|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Gomoku - Euroliga 2013/2014
zukole - 2013-09-18, 20:19 Temat postu: Euroliga 2013/2014
Cytat: | Dear players!
Next season 2013/2014 starts from Monday 07.10.2013.
Registration for teams is open.
For joining the league captains of teams have to visit the page 'My Team -> Edit team' and to set the checkbox 'My team wants to play in the current season 2013/2014'.
Teams will appear in 'Playing teams' after administrator confirms them.
Deadline for team registration is 06.10.2013.
See you soon in interesting matches!
Ales Rybka & Igor Eged |
zukole - 2013-09-28, 23:29
Na razie zarejestrowało się tylko 10 drużyn, są to:
Company - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=5
Dark Team - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=8
Demons and Wizards - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=9
Final Fantasy - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=189
Light Team - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=209
No To Co - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=211
Outsiders - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=16
Thunderstorm - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=200
Violent Pandas - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=187
WayToTheSun - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=212
Brakuje zatem chociażby zwycięzców poprzedniego sezonu - The Lords of XO i powstałej 07.09 drużyny Polar Bears.
zukole - 2013-10-04, 21:04
Kolejne 4 drużyny:
Czech Payback - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=214
Czech Payback B - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=213
Luffarna - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=118
Slovenian Dragons 1 - http://www.euroleague.cz/php/team.php?tea=21
Czech Payback B figuruje na liście drużyn, choć nie spełnia wymogów regulaminowych - minimum 4. graczy przed startem sezonu.
zukole - 2013-10-08, 05:29
Pary 1. rundy :
The Lords of XO - Light Team
Czech Payback - Violent Pandas
Final Fantasy - Slovenian Dragons 1
Luffarna - Polar Bears
Demons and Wizards - Thunderstorm
No To Co - Outsiders
Dark Team - WayToTheSun
Czech Payback B - Company
Tvoje smrt - BYE +:-
Usiek - 2013-10-08, 11:34
Pierwsze koty za płoty... Prawda?
zukole - 2013-10-19, 17:30
Na stronie http://www.piskvorky.cz/sazeni/kurzova-nabidka/ można obstawiać wyniki Euroligi. Zapraszam do zabawy
bbj - 2013-10-19, 17:44
Można też obstawiać wyniki na stronie EL.
http://www.euroleague.cz/php/forummsgs.php?for=5
zukole - 2013-10-19, 18:04
Jeżeli nie znajdzie się żaden Panzeriv do liczenia, to zabawa będzie średnia
rakdar - 2013-10-19, 23:44
Jutro pierwsze mecze obecnego sezonu. Patrząc na frekwencję z poprzednich sezonów, to ostatnio lecimy w dół:
2005/2006 na starcie 29 drużyn
2006/2007 na starcie 25 drużyn
2007/2008 na starcie 30 drużyn*
2008/2009 na starcie 34 drużyn
2009/2010 na starcie 31 drużyn
2010/2011 na starcie 26 drużyn
2011/2012 na starcie 21 drużyn
2012/2013 na starcie 19 drużyn
2013/2014 na starcie 17 drużyn
* chociaż mistrz i wicemistrz z poprzednich sezonów polar bears (z małych liter) widnieje w końcowej tabeli, tak naprawdę w tym sezonie nie brał udziału w rozgrywkach. Tuż przed startem gracze przeszli do nowo utworzonego zespołu North Pole. Teraz Litvinenko powraca do starej nazwy, ale już z dużymi literami.
W pierwszej kolejce mamy wyraźnych faworytów. Pewnie byli rozstawieni w parowaniu
zukole - 2013-10-20, 00:54
Więcej graczy ubywa niż przybywa, a różne "incydenty" w samej EL (których chyba z roku na rok jest więcej) również odstraszają.
Na Was się chyba nie poznali (choć warto poczekać na koniec sezonu), bo jesteście rozstawieni dopiero z 8. Pozycja niżej i zaczęlibyście od gry z Lolsami
rakdar - 2013-10-26, 00:04
A tak nawiasem mówiąc, to na lolsów jest właśnie lepiej trafić na początku, co pokazał wczorajszy mecz. Od 4 rundy wróci lamaza i pokonać ich będzie o wiele trudniej. Wracając do meczu, to jeśli lolsy parowali, to wystarczyło trochę pomyśleć i mecz by wygrali
Usiek - 2013-10-26, 00:36
Akurat to ja byłem odpowiedzialny za parowanie.
zukole - 2013-10-28, 01:42
Pary 2. rundy:
Violent Pandas - Outsiders
Final Fantasy - Dark Team
Polar Bears - Company
Tvoje smrt - Demons and Wizards
Light Team - Czech Payback
Thunderstorm - The Lords of XO
Slovenian Dragons 1 - No To Co
WayToTheSun - Luffarna
Czech Payback B + : - BYE
zukole - 2013-11-17, 17:12
Nieoficjalne pary 3. rundy:
Violent Pandas - Demons and Wizards
Light Team - Final Fantasy
Company - The Lords of XO
Polar Bears - Slovenian Dragons 1
Outsiders - Czech Payback B
Dark Team - Tvoje smrt
Luffarna - Thunderstorm
Czech Payback - No To Co
WayToTheSun - bye +:-
zukole - 2013-12-06, 13:25
W dniu dzisiejszym każdy otrzymał dodatkowe 50 kr na grę
zukole - 2013-12-08, 17:43
Nieoficjalne pary 4. rundy:
Final Fantasy - Violent Pandas
Demons and Wizards - Company
Outsiders - Light Team
Dark Team - Luffarna
The Lords of XO - Slovenian Dragons 1
WayToTheSun - Polar Bears
Czech Payback B - Czech Payback
Tvoje smrt - Thunderstorm
No To Co - bye +:-
PS Runda zostanie wydłużona o tydzień?
angst - 2013-12-09, 11:44
Pary się potwierdziły, a runda została wydłużona do 05.01.
Szykuje się ciekawy sezon. D&W (jak na razie) na 4. miejscu wśród polskich drużyn i czuję, że w tym roku w końcu uda się przynajmniej jednej naszej ekipie wskoczyć na podium (i wcale niewykluczone, że będzie to właśnie ekipa D&W). Niestety, będziemy gubić teraz punkty w bratobójczych pojedynkach.
Mecz Final Fantasy - Violent Pandas niekoniecznie musi wyłonić mistrza, szczególnie jeśli skończyłby się remisem. A Lordsi wzmocnieni Lamazą mogą już wygrać wszystko do końca..
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2013-12-17, 07:36
Korespondencja Lamazy i Jezka sugeruje, że runda powinna trwać 5 tygodni
angst - 2013-12-17, 12:50
Według mnie już przedłużenie o tydzień nie było konieczne, ale nie widzę probemu, jeśli komuś rzeczywiście może to pomóc, szczególnie iż to już nieomal tradycja, że ta kolejka jest dłuższa.
Natomiast 5 tygodni to już gruba przesada. Jak na razie nie ma nawet dyskusji na ten temat.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-02, 01:43
bbj napisał/a: | Co ze stroną EL? Są jakieś mecze w najbliższym czasie? |
02.01 13:00 (chyba) WayToTheSun - Polar Bears
05.01 18:00 Final Fantasy - Violent Pandas
05.01 19:00 The Lords of XO - Slovenian Dragons 1
05.01 19:00 Demons and Wizards - Company
Nie wiem co z meczem Czech Payback B - Czech Payback.
Odnośnie do strony, to jest jakiś większy problem bo i piskvorky.cz padło.
zukole - 2014-01-05, 22:12
Teoretyczne pary 5. rundy:
Company - Final Fantasy
Violent Pandas - Dark Team
Light Team - Polar Bears
The Lords of XO - Outsiders
Slovenian Dragons 1 - Demons and Wizards
Czech Payback - WayToTheSun
Thunderstorm - Czech Layback B
No To Co - Tvoje smrt
Luffarna +:- bye
zukole - 2014-01-06, 15:44
Pary są zgodne z euroleague.cz.
Jeżeli kogoś to ciekawi, to nie nagrywałem gier w trakcie poprzedniej rundy. Planuję nagrywać podczas tej rundy, choć zobaczymy na ile czas pozwoli
zukole - 2014-01-07, 22:38
EL Rules napisał/a: | 8.1. A player can join chosen team anytime. A captain can accept new player during every even round, however only after his team's match is finished in this round. |
I tu pytanie, jakim cudem pandy dodały ondika w trakcie rundy 5?. Spóźnili się dwa dni i jest to złamanie regulaminu. Jeżeli ów punkt nie jest przestrzegany, to lepiej niech będzie wymazany. Chyba nie ma równych i równiejszych w EL, prawda?
Swoją drogą, ciekawe że udało się obejść system. Może dlatego strona padła na kilka godzin?
bbj - 2014-01-07, 22:52
Tak by z tego wychodziło. Ondik dołączył podczas rundy 5 (nieparzystej). Kapitan mógłby to zaakceptować pod koniec 6 rundy, więc gdzieś w lutym a grać mógłby od 7 rundy.
angst - 2014-01-08, 00:16
Dołączenie Ondika do Violent Pandas nastąpiło na podstawie decyzji Komisji EL (niejednomyślnej zresztą), która wzięła m.in. pod uwagę zarówno wcześniejsze kilkudniowe problemy ze stroną, jak i relatywnie późny termin rozgrywania meczu przez Pandy.
Dołączenie Ondika nastąpiło nieco później niż został zgłoszonmy wniosek w tej sprawie (nie znam szczegółów technicznych samego wdrożenia tego dołączenia, a tym samy dokładnej przerwy pomiędzy tymi wydarzeniami). Decyzja zapadła de facto wczoraj w nocy.
Ponadto, o ile mnie pamięć nie myli, zdarzały się już w przeszłości wyjątki od tej reguły.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-08, 00:35
a) gracza można dodać po swoim meczu. To, że strona nie działała przed weekendem to średni argument.
b) termin meczu pandas - fantasy został ustalony przez kapitanów tych drużyn, mecz skończył się ok. 21 (?) a pary były
w poniedziałek rano (?). Czas był, iec np dodał gracza do swojej drużyny.
c) wyjątki się nie zdarzały. Przykład. Jeżeli runda byłaby do 05.01, to kapitan mógł dodać gracza 06.01, jeśli nie było par kolejnej rundy - takie sytuacje się zdarzały. PIERWSZY raz jednak gracz został dodany, gdy były pary rundy nieparzystej.
