie na osoby, ktore graja lepiej niz program? badzcie dumni, z siebie, ze myslicie samodzielnie i kazdy moze spojrzec na swoj ranking i powiedziec SAM TO UGRALEM :D przeciez to lepiej, bo grajac z lepszym od siebie programem uczysz sie wiecej, i widzisz wiecej. a jak ktos chce caly czas wygrywac, to sa inne serwisy gdzie poziom nie przekracza kurnikowego 1600...

dragon ja sie z Toba zgadzam, i moje masz poparcie :) Jedyne co mnie zawsze wkurzalo, to ilosc zakladanych nickow przez 1 osobe, ale i to mozna przebolec jesli przychodzi sie na kurnik pograc dla przyjemnosci.

dobrychemik - 2008-03-05, 08:19

Czy jak podczas turnieju na żywo ktoś obok gobanu postawi laptopa i będzie intensywnie z niego korzystał w trakcie rozgrywki, to też nie będzie źle? Czy korzystanie z suflerów też będzie ok? Aha, jeszcze lżenie innych graczy w trakcie gry nie powinno nikomu przeszkadzać.
Karol G. - 2008-03-05, 10:09

Post nic nie wnoszący do dyskusji : )

Osobiście nie mam nic, do osób grających programami. Jest czarna lista i ja takie osoby omijam szerokim łukiem a w turniejach nie gram. Grunt to dobra zabawa, a jeżeli komuś przyjemności nie sprawia gra z programem (co rozumiem, bo jak chce pograć z progiem to go mogę sam w domu odpalić) to niech działa, tylko bez szkody dla części uczciwie grającej.

Generalnie z pomysłów tutaj podawanych tylko zwiększona aktywność operatorów wg mnie ma sens. Pomysł z telefonem komórkowym mi się nie podoba. Prywatny pokój też. To co Chemik podsuwa, to coś na wzór OGC tylko, systematycznie rozgrywany. Jeżeli byliby chętni można spróbować pograć serię jakichś turów a lista osób dopuszczonych byłaby aktualizowana i gdzieś zamieszczona. Ale najpewniej sporo osób zrezygnuje z takiej zabawy.

Póki rozgrywki tylu EL(prawie), IRP, IRL są czyste od kantów to nie ma tragedii.

To tak jak ze ściąganiem, ono zostanie wtedy wyeliminowane, jak za nie będzie grozić wyrzucenie ze szkoły/uczelni i część tego doświadczy. Dla mnie to też nie jest przyjemne, że ja się czegoś nauczyłem (nawet coś co mi się wydaje zbędne) i dostałem te 3.0 a ktoś inny kto nie ma o tym zielonego pojęcia też zaliczył bo oszukał. Na zachodzie taki rygor obowiązuje i ściąganie jest czymś naprawdę rzadkim i piętnowanym.

Kurnik to miejsce do zabawy (a przynajmniej takie jest jego założenie) więc trzeba na część rzeczy przymrużyć oko.

PS. Tak z ciekawości, jak można oszukiwać w makao?

teletombola - 2008-03-05, 10:31

A ja się zastanawiam nad stwierdzeniem "zaufani ludzie" ktorzy tymi opami zostają, bo do tej pory tak własnie jest , znajomi znajomych i suma sumarum okazuje się ze wiekszosc sie zupelnie nie nadaje, lub zaczyna się jakies kumoterstwo...i przymykanie oczu na swoich.....o wiele bardziej skuteczny jest operator ktorego raczej tu nie znaja i bez skrupułów ciąłby wszystkich ktorzy naruszą regulamin w jakis sposób, kvassa mało kto znał i działał bardzo skutecznie.
Druga sprawa to rzecz o której pisze Angst a mianowicie problemy z dogadaniem się z Mafem. Nie wiem jak jest na innych grach ale szczerze wątpie czy na literakach, chińczyku itp istnieje jakies stowarzyszenie ktore w jakis sposob promuje gre, organizuje zawody rangi mistrzowskiej jak tu na gomoku i mysle ze z jego strony tez powinno zalezeć na tym aby cos sie w jego kurniku rozwijalo a tym samym unicestwiało jakies oszukancze procedery. Niestety dla Mafa duzym problemem jest nadanie praw najprostszych komus kogo nie zna ot tak na próbe, wiem bo pisałam kiedys do niego z zapytaniem dlaczego tak mało opów jest w danej grze. Co za problem jest nadac komus samo prawo pozwalające na wywalanie ze stołu jesli takowy miga co ruch? Nie musi mieć zaraz praw do banowania nicka wystarczy zwykły kick....pewnie żadne ale bez woli dobrej z jego strony mozemy sobie tylko marzyc o czystej grze...

termin - 2008-03-05, 10:51

Ano Piotrek rozwaliłeś mnie swoim postem. Szczerze mówiąc nie wiem co powiedzieć. Ja żartobliwie porównałem miganie do M jak miłość, bo i kurnik i serial to rozrywka. A TY wyskakujesz z zawieraniem tranzakcji ekonomicznej. Otóż powiem Ci z własnego doświadczenia, jeśli rozmawiam z klientem i mam na tym zarobić jakiekolwiek pieniądze (często grube, ale niekoniecznie) to klient może czytać gazete, jeść pączka i jeszcze w tym czasie wiązać sobie buta a ja i tak sie ładnie uśmiechnę i tyle. Ważne żeby podpisał kotrakt.

