|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
|
Gomoku - kilka pytań nowicjusza
grrrr - 2009-02-18, 08:40 Temat postu: kilka pytań nowicjusza sorry początkujący jestem
1.Czy te kamienie,które w większości są szklane - łatwo się tłuczą (tzn. jak by to spadło z ławki to się potłucze)? Chodzi mi tez o to czy takie kamienie są bezpieczne dla 10 letnich dzieci ?
2.Czy jak kupię sobię grę go to na tym gobanie można będzie grać w gomoku ?
3.Czemu używacie słowa gomoku ,a czy nie lepiej kółko i krzyżyk .Gomoku trochę azjatycko brzmi
vilumisiek - 2009-02-18, 12:30
Kółko i krzyżyk to do pięciu. Musielibyśmy mówic np. "biało czarne". Kamienie się obijają dosyć łatwo co już nieraz udowodniły upadając na twarde powierzchnie (na dywanie nic się raczej nie stanie). 10 letnie dziecko to już nie niemowlę i kamienie chyba będą ok. Zestaw go oczywiście daje możliwość grania w gomoku, pente i renju - odwrotnie zresztą też to działa
Muchal - 2009-02-18, 15:30
Sprostuję trochę:
Zdarza się czasem ze kamienie pękają , ale to zazwyczaj podczas przewożenia, jak upadają raczej się nic nie dzieje.
W go są rozmiary 13x13 i 19x19 itp , w gomoku gra się zazwyczaj 15x15, ale to raczej nie przeszkadza, także spokojnie można kupować gobany do go.
grrrr - 2009-02-18, 21:25
dz za informacje masterzy,ale mam jeszcze pytanie (bo chyba mam pomieszanie pojęć).
Jak chcę grać w to kółko i krzyżyk (w każdym razie to do pięciu-ja myślałem,że to do 5 to jest gomoku ) to jest jakaś specjalna plansza do tego .Czy też goban ?
Ece - 2009-02-18, 21:37
1. Tłuką się (pękają) jak spadną na twardą powierzchnię, ale raczej trudno się nimi skaleczyć. 10 lat to już dosyć duże dziecko i musielibyśmy grać brzytwami, żeby się o takie bezpieczeństwo martwić
2. Tak, aczkolwiek jak napisał kolega, w Gomoku gramy zwykle na 15x15, a do go są 13x13 i 19x19.
3. No bo to jest gra azjatycka Taka jest jej nazwa. Tym bardziej że krótsza i nie myląca się ze standardowym kółkiem i krzyżykiem. W standardowej wersji występuje też ograniczenie planszy i różnica, że musi być 5 w rzędzie- 6 i więcej nie wygrywa.
Ta specjalna plansza to goban Oczywiście możesz grać na kartce jak najbardziej. Na www.gomoku.pl są zdjęcia sprzętu i możliwość jego zamówienia.
grrrr - 2009-02-19, 08:54
dz masterzy...ale dzieci to czasami potrafią kowadło popsuć
A te magnetyczne zestawy polecacie ?
Znalazłem w necie (bo w sklepie gomoku.pl nie znalazłem magnetycznych zestawów)
http://www.e-go.pl/sklep/...0&sort=&show=10
Pewno mieliście do czynienia z różnymi magnetycznymi zestawami - czekam na opinie na temat zestawów magnetycznych.
z góry dzięki
vilumisiek - 2009-02-19, 09:58
Kamienie zdecydowanie za małe dla 10cio latków Jeszcze magnesy podobno wypadają więc trzeba będzie je czasem podkleić od środka No chyba, że jakiś de lux kupisz
s3v3n - 2009-02-19, 10:38
magnetyczne zestawy to straszne badziewie, male, niewygodne i psujace sie, chyba ze ktos chce sobie grac np w aucie, to wtedy sie przydaje.. ale jak warunki sa stabilne, to nie polecam.
ps johanka mam twoj magnetyczny goban:P oddam ci na turze
Muchal - 2009-02-19, 16:19
Ja posiadam magnetyczny goban. 19x19 kupiony na stronie goistów za bodajrze 29 zł. Nie polecam, magnesiki wypadają i bardzo sie brudzą... co nie wyglada estetycznie. sama plansza jest spoko chociaz mi sie akurat popsuł jeden zawias i raczej nie gram na nim... Jakbym mial polecać to raczej większe kamienie na normalnym gobanie...
pozdro
grrrr - 2009-02-19, 18:22
ja rozumiem ,że te tanie go to raczej odpada,skoro sami piszą ,że "Przeciętna jakość wykonania itd".Ale te droższe zestawy magnetyczne też są takie "fatalne" ?