Jeżeli Demons and Wizards lub inny zespół będzie grać w trakcie rundy parzystej zawsze w ostatnią niedzielę wieczorem i kapitan tej drużyny nie doda nowego gracza przed parowaniem (a to już loteria kiedy parowanie się pojawi) to będziecie za każdym razem dodawać gracza w rundzie nieparzystej?
angst - 2014-01-08, 00:49
zukole napisał/a: | PIERWSZY raz jednak gracz został dodany, gdy były pary rundy nieparzystej. |
Jesteś tego pewien na 100%?
zukole napisał/a: | Jeżeli Demons and Wizards lub inny zespół będzie grać w trakcie rundy parzystej zawsze w ostatnią niedzielę wieczorem i kapitan tej drużyny nie doda nowego gracza przed parowaniem (a to już loteria kiedy parowanie się pojawi) to będziecie za każdym razem dodawać gracza w rundzie nieparzystej? |
Nie wiem, co zrobimy. Nie jestem jasnowidzem. Natomiast na pewno każdy wniosek będzie rozpatrzony i poddany głosowaniu.
Faktycznie parowanie pojawiło się tym razem wyjątkowo szybko i stąd tak naprawdę całe zamieszanie.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-08, 00:55
Jestem, ale nie udowodnię Ci tego. Mogę sprawdzić daty dodania każdego gracza w EL, ale nie ma możliwości bym sprawdził daty parowania.
PS Choć z drugiej strony. Możliwość dodania gracza w rundzie nieparzystej jest blokowana przez system EL. Tylko majstrowanie w ustawieniach pozwala kogoś dodać, pomimo punktu 8.1
angst - 2014-01-08, 00:58
Jeżeli nie jesteś w stanie tego sprawdzić, to jak możesz mieć pewność?
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-08, 01:00
Przeczytaj Post Scriptum.
A Ty jakie przykłady pamiętasz? Również mi nie udowodnisz, że gracz został dodany w rundzie nieparzystej.
angst - 2014-01-08, 01:04
Ja nie muszę niczego udowadniać, bo to nie ja jestem pewien na 100% Dlatego zapytałem.
P.S. nie ma nic do tego, a oczywiste jest, że system blokuje (a przynajmniej powinien). Sytuacja była wyjątkowa. Ja np. nie pamiętam aż tak długiej przerwy w działaniu strony.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-08, 01:08
Mam argumentować to przez "jestem zukole, sprawdzam EL codziennie (o ile działa strona) od paru lat" ? Zmieni to Twój punkt widzenia? Szczerze wątpię.
Jak to nie ma nic do tego? Skoro system blokuje, to żaden kapitan samowolnie tego nie złamie. Jeżeli nie mieliście posiedzeń w sprawie dodania kogoś pomimo startu nieparzystej rundy (o czym nie wspominasz, więc pewnie nie było) to znaczy, że jest to precedens.
angst - 2014-01-08, 01:23
Zgodnie z regulaminem runda rozpoczyna się w poniedziałek, a nie w momencie wrzucenia na stronę parowania. Zatem to nie precedens. A nawet jeśli, to mieliśmy pierwszy raz sytuację z tak długim brakiem działającej strony, czyli można było rozpatrywać to zagadnienie inaczej i precedens mógł mieć miejsce.
Nie do końca rozumiem, co chcesz osiągnąć przez wymiane tych postów. Pojawił się wniosek, Komisja go rozpatrzyła, decyzja zapadła. Nie wiem też, czym się różni ten przypadek od innych (oprócz wyjątkowo szybkiego parowania) i czemu jest to taki problem. Uważam, że decyzje Komisji powinny w miarę możliwości być jak najbardziej korzystne dla graczy/drużyn i cieszę się, że zapadła taka, a nie inna decyzja.
Oczywiście można szukać dziury w całym, tylko jaki z tego pożytek?
Pozdrawiam
Angst
Usiek - 2014-01-08, 01:29
Mi również ta sytuacja się nie podoba. Nie oszukujmy się, Ondik został potraktowany wyjątkowo, gdybym podobny wniosek składał np. ja, trafiłby on momentalnie do kosza... Raz taka sytuacja miała miejsce. Bedąc kapitanem Sex Pistols złożyłem podobny wniosek o dodanie gracza (w SP było wówczas nie 6, a bodajże 4 graczy po odejściu dwóch innych), nie dostałem nawet odmowy, zero. Regulamin to regulamin - albo dotyczy wszystkich, albo nikogo.
zukole - 2014-01-08, 01:29
Zgodnie z regulaminem runda zaczyna się w poniedziałek, więc każde wrzucenie par we wtorek (co było notorycznie robione przez lata, co pokazał głównie zeszły sezon) było łamaniem tego punktu - gratulacje. Chyba, że trwająca runda bez parowania jest tym, o co Wam chodzi. Wówczas podwójne gratulacje
Strona działała kilka dni na początku rundy i dwa ostatnie dni. Gracza można dodać po zatwierdzeniu wyniku swego meczu. Jeżeli grali w ostatni dzień rundy, to przecież nie mogli go dodać wcześniej. Co to ma do rzeczy?
Przypadek się różni, bowiem pierwszy raz gracz został dodany w rundzie nieparzystej, przez co rozumiem PAROWANIE rundy nieparzystej.
Będzie to korzystne dla graczy, jeżeli w przypadku innych drużyn decyzja będzie identyczna. Jeżeli nie, to nie będzie.
Nie szukam dziury w całym, a zachowujesz się jak podczas dyskusji w sprawie drabosta. Wówczas również miałeś swoje argumenty, a ostatecznie miałem rację.
angst - 2014-01-08, 01:43
Wydaje mi się, że w regulaminie nie ma mowy o terminie publikowania parowania, a że się późno zwykle pojawia, to inna kwestia, chociaż na Twoim przykładzie można wywnioskować, że nie jest sztuką zrobić swoje parowanie, wystarczy odpalić SP.
Niby w jakim zakresie miałeś rację w przypadku Drabosta i gdzie ja się wówczas myliłem? Spłycasz strasznie dyskusję, która donikąd nie prowadzi. Jeśli chodzi Ci tylko o udowodnienie, że masz rację (chociaż najwidoczniej sam nawet nie wiesz, co to dokładnie znaczy w tym przypadku i w czym oraz po co ta racja), to chętnie napiszę, że tak, masz rację, bo nie mam czasu ani ochoty na jałowe dysputy.
Komisja, a w szczególności Organizatorzy, mogą zadecydować w wyjątkowych sytuacjach. Czy Ci się to podoba, czy nie, sytuacja była wyjątkowa. Decyzja (klamka) zapadła. Jeżeli to dla Ciebie precedens, to też ok. Mnie dodatkowo śmieszy, że ktoś jest czegoś pewny na 100% (nawet nie 99,99%, ale właśnie na 100%), a nie ma możliwości tego udowodnić. Ale to już akurat mój problem.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-08, 02:06
angst napisał/a: | Wydaje mi się, że w regulaminie nie ma mowy o terminie publikowania parowania, a że się późno zwykle pojawia, to inna kwestia, chociaż na Twoim przykładzie można wywnioskować, że nie jest sztuką zrobić swoje parowanie, wystarczy odpalić SP. | Skoro to takie proste, to już nie będę wrzucał parowania. Zaoszczędzę kilka minut, fajnie Ciekawi mnie, w jaki sposób SYSTEM (nie regulamin) wyznacza początek rundy. Samą datą? To przecież byłaby informacja o nowej rundzie w każdy poniedziałek, a czy iec wrzuci pary we wtorek, środę czy ostatnią niedzielę to już bez różnicy, tak? Dziwne, bo nigdy nie zdarzyło się coś takiego. Może więc nowa runda = parowanie? A skoro parowanie rundy oznacza nową rundę, a nie zapis daty, to domyśl się co
angst napisał/a: | Niby w jakim zakresie miałeś rację w przypadku Drabosta i gdzie ja się wówczas myliłem? Spłycasz strasznie dyskusję, która donikąd nie prowadzi |
Hahahahahahahaahahahahaha. Powyższy cytat jest tak głupi, że pozwolę sobie nie tłumaczyć.
angst napisał/a: | Jeśli chodzi Ci tylko o udowodnienie, że masz rację (chociaż najwidoczniej sam nawet nie wiesz, co to dokładnie znaczy w tym przypadku i w czym oraz po co ta racja), |
Tak angst, wypowiadaj się na temat "co myśli zukole". Na pewno masz w tym rację . Kolejny raz nie masz racji, ale zostajesz przy swoim. Może rakdar miał rację zakładając ów słynny już temat. angst napisał/a: | Komisja, a w szczególności Organizatorzy, mogą zadecydować w wyjątkowych sytuacjach. Czy Ci się to podoba, czy nie, sytuacja była wyjątkowa. Decyzja (klamka) zapadła. Jeżeli to dla Ciebie precedens, to też ok. Mnie dodatkowo śmieszy, że ktoś jest czegoś pewny na 100% (nawet nie 99,99%, ale właśnie na 100%), a nie ma możliwości tego udowodnić. |
Nie prowadziliście posiedzenia w sprawie wyjątkowego dodania gracza po pojawieniu się par rundy nieparzystej (inaczej byś o tym pisał, proste prawda?), więc skoro komisja wcześniej ręcznie nie dodała, a kapitan nie mógł tego zrobić, bo był blokowany przez system to chyba udowodniłem? A może mam to napisać w excelu? Pomoże?
Twoja argumentacja jest totalnie bez sensu, fakt że wymijasz się od odpowiedzi na proste przykłady dowodzi tylko słuszności mojej tezy. Rację masz tylko w jednej kwestii. Klamka zapadła. I gdybyś nie próbował uparcie stać przy swoim gdy nie masz racji, a odwołałbyś się do punktu 15.1, który jako członek komisji EL powinieneś znać od lat, to byś wiedział że można przyjąć wyjątek od reguły i mogę sobie pisać, bo ten punkt bije wszystko.
Usiek - 2014-01-08, 03:36
Chciałbym sprostować swojego poprzedniego posta (na którego zresztą nie otrzymałem odpowiedzi - dlaczego?) i dodać kilka rzeczy. Ogólnie moja sytuacja dotyczyła drużyny Black Magic, którą opuścił joyoman i zostały 4 osoby, drużyna miała w związku z tym zapotrzebowanie na nowego gracza (na pewno większe niż Violent Pandas). W tym celu dn. 11 kwietnia 2012 wysłałem maila do dwóch osób istotnie zarządzających Euroligą: Pavla Reznego i Alesa Rybki. Na żaden z nich nie otrzymałem odpowiedzi. Nie przyjmuję do wiadomości faktu, że Pavel Rezny nie odpowiadał wówczas za sprawy dotyczące regulaminu, czy Komisji (mógł mi odpisać, abym sprawę skierował do właściwej osoby + adres e-mail mile widziany), ani tego, że Ales mógł być wtedy na Antarktydzie (mógł "pożyczyć" konto mailowe kompetentnej osobie). Przy odrobinie chęci mogłem uzyskać satysfakcjonującą (lub nie) odpowiedź na moje pytanie, jednak najwyraźniej mój mail wylądował w koszu...
Oto jego treść:
Kod: | Hello!