Cały czas jestem zdania, że niektórzy z WAS podchodza do tego zbyt poważnie. I to jest jedyny problem, nie gra programami, nie brak opów, tylko problem jest w WAS. Wyluzujcie i problem zniknie. Wiecie jak świetnie sie czuje z tym, że wali mnie to czy wygram z rankiem 2200 czy przegram z 1600. Jestem dumny, że mimo takiego podejścia jestem w stanie od dłuższego czasu utrzymać rank pomiędzy 1800-2100 (powyżej również miałem, mimo tego, że nie potrafię obsługiwać renliba).

Pozdrawiam,

soul_reaper - 2008-03-05, 11:34

Wszyscy piszecie o zwiekszonej liczbie operatorow, ale czy ktos sie w ogole zastanowil jakie taki operator ma uprawnienia? Jedyne co moze zrobic to dac kicka (ban dziala tak samo, gdyz zdecydowana wiekszosc oszukujacych jest polaczona na dynamicznie przydzielanym ip) lub napisac delikwentowi wiadomosc czerwona czcionka. Nie sadze, aby dalo to jakikolwiek skutek. To byl glowny powod, dla ktorego ja operatorem juz nie jestem. Dodatkowo w korespondencji z mafem odnioslem wrazenie, ze nie zalezy mu zupelnie na tym, aby gra byla 'czysta'. Dla niego liczy sie ilosc zalogowanych userow, skoro wiekszosci nie przeszkadzaja grajacy programem (albo nie sa w stanie stwierdzic, czy ktos oszukuje) to dla mafa problem nie istnieje. Wg. niego znacznie powwazniejszym wykroczeniem jest napisac dupa na ogole niz wygrac turniej oficjalny programem.

Jesli chcecie problemem zajac sie na powaznie, to najpierw ktos musi 'urobic' mafa a dopiero pozniej nalezy dopominac sie o uprawnienia operatora - byc moze wtedy bedzie mial takie, ktore pozwola skutecznie walczyc z oszustami.

dobrychemik - 2008-03-05, 13:07

Nie lubię być obrażany ani oszukiwany. I nie ma znaczenia czy to się dzieje podczas zabawy, czy też kiedykolwiek indziej. Pewne standardy powinny obowiązywać niezależnie od miejsca i okoliczności. Podejście typu "masz prawo mną pomiatać, bo to tylko zabawa" jakoś do mnie nie przemawia.
Inna rzecz, że jestem tu (niemal?) najstarszy, a co za tym idzie mam swoje, w opini wielu, dziwactwa :)

spavacz - 2008-03-05, 13:09

Nowe pomysły są fajne, ale przecież nie ma szans aby zostały wprowadzone w życie. Maf ma swoją ideę kurnika i my tego nie zmienimy.
Chaosu - 2008-03-05, 13:12

teletombola napisał/a:
A ja się zastanawiam nad stwierdzeniem "zaufani ludzie" ktorzy tymi opami zostają, bo do tej pory tak własnie jest , znajomi znajomych [...] kvassa mało kto znał i działał bardzo skutecznie.

. . .A Kvass jak został opem? Z ogłoszenia w wyborczej?

Johanka_z_arcu - 2008-03-05, 13:26

Chaosu napisał/a:
teletombola napisał/a:
A ja się zastanawiam nad stwierdzeniem "zaufani ludzie" ktorzy tymi opami zostają, bo do tej pory tak własnie jest , znajomi znajomych [...] kvassa mało kto znał i działał bardzo skutecznie.

. . .A Kvass jak został opem? Z ogłoszenia w wyborczej?

casting wygrał :rotfl:

teletombola napisał/a:
kvassa mało kto znał

I nikt z nim piwa nawet nie pił :mrgreen: Tombola, jak długo jesteś na kurniku? ;-)

angst - 2008-03-05, 15:02

termin napisał/a:
Ano Piotrek rozwaliłeś mnie swoim postem. Szczerze mówiąc nie wiem co powiedzieć. Ja żartobliwie porównałem miganie do M jak miłość, bo i kurnik i serial to rozrywka. A TY wyskakujesz z zawieraniem tranzakcji ekonomicznej. Otóż powiem Ci z własnego doświadczenia, jeśli rozmawiam z klientem i mam na tym zarobić jakiekolwiek pieniądze (często grube, ale niekoniecznie) to klient może czytać gazete, jeść pączka i jeszcze w tym czasie wiązać sobie buta a ja i tak sie ładnie uśmiechnę i tyle. Ważne żeby podpisał kotrakt.

No właśnie tu tkwi różnica. W przypadku spraw zawodowych niejako jesteś skazany na robinienie dobrej miny do złej gry (oczywiście jest to kwestia zarówno Twojej pozycji, jak i asertywności), natomiast gdy mówimy o rozrywce i równorzędności partnerów (bo chyba, uogólniając, gracze grający w turnieju są sobie równi pod względem traktowania), to masz prawo oczekiwać godnego traktowania. Czy dobrze rozumiem, że jeśli ktoś wyzywa Cię podczas gry, to też nic się nie dzieje (bo to rozrywka)?

Zgadzam się z Chemikiem - może nie w 100%, ale należy nam się jakieś traktowanie niezależnie od tego, czy dotyczy to spraw poważnych, czy też rozrywki. I kolejne pytanie - gdzie jest granica? Jeśli np. zechcę zarabiać na życie z nagród z gomoku, renju i pente (może w końcu znajdziemy sponsora :D ), to czy nadal będzie to rozrywka? Czy jeśli dla Ciebie jest to rozrywka, a dla innych (choćby jednej osoby) sprawa poważna, to też jest to nadal rozrywka i możemy być oszukiwani?

Pozdrawiam

Angst

soul_reaper - 2008-03-05, 15:02

A johna znowu pelny lans :P

Co do tego, ze opami zostaja znajomi opow to ma to swoje dobre i zle strony. Dobre sa takie, ze raczej rzadko zdarzaja sie takie sytuacje jak otrzymanie uprawnien operatorskich przez niejakiego sodama (pozdro alice ;-F). Po prostu zly operator moze narobic wiele szkod jesli chodzi o spolecznosc graczy, dlatego chcialoby sie, aby zostawaly nimi osoby zaufane. Zle moze byc teoretycznie tworzenie 'klik', ale jakos akurat na gomoku tego nie zauwazylem. Tak jak ja nie mialem wiekszych oporow aby karac swoich znajomych (nawet dobrych) gdy bylem opem, tak samo gdy opem byc przestalem bywalo, ze i mi sie dostalo (pozdro johna & alice ;-F).

Johanka_z_arcu - 2008-03-05, 15:38

soul_reaper napisał/a:
A johna znowu pelny lans :P

No jak już mi zarzucili, to popłynę, a co :lol:

soul_reaper napisał/a:
Co do tego, ze opami zostaja znajomi opow to ma to swoje dobre i zle strony. Dobre sa takie, ze raczej rzadko zdarzaja sie takie sytuacje jak otrzymanie uprawnien operatorskich przez niejakiego sodama (pozdro alice ;-F). Po prostu zly operator moze narobic wiele szkod jesli chodzi o spolecznosc graczy, dlatego chcialoby sie, aby zostawaly nimi osoby zaufane. Zle moze byc teoretycznie tworzenie 'klik', ale jakos akurat na gomoku tego nie zauwazylem. Tak jak ja nie mialem wiekszych oporow aby karac swoich znajomych (nawet dobrych) gdy bylem opem, tak samo gdy opem byc przestalem bywalo, ze i mi sie dostalo (pozdro johna & alice ;-F).

Słuchajcie ludzie wujka soula, bo dobrze prawi.

dusksky - 2008-03-05, 16:21

A ja po czesci rozumiem MAFa. Jesli ktos jest dobry to rozklepie proga i po problemie.
A co do byla to trza je tepic. Dawanie opa nowym marionetkom nie ma kompletnie sensu.
Porzadek jedynie moze zaprowadzic ktos pokroju kvassa. Ja osobiscie nie widze nikogo w chwili obecnej kto by mu dorownal w jego zawodzie.
3 kvassow z uprawnieniami full opa i po tygodniu mamy 50% mniej redow i burakow.

zukole - 2008-03-05, 16:22

profit napisał/a:
PS. Tak z ciekawości, jak można oszukiwać w makao?

Używając programu do widzenia kart przeciwnika.

dusksky - 2008-03-05, 16:51

Dzizas przed chwila po raz pierwszy od nie pamietnych czasow zagralem w gomoku.
Gram sobie gram wchodzi koles i pisze po czym czmycha...
http://www.wrzuta.pl/obraz/grXSnP9DMm/debil

P.S. Kvassie wroc!!!

dobrychemik - 2008-03-05, 17:04

Zabawne, że ktoś, kogo przesłaniem jest "fuck U" bierze się za komentowanie kultury w Kurniku.

Nie, to mnie wcale nie bawi...

termin - 2008-03-05, 17:30

Tak Piotrek, jak ktoś mnie zacznie obrażać w czasi egry to również potraktuje to z uśmiechem. Bo niby co mam zrobić, zniżać się do jego poziomu? Czy wskoczyć do samochodu i szukać bo po Polsce? Nie, więc po co się stresować. Pewnie czasami coś odpowiem, ale też bez większych emocji.
Jeśli grałbym zarobkowo to oczywiście podszedłbym do gry poważnie, ale raczej nigdy nie dojdzie do sytuacji, że bedziemy grac zagobkowo w sieci. (aczkolwiek tego sobie życze)

Migam i migać bedę, czy to w grach treningowych czy turniejowych, chyba, że ktoś poprosi o nie miganie, wtedy zależnie od sytuacji przychyle się do prośby, albo dokończe gre i podziękuje. Dodam poraz kolejny, że nie gram i nigdy nie grałem żadnym programem i migającego przeciwnika odbieram w tych własnie kategoriach, a jeśli się mylę to trudno przegram - nie pierwszy nie ostatni raz- a może wygram- wow wygrałem z programem.

Piotrek, dalszą polemike na ten temat uważam za zbędną. Inaczej podchodzimy do tematu. Aczkolwiek Piotruś spróbuj kiedys tak jak ja, jest znacznie przyjemniej.

dusksky - 2008-03-05, 17:40

dobrychemik napisał/a:
Zabawne, że ktoś, kogo przesłaniem jest "fuck U" bierze się za komentowanie kultury w Kurniku.

Co innego opis a co innego zwracanie sie do kogos.
Gdybys ty mial chamski opis totalnie by mnie to walilo, ale jesli zwarcal bys sie do mnie z takim tekstem to odrazu ignor.
Mam nadzieje, ze zalapales roznice.

soul_reaper - 2008-03-05, 17:43

dusksky napisał/a:
dobrychemik napisał/a:

Gdybys ty mial chamski opis totalnie by mnie to walilo, ale jesli zwarcal bys sie do mnie z takim tekstem to odrazu ignor.

Fuck U and have a nice day dusk ;-)

QVX - 2008-03-05, 18:58

każdy odbiera świat na własny sposób
Przemyśl to Dusk

dobrychemik - 2008-03-05, 20:45

dusksky napisał/a:

Tak, załapałem ogrom różnicy między obrażaniem jednej osoby, a obrażaniem wszystkich naraz. Domyślam się, że powinienem Ci być jeszcze wdzięczny, że nie zwracasz się do mnie w szczególności.
No chyba, że jednak swojego "fuck U" nie kierujesz do czytelników, a jedynie w ten sposób starasz się wyrazić swoje wewnętrzne uczucia. W takim jednak przypadku, by podkreślić, że jest to wyraz własnego, niepowtarzalnego "JA", może powinieneś pisać "me" w miejsce "U"?

dusksky - 2008-03-05, 21:04

dobrychemik napisał/a:
dusksky napisał/a:

Tak, załapałem ogrom różnicy między obrażaniem jednej osoby, a obrażaniem wszystkich naraz. Domyślam się, że powinienem Ci być jeszcze wdzięczny, że nie zwracasz się do mnie w szczególności.
No chyba, że jednak swojego "fuck U" nie kierujesz do czytelników, a jedynie w ten sposób starasz się wyrazić swoje wewnętrzne uczucia. W takim jednak przypadku, by podkreślić, że jest to wyraz własnego, niepowtarzalnego "JA", może powinieneś pisać "me" w miejsce "U"?

Zacytuje ludowe powiedzenie :P
Nigdy nie dyskutuj z idiota najpierw sprowadzi cie do swojego poziomu a pozniej pokona doswiadczeniem.

dobrychemik - 2008-03-05, 21:46

A jednak zmienił opis. Wniosek? Warto było poruszyć kwestię. 1:0 w walce o jako taki poziom. Mam powód do satysfakcji.
A że na koniec ugryzł? Cóż, musiał. I ma powód do satysfakcji.

QVX - 2008-03-05, 22:17

proponuje zeby wkroczyli tu moderatorzy i pousuwali kilka postow, łacznie z tym
Karol G. - 2008-03-05, 22:24

Ale po co usuwać? Ja nie jestem zwolennikiem cenzury. Ktoś coś powiedział i już : ) Nie pijąc do nikogo kto się wypowiadał wcześniej, na kurniku poziom kultury nie jest za wysoki, szczególnie jak się gra gry rankingowe, bo na towarzyskich to całkiem przyjemnie jest.
spavacz - 2008-03-05, 22:44

Cieszcie się, że jestem moderatorem tylko na pente : )

PS. Post do usunięcia : )

maestro - 2008-03-06, 00:45

dev napisał/a:
Problemem rzeczywiście są programy na oficjalnych turniejach, jednak wydaje mi się, ze satysfakcja gdy się taki program pokona jest nawet większa niż gry się gładko wygra turniej ( oczywiście z dobrym progiem nie jest łatwo, ale wszystko się da:) ). Jeśli kogoś to denerwuje ,czy mu przeszkadza, niech działa ja wychodzę z założenia, że taki program wygra kilka razy turniej zrobi parę rekordów i.... po prostu mu się znudzi. To to samo jak pisanie ciągle jednego zdania na kartce papieru .... no kiedyś się nudzi.
Myślę jednak,że oszuści zawsze są i będą ( bylem pod wrażeniem jak wymyślili nawet jak oszukiwać w makao... myślałem, że się nie da:P ) w sporcie doping

Analogia ze sportem wydaje się trafna. Tylko co się dzieje, gdy sportowcom udowodni się przyjmowanie dopingu? Unieważna się ich osiągnięcia oraz odbiera medale. A co się robi oszustom z gomoku, którzy łamią zasady i osiągają w ten sposób dobre miejsca? Ano nic, olewa się sprawę i stwierdza: "no dobrze, kiedyś im sie znudzi" albo "tak już jest i tak będzie" czy "nie przejmujmy się, to tylko dzieci". Naprawdę, dziwne rozumowanie.

wicherek napisał/a:
dragon ja sie z Toba zgadzam, i moje masz poparcie Jedyne co mnie zawsze wkurzalo, to ilosc zakladanych nickow przez 1 osobe, ale i to mozna przebolec jesli przychodzi sie na kurnik pograc dla przyjemnosci

Nie ma żadnego zakazu ani ograniczenia w kwestii robienia nowych nicków, więc każdy może sobie robić ile chce. Oczywiście granie setką nicków w oficjalach, zwłaszcza ciągłe wchodzenie dobrych graczy na 1200, psuje coraz bardziej ranking oficjalny, ale w graniu dużą ilością nicków w zwykłych pokojach nie widzę zupełnie nic złego.

profit napisał/a:
Póki rozgrywki tylu EL(prawie), IRP, IRL są czyste od kantów to nie ma tragedii.

Rozgrywki, jakimi są turnieje oficjalne, też mają swoje znaczenie i powszechne uznanie. Ci, którzy wygrywają w oficjalach, umieją (zwykle ;) ) grać na niezłym poziomie. Co prawda parametry tych turniejów (zwłaszcza czasowe) czynią je mniej prestiżowymi niż EL czy IPP ale to nie znaczy, że zasady uczciwości które tam są pilnowane i przestrzegane w turniejach oficjalnych nie mają obowiązywać.

soul_reaper napisał/a:
Wszyscy piszecie o zwiekszonej liczbie operatorow, ale czy ktos sie w ogole zastanowil jakie taki operator ma uprawnienia?

No właśnie, jakie ma? Czy są w ogóle jacykolwiek operatorzy na gomoku, którzy mogą banować?

termin napisał/a:
Migam i migać bedę, czy to w grach treningowych czy turniejowych, chyba, że ktoś poprosi o nie miganie, wtedy zależnie od sytuacji przychyle się do prośby, albo dokończe gre i podziękuje.

To jest jedna z pomocniczych metod sprawdzenia czy ktoś oszukuje czy nie - zwykła prośba o zaprzestanie migania. Jeśli gracz nie ma nic na sumieniu to raczej nie powinien stwarzać problemów, przestanie przynajmniej na jakiś czas. A jeśli to program, któremu za wszelką cenę zależy na zwycięstwie, to na pewno tego nie uczyni. Oczywiście jak większość metod dowodzenia uczciwości bądź nieuczciwości także i ta nie będzie definitywnie wskazywać czy ktoś jest oszustem czy też nie, być może faktycznie gość ciągle miga gadając jednocześnie z kilkoma osobami na gg, ale może stanowić użyteczną wskazówką.

dusksky - 2008-03-06, 08:06

QVX napisał/a:
proponuje zeby wkroczyli tu moderatorzy i pousuwali kilka postow, łacznie z tym

[OT]
Proponuje by wkroczył tu Administrator ece i usuna konto QVX
[/OT]

teletombola - 2008-03-06, 10:54

dusksky napisał/a:
Porzadek jedynie moze zaprowadzic ktos pokroju kvassa. Ja osobiscie nie widze nikogo w chwili obecnej kto by mu dorownal w jego zawodzie.

nie przesadzaj zaden problem walic bany i kasowac ludzi bez dyskusji :) cala jego przewaga polegala na tym ze chyba w gomoku nie byl za dobry i zamiast grac to kasowal ludzi a teraz jak sie zglasza cos opowi to nie ma czasu bo akurat gra towarzyskie na dobrocinie....

Soul co z tego ze op ma prawa tylko kick ??? to wystarczy, bo jak przyczaisz sie na programiste na ofie i wykikujesz go pare razy to nie dokonczy gry a znajac mentalnosc takiego needa na przyklad to po 2 grach po ktorych bedzie mial 0 przez kick odpusci reszte tura...i o to w sumie chodzi

soul_reaper - 2008-03-06, 11:21

teletombola napisał/a:
cala jego przewaga polegala na tym ze chyba w gomoku nie byl za dobry i zamiast grac to kasowal ludzi a teraz jak sie zglasza cos opowi to nie ma czasu bo akurat gra towarzyskie na dobrocinie....

Masz naprawde zbyt mierna wiedze aby wydawac takie sady.

dragon_katowice - 2008-03-06, 19:50

każdy ma swoje zdanie i dupa, nikt nikogo nie przekona do swoich racji
angst - 2008-03-06, 19:59

dragon_katowice napisał/a:
każdy ma swoje zdanie i dupa, nikt nikogo nie przekona do swoich racji

Co nie znaczy, że nie warto próbować :)

Pozdrawiam

Angst

jopq - 2008-03-06, 21:21

Może też zacznijcie grać programami, bo mam wrażenie, że większość z Was nie ma zielonego pojęcia ile to rzeczywiście daje. Jak ktoś gra lepiej, a druga osoba gra programem z mojego doświadczenia wiem, że mimo wszystko nie ma szans. Tak było kiedyś, pewnie i dziś.

Czy kiedykolwiek graliście z programami na poważnie? Zazwyczaj wystarczy odpowiednio zbalansować grę, gdzie program nie ma szans wyprowadzić ataku, możliwości podobnych jest dużo - ciężko mu odrzucać ruchy - i gracz traci szas - generalnie programem nie wygra. Z programem trzeba umieć grać, trzeba czuć jakie sytuacje na planszy są dla niego słabością. Programy są słabe, głupie. Kiedyś na forum pokazywałem dosyć proste układy w których gubił się Piskv, program sprawdzający się w wielu innych pozycjach, wg. mnie bardzo dobry.

To, że ktoś gra programem całą grę nie jest dla mnie najmniejszą przeszkodą. Problem jak się nim umiejętnie wspiera - tutaj mogę dać kilka rad :P - co nie jest do wykrycia oraz _znacznie_ zwiększa jego siłę. Przed tym nie da się uchronić, chociaż znów - co w tym złego? Gramy sobie treningowo z graczem, który gra bardzo precyzyjnie, nie przegrywa przez zagapienie, itd., uczymy się od niego, gdyż bardzo skutecznie punktuje na naszych błędach - więcej ich nie popełniamy. Tak samo gracz używający programu weryfikuje swoje ruchy, doskonali swoją grę. Porównywalny zysk dla obu. Ranking jest wirtualny i bardzo podatny na mikro-oszustwa.

Może jak nie można pokonać, to trzeba się przyłączyć? :)
Umiejętnie korzystając z programów podczas gry uczymy się jej szybciej, robimy większe postępy. Sam kiedyś używając programu, z którym zawsze wygrywałem, grałem znacznie lepiej. Z czasem nauczyłem się stylu gry programu, nie był mi już potrzebny, ale trochę zostało.

Pozdrawiam :P

bad_mojo - 2008-03-07, 01:07

1. Nie widzę nic złego w obrażaniu satanistów, więc nie wiem w czym problem dusk. :)

2. Myślę, że już dawno dawno operatorem jak nie administratorem na kurniku powinien zostać zukole - możliwe, że o rankingu i graczach wie więcej niż maf. Tutaj powinien się wykazać alice i go poprzeć, skończyłoby się szybko granie nie fair na turniejach oficjalnych, a i sądy mam nadzieje wydawałby sensowne. Podobnie Angst, którego też na admina popieram.

3. Ciężko jest udowodnić w 100%, że ktoś gra programem, zwłaszcza, gdy robi to na drugim kompie i nie miga. Jak miga - najlepiej poprosić go o niemiganie, gdy nadal miga co ruch - jest duże p-o, że gra progiem :)

4. Długie posty piszecie, i nie chciało mi się ich czytać.

5. Turnieje, nawet te oficjalne, nie mają wielkiego znaczenia, więc po co się denerwować, Frankie Says Relax.

6. Potwierdzenia tworzenia nicków smsem lub mailem raczej nie przejdą, chociaż nie wiem dlaczego - wszędzie jednak są, i jak już maf aspiruje do "innych tego typu serwosów", tworząc nowe reguły tworzenia nazw nicków, to może zrobił by to także w przypadku rejestracji?

7. Więcej wkrótce, jeżeli temat będzie nadal otwarty. :]

dusksky - 2008-03-07, 07:46

Mnie osobiscie wali kto bedzie adminem, opem kurnik tak zeszedl na psy, ze nikt go z tego bagna nie wyciagnie bez dobrej woli mafa.
Co do gry progiem to uwazam, ze jesli ktos potrafi nim grac to jest nie do wykrycia.
Problem w tym ze progiem graja zolci co nie maja zielonego pojecia jak nim grac stad latwo ich wyweszyc.
Doswiadczony gracz + dobry prog i jest masakra :]

termin - 2008-03-07, 10:09

Masakra to będzie jak Bin Laden znajdzie wreszcie na mapie Polskę.
dobrychemik - 2008-03-07, 12:54

W turnieju oficjalnym tylko raz udało mi się zdobyć 8 pkt. Byłem dumny z siebie. Jedyne co mnie wtedy wkurzyło, to pewien "nowy", który zaczynając z 1200 wygrał ten turniej, a przy okazji mocno mi obniżył ranking, bo chyba w drugiej partii trafiłem właśnie na niego.

Ten wredny "nowy" to był ogc_zukole. Całe szczęście, że nikt nie proponuje go na stanowisko admina ;)

zukole - 2008-03-10, 16:07
Temat postu: Re: prywatne pokoje...
bmac napisał/a:

PS pogadamy w Kraku

Ustaliliście coś ?

spavacz - 2008-03-10, 18:46

Nic nie ustaliliśmy. Wiesz, było tyle spraw że o takim czymś po prostu zapomnieliśmy : )
bmac - 2008-03-10, 19:05
Temat postu: w sumie
....pogaduchy były, ale w ograniczonym zakresie. Być może temat był poruszany, ja przyjechałem w nocy z piątku na sobotę przed 4 rano, w zasadzie po....

moje zdanie jest proste i chyba najbardziej zbliżone do reali kurnikowych ostatnich czasów. Ustalenie, czy ktoś gra progiem na 100%, czy też nie, jest zbyt czasochłonne, pracochłonne i nie ma kto tego robić
.... obecne uprawnienia OP-ów są śmiesznie niewystarczające, ale chyba największym problemem jest brak zainteresowania Mafa tego typu problemami i tu chyba leży problem....

szansa na zmianę tego stanu rzeczy jest delikatnie nazywając, nikła, a PSGRiP nie jest stroną w tym zamieszaniu. Z mojego punktu widzenia jedynym rozwiązaniem jest real i podniesienie rangi turniejów pod auspicjami PSGRiP, czy także w internecie? być może jest to możliwe, dlatego słucham co macie do powiedzenia w temacie....
ale póki co jedyna możliwością jest prywatny pokój PSGRiP z wchodzeniem pod oficjalnymi, "swoimi" pojedynczymi nickami, czy to by coś dało? trudno powiedzieć..... dopóki znajdują się ludzie zainteresowani wygrywaniem za wszelką cenę itd itp....

bmac

Chaosu - 2008-03-10, 19:06

. . .Spavz, nie mów że nic bo bMac przeprowadzał wywiad środowiskowy i prowadził rozmowy na różne tematy (związane z PSGRiP) także musiałeś mieć pecha : )
spavacz - 2008-03-10, 19:15

Prezes to w większości się pytał czy ktoś pije kawę czy nie ; ) Ale jeżeli rozmawiał to możliwe że spałem wtedy
zukole - 2008-03-10, 19:23
Temat postu: Re: w sumie
bmac napisał/a:
Ustalenie, czy ktoś gra progiem na 100%, czy też nie, jest zbyt czasochłonne, pracochłonne i nie ma kto tego robić
.... obecne uprawnienia OP-ów są śmiesznie niewystarczające, ale chyba największym problemem jest brak zainteresowania Mafa tego typu problemami i tu chyba leży problem....

Kilka osób na pewno by się znalazło ( jak nie, to przynajmniej ja się zgłaszam :mrgreen: )

Śmiesznie niewystarczające ? Mógłbyś rozwinąć :?:

Chaosu - 2008-03-10, 19:26

. . .Zukole chyba właśnie straciłeś wszystkie szanse : )
zukole - 2008-03-10, 19:30

Trudno, ja przynajmniej chcę coś zmienić, nie to nie :wink:
Chaosu - 2008-03-10, 19:32

. . .To pa.
amiga_500 - 2008-03-10, 19:44

A ja ostatnio więcej gram w inne gry niż w gomo i raczej dlatego zdania nie zmieniam
1 progi to problem wszystkich prawie gier i praktycznie nie do rozwiązania na dzień dzisiejszy.
2 ekstra pokoje padną albo będą bez turnieju oficjalnego a o granie oficjela tu chodzi(po prostu ludzie są ułomni ) .
3 Co do grania na wielu Nickach to ciągle uważam że wprowadzenie dodatkowego rankingu pucharowego poprawiło by znacząco sytuacje .link na opis w grupie na kurach_http://www.kurnik.pl/grupy/go_moku/16212/

A z waszym prezesem to się zgadzam że to nie problem stowarzyszenia tylko kurnika i tam powinna być prowadzona dyskusja . Pewno prędzej to mafa ruszy niż dysputa gdzieś na forum choć prawdę powiedziawszy to ostatnio go nic nie rusza .

maestro - 2008-03-10, 21:39

Nie podyskutowaliśmy sobie za bardzo. Wieczór zamiast od dyskusji zaczął się od wygłupów. Owszem, było śmiesznie, tylko że taka atmosfera utrzymała się już do samego końca.

O podstawowym problemie: wszystko wskazuje na to, że przekonanie Mafa wydaje się być czymś niemal niemożliwym. A jeśli chcemy cokolwiek zmienić, to jest to jedyna droga.

Nie zgadzam się ze stwierdzeniami Bmaca (a także wcześniejszymi zdaniami Alicecoopera), że wykrycie programów jest nierealne. Zdarzają się pewne przypadki trudne do udowodnienia, jednak wiekszość oszustw jest oczywista. I takimi można, a wręcz trzeba się zajmować.

PS: W dzisiejszym oficjalu zaszalał sobie kolejny program. Pięknie! :]

zukole - 2008-03-10, 21:46

Gadanie że są niewykrywalne jest po prostu brakiem chęci, taką samą gadkę napisał ktoś bodajże na grupie pomoc, turnieje zwykle gra ta sama grupa ( fakt że często na różnych nickach), ale znaleźć osobę która wspomaga się lub sama gra programem jest łatwo.
Najlepiej jest napisać że nic się nie da, więc lepiej nic nie robić, powodzenia z takim pomysłem ! :wink:

P.S Dziwne że jak kvass był to było wszystko fajnie i w ogóle, a jak kvassa nie ma i progi się rozpasały to koniec !, nic się nie da zrobić, omg, trochę wiary :mrgreen:

P.S2 Na temat nabijaczy i całej reszty to nawet nie ma co wspominać bo to rzeź jest o_O
Skoro większość idzie na łatwiznę to w ten sposób ilość ludzi przybywa, maf się cieszy i jest fajnie, a że kurnik zszedł na psy to trudno, skoro maf na kurniku i tak nie bywa to co go to obchodzi, może niech lepiej sprzeda komuś ten serwer i pobawi się z garnek.pl :]

dusksky - 2008-03-10, 23:18

Na full opa raczej nie macie co liczyc. Ale na mozliwosc pakowania banow czasowych to czemu nie.
BTW Opem powinna zostac osoba anonimowa, a nie ktos kogo zna 3/4 kurnika.

zukole - 2008-03-10, 23:33

Zrobić nick ksskudy i zabawa się zaczyna :P
dusksky - 2008-03-10, 23:43

zukole napisał/a:
Zrobić nick ksskudy i zabawa się zaczyna :P

Heheh wiesz Zukolku za stary juz jestem, zeby ganiac za dzieciakami z solverem czy fiverem :)
Ale Ty mlody, jedrny masz spore pole do popisu ale i tak potrzebujesz pare korkow u kvassa :)

Paveo - 2008-03-12, 17:52

nie chce mi sie czytac calego tematu ale widze ze3 chodzi tu o opa, zalatwcie mi go a obiecuje wszem i wobec ze zaprowadze pozadek na kurniku i poustawiam wszystkich :mrgreen:

siieeeee ma

Johanka_z_arcu - 2008-03-12, 18:08

Widać, że ci się topicu nie chciało czytać.
maestro - 2008-03-18, 22:07

Brawa, gratulacje :!:

http://www.kurnik.pl/turn.phtml?tid=2008925

To już druga tak piękna wygrana w ostatnich tygodniach. Widać, że kurnik rośnie w siłę, a uczestnikom turniejów gra się lepiej. Oby tak dalej :]

zukole - 2008-03-18, 22:13

Kocie, po prostu admini nie zgrali się w czasie :-) , na przykład wczoraj johanka była, dziś widziałem cooper był na kurniku gdzieś do początku tura, więc cóż, bywa.

Na innych grach jest gorzej, tylko martwi mnie że na przyszły tydzień nie ma rozpiski turów gomoku. :|

Muchal - 2008-03-18, 22:16

Ej no nie czy mi sie dobrze wydaje czy zostały już tylko dwa oficjale? zawsze w rozpisce "najbliższe" było sporo do przodu rozpisane, a teraz tylko 2??????????? super świetnie, niech żyje kurnik
maestro - 2008-03-18, 22:17

Widząc jaka panuje na nich uczciwość to wcale nie zdziwiłaby mnie likwidacja :?
Muchal - 2008-03-18, 22:19

zdziwić mnie też by nie zdziwiła, ale za to bardzo zaniepokoiła :/ to bedzie normalnie KONIEC :/
zukole - 2008-03-18, 22:28

Ok, sprawdziłem, moja nieuwaga.
Nie ma rozpiski na przyszły tydzień w żadną grę, czyli zapewne będą zmiany :P

Muchal - 2008-03-18, 22:35

heh może koniec kurnika? :) albo maf ma jakąś nową wizję rozgrywek kurnikowych.... powrót do drabinki?
maestro - 2008-03-18, 22:37

To też fantastyczna wieść, bo wskutek ostatnich zmian wiele osób straciło nicki, a niektórzy nawet porezygnowali z grania.

Być może właśnie teraz zostanie wcielony w życie pomysł z prywatnymi pokojami.

spavacz - 2008-03-18, 22:41

Czemu dalej narzekamy skoro i tak nie przyniesie to skutku...
zukole - 2008-03-18, 22:43

Bo poza tym możemy sie cieszyć albo olać temat, narzekanie jest zdecydowanie najłatwiejsze :P
dobrychemik - 2008-03-18, 22:45

Jest jeszcze czwarta możliwość, moja ulubiona: ironizowanie.
maestro - 2008-03-18, 22:47

Narzekamy bo nie godzimy się na nieuczciwość i niesprawiedliwe traktowanie - pogodzenie się z tym, co niesłuszne, jest najbardziej dołujące.

Ironizowanie też może być, chociaż jak widać, zwykle nie przynosi ono żadnych skutków (poza lepszym samopoczuciem autora ironii ;) ).

spavacz - 2008-03-18, 22:55

Proponuję zamknąć temat.

PS. Ironia też nic nie da.

maestro - 2008-03-18, 23:01

Ja bym mimo wszystko proponował nie zamykać - zwłaszcza, że nie wiemy jaka będzie przyszłość turniejów oficjalnych. Jeśli będą one organizowane dalej, to wątpię żeby oszuści grający programami nagle się rozpłynęli w powietrzu, a więc zapewne okazje do powrotu do tego tematu wówczas się jeszcze pojawią.

Ponadto ciekaw jestem reakcji na element dyskusji, którym wznowiłem dziś ten temat - czy jawnie oszukującą osobę, która wygrywa za pomocą programu turniej oficjalny, można jakoś ukarać? Jeśli się nie udało w trakcie turnieju, to może chociaż po jego zakończeniu? Czy też bezkarność oszustów to panująca już na kurniku zasada?

zukole - 2008-03-19, 16:52

maf napisał/a:
Takie proby rozwiazania problemu nieporzadku byly juz dawno temu podejmowane i nie sprawdzaja sie (tworza wiecej problemow niz pozytku). M.

Jest to odpowiedź mafa na mojego maila, w którym zaproponowałem mu banowanie oszustów na kurniku.

Chaosu - 2008-03-19, 17:06

. . .Skoro cytujesz MAFa to powinieneś przytoczyć również swoje słowa.
bad_mojo - 2008-03-19, 22:24

Ciekawe, czy istnieje na gomoku jakaś grupa ludzi, którzy nie wiedzą lub nie chcą wiedzieć o tym forum i wysyłają mafowi np więcej maili niż my? Maili, na podstawie których maf zmienia potem ustawienia turniejów oficjalnych?
wicherek - 2008-03-19, 22:31

Oczywiscie ze jest. Nie sadzisz chyba, ze maf interesuje sie kazda gra z osobna i doskonale wie, w ktorej grze odjac a w ktorej dodac turniej oficjalny.

Wy robicie to samo, szkoda tylko ze robicie to tu na forum.

angst - 2008-03-20, 00:10

Muchal napisał/a:
Ej no nie czy mi sie dobrze wydaje czy zostały już tylko dwa oficjale? zawsze w rozpisce "najbliższe" było sporo do przodu rozpisane, a teraz tylko 2??????????? super świetnie, niech żyje kurnik

Chyba już jest ok.

Pozdrawiam

Angst

bad_mojo - 2008-03-20, 01:28

To czemu ta grupa nie podłączy się do forum? Tylko być może działa na naszą niekorzyść, poza tym maf nie musi się interesować żadną grą, ustawienia turniejów pewnie dobiera tak, żeby za dużo się na siebie nie nakładało z różnych gier.
marcio224 - 2012-03-05, 12:04

Witam, proszę zróbcie coś z programami, bo nie da się tego wytrzymać, co chwilę trafia się program tak już dłużej nie może być. Na oficjalach programy, na bieniaszach programy, zanika wola walki i duch rywalizacji..
angst - 2012-03-05, 12:49

Zapraszamy na turniej NT (wtorki, czwartki 21:00, niedziele 17:00)!

U nas nie ma z założenia programów i innych taboretów, a jak się jakiś przypadkiem wciśnie, to można potem patrzeć z satysfakcją jak wylatuje z hukiem ;)

Pozdrawiam

Angst

P.S. Wyjątkowo w ten wtorek turnieju nie ma, o czym mowa w odpowiednim wątku.

bbj - 2014-10-24, 16:23

angst napisał/a:

U nas nie ma z założenia programów i innych taboretów.

Trochę się zmieniło od tego czasu. W tym momencie najważniejsze jest frekwencja i w pełni to rozumiem, ale czy ktoś kojarzy niejakiego semisalati lub on23cm ?

sawyer199 - 2014-10-24, 19:14

ja sie orientuje kto to on23cm
angst - 2014-10-24, 20:41

bbj napisał/a:
angst napisał/a:

U nas nie ma z założenia programów i innych taboretów.

Trochę się zmieniło od tego czasu. W tym momencie najważniejsze jest frekwencja i w pełni to rozumiem

To nie do końca tak. Frekwencja jest oczywiście ważna, ale po wyłączeniu konieczności akceptowania graczy możliwości wyeliminowania wszystkich niepożądanych uczestników są mocno ograniczone, bo nie starcza czasu na zweryfikowanie i fizyczne wykluczenie wszystkich.

Pozdrawiam

Angst