Ece - 2009-02-19, 20:16
Do gry w aucie, pociągu etc. gdzie nie jest ani stabilnie, ani nie ma miejsca, ten zestaw jest w porządku. To trochę jakby się zastanawiać, czy kupić telewizor do domu, czy komórka wystarczy, bo w pociągu całkiem fajnie się na niej ogląda filmy
grrrr - 2009-02-20, 14:03
chyba najbezpieczniejsza jest zwykła kartka papieru
a do tego macie jakieś specjalne kartki czy zwykła karta papieru w kratkę ?
Chaosu - 2009-02-20, 14:49
. . .Zależy czy wolisz grac w kratkach czy na przecięciach linii, możesz spróbować na kartce w kropki, może tak będzie Ci najwygodniej.
Ece - 2009-02-20, 21:18
Przyjdź na turniej i zobacz jak to wygląda
Na kartce zawsze pograć można, ale zdecydowanie fajniej jest na gobanie- ot co
grrrr - 2009-04-27, 08:05
http://www.caissa.pl/skle...nie-do-GO-(G-4)
a to jest dobre do gry gomoku ? miał ktoś z takim sprzetem do czynienia ?
Muchal - 2009-04-27, 08:59
Kamienie są dobre, chyba takie same jakimi my gramy, a na takim drewnianym rozkładanym gobanie nie grałem więc nie wiem.
ermijo - 2009-04-27, 09:17
te kamyczki do GO są chyba bardziej owalne, bardziej przypominają kuleczki
Muchal - 2009-04-27, 10:07
chyba nie, wydaje mi się, że nasze też były zamawiane na stronie GO
więc są takie same
zukole - 2009-04-27, 12:31
Na pudełku jest napisane "Go & Go Bang Tournament"
Go Bang to gomoku przecież, więc kamienie powinny być takie same.
grrrr - 2009-04-27, 17:26
dz ZA INFO....mam dylemat
bo znalazłem tańszą ofertę http://www.gry-planszowe....102/143/Go.html
ale ta oferta (wcześniejszy mój post - link) wygląda na porządny sprzęt turniejowy
Muchal - 2009-04-27, 18:33
hmm ja bym brał to tańsze, plansza nie jest składana jak w poprzednim linku, kamienie takie same...
alicecooper - 2009-04-27, 19:29
1) jest kilka rodzajów kamieni szklanych różniących się grubością (od tego samego producenta)
w 1 linku są te wyższe w 2 takie same jak my mamy
2) upewnij się najpierw czy oferta aktualna bo mogą nie mieć "na stanie"
3) obie plansze są 19x19 a my gomoku gramy na 15x15
grrrr - 2009-04-27, 19:36
wielkie dz
i jeszcze jedno
to atari go (cena jest dużo niższa 34zł -polecacie takie coś ) ?
np. tu http://www.e-go.pl/sklep/...n=0&sort=&show=
to da się w to grac w gomoku (bo jest 9 na 9) ? i czy to jest dobre....?
no i jeszcze z Waszej strony www http://www.gomoku.pl/grp/...nie/sprzet.html
plansza z tkaniny banerowej, dwustronna; (to trwałe jest )...bo w sumie też ciekawa oferta za 35 złoty całość
sorry,że tak pytam,ale chce rozważyć większa liczbę opcji...z góry dzieki
Muchal - 2009-04-27, 20:37
9x9 w gomoku nie pograsz
a co do wyboru pomiędzy banerowym a drewnianym gobanem to musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, gdzie chcesz grać... jeżeli tylko w domu to oczywiście drewniany goban jest ładniejszy i taki bardziej hmmm wygodny (ja lubię bardziej drewniane), natomiast goban banerowy jest bardziej funkcjonalny, łatwo go zwinąć i schować np. w plecak, tylko zeby na nim grać potrzebny ci stół.
pozdro
Karol G. - 2009-04-27, 21:09
Zestaw pierwszy zaproponowany (ten ze skladana plansza) wg mnie nie jest taki super na jaki wyglada: na odwrocie nie ma planszy o mniejszym rozmiarze. Za ta cene mozna pomarudzic.