My name is Łukasz Majksner (at euroleague.cz usiek, playok nick for EL
bmusiek) and I would like to ask you for something really important
for me and Black Magic team. In seventh round I registered and joined
Black Magic team. Unfortunately, due to EL rules, I couldn't play
either 7th and 8th round. In the meantime joyoman (bmjoyoman) left our
team leaving just 4 players and there are problems with "selecting"
(there's no possibility to select...) playing team for 8th round.
There is also problem with collect all 4 players on specific date.
That's why i would like to ask you to let me play 8th round in Black
Magic team. I know rules are rules, but please try to understand that
our team is in real trouble and they need new player. I would be
really grateful for accepting my motion.
Thanks in advance,
Łukasz Majksner. |
Co do samej sprawy Ondika i kwestii regulaminowej, jestem zaniepokojony postawą Komisji, która nawet nie raczyła opublikować decyzji w odpowiednim dziale na forum (z innymi decyzjami jakoś nie było problemu). Tu pojawia się też pytanie, w czym Ondik jest ważniejszy przykładowo ode mnie, że jego wniosek został zrealizowany od razu (w drodze wyjątku, bo co?), a mój został tak po prostu olany? Bo jest wybitny, był wcześniej członkiem tej samej, czołowej euroligowej drużyny i w związku z tym nie może poczekać do 7. rundy? Jeśli tak, to nie mam nic do dodania. Może jedynie to, że regulamin jest ściemą, a Komisja robi co chce usprawiedliwiając się punktem 15.1, którego de facto drugie zdanie brzmi: "This should only be used in exceptional circumstances". Ciekawi mnie, na czym polega owa wyjątkowość sytuacji... Bo zasadność jest na pewno znikoma i nieporównywalna z tą w moim przykładzie.
Nie wykluczam, że podobnych sytuacji do mojej było więcej. Wobec regulaminu wszyscy są równi, a może to jedynie utopia? Niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie...
angst - 2014-01-08, 08:59
zukole napisał/a: | skoro parowanie rundy oznacza nową rundę, a nie zapis daty, to domyśl się co |
Cytat: | 4. System of playing
(...)
4.3. (...)Every round starts on Monday and finishes on Sunday at 24:00(...) |
Kwestia jest uregulowana w Regulaminie, więc co system ma z tym wspólnego? Podejrzewam, że technicznie runda tworzona jest ręcznie, ale daleki byłbym od interpretacji, że to Iec każdorazowo rozpoczyna rundę publikacją parowania.
zukole napisał/a: | angst napisał/a: | Niby w jakim zakresie miałeś rację w przypadku Drabosta i gdzie ja się wówczas myliłem? Spłycasz strasznie dyskusję, która donikąd nie prowadzi |
Hahahahahahahaahahahahaha. Powyższy cytat jest tak głupi, że pozwolę sobie nie tłumaczyć. |
Elokwencja i siła argumentów w jednym. Nie mam nic do dodania.
zukole napisał/a: | Kolejny raz nie masz racji, ale zostajesz przy swoim. Może rakdar miał rację zakładając ów słynny już temat. |
Nazwij mnie jeszcze nazistą i zamknijmy w końcu ten temat
zukole napisał/a: | Nie prowadziliście posiedzenia w sprawie wyjątkowego dodania gracza po pojawieniu się par rundy nieparzystej (inaczej byś o tym pisał, proste prawda? |
angst napisał/a: | Dołączenie Ondika do Violent Pandas nastąpiło na podstawie decyzji Komisji EL (niejednomyślnej zresztą), która wzięła m.in. pod uwagę zarówno wcześniejsze kilkudniowe problemy ze stroną, jak i relatywnie późny termin rozgrywania meczu przez Pandy |
zukole napisał/a: | I gdybyś nie próbował uparcie stać przy swoim gdy nie masz racji, a odwołałbyś się do punktu 15.1, który jako członek komisji EL powinieneś znać od lat, to byś wiedział że można przyjąć wyjątek od reguły i mogę sobie pisać, bo ten punkt bije wszystko. |
angst napisał/a: | Komisja, a w szczególności Organizatorzy, mogą zadecydować w wyjątkowych sytuacjach |
Pozdrawiam
Angst
angst - 2014-01-08, 09:18
usiek92 napisał/a: | Chciałbym sprostować swojego poprzedniego posta (na którego zresztą nie otrzymałem odpowiedzi - dlaczego?) |
W postotoku Zukole zwyczajnie go nie odnotowałem, za co niniejszym oficjalnie przepraszam
usiek92 napisał/a: | Najwyraźniej mój mail wylądował w koszu... |
Ales przekazał od razu sprawę Komisji i była ona wówczas rozpatrywana - niestety negatywnie. Nie pamiętam dokładnie okoliczności, ale mecz rozegraliście wówczas normalnie we 4 (znam takich, którzy mogliby potraktować jako wprowadzenie Komisji w błąd). Komisja decyduje każdorazowo na bazie dostępnych faktów i w zaistniałej sytuacji. Ty napisałeś mail bodajże 3 dni od rozpoczęcia rundy, a nie tuż po jej rozpoczęciu. Może właśnie dlatego decyzja była taka.
usiek92 napisał/a: | Co do samej sprawy Ondika i kwestii regulaminowej, jestem zaniepokojony postawą Komisji, która nawet nie raczyła opublikować decyzji w odpowiednim dziale na forum (z innymi decyzjami jakoś nie było problemu) |
A ja właśnie widzę tutaj problem, bo mam wrażenie, że oficjalne stanowisko Komisji pojawia się za rzadko i chyba czasem w niewłaściwym miejscu. Podzielę się swoim spostrzeżeniem z Komisją.
usiek92 napisał/a: | Tu pojawia się też pytanie, w czym Ondik jest ważniejszy przykładowo ode mnie, że jego wniosek został zrealizowany od razu (w drodze wyjątku, bo co?), a mój został tak po prostu olany? |
Po pierwsze nie bierz wszystkiego do siebie, a po drugie nie zostałeś olany i Twój wniosek (jak pisałem wyżej) również był rozpatrzony.
usiek92 napisał/a: | na czym polega owa wyjątkowość sytuacji... Bo zasadność jest na pewno znikoma i nieporównywalna z tą w moim przykładzie |
Pisałem już o tym we wcześniejszych postach. Wyjątkowość to pojęcie względne, więc zawsze można dyskutować, czy sytuacja była wyjątkowa, czy też nie. Ostatecznie zdanie należy do Organizatorów/Komisji.
usiek92 napisał/a: | Wobec regulaminu wszyscy są równi, a może to jedynie utopia? Niech każdy sam sobie odpowie na to pytanie... |
Bardzo dobry pomysł.
Pozdrawiam
Angst
rakdar - 2014-01-08, 12:19
Z uśmiechem przyglądam się tej wymianie uprzejmości. Równi i równiejsi byli, są i będą i mały światek gomoku widać nie jest jakimś wyjątkiem. Ondik należy do tej drugiej uprzywilejowanej grupy i nie pierwszy przecież raz jest mierzony inną miarką . A co do regulaminów, to przecież po to między innymi wkładany jest ten specjalny punkt, aby ci równiejsi mieli dla siebie furtkę.
angst - 2014-01-08, 13:18
Nie wiem, gdzie nabyłeś swoje doświadczenia w kwestiach regulaminowych, ale moje spostrzeżenie jest nieco inne. Punkt taki stosuje się, aby uniknąć paraliżu w sytuacjach nietypowych, które regulaminem nie zostały przewidziane. Musi być jakiś sposób, aby znaleźć rozwiązanie, które nie koliduje z innymi ustalonymi zasadami.
Co do Ondika, to jest to naprawdę zabawny paradoks, że podejrzewa się Komisję EL o sprzyjanie właśnie jemu. Kto jest troszkę dłużej zaangażowany w sprawy związane z EL będzie pewnie kojarzył, o co mi chodzi.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-08, 14:00
Nazywaj to sobie angst jak chcesz, ale Waszą decyzję tłumaczy wyłącznie możliwość wykorzystania punktu 15.1. Punkt ten jest o tyle dobry, że może uzasadnić nawet najgłupszą decyzję organizatorów. Poza tym Twoje argumenty to stek bzdur. Plączesz się, że szkoda to czytać i odpowiadać już w tym temacie nie będę. Ściana to ściana.
Będę się śmiał, jeśli Rosjanie włączą się do dyskusji. Jeżeli i oni dojdą do wniosku, że przyjęliście precedens by ondik mógł grać od 5. rundy, a nie 7. (jak pozwalałby regulamin), to drużyn popierających Waszą decyzję będzie mniej niż jej się sprzeciwiających. Coś chyba byłoby na rzeczy? W końcu jesteście dla drużyn i graczy, a nie one dla Was.
angst - 2014-01-08, 14:24
Kolejny niemerytoryczny post bez żadnych konkretów. Pokaż mi proszę tę niekonsekwencję w wyjaśnieniach. Dwa proste cytaty pokazały, że chyba nawet nie czytałeś dokładnie moich postów przed pisaniem swoich. Jeżeli coś wydaje Ci się niejasne, zawsze możesz zapytać. Łatwiej oczywiście sięgnąć po ogólniki ad personam, jeżeli nie dysponuje się argumentami, ale do tego już się przyzwyczaiłem.
Co masz na myśli pisząc o drużynach sprzeciwiających się decyzji? I czemu miałby służyć taki sprzeciw? Jesteśmy jako Komisja dla drużyn i graczy, ale w sensie zajmowania się niezbędnymi sprawami służącymi możliwości prowadzenia rozgrywek. Uważasz, że jeżeli większość drużyn byłaby przeciwna naszej decyzji, to powinniśmy ją zmienić? Po co w takim razie Komisja? Wystarczyłoby przecież za każdym razem przeprowadzać ankietę wśród drużyn.
Ponadto jak na razie decyzja wzbudziła chyba tylko Twój sprzeciw (i może Uśka, bo tego nie jestem do końca pewien z jego wypowiedzi - raczej chodziło mu o lekceważenie i ewentualną niekonsekwencję). Czy Ty reprezentujesz cały zespół Demons and Wizards w swoich wypowiedziach, a D&W z kolei całą polską społeczność w EL? A co z innymi krajami, że kluczowe miałoby być znaczenie zdania Rosji w tej sprawie?
Mam wrażenie, że większość graczy EL niespecjalnie przejęła się dodaniem Ondika, o ile w ogóle je odnotowała. Każdy chce chyba pograć na jak najwyższym poziomie i to raczej pozytywna informacja, że jeden z klasowych zawodników zdecydował się ponownie dołączyć do EL. Ale jak widać każdy ma swoje priorytety i zawsze znajdzie się jakiś malkontent.
Pozdrawiam
Angst
maestro - 2014-01-08, 18:39
Zachęcam wszystkich do powściągliwości. W niniejszym wątku Angst został zmuszony do wypowiadania się w roli obrońcy stanowiska Komitetu, choć - jak sam przyznał - decyzja była niejednomyślna, więc niewykluczone, że osobiście głosował przeciw. Ten przypadek powinien zostać wyjaśniony przede wszystkim na forum strony EL.
Mnie osobiście najbardziej nie podoba się brak ogłoszenia ze strony Komitetu o sprawie oraz podjętej decyzji. Uważam to za naganne postępowanie, ponieważ u obserwatorów może wzbudzić właśnie takie odczucia, jak niektóre opisane wcześniej, czyli założenie, że mamy do czynienia z jakąś samowolką, w dodatku wbrew Regulaminowi i przy udziale osób mających uprawnienia do zarządzania stroną EL. Dla zachowania dobrych obyczajów najpierw powinna pojawić się informacja o prośbie o specjalne potraktowanie, następnie informacja o decyzji Komitetu, a na sam koniec działanie w postaci dołączenia gracza do drużyny.
Jeśli chodzi o ten konkretny przypadek to mnie samego precedens specjalnie nie oburza, choć ciekaw jestem czemu zdecydowano się na ustępstwo na korzyść drużyny, której raczej nie grozi sytuacja realnego zagrożenia braku zebrania kompletu graczy przy najbliższym spotkaniu. Casus poprzedniej drużyny Uśka na tle omawianego przypadku sprawia wrażenie zasługującego w większym stopniu na zrobienie wyjątku. Zapewne nikt nie ma nic przeciwko uczestnictwu Ondika w EL samemu w sobie i większość albo nawet wszyscy uważają, że powrót czołowego gracza do rozgrywek jest czymś pozytywnym, ale wzburzenie wynika nie z jego powrotu, a ze specjalnego traktowania drużyny Violent Pandas, która otrzymała solidne wzmocnienie w terminie, w którym innym nie przysługuje prawo do przeprowadzania zmian w składach.
Przyjmowanie graczy do drużyn nie pierwszy raz sprawia kłopoty, podobnie również nie pierwszy raz mamy do czynienia z kontrowersjami, dlatego zastanawiam się, czy nie lepszym wyjściem na przyszłość byłoby uproszczenie zasad, np. dopuścić możliwość dołączania do rozgrywek/nowej drużyny w każdej kolejce przy zachowaniu warunków:
- każdy chętny ma możliwość tylko raz w sezonie dołączyć do EL albo zmienić drużynę
- dołączenie/migrację można zrobić albo po meczu w danej kolejce albo przed, pod warunkiem że do meczu pozostało więcej niż 72 h; w przypadku migracji przechodząc z drużyny, która w danej kolejce rozegrała swój mecz do takiej, która jeszcze nie grała, uczestnictwo w spotkaniach tej drugiej można rozpocząć dopiero od następnej kolejki
- w razie problemów technicznych ze stroną internetową EL chętny i kapitan powinni wysłać maile na adres organizatorów (zgłoszenie oraz potwierdzenie chęci przyjęcia) i data przesłania maili jest traktowana równoważnie ze zgłoszeniem na stronie
Co o tym sądzicie?
Usiek - 2014-01-08, 20:43
angst napisał/a: | Ales przekazał od razu sprawę Komisji i była ona wówczas rozpatrywana - niestety negatywnie. Nie pamiętam dokładnie okoliczności, ale mecz rozegraliście wówczas normalnie we 4 (znam takich, którzy mogliby potraktować jako wprowadzenie Komisji w błąd). Komisja decyduje każdorazowo na bazie dostępnych faktów i w zaistniałej sytuacji. Ty napisałeś mail bodajże 3 dni od rozpoczęcia rundy, a nie tuż po jej rozpoczęciu. Może właśnie dlatego decyzja była taka. |
Skoro moja prośba została rozpatrzona, to dlaczego nie zostałem poinformowany o odmowie? Wprowadzenie Komisji w błąd? Zostało czterech graczy, prosty rachunek... Czy łatwiej jest zebrać 4 graczy z 4 (100%), czy z 6 (67%)? Decyzja o włączeniu Ondika została podjęta na początku nieparzystej rundy, Gregi mógł to spokojnie zrobić wcześniej (tym bardziej, że widziałem go online). Stronniczość do bólu.
angst napisał/a: | Pisałem już o tym we wcześniejszych postach. Wyjątkowość to pojęcie względne, więc zawsze można dyskutować, czy sytuacja była wyjątkowa, czy też nie. Ostatecznie zdanie należy do Organizatorów/Komisji. |
Tak jak napisałem w poprzednim poście, owa wyjątkowość polegała na usytuowaniu Ondika w hierachii graczy. Żaden inny czynnik nie miał tu najmniejszego znaczenia, jestem o tym przekonany.
zukole napisał/a: | Będę się śmiał, jeśli Rosjanie włączą się do dyskusji. Jeżeli i oni dojdą do wniosku, że przyjęliście precedens by ondik mógł grać od 5. rundy, a nie 7. (jak pozwalałby regulamin), to drużyn popierających Waszą decyzję będzie mniej niż jej się sprzeciwiających. Coś chyba byłoby na rzeczy? W końcu jesteście dla drużyn i graczy, a nie one dla Was. |
Nie, Komisja jest nieomylna i raz podjętej decyzji nie zmieni, choćbyśmy zastrajkowali.
angst napisał/a: | (i może Uśka, bo tego nie jestem do końca pewien z jego wypowiedzi - raczej chodziło mu o lekceważenie i ewentualną niekonsekwencję) |
Sprzeciwiam się jawnym łamaniu regulaminu (który okazuje się fikcją), niekonsekwencji i stronniczości.
Czy ktokolwiek tu napisał, że ma coś do Ondika, że nie powinien zostać dodany, żalił się na niego jako gracza lub człowieka? Ja nie odnotowałem. Istotne jest naruszenie regulaminu i zasłanianie się "furtką" w postaci punktu 15.1, który po wnikliwszej analizie nie pozostawia aż takiej dowolności, bo ta sytuacja nie była wyjątkowa w żadnej mierze. W mojej ocenie słaby pretekst.
Moim zdaniem pomysł Pawła zasługuje co najmniej na przedyskutowanie, może nawet wprowadzenie w życie. Mogłoby to zapobiec podobnym konfliktom w przyszłości.
jas1992 - 2014-01-08, 23:39
Siemanko, co prawda ani mnie ta sytuacja grzeje ani ziębi, ale też chciałbym coś dodać do Waszej rozmowy. Rozumiem, są regulaminy, przepisy itd. Rozumiem, czasem nagina się je i to może być bardziej lub mniej w porządku. Jednak po co robić z igły widły? Po co doszukiwać się jakichś kolejnych spisków o uprzywilejowaniu jednych osób a innych nie? Mamy wszyscy trochę lat, gomoku to rywalizacja, przyjemność, ale też... gra? Chłopakowi (Ondikowi) udało się jakoś zdobyć możliwość zagrania w tej czy innej rundzie, to nie wiem czy jest sens odbierać Mu ją z jakiegoś (bo nie wiem w sumie w końcu jakiego) powodu? Rozumiem, stoimy w świetle prawa, trzymając w ręku regulamin EL. Jednak czy to jest aż tak duży problem, by się od razu o to kłócić i oskarżać ludzi o jakąś faworyzację?
Nie mam zamiaru nikogo swoim postem atakować, tak po prostu jakoś wczutka pacyfisty mi się włączyła podczas przeglądania forum.
Trzymajcie się tam, eldo!
puholek - 2014-01-09, 14:18
Dla mnie to niezwykle, ze dodanie ondika po czasie wywolalo taka dyskusje
Ja oczywiscie sie ciesze, ze wraca do el (bycmoze bede mial okazje z nim zagrac). Fakt, mogli to lepiej ogarnac, ale skoro juz zglosili wniosek do komisji el to decyzja o jego przyjeciu wydaje mi sie zupelnie normalna. Tym bardziej ze przez kilka dni (moze nawet ponad tydzien), az do soboty, nie dzialala strona euroligi. Dla gregiego nie powinno to miec znaczenia ale ondik nie mial w tym czasie mozliwosci zapisania sie do VP. Sa wiec okolicznosci tlumaczace obejscie regulaminu (rzecz jasna znajomosc ondika tez mu nie przeszkodzila ).
Nie wiem dlaczego komisja mialaby glosowac inaczej. Ostatecznie lepiej jak gra wiecej ludzi niz mniej
zukole - 2014-01-09, 14:37
Komisja Euroligi stworzyła precedens, który prostuje błąd popełniony przez Pandy. Jeżeli w rozgrywkach obowiązuje regulamin (rules EL są rozbudowane), to powinien być przestrzegany. Mieli czas. Strona nie działała przez jakiś czas, ale działała z początku rundy i w ostatnich dniach - Ondik miał czas by dołączyć (czekać na akceptację kapitana). Dodawać gracza można po zatwierdzeniu wyniku, jeżeli grali w ostatni dzień rundy to nie mogli tego zrobić wcześniej. Wszyscy kapitanowie znają, a przynajmniej powinni znać zasady. W tym momencie błąd Pand został poprawiony przez Komisję (ondik zyskuje dwie rundy).
Też się cieszę, że wraca do EL. Dla rywalizacji jest to ok, tylko że ta możliwość została dokonana w chamski sposób. Bano wie, że zrobili błąd bo się zwyczajnie spóźnili. Jest to ich problem i nie widzę powodu, dlaczego komisja miałaby zezwalać na tę zmianę w rundzie nieparzystej, w której tej zmiany dokonywać nie wolno.
Nie ja pisałem regulamin, jeśli komisja tak łatwo chce omijać jeden z najważniejszych punktów EL to niech zmieni rules, inaczej punkt jest śmieszny.
ondik - 2014-01-09, 19:54
ondikgate!
angst - 2014-01-11, 00:43
Trudno nie przyznać Ondikowi racji, że dzięki tej aferze nastąpiło pewne ożywienie, przynajmniej na naszym Forum. Oczywiście wolałbym, aby działo się tak za przyczyną pozytywnych zdarzeń.
Wydaje się, że strony sporu (bo tak chyba trzeba to niestety nazwać) wymieniły się już w pełni swoimi poglądami. Nie chciałbym na nowo otwierać dyskusji, zatem napiszę krótko o znanych mi faktach, moich odczuciach i o tym, jakie według mnie można wyciągnąć wnioski z tego wydarzenia.
Zaczęło się od wniosku Bano do Komisji o wyrażenie zgody na dołączenie Ondika do drużyny Pand. Przyznam szczerze, że przez myśl mi nie przeszło, iż decyzja w tej sprawie może wzbudzić aż tak niezdrowe emocje (prawdę powiedziawszy do tej pory tego nie rozumiem). Dla mnie sprawa była dość prosta (o argumentach, którymi się kierowałem głosując na "tak" nie chciałbym już znowu pisać i rozumiem, że nie wszyscy się z nimi zgadzają, ale chciałbym, aby zostały one mimo wszystko uszanowane).
Dodatkowo cieszyłem się, że decyzja Komisji była pozytywna także z tego względu, iż sprawa została rozpatrzona z korzyścią dla gracza/drużyny i nie wzięła góry zasada "rules are rules". Tutaj chciałbym dodać, że nie oznacza to absolutnie mojego przyzwolenia na działania niezgodne z przepisami. Uważam natomiast, że jeśli interpretacja może być na korzyść wnioskodawcy, to należy ją w miarę możliwości stosować. Nie odmawiam jednocześnie racji tym, którzy twierdzą, że to był precedens i niejako odejście od dotychczasowej nieformalnej wykładni, bo taki jest fakt. Nie mam jednak osobiście nic przeciwko takim precedensom, które obiektywnie patrząc nikomu nie szkodzą. Po chwili zastanowienia dochodzę też do wniosku, że moja postawa, jako kapitana najbliższego rywala Pand, mogła wpłynąć na stanowisko pozostałych członków Komisji (ostatecznie tylko jeden z nas zagłosował na "nie"). Teoretycznie mógłbym zaprotestować (obiektywnie należy stwierdzić, iż Ondik to groźny zawodnik, a na pewno groźniejszy niż Olgoj, który chyba już nie gra), ale nasza ekipa (myślę, że mogę tu zaryzykować wypowiedź w imieniu całej drużyny) nie gra w EL dla samych zwycięstw, szczególnie takich przy "zielonym stoliku". Moim zdaniem byłoby właśnie nie fair zagłosowanie przeciwko dołączeniu Ondika przed kolejną rundą. Zatem obiektywnie patrząc jedynie kolejnemu rywalowi Pand decyzja Komisji mogłaby się wydać krzywdząca (aczkolwiek przed rozpętaniem się na dobre całej awantury nie chciało mi się wierzyć, że może tak być. Teraz nie jestem pewien).
Co istotne, sprawa jak wspomniałem wydawała się dość prosta (nie ma jej co porównywać z Lamazagate czy tematem Drabosta), szczególnie ze względu na raczej pozytywny wydźwięk - wyjście komuś naprzeciw. Można oczywiście interpretować podjętą decyzję jako naprawienie błędu popełnionego przez Pandy (czyli w dużym uproszczeniu zwlekanie z kliknięciem dołączenia Ondika), ale ja naprawdę nie widzę nic złego w przychyleniu się do prośby tego typu, w okolicznościach zbliżonych do tych, które wystąpiły w tej sprawie. Z mojego punktu widzenia fakt, że nie działała strona, nie pozostaje bez znaczenia. O ile w pewnym sensie można porównać brak dostępu do strony jako przerwanie świadczenia usługi (co prawda nieodpłatnej, o czym poniżej), to często stosuje się zasadę proporcjonalnego przedłużenia okresu świadczenia usługi, co w naszym przypadku nie nastąpiło (podejrzewam, że dłuższa o 1-2 dnia awaria zakończyłaby się dodatkowym tygodniem na rozegranie gier). I ma tu mniejszcze znaczenie fakt realnie poniesionej szkody, czyli czy ktoś w tym czasie rzeczywiście miał zaplanowane jakieś działania powstrzymane przez niedostępność strony.
Chciałbym powrócić również do kwestii poruszonej przez Adifka w Shout Box. Według mnie bardzo rzadko zdarzają się dwa identyczne przypadki, ale prawdą jest też, że dyskutując nad różnymi aspektami danej sprawy staramy się szukać podobnych tematów w przeszłości i podjętej wówczas decyzji, co ma często znaczenie przy oddawaniu głosu. Kolejna ważna kwestia to sposób podejmowania decyzji przez Komisję. Jak wiecie nie ma innych zasad niż wynik głosowania. W Komisji mamy 5 osób, każdy z innego kraju oraz każdy z indywidualnym podejściem i sposobem myślenia. Sam niekiedy jestem zaskoczony (nadal) wynikami niektórych głosowań, natomiast wszyscy członkowie Komisji są niezależni w swoich głosach i na dobrą sprawę nie mają obowiązku uzasadniania podjętej decyzji (choć najczęściej każdy dodaje chociażby krótki komentarz wyjaśniający). Reasumując, nie można powiedzieć, że decyzja Komisji w jakiejkolwiek sprawie jest pewna, bo jest ona zawsze wypadkową wielu czynników.
Przyznałem już wcześniej, że za późno pojawił się oficjalny komunikat o podjętej decyzji w sprawie Ondika. Nie było jednak tak, że chcieliśmy temat ukryć, licząc że nikt się nie zorientuje (skąd w ogóle taki pomysł?). Po prostu nie było do tej pory standardu informowania o każdej decyzji Komisji (o ile się nie mylę, nie było np. informacji o przedłużeniu rundy, po prostu zostały zaktualizowane daty, ale jakoś nikt nie zaprotestował ). Do momentu zdecydowanego sprzeciwu opublikowanego na Forum mam wrażenie, że nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, że dla kogoś może się to w ogóle wydać istotne. Od teraz liczę, że publikowanie decyzji będzie stałą dobrą praktyką.
Na zakończenie chciałbym jeszcze przypomnieć, że EL to całkowicie prywatna inicjatywa entuzjastów gomoku. Można się oburzać na fakt istnienia punktu 15.1., aczkolwiek jest on w Regulaminie od dawna i nie wydaje mi się, aby był nadużywany. Moim zdaniem nie jest uzasadniona postawa roszczeniowa i niestety dość niegrzeczny czasami ton wypowiedzi. Członkowie Komisji podejmowali może do tej pory kontrowersyjne (przynajmniej dla niektórych) decyzje, ale nie wydaje mi się, aby były najmniejsze podstawy do jawnych oskarżeń o stronniczość, które się pojawiły. Prace na rzecz EL wykonywane są społecznie, zatem takie wywieranie presji i oczekiwania "wyspowiadania się" na forum publicznym są moim zdaniem nie na miejscu. Nie znaczy to oczywiście, że nie przykładamy się do swoich zadań. Wydaje mi się, że każdy traktuje sprawę poważnie i zawsze głosuje zgodnie ze swoim sumieniem. Dopóki jednak nie są to rozgrywki komercyjne, a jedynie towarzyski turniej, to traktowanie członków Komisji co najmniej jak podwładnych, jest obiektywnie niesprawiedliwe. Nie chciałbym być źle zrozumiany, ale nikt nikogo przecież nie zmusza do udziału, a zawsze można też zgłosić swoje zastrzeżenia do Alesa.
Dodam jeszcze, że m.in. w konsekwencji ostatnich wydarzeń zaczynamy prace nad kolejną aktualizacją Regulaminu. Będzie jeszcze w tej sprawie odpowiednie ogłoszenie na stronie EL, ale już teraz możecie pomyśleć nad potencjalnymi usprawnieniami, czy kwestiami wymagającymi zmiany, chociażby dla uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych.
Nie ukrywam, że chciałbym już zostawić tę sprawę za sobą, ale jeżeli chcielibyście, abym rozwinął któreś z zagadnień, to postaram się nie zwlekać z dodatkowymi wyjaśnieniami.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-01-11, 15:24
angst napisał/a: | Będzie jeszcze w tej sprawie odpowiednie ogłoszenie na stronie EL, ale już teraz możecie pomyśleć nad potencjalnymi usprawnieniami, czy kwestiami wymagającymi zmiany, chociażby dla uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych. |
Moim zdaniem regulamin jest ogólnie ok. Sprawa pand polegała na administracyjnym dodaniu gracza, ale nie o tym chcę pisać (skomentowałem to już parokrotnie). Poza punktem 8.1 zmiany kosmetyczne.
4.2. EL season begins on the first Monday of November.
Sezon zaczął się w październiku.
6.9. In case the teams do not agree about match date, the default match date (ADMIN date) is the last Sunday of the round at 10 am.
Admin date nie jest o godzinie 10.
7.1. The team match must start no later than 10 minutes after the agreed time (20 minutes in case of ADMIN date).
Może nie musi, lecz powinien.
7.2. The captain of the first team (listed on the left in the ”Current round” section) shall prepare the pairings during the whole match. The pairings must be written in the public chat. It is allowed to delegate this duty to the captain of the 2nd team, if both captains accept this.
Nie ma publicznego chata. Poza tym ok.
8.1. A player can join chosen team anytime. A captain can accept new player during every even round, however only after his team's match is finished in this round.
Jeżeli kapitan wie iż nie zdąży dodać gracza przed 23:59 (ostatnia niedziela rundy parzystej), musi napisać wniosek do komisji/administratora (na forum ogólnym). Wniosek ten musi być jednak złożony przed 23:59.
angst - 2014-01-11, 18:54
Dzięki za uwagi!
Część rzeczy nie była formalnie zaktualizowana zmianą Regulaminu, ale zmiany ogłaszane były na Forum (np. w odniesieniu do admin date). Teraz chcemy przygotować zaktualizowaną wersję, dodatkowo uwzględniając uwagi "racjonalizatorskie". Ja np. będę optował za usunięciem 8.1. albo ewentualnie za rezygnacją z odd/even.
Pozdrawiam
Angst
Usiek - 2014-01-11, 19:55
Tak, również jestem za usunięciem tego punktu. Właściwie dlaczego został wprowadzony podział "odd/even"?
zukole - 2014-01-25, 15:07
Harmonogram pozostałych do rozegrania spotkań 5. rundy
Sobota 25.01
15:30 Czech Payback - WayToTheSun
Niedziela 26.01
11:00 Violent Pandas - Dark Team
16:00 The Lords of XO - Outsiders
17:00 Light Team - Polar Bears
angst - 2014-01-26, 23:04
Nieoficjalne pary 6. kolejki:
1. Final Fantasy : The Lords of XO
2. Violent Pandas : Light Team
3. Dark Team : Company
4. Luffarna : Czech Payback
5. No To Co : Demons and Wizards
6. Polar Bears : Thunderstorm
7. Outsiders : Slovenian Dragons
8. Czech Payback B : WayToTheSun
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-02-14, 01:26
Rozkład par na ostatni weekend rundy:
Niedziela 16.02
17:00 Violent Pandas - Light Team
17:00 Polar Bears - Thunderstorm
17:00 Final Fantasy - The Lords of XO (admin date dla tych drużyn)
18:00 Luffarna - Czech Payback
angst - 2014-02-16, 19:58
Pary (nieoficjalne) kolejnej rundy:
1. The Lords of XO - Violent Pandas
2. Czech Payback - Final Fantasy
3. Demons and Wizards - Light Team
4. Polar Bears - Dark Team
5. Company - Luffarna
6. Thunderstorm - Outsiders
7. Slovenian Dragons 1 - Czech Payback B
8. WayToTheSun - No To Co
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-03-07, 15:16
Harmonogram gier na ten weekend:
Niedziela:
17:15 Polar Bears - Dark Team
18:00 The Lords of XO - Violent Pandas
19:00 Slovenian Dragons 1 - Czech Payback B
angst - 2014-03-09, 22:18
Nieoficjalne pary VIII kolejki:
1. Final Fantasy - Demons and Wizards
2. Violent Pandas - Company
3. The Lords of XO - Polar Bears
4. Outsiders - Czech Payback
5. Light Team - Dark Team
6. Luffarna - Slovenian Dragons 1
7. WayToTheSun - Thunderstorm
8. No To Co - Czech Payback B
Pozdrawiam
Angst
Joyoman - 2014-03-10, 20:52
Ile to roboty ograć pandy
angst - 2014-03-11, 15:27
Jak robota będzie dobra, to trzeba jakieś 2,5 godziny
Swoją drogą zrobiło się naprawdę ciekawie, a abstrahując od powszechnie znanej siły Pand, to jestem zaskoczony rozmiarami ich ostatniego zwycięstwa.
Mecz Demonów z FF nie rozstrzygnie wszystkiego, ale może zdeterminować ostateczne rozstrzygnięcia. Czy FF dowiezie prowadzenie do końca? Czy polska drużyna w końcu zamelduje się na podium?
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-03-29, 16:29
Plan na weekend:
2014-03-29 17:00 Light Team - Dark Team
2014-03-30 15:00 Outsiders - Czech Payback
2014-03-30 17:00 The Lords of XO - Polar Bears
2014-03-30 20:00 Violent Pandas - Company
angst - 2014-03-30, 22:34
Nieoficjalne pary ostatniej kolejki:
1. Slovenian Dragons 1 - Violent Pandas
2. Luffarna - Final Fantasy
3. Demons and Wizards - The Lords of XO
4. Company - Light Team
5. Thunderstorm - Czech Payback
6. Polar Bears - No To Co
7. Outsiders - WayToTheSun
8. Czech Payback B - Dark Team
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-03-30, 22:54
Payback mają fajną sytuację. Zaczęli od dwóch porażek, później słabsi rywale i skończą mając 6-3
Joyoman - 2014-03-30, 22:57
Uważam iż Light Team nie powinno być zaznaczone tłustym drukiem, ponieważ to nie jest polski team.
Miriam.
angst - 2014-03-30, 23:07
Wytłuszczenia są mojego autorstwa, co nie znaczy, że nie można mieć swojego zdania
Dla mnie team jest "polski", jeśli większość jego składu to Polacy. Taką interpretację przyjmowałem od dawna (już chyba w dawnym temacie na typowanie miejsc polskich drużyn, etc.).
A co do Czech Payback - zawsze można skorzystać z ich ścieżki w przyszłym sezonie
Pierwsze dwa miejsca wydają się rozdane, a klasyk D&W - Lords rozstrzygnie o brązowym medalu!
Pozdrawiam
Angst
crosslet - 2014-03-31, 12:34
A jeśli byłby remis LO - DW i COM by wygrało?
angst - 2014-03-31, 12:42
Chodzi Ci pewnie o sytuację, gdyby LT wygrało z COM? Nie sprawdzałem tej opcji, natomiast i tak w pewnym sensie o brązowym medalu rozstrzygnie mecz D&W - Lords (musi być remis)
Oczywiście przy wygranej Light Team i remisie w tym meczu zadecydują dodatkowe współczynniki.
Jeszcze Czech Payback ma (chyba) teoretyczne szanse, ale raczej mają za niskiego M-Bucha.
Pozdrawiam
Angst
crosslet - 2014-03-31, 13:09
Pomyliłem się, na stronce El tabela nie uwzglednia jeszcze ostatniej rundy
zukole - 2014-03-31, 14:18
Jeżeli light team wygra, a my zremisujemy, to mają spore szanse na 3 miejsce. Payback nie, bowiem mają zdecydowanie najniższy średni buchholz.
angst - 2014-03-31, 22:21
Jeżeli nie zapadną żadne niespodziewane rozstrzygnięcia w pozostałych meczach, to przy remisie D&W z Lordsami wygrana zapewni Light Team brąz, natomiast w przypadku dwóch remisów to Lords zajmą 3. miejsce. W sumie będzie tak na 99% niezależnie od innych wyników, ale wszystkich opcji nie przeanalizowałem.
Z kolei np. jednoczesna wygrana Lordsów i Company spowoduje spadek D&W i LT odpowiednio na 6. i 7. pozycję.
Innymi słowy - będzie ciekawie
Pozdrawiam
Angst
crosslet - 2014-04-01, 09:30
a DT, w jakiej sytuacji ma szansę na 3 miejsce?
Joyoman - 2014-04-01, 19:47
DT popsuło nam sezon
Miriam.
bbj - 2014-04-01, 20:02
Zdecydowanie popieram.
Ntbbj.
angst - 2014-04-01, 22:53
Jako kapitan DT również zdecydowanie popieram zepsucie Wam sezonu przez DT
Natomiast stało się to nieco przypadkiem, kiedy z dość egoistycznych pobudek chcieliśmy po prostu sami wypaść jak najlepiej
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-16, 13:45
Do końca ostatniej rundy pozostały cztery spotkania.
Piątek 18.04
19:30 Czech Payback B - Dark Team
Niedziela 20.04
15:00 Outsiders - WayToTheSun
19:00 Luffarna - Final Fantasy
19:00 Demons and Wizards - The Lords of XO
zukole - 2014-04-20, 18:46
Robi się ciekawie. Zanosi się bowiem na przedłużenie rundy o dzień aby mecz pomiędzy Outsiders a WayToTheSun doszedł do skutku.
A nam kilka lat temu nie pozwolono (z winy serwera w ustalonym terminie) dograć meczu z The Lords
iec - 2014-04-20, 23:16
zukole napisał/a: | Robi się ciekawie. Zanosi się bowiem na przedłużenie rundy o dzień aby mecz pomiędzy Outsiders a WayToTheSun doszedł do skutku.
A nam kilka lat temu nie pozwolono (z winy serwera w ustalonym terminie) dograć meczu z The Lords |
Don't think that is true, simply there was no will to play..
(Piotr - discussion is around #5600).
zukole - 2014-04-20, 23:28
Co myślę, to już moja sprawa . Przez ostatnie lata było tyle dziwnych decyzji, że odechciewa się już komentować.
iec - 2014-04-20, 23:40
zukole napisał/a: | Co myślę, to już moja sprawa . Przez ostatnie lata było tyle dziwnych decyzji, że odechciewa się już komentować. |
I think that's just evolution and shifting from some a bit more rigid decisions in the past into more supportive approach to help players and teams if possible.
Also there were some personal changes and decision is always based on voting.
Usiek - 2014-04-20, 23:45
So is the match counted as +:- for Outsiders, or not? I'm confused now.
zukole - 2014-04-21, 00:06
Według wpisów na forum EL zagrają o 16.
Usiek - 2014-04-21, 00:15
Też tak myślałem, ale...
iec napisał/a: | Don't think that is true, simply there was no will to play.. |
zukole - 2014-04-21, 00:25
Ten fragment dotyczył demons - lords sprzed paru lat.
Usiek - 2014-04-21, 00:33
Nie widziałem związku "Nie myśl, że to prawda(...)" z ówczesną sytuacją; zdecydowanie bardziej pasowało mi do faktu przedłużania rundy, żeby Outsiders mogli rozegrać swój mecz. Dzięki za sprostowanie.
angst - 2014-04-21, 10:08
zukole napisał/a: | A nam kilka lat temu nie pozwolono (z winy serwera w ustalonym terminie) dograć meczu z The Lords |
Jeśli już koniecznie musimy powoływać się na przykłady sprzed kilku lat, to proszę nie wprowadzać ogółu w błąd (większości nie będzie się chciało szukać ówczesnej otoczki i decyzji Komisji).
Wówczas zapadła zgoda o przedłużeniu kolejki o 3 tygodnie (a nie o jeden dzień), przy założeniu, że zaakceptuje ją 4 kapitanów zainteresowanych drużyn. To był bardzo ważny mecz dla tabeli, a nie "o pietruszkę", ponadto nie było zgody żadnego z kapitanów (nie licząc D&W), a w tym przypadku obie drużyny chcą zagrać i więcej "ryzykują" Outsiders.
O ile nie mogę zrozumieć ciągłego krytykowania Komisji i jej decyzji (abstrahując od słuszności tej krytyki, żeby już nie otwierać na nowo filozoficznej dyskusji), o tyle apeluję o podstawową uczciwość w tym zakresie.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-21, 13:39
Tylko, że to komisja wymyślała warunki. Skoro ktoś mógł skończyć na miejscach 1-2 przy -:-, to było oczywiste, że się nie zgodzi na zagranie tego meczu. Gdyby komisji zależało na tym aby mecz się odbył, to zostałby zagrany. W obecnej sytuacji nie pytacie drużyn z miejsc dalszych, czy się zgadzają (a przecież każda drużyna ma swoje cele).
PS Z Demons and Wizards wypowiadał się bano (nie wiem po co), który kapitanem drużyny wówczas nie był.
PS2 Jeżeli coś jest nie tak, to krytyka jest uzasadniona.
angst - 2014-04-21, 15:42
Krytyka jest w pełni uzasadniona, szczególnie konstruktywna. Natomiast trzeba wziąć pod uwagę, że to "coś jest nie tak" zwykle nie znajdowało pokrycia w obowiązujących przepisach i jest dość subiektywne. Ponadto członkowie Zarządu PSGRiP, a do tego silni gracze, chcąc nie chcąc pełnią w niektórych kręgach rolę opiniotwórczą, a czy dyskredytowanie poczynań Komisji (a tym samym pośrednio całej EL) jest w naszej sytuacji (gdzie EL to w zasadzie ostatni bastion upadającego gomoku) najlepszym pomysłem, to już pozostawiam pod rozwagę zainteresowanych. Część osób (pewnie nieliczny %) znajdzie czas i motywację, żeby wyrobić sobie własne zdanie, ale inni powiedzą, że skoro Zukole mówi, że "coś jest nie tak", to pewnie w EL naprawdę "coś jest nie tak" (a nawet się nikt nie zastanowi co konkretnie i dlaczego oraz czy rzeczywiście tak jest).
Komisja nie może nikogo do niczego zmusić. Gdybyśmy wówczas "nakazali" grę Lordsom byłoby to działania, które można określić jako "coś jest nie tak", a mianowicie wbrew regułom.
Niezależnie od tego tych dwóch sytuacji w zasadzie nie da się porównać. To trochę tak, jakby mieć pretensje do np. lekarza, że nie ustępuje miejsca siedzącego w tramwaju jakiemuś młodemu człowiekowi, a inny lekarz w tym samym tramwaju ustąpił kilka lat wcześniej miejsca starszej pani poruszającej się o lasce...
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-21, 16:48
Przecież cały regulamin rozgrywek jest narzucony przez organizatorów. Można zaproponować treści mające zmodyfikować to czy tamto, ale ostateczny kształt i tak nadają organizatorzy, a drużyny chcące uczestniczyć muszą go zaakceptować. Skoro mecz był tak ważny dla końcowej tabeli, to powinien zostać rozegrany (zwłaszcza, że zawinił serwer, a nie kapitan niewiedzący która obecnie jest godzina ).
Osoby śledzące na bieżąco rozgrywki mają swoje zdanie. Reszty zapewne to nie interesuje i co najwyżej z uśmiechem czytają wszelkie forumowe dyskusje poświęcone Eurolidze. Skoro pojawiają się głosy krytyki (bo przecież przez lata nie tylko ja coś pisałem ), to warto się zainteresować czy może faktycznie coś jest "nie tak", zamiast bronić czci Euroligi jako ostatniego bastionu.
angst - 2014-04-21, 17:08
Była możliwość zgłaszania uwag i nie pojawiło się ich nigdy zbyt wiele. Ponadto co ma wspólnego, kto kształtuje Regulamin? Jest on w danym momencie aktualny i stanowi źródło odniesienia. To w końcu decyzja jest zła, czy Regulamin? Mam wrażenie, że cokolwiek by się nie działo, to "coś jest nie tak", tylko że co post, to jest to coś całkiem innego.
A mnie nie chodzi o bronienie czci, tylko apeluję o konkretne zarzuty, a nie pisanie, że coś jest nie tak, bo jakaś decyzja jest inna niż podjęta kilka lat wcześniej w zupełnie innej sprawie i przez inny skład Komisji.
Rzucanie błotem jest łatwe, tylko szkoda, że niekoniecznie myśli się o konsekwencjach.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-21, 17:36
A co to za różnica (regulamin czy decyzja?). W regulaminie widnieje mój ulubiony punkt "The Organizers of EL are allowed to change the EL Rules or make exceptions to the rules, if a situation requires this. This should only be used in exceptional circumstances." Nie wiem, czy ten punkt obowiązywał te nieszczęsne kilka lat temu (przypuszczam, że tak), ale chyba awaria serwera w ostatnim dniu rundy należy do "exceptional circumstances".
Konkretne zarzuty przytaczałem chociażby w sprawie drabosta, wraz z wymaganymi załącznikami itd i gdyby nie fakt toczenia rozległych dyskusji tutaj i robienia afery na forum EL, to kto wie jak potoczyłaby się ta sprawa, bo Gergo zna Drabosta live.
Inne przykłady. Dodanie ondika w rundzie, w której tych zmian według regulaminu robić nie wolno było, bo gregi się spóźnił i nie zareagował w porę. Żadnej informacji ze strony komisji nie było, żadnego wniosku Violent Pandas również (rozumiem, że bano na Waszej częstotliwości to napisał, ale nikt spoza tego wąskiego grona nic takiego nie widział). Zaniedbanie ze strony kapitana - wyjątkowa okoliczność.
Ukaranie lamazy i gelo (choć pewnie słuszne), nastąpiło bezpośrednio kilkanaście godzin przed samym meczem, który był bardzo ważny dla ostatecznej tabeli. Przypadek?
Teraz przedłużenie rundy, bo kapitan WayToTheSun nie miał rozeznania jaki czas obowiązuje w Europie Środkowej. Zaniedbanie ze strony kapitana - wyjątkowa okoliczność.
Kilka lat temu An24 przypadkowo usunął zawodnika/zawodników z drużyny i company nie miało wystarczająco dużo osób aby zagrać mecz w 4-osobowym składzie - wniosek o możliwość dodania tych osób odrzucony. Zaniedbanie ze strony kapitana - błąd kapitana (no tak, inny skład komisji).
Przy okazji sprawy ondika usiek się skarżył, że nie dostał ŻADNEJ odpowiedzi od organizatorów w swojej sprawie. Zadziwiające
Pisać dalej?
Nie pisz mi więc, że rzucam błotem, bo mam argumenty.
Chaosu - 2014-04-21, 18:57
. . .Zukole nie wiem czy mi uwierzysz ale uważam, że lista którą napisałeś, choćby była dwa razy dłuższa, i tak kwalifikuje Euroligę w moim mniemaniu do kategorii "działa sprawnie, z niewielką ilością problemów". I gdybym szukał środku na "uzdrowienie" gomoku to na pewno nie zaczynałbym od poprawy Euroligi.
. . .Oczywiście powyższy komentarz nie jest próbą pouczenia Cię czy zniechęcenia do dalszych działań w tej sprawie. Po prostu wydaje mi się że za bardzo się przejmujesz (co wcale nie jest równoznaczne z zaangażowaniem - duże zaangażowanie jest bardzo dobre), a po co się masz do przesady stresować?
zukole - 2014-04-21, 19:21
Chaosu, chodzi mi tylko o to aby członkowie komisji stosowali się do treści regulaminu, który sami stworzyli. Jeżeli dopuszczają przypadki wynikające z wyjątkowych okoliczności to ok. Tylko niech będą to faktycznie wyjątkowe okoliczności, a nie zwykłe zaniedbanie ze strony pewnych osób - "bo nie zdążyłem", "bo zapomniałem", "bo się pomyliłem".
angst - 2014-04-21, 20:11
Z tego co pamiętam, to każdy z wymienionych przypadków był dość szczegółowo analizowany i rzadko kiedy zarzutem było złamanie przez Komisję Regulaminu, a jeżeli już to niechętne przyznanie, że formalnie było niby ok, ale za to "wyjątkowe okoliczności" nie były wyjątkowe. Po to powołano taki organ jak EL Committee, aby specjalizował się w interpretacji tego rodzaju zdarzeń i żeby zawodnicy mogli koncentrować się na grze, a nie na niuansach regulaminowych.
Sprawa Drabosta zajęła dużo więcej miejsca niż to warte, a Ty wracasz do niej kwitując "bo Gergo zna Drabosta live". Jak się w ogóle do tego odnieść? Ponadto akurat ten przypadek nie miał chyba nic wspólnego z Twoimi wątpliwościami regulaminowymi, bo nigdzie nie ma mowy o tym, że Komisja powinna uznać każdy zgłoszony przypadek (po dostarczeniu plików, etc.) za grę programem i problem leżał zupełnie gdzie indziej.
Ukaranie Lamazy i Gelo ("pewnie słuszne" - czy masz tu jakieś wątpliwości, bo to wygląda na brak deklaracji odnośnie poparcia tej decyzji?) na kilkanaście godzin przed meczem to nie był przypadek, tylko efekt determinacji i wielogodzinnego wysiłku wszystkich członków Komisji (i nie tylko). To był najbardziej skomplikowany temat w historii Komisji i dołożyliśmy wszelkich starań, aby rozstrzygnąć go jak najszybciej (co było maksymalnie możliwie utrudniane przez niektóre zainteresowane osoby).
Możesz śmiało pisać dalej, ale i tak nie wiadomo nawet, o co Ci właściwie chodzi. Jeżeli masz jakiś konkretny zarzut wobec Komisji jako organu albo poszczególnych osób, to napisz o tym wprost. Bo szukanie dziury w całym przy prawie każdej nawet mało znaczącej i generalnie nikogo nie krzywdzącej decyzji naprawdę niewiele wnosi.
Mam wrażenie, że w sedno trafił Chaosu. Wygląda na to, że osobiście odebrałeś każdą negatywną ze swojej perspektywy decyzję i niezależnie od okoliczności podważasz pozostałe, co więcej powołując się na jakieś nieco tylko podobne przypadki z przeszłości.
Pytam się jeszcze raz - jaki sens ma to Twoje pisanie? Co to daje społeczności gomoku? Jeżeli jest Ci lepiej z powodu przelania na posty swojego niezadowolenia z pracy Komisji, to chociaż dla Ciebie jest z tego jakiś pożytek. Ale jeśli chodzi o coś innego, to może napisz to wyraźnie? A może powinieneś wystąpić z jakąś petycją podpisaną przez pozostałe niezadowolone osoby, skierowaną do Organizatorów EL?
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-21, 20:17
angst napisał/a: | Możesz śmiało pisać dalej, ale i tak nie wiadomo nawet, o co Ci właściwie chodzi. Jeżeli masz jakiś konkretny zarzut wobec Komisji jako organu albo poszczególnych osób, to napisz o tym wprost. | Post wyżej. I proszę darować sobie uwagi na temat mojej motywacji do pisania, skoro nie masz o tym pojęcia .
angst - 2014-04-21, 20:59
Obawiam się tylko, że Ty również. Ja po prostu zachęcam do bezpośredniego wyrażenia wprost kwestii, które przemycasz w swoich postach z pewną taką nieśmiałością, a przede wszystkim do zaprzestania wprowadzania ludzi w błąd i pisania jawnej nieprawdy.
A do formułowania swoich uwag mam takie samo prawo jak każdy użytkownik tego Forum.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-21, 21:17
Powtórzę, bo chyba nie zrozumiałeś. "Post wyżej". Masz prawo, ale w sytuacji gdy nie masz o tym pojęcia, Twoje uwagi są zwyczajnie nic niewarte. I po co Ci to?
PS Co do pisania nieprawdy. Wyjątek od regulaminu można dokonywać w wyjątkowych okolicznościach. Przyznałeś, że w powyższych przykładach takich nie było. Więcej na temat prac komisji pisać nie muszę
angst - 2014-04-21, 21:36
Ty nie masz pojęcia, jak wygląda proces decyzyjny w Komisji (pomimo licznych wyjaśnień), ale uparcie o tym piszesz co najmniej w taki sposób jak osoba uczestnicząca w tymże procesie. Dlaczego ja zatem nie mogę dopytywać o Twoje motywy albo się ich domyślać, jeżeli nie chcesz ich zdradzić?
Czy zatem niewłaściwe używanie punktu 15.1. to jedyny zarzut (pewnie znowu źle zrozumiałem, ale tak chyba można wywnioskować z "post wyżej")?
Dołączenie bardzo silnego gracza do gry bez zbędnej zwłoki, umożliwienie rozegrania meczu zamiast przyznania walkowera, ukaranie zawodników w największej chyba aferze w historii EL, to same pozytywy dla rozgrywek jako takich, jak i całej naszej społeczności. Jeśli odbywa się to w ramach Regulaminu, choćby nawet przy użyciu punktu zarezerwowanego na wyjątkowe okoliczności (konia z rzędem temu, kto jest w stanie określić, ile razy naprawdę był zastosowany dokładnie ten punkt w ostatnich latach), nie mam najmniejszych wątpliwości, że to właściwa droga i jestem bardzo zadowolony, że Komisja działa aktualnie w ten sposób (nie zawsze tak było).
Jeżeli ktoś stawia literalne przestrzeganie zasad Regulaminu (i to w sytuacjach, gdzie nie jest to wcale jednoznaczne) ponad ducha gry, to ja nic na to nie poradzę, a o priorytetach możemy sobie dyskutować godzinami.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-04-21, 21:52
angst napisał/a: | Ty nie masz pojęcia, jak wygląda proces decyzyjny w Komisji (pomimo licznych wyjaśnień), ale uparcie o tym piszesz co najmniej w taki sposób jak osoba uczestnicząca w tymże procesie. | Omawiacie, głosujecie i wprowadzacie decyzję w życie. Mylę się? Nie? To chyba napisałeś nieprawdę. Nie interesuje mnie proces podejmowania decyzji, tylko decyzje niemające pokrycia w regulaminie. Dla Ciebie to "niewłaściwe używanie punktu 15.1", dla mnie to nadużycie. Jeżeli nawet brak wyjątkowych okoliczności upoważnia Was do samowolki (po przegłosowaniu oczywiście), to regulamin jest niepoważny (przez co sami stajecie się niepoważni) i w najlepszym wypadku do zmiany (regulamin, bo może znowu opacznie zrozumiesz).
angst - 2014-04-21, 22:34
Myślałem, że to jasne, iż chodziło mi jak wygląda ten proces w szczegółach w praktyce, bo Regulamin jest publicznie dostępny i każdy może sobie przeczytać, jak proces jest uregulowany ogólnie i w teorii.
"Nadużycie" słownik języka polskiego definiuje jako: "postępowanie lub czyn niezgodne z przyjętymi normami postępowania" (mam nadzieję, że nie oskarżasz Komisji o przestępstwo finansowe). Jakie to nasze działania były niezgodne z przyjętymi normami? Dlaczego niby Regulamin jest niepoważny? Nie da się nigdy zdefiniować zasad, które obejmą wszystkie mogące wystąpić przypadki, stąd powszechną praktyką jest umieszczanie tego typu klauzuli jak 15.1.
Masz prawo do swojej opinii i możesz oczywiście twierdzić, że zaistniałe sytuacje Twoim zdaniem nie były wyjątkowe. Ale dlaczego szerokim łukiem omijasz meritum mojej wypowiedzi? Czy rzeczywiście uważasz, że kruczki regulaminowe są ważniejsze niż dobro gry i działanie na korzyść drużyn/graczy?
Na pytanie, czy bylibyśmy równie chętni (co to w ogóle za sformułowanie?) do pozytywnej decyzji w przypadku innego gracza/teamu (swoją drogą nie wiedziałem, że są drużyny niższej kategorii) odpowiedź padła już kilka razy, a argumenty typu "bla bla bla" w pewnym wieku już chyba nie przystoją.
Między innymi ze względu na ten przypadek planowana jest zmiana Regulaminu i najprawdopodobniej będzie również okazja ponownie zgłosić do niego uwagi. Chętnie zobaczę wówczas nowatorskie i jednocześnie "poważne" rozwiązanie w zakresie niestandardowych sytuacji.
Pozdrawiam
Angst
P.S. zukole napisał/a: | Przyznałeś, że w powyższych przykładach takich nie było. Więcej na temat prac komisji pisać nie muszę |
Umknął mi wcześniej ten dopisek. Znów jakaś nadinterpretacja.
zukole - 2014-04-21, 22:53
Cieszę się, że starannie przygotowujesz sobie odpowiedzi, ale jak może zauważysz za chwilę, usunąłem ostatnie zdanie i komentujesz treść, której zwyczajnie już nie ma.
Resztę pozwolę sobie pominąć (szkoda mi czasu na Ciebie).
angst - 2014-04-21, 23:48
Ogólnie ta dyskusja się do tego sprowadzała - usuwanie lub pomijanie niewygodnych elementów i ucieczka od odpowiedzi na podstawowe pytania, a o poziomie kultury świadczy wystarczająco ostatnia wypowiedź.
Tak czy owak dziękuję bardzo za inspirację do zmian w Regulaminie. Mam nadzieję, że zostaną wdrożone i spotkają się z aprobatą.
Pozdrawiam
Angst
bbj - 2014-04-22, 01:11
Zmieniając nastrój tej dyskusji, chciałbym napisać jako kapitan drużyny w sezonie, który się właśnie zakończył.
COMPANY najlepszą polską drużyną! I to pierwszy raz w historii EL, z czego jesteśmy niezwykle dumni.
Pomimo, że z początku apetyt rósł w miarę jedzenia i mieliśmy uzasadnione aspiracje do podium, 5 miejsce jest dobre, patrząc na siłę zespołów za nami.
Każdemu zespołowi życzę tak wspaniałej atmosfery jaką mieliśmy w com. Niestety w trakcie sezonu trochę się "posypało".
Obecnie Company jest w przebudowie i na tę chwilę rakdar, z jasiem oraz z joyomanem czekają na napływ nowych graczy.
Zachęcam do dołączania do zespołu, który jest w rozgrywkach od początku i przez który przewinęło się tylu wielkich graczy.
Generalnie w tym sezonie uczestniczyły cztery, równe polskie drużyny, które ogrywały czołówkę. Gratuluję pozostałym polskim zespołom za wyniki. W ostatecznym rozrachunku zabrakło jednak podium. Zostawiam do przemyślenia, czy nie lepiej spróbować po raz kolejny zbudować polski "dream team".
rakdar - 2014-04-22, 02:58
Jakoś trudno nazwać polską drużyną zespół, w którym Polacy zagrali zaledwie jedną trzecią partii
Joyoman - 2014-04-22, 16:00
Zapraszamy graczy z doświadczeniem i dobrym poczuciem humoru
zukole - 2014-04-22, 16:41
My (Demons and Wizards) również zapraszamy do spróbowania swoich sił w naszej drużynie. Od lat należymy do czołówki rozgrywek, dzięki czemu możemy zaoferować stały rozwój sportowy swoim graczom. Na potwierdzenie tych słów przytoczę tylko fakt, że do niedawna prawie nikomu nieznany johns zajął w Krakowie 3. miejsce (chociaż jak wiemy, frekwencja nie była zbyt wysoka).
Co do pomysłu bbj w kwestii utworzenia kolejnego polskiego "dream teamu", wydaje mi się iż jest to mało realne.
Magda - 2014-04-22, 18:27
Zukole z tego co widzę macie komplet.
zukole - 2014-04-22, 18:39
Nie sugerowałbym się tym.
zukole - 2014-09-21, 18:05
Wiadomo coś odnośnie do sezonu 2014/2015?
bbj - 2014-10-04, 14:24
Czyżby pierwszy raz zawieszenie rozgrywek?
Są jakieś informacje o obecnym sezonie?
angst - 2014-10-04, 19:22
Od kilku (?) dni nie działa strona (i tu nie wiem niestety, z czego to wynika), natomiast jak tylko się to zmieni, uruchomione zostaną zapisy do nowych rozgrywek.
W chwili obecnej najbardziej prawdopodobny termin startu kolejnego sezonu to 20 października, ale jeśli strona nie zacznie działać do końca tego tygodnia, może to być kolejny poniedziałek, czyli 27.10.
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2014-10-08, 00:31
Strona już działa (IPR również).
zukole - 2014-10-08, 15:48
11.01.2014 (po omówieniu "ondikgate") angst napisał/a: | Dodam jeszcze, że m.in. w konsekwencji ostatnich wydarzeń zaczynamy prace nad kolejną aktualizacją Regulaminu. Będzie jeszcze w tej sprawie odpowiednie ogłoszenie na stronie EL, ale już teraz możecie pomyśleć nad potencjalnymi usprawnieniami, czy kwestiami wymagającymi zmiany, chociażby dla uniknięcia wątpliwości interpretacyjnych. |
Ogłoszenia wprawdzie nie ma, ale temat chyba również zapomniany wśród zwykłych graczy. Skoro strona jest już dostępna, to zamieszczam swoje propozycje zmiany poszczególnych punktów regulaminu (mogę wrzucić i na forum EL, chociaż skoro 3/5 członków komisji czyta to forum, może nie będzie to konieczne).
5.4. All games are played using the swap2 rule. Swap2 rule means that the first player puts the first 3 stones (two black ones and one white) anywhere on the board, after that the second player can choose a color or s/he can put the 4th and 5th stones on the board(one white and one black). In this case the first player has the right to choose color. Only exactly 5 stones in a row wins (diagonally, horizontally, vertically), more than 5 (it is called overline) doesn’t win nor lose, game continues. If neither player has succeeded in making a row of five stones when the board has been played out or the players agree on a draw then the game is called a draw. Players can lose a game by letting their time run out. Zmiana kosmetyczna, bo na kurniku nie ma rozróżnienia między swap i swap2. Jest tylko swap.
6.3. All offers must be written in time format of Kurnik server, the part of the offer has to be the room of Kurnik where the match will be played. Po ostatniej akcji bromozela lepiej to skonkretyzować. CET byłoby dobre, ale począwszy od ostatniej niedzieli marca obowiązuje CEST (czas środkowoeuropejski letni), dlatego może coś typu "czas na kurnik.pl/gomoku"? Teoretycznie "kurnik server" jest ok, ale obcokrajowcy logują się przez playok i widzą godziny według swojej strefy czasowej.
6.9. In case the teams do not agree about match date, the default match date (ADMIN date) is the last Sunday of the round at 10 am. Bodajże od dwóch sezonów termin admin date nie jest w ostatnią niedzielę o godzinie 10 i dziwi mnie, że nikt tego nie naniósł na stronie (na forum EL jest).
7.1. The team match must start no later than 10 minutes after the agreed time (20 minutes in case of ADMIN date). Obiektywnie stwierdzając rzadko który mecz zaczyna się do 10 minut, może więc "powinien się zacząć" lub po prostu wydłużyć czas oczekiwania jeśli musi być skonkretyzowana granica.
7.2. The captain of the first team (listed on the left in the ”Current round” section) shall prepare the pairings during the whole match. The pairings must be written in the public chat. It is allowed to delegate this duty to the captain of the 2nd team, if both captains accept this. Przygotowanie parowania to kwestia chęci. Niektórzy są chętni by to robić, inni chętnie rezygnują z tej opcji. Nie wiem ilu kapitanów wie, że taki przepis w ogóle istnieje Skoro nie mamy publicznego czatu, również do edycji.
7.8.3. If the result is considered like temporary draw, the teams can play new match during the current or next round. It is up to the teams how to manage their match. If they do not play new match, the result is considered like permanent draw. In this case there is no ADMIN date. Byłbym wdzięczny za zniesienie możliwości nierozegrania spotkania przy stanie tymczasowego remisu. Jeżeli któryś zespół takiego spotkania grać zwyczajnie nie chce, powinien przegrać walkowerem. Błąd serwera nie powinien nikomu tak zabierać jak i dawać 0,5 punktu za darmo.
8.1. A player can join chosen team anytime. A captain can accept new player during every even round, however only after his team's match is finished in this round. Po dołączeniu ondika trochę o tym punkