Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Hyde Park - Historia serwisu Kurnik

ermijo - 2010-01-24, 21:31
Temat postu: Historia serwisu Kurnik
Historia w postaci screenów oraz paru komentarzy(zachowana chronologia).

Jak widać poniżej, gomoku było jedną z pierwszych gier. Dopiero później gra nazywała się na stronie "kółko krzyżyk". Na początku ranking był jedynie w formie drabinki. Nie było takiego rankingu jak obecnie, pojawił się on dopiero 1 kwietnia 2002 - jak sugeruje twórca serwisu - wzorowany na rankingu szachowym.

Jak w zasadzie działała drabinka na kurniku ?

Jak nietrudno zauważyć - ranking zawsze od początku wzbudzał emocje grających - apel MAF-a, żeby nie traktować go poważnie :)

Pozostałe nowości w tym czasie..

Zamieszania z oszustami i reakcje na nie.. (moim skromnym zdaniem przesadne)

Ciąg dalszy wiadomości "blogowanych" - walka z oszustami ("miganie na stole")..

Powstaje odmiana gomoku pro. Kurnik ma już rok !

Prawa autorskie do nazwy scrable -> powstaje nazwa literaki, powstają nowe gry..

Obok drabinki powstaje nowy ranking..

MAF często pytał o zdanie użytkowników w formie ankiet, oto jedna z nich:

Kolejna nowinka mająca na celu ograniczyć oszukiwanie (patrz notka o gomoku i czwórkach)..

Mniej więcej od maja na stronie głównej nie figuruje nazwa gomoku, lecz kółko i krzyżyk.

Na początku serwerem obsługującym wszystkich klientów był akademicki komputer MAF-a. Kurnik się rozrastał - wiadomo, że ktoś musiał wesprzeć nietanie wtedy koszty związane z szybkim internetem i utrzymaniem aparatury sieciowej. Powstaje pierwsza dobroczynna zbiórka użytkowników..

Owocem zbiórki jest nowy serwer, MAF czuł się zobowiązany informować ludzi jak spożytkował pieniądze..

2 sierpnia 2003 pojawiły się nowe gry kojarzonej z gomoku - renju i pente. Niestety historia pokazała, że można w nie było grać niespełna 5 lat na kurniku.

Powstają również turnieje oficjalne..

Powstają turnieje prywatne - każdy na pewno pamięta dlaczego kurnik w czarnych barwach :/

Druga zbiórka na kurnik..

Gry renju i pente nie cieszyły się zbyt dużą popularnością, a turnieje oficjalne często były anulowane. Mogło to wpłynąć na usunięcie ich z serwisu w późniejszym okresie na rzecz innych, nowych gier (np. netopol).

Renju i pente zostały ostatecznie wycofane z kurnika prawdopodobnie 9 czerwca 2008, starania o ich przywrócenie okazały się fiaskiem.

Ostatni turniej oficjalny gomoku miał miejsce 2008-11-23 o godzinie 16.15.

Do dziś ciężko jest zrozumieć przyczyny tak szokujących zmian, jednak pełną wiedzę i świadomość odnośnie takich decyzji a być może i kalkulacji, ma świadomość jedynie twórca jednego z najpopularniejszych darmowych serwisów gier on-line - pan Marek Futerga.

zukole - 2010-01-24, 21:49

ermijo napisał/a:
Jak nietrudno zauważyć - ranking zawsze od początku wzbudzał emocje grających - apel MAF-a, żeby nie traktować go poważnie :)

Jestem ślepy, albo napisał o drabince. Skoro ranking zmienił drabinkę, to wyraźnie to nie jest to samo, więc naciągasz.

http://www.kurnik.pl/wiado.phtml?all=1
http://www.kurnik.pl/blog/

Tak z ciekawości, czego oczekujesz wlepiając ileś screenów z kilkoma komentarzami do gomoku, renju i pente - wspomnienia z czasów początku kurnika były pisane już w którymś temacie.

ermijo - 2010-01-24, 22:03

zukole napisał/a:
Jestem ślepy, albo napisał o drabince. Skoro ranking zmienił drabinkę, to wyraźnie to nie jest to samo, więc naciągasz.

A jak miał pisac o rankingu (tym co teraz jest) skoro go jeszcze nie było. Drabinka to tez był jakiś ranking w sensie odzwierciedlenia rywalizacji dlatego uważam, że chodziło mu i wciąż chodzi o jakikolwiek ranking na kurniku.
zukole napisał/a:
http://www.kurnik.pl/wiado.phtml?all=1
http://www.kurnik.pl/blog/

Niestety nie znajdziesz tam wszystkiego, co ja wkleiłem. Nie znajdziesz również tego wszystkiego w żadnym innym temacie na tym forum. Zatem warto zrobić takie miejsce - zwłaszcza w hydeparku - konkretny temat.
zukole napisał/a:
Tak z ciekawości, czego oczekujesz wlepiając ileś screenów z kilkoma komentarzami do gomoku, renju i pente - wspomnienia z czasów początku kurnika były pisane już w którymś temacie.

Temat o którym piszesz jest zbyt ogólny, a ja nie chciałbym łączyć historii kurnika z jakimikolwiek fantazjami na temat nicków, choć jeśli moderator uważa, że nadużywam zakładania topików może przenieść mojego posta do dowolnego tematu.

Po drugie - łatwiej będzie znaleźć to co się chce w opcji search tego forum - to dla tych którzy są nowi albo sa gośćmi.

Pytania:

Kiedy powstał swap i swap2 ?

Kubica10 - 2010-01-24, 22:35

Ciekawe, z tego co udało mi się zauważyć kiedyś maf miał inne podejście do ludzi. :)
Cały czas nie rozumiem, dlaczego gomoku zastąpiono nazwą kółko i krzyżyk.
A i jeszcze jedno pytanko odnośnie drabinki.
Ma ktoś może screena jak to wyglądało? Na tej samej zasadzie jak teraz ranking?
Ciekawy jestem. :)
Niestety nie było mnie tu na początku. A i ze screenów widzę, że gomoku puste było (zresztą inne gry też :P )więc takie pytanko, kiedy był taki przełomowy (jeżeli takowy oczywiście był) rok, miesiąc itp. dla gomoku na kurniku? I jak na frekwencje na kurniku wpłynęło stowarzyszenie? Jedno było zależne od drugiego?
I czy od początku był limit, że pokój do 100 graczy (teraz 120)?
Może dużo pytań, ale po prostu ciekawy jestem. :)

zukole - 2010-01-24, 22:39

swap 2 - 03.08.2006 ( wejście na kurnik )
limit 120 osób w pokoju - 12.11.2009

ermijo - 2010-01-24, 22:54

Kubica10 napisał/a:
Ciekawe, z tego co udało mi się zauważyć kiedyś maf miał inne podejście do ludzi.

Zgadzam się. Ale z czego to wynikało ? Moim zdaniem z tego, że zabiegał o popularność czy oglądalność kurnika. Później to wciągało ludzi i na przykładzie gomoku widać, że więcej przybywa nowych osób nich odchodzi więc troska MAF-a jak za dawnych lat jest obecnie nie potrzebna, bo wszystko się rozwija naturalnie - kurniki zyskał na wartości, ale to kosztem wieloletnich zmian - zwłaszcza wprowadzenie opcji językowych.
Kubica10 napisał/a:
Cały czas nie rozumiem, dlaczego gomoku zastąpiono nazwą kółko i krzyżyk.

Może więcej osób kojarzy nazwę kółko krzyżyk a gomoku wydaje się trochę "orientalna".
(Ja sam, zanim dotarłem na kurnik, nie wiedziałem co oznacza słowo gomoku).
Kubica10 napisał/a:
Ma ktoś może screena jak to wyglądało? Na tej samej zasadzie jak teraz ranking?

ja niestety nie dysponuję, choć przyłączam się do prośby - może ktoś ma screeny samego apletu - plansz. Liczę na Minutę.
Kubica10 napisał/a:
I jak na frekwencje na kurniku wpłynęło stowarzyszenie? Jedno było zależne od drugiego?

Z obserwacji screenów - wszystkich tutaj nie umieściłem - wynika, że pierwsze setki frekwencji występowały już w 2004 roku, choć tak na prawdę prawdziwy rozkwit miał miejsce od 2007 roku, kiedy to powstało najwięcej zmian.

Co do warunków w jakim powstawało Stowarzyszenie, to niestety nie mogę wiele napisac, bo spóźniłem się wtedy o pół roku. Na pewno mniejsza liczba osób mogła stworzyć pewną kameralną atmosferę - mniej anonimów, więcej osób sie kojarzyło, pamiętało, co z pewnością sprzyjało jakiemuś dialogowi. Warto zapytać, czy istniały takie próby przez kurnikiem - wiadome mi jest, że na cronixie można było grać w gomoku. Jeśli chodzi o zależność w drugą stronę jak na frekwencję wpłynął fakt istnienia Stowarzyszenia - moim zdaniem bardzo blado - aby nie powiedzieć wcale. Wręcz odwrotnie, do dziś podejrzewam, że więszość graczy na kurniku nie wie że istnieje takie Stowarzyszenie.
Kubica10 napisał/a:
I czy od początku był limit, że pokój do 100 graczy (teraz 120)?

Znów można tylko gdybać, bo autor kurnika na tym forum napisał jak dotąd tylko 3 posty. Po prostu - przybywa więcej graczy i/lub możliwości serwerów są większe.

zukole - 2010-01-24, 22:58

Jak debiutowałem w oficjalu - styczeń 2004 grało +- 250 osób ( w turnieju ! ). Jeżeli teraz w godzinach szczytu jest ok 400 osób na całej grze to widać kiedy był najlepszy okres.

ermijo napisał/a:
Kiedy powstał swap

Na kurniku przed majem 2004.

ermijo - 2010-01-24, 23:29

zukole napisał/a:
Jak debiutowałem w oficjalu - styczeń 2004 grało +- 250 osób ( w turnieju ! ). Jeżeli teraz w godzinach szczytu jest ok 400 osób na całej grze to widać kiedy był najlepszy okres.

Aż trudno uwierzyć :) Na tle poniższych obrazków liczba 250 była olbrzymia !!

Wcześniejszych statystyk nie ma, przy czym nie jestem pewien od kiedy były dokładne statystyki turniejowe.

oraz poniższy screen - sam mówi za siebie - jaką popularnością cieszyło się wtedy renju.

zukole - 2010-01-24, 23:45

Od 15.12.2003 - pierwszego oficjala ( nie turnieju testowego )

http://forum.gomoku.pl/vi...er=asc&start=15

bad_mojo - 2010-01-25, 02:45

A dlaczego Kurnik był w czarnych barwach? Nie ma daty.
Barfko - 2010-01-25, 10:47

Interesujące. Mam nadzieję, że autor serwisu porządnie na tym zarobił.
Chaosu - 2010-01-25, 18:23

. . .Kurnik był na czarno po śmierci papieża.
adik - 2010-01-25, 22:21

Boże, pamiętam pierwszy turniej, testowy wówczas jeszcze, który wygrał freddydurkee bodajże. Fajna sprawa, na którymś z tych screenów jest nawet uwiecznione jedno z moich turniejowych zwycięstw. Szkoda, że nie masz nic z czasów, gdy sky_coast był 17xx na turniejowym i wygrałem chyba ze trzy w ciągu jednego tygodnia. :P

Nic to, miła sprawa popatrzeć. Drabinkę pamiętam, w sumie fajnie czuć się weteranem w coś. :)

angst - 2010-01-26, 01:11

Pierwszy turniej testowy wygrał Soul (Zukole wrzucił powyżej link do tematu, gdzie załączyłem statystyki z pierwszych turniejów).

Weterani to te osoby, które pamiętają drabinkę? :)

Pozdrawiam

Angst

adik - 2010-01-26, 01:21

To co w takim razie wygrał freddydurkee? Jestem pewny, że był w czymś pierwszy.

Co do tego bycia weteranem: no taki Zukole, który jest - zdawać by się mogło - w tym sporcie od zawsze, czy Ermijo, który jest gwiazdą na forum i na kurniku, nie mieli chyba styczności z drabinką. A ja pamiętam te piękne czasy, nick 'gowinko', który miał dzazgus i zazdrościłem mu, że zrobił bilans 38-1 mając pomarańczowy nick i 2. miejsce na drabince; bugsa (Rubena), który nauczył mnie konika czy choćby Gondzia12, mojego rówieśnika, który - kiedy przybyłem w świat gomoku - był już pomarańczowym idolem tłumów. Tak się właśnie staro czuje. :P

angst - 2010-01-26, 01:26

Teraz się zastanawiam, kto ma rację. Wydawało mi się, że ten turniej, który wygrał Soul był właśnie testowy. Ale jeśli byłby to jednak pierwszy oficjal, to niestety nie mam chyba żadnych archiwów odnośnie turniejów testowych...

Pozdrawiam

Angst

adik - 2010-01-26, 01:29

Jestem w stanie dać sobie uciąć wszystko co posiadam, że pierwszym historycznym zwycięzcą był Freddy właśnie. Turniej wówczas rozpoczął się chyba o 18:15 w sobotę, był jeszcze standard gomoku i takie tam. A samo to, że w tym wygranym przez Soula nie ma mnie - choć to śmieszny argument - świadczy o tym, że na pewno nie był inauguracyjny. Pamiętasz moje zaangażowanie w ten sport, więc wiesz doskonale, że czegoś takiego bym nie odpuścił. :)
soul_reaper - 2010-01-26, 12:21

W tym dniu byly chyba dwa turnieje testowe. Jeden wygral freddy a drugi ja. Niestety moja skleroza nie pozwala mi na przypomnienie sobie ktory byl pierwszy :)
s3v3n - 2010-01-26, 12:40

bralem udzial w tych turach i z tego co pamietam, to pierwszy w ogole turniej (ale testowy) wygral freddy, a soul wygral pierwszy oficjalny, od ktorego zaczeto liczyc ranking turniejowy..
zukole - 2010-01-26, 19:03

Pierwszy oficjal wygrał soul, informacji o testowych nigdy nie widziałem, styczności z drabinką nie miałem, pamiętam tylko pokoje dla gości - bez logowania, ale to pewnie dużo później było.
Gnojek - 2010-02-01, 18:01

Ja pamiętam jak na kurniku, było bodajże 10 gier tylko :) . Wtedy jeszcze na bardzo starym nicku śmigałem, który mi skasowano po długiej nieobecności - zapomniałem hasła i dokładnej nazwy! :D , później podbijałem literaki, to było zaraz po tym jak zmienili nazwę ze szkrabli... myślałem, że to było gdzieś w 2003-2004... jednak to było wcześniej -skleroza :) , cóż i tak zaraz potem przestałem grać, z powodu że nie miałem internetu, aż do 2005, wtedy zacząłem śmigać na gnoj_off'ie i pancake_junior :) , teraz to już bez tych kresek... i bez juniorka, bo skasowali...
zukole - 2010-05-16, 14:45

ermijo napisał/a:
Jak widać poniżej, gomoku było jedną z pierwszych gier. Dopiero później gra nazywała się na stronie "kółko krzyżyk"

Wracamy do pierwotnej nazwy :)

bad_mojo - 2010-05-17, 17:13

Nie rozumiem tych małych zmian na Kurniku.
ermijo - 2011-01-20, 12:40

następną małą zmianką jest uszczuplenie panelu sterowania stołem o button "usiądź/wstań". Zamiast niego pojawił się buttonik "X" po prawej stronie pola z nazwą graczy uczestniczących w grze.
ermijo - 2011-05-15, 12:44
Temat postu: Dziwne formatowanie czcionki w okienku opisu
Zauważyłem dziś, że osoba o nicku niepOkonani posiada czerwony opis:

Wcześniej zauważyłem na opisie mojego konta czcionkę pogrubioną:

Błąd czy ukryte komendy?

bbj - 2011-05-15, 14:40

Może to i to.
**+spacja= kolor czerwony
po : =czcionka pogrubiona

marcin133 - 2011-05-15, 14:44

Czerwony opis: dwie gwiazdki i spacja a później tekst który chcesz umieścić;
Pogrubiony opis: tekst który chcesz umieścić a następnie kończysz dwukropkiem (to co jest przed dwukropkiem jest pogrubione).

Nie można pogrubić czerwonego opisu. ;)

Pozdro.

angst - 2011-05-15, 16:59

Ja pamiętam, że po ostatnich zmianach (chyba usunięcie ilości zwycięstw ze statystyk) początek opisu sam się pogrubił :)

Pozdrawiam

Angst

truskawek - 2011-05-17, 20:21

możliwość pisania z ludźmi w momencie, gdy ma się aktywny komunikat o grze, brak komunikatu "nie możesz rozmawiać gdy masz zaplanowaną grę"
ermijo - 2012-03-22, 15:55

Podsumujmy ostatnie zmiany:

1. Ograniczenie przebywania na wielu stołach. Można przebywać (jako kibic lub gracz, nie ma znaczenia)na jednym stole.
2. Zmiany koloru info z czerwonego na granatowy, wycofanie pokojów chronionych, oznaczenie statusu stołu jako "x", dla gry towarzyskiej=nierankingowej.
3. Zmiana głównej strony po zalogowaniu się. Pokoje wybiera się z poziomu apletu gry.

zukole - 2012-04-22, 14:21

Zniknęły ( najpóźniej dzisiaj ) pokoje kaszuny i rabity :]
Magda - 2012-04-22, 14:46

Rabity 3 tygodnie temu
maestro - 2012-04-23, 19:32

Na innych grach również poznikały niektóre pokoje, gomoku nie jest tu wyjątkiem. Właściwie to nie byłby żaden problem gdyby nie to, że trudniej będzie teraz rozgrywać EL tak, aby w pokoju nie było wielu innych stołów założonych przez grających sobie zwyczajne partie.
ermijo - 2012-07-14, 07:53

12 lipca 2012 - pojawia się wersja testowa nowego interface dla gier: szachy, warcaby, gomoku i reversi. Wersja beta 2.0 pracuje na HTML5, co oznaczałoby wycofywanie się ze środowiska Java/applet.
http://img402.imageshack....8/gomobeta2.jpg

zukole - 2012-07-14, 12:16

I ta wersja testowa jest aktualnie na grach? U mnie dalej jest "stara" wersja.
bbj - 2012-07-14, 12:26

Jest taka możliwość grania na "playoku" na razie tylko.
zukole - 2015-05-29, 19:58

http://www.kurnik.pl/misc/ninja/

"niewesełkowatość" :)

maestro - 2015-05-29, 21:45

niewesołkowatość
:(

bad_mojo - 2015-05-31, 01:01

ninja - no income, no job/assets :D