Co do kamykow to jest wiele opcji: sa grubsze i chudsze. Pierwsze sa wygodniejsze w grze go, gdy trzeba zdejmowac kamyki z planszy w trakcie gry (jak kiedys szukalem to grubosc kamykow szla w parze z cena).
Dla przykladu ja pare lat temu kupilem zestaw do go (na stronie Malinowskiego) - za cene chyba 75 pln (z przesylka) otrzymalem deske z plansza 19x19 a na odwrocie 13x13 + 2 pudelka z kamykami plastikowymi (po 183) + papierowa plansza 9x9. Ja jestem zadowolony z zakupu, ale w gomoku nie gram, wiec nie ubolewam nad brakiem 15stki. A deska sprawdza sie super, nie jedno wino sie na nia wylalo a nic po niej nie widac.
Kamyki szklane pekaja, ale bardzo sporadycznie. Na szczescie w zestawie jest ich duzo, i jak jeden wyrzucisz to nie odczujesz tego podczas gry a dziecko sie nie skaleczy. Plastikowe nie pekaja ale wygladaja bardziej tandetnie i sie rysuja. Ale w grze to nie przeszkadza.
-Karol
vilumisiek - 2009-05-03, 21:31
Zrób zakupy w sklepie internetowym na gomoku.pl
grrrr - 2009-05-15, 07:28
a w gomoku daje się na gobanie kamienie na przecieciach (tak jak w go) czy na polach?
czy i tak można i tak ?
Muchal - 2009-05-15, 07:36
Daje się na przecięciach. Nie można na polach.
grrrr - 2009-05-15, 08:34
1.a na kartce papieru ?
Ja nie grałem nigdy na kartce papieru ,ale gomoku jest często reklamowane jako kółko i krzyżyk na nieograniczonej planszy ,to raczej daje się na polach ,a nie na przecięciach....?
2. Czy w gomoku istnieje propozycja remisu (na oficjalnych turniejach ) ?
ermijo - 2009-05-15, 08:53
grrrr napisał/a: | 2. Czy w gomoku istnieje propozycja remisu (na oficjalnych turniejach ) ? |
Nienormalne jest żeby profesjonalni gracze grali w profesjonalnym turnieju na żywo aż do zapełnienia całej planszy. Zakładam oczywiście, że gomoku to gra w 99,9% logiczna a w 0.1% zręcznościowa. No to ilu Polaków mamy, którzy lubią gry zręcznościowe ? Chodzi mi o grę typu: "kto kliknie więcej przyciskiem myszy w ciągu 5 sekund" (ten wygrywa )
marcopolo2k - 2009-05-15, 12:51
grrrr napisał/a: | 1.a na kartce papieru ?
Ja nie grałem nigdy na kartce papieru ,ale gomoku jest często reklamowane jako kółko i krzyżyk na nieograniczonej planszy ,to raczej daje się na polach ,a nie na przecięciach....?
2. Czy w gomoku istnieje propozycja remisu (na oficjalnych turniejach ) ? |
Oczywiście kółka i krzyżyki stawia się w kratkach, ograniczeniem jest tylko kartka - najczęściej A5 - dodatkowo nigdy nie spotkałem się z zakazem szóstek, ponieważ wygrana to 5 w linii i w szóstce takie 5 można odnaleźć.
Muchal - 2009-05-15, 16:10
grrrr napisał/a: | 1.a na kartce papieru ?
2. Czy w gomoku istnieje propozycja remisu (na oficjalnych turniejach ) ? |
1. Na kartce papieru raczej wygodniej jest na polach, ale pytałeś wcześniej o goban więc napisałem. Bo na gobanie dużo wygodniej na przecięciach.
2. Tak, istnieje propozycja remisu, na tych samych zasadach co na kurniku.
|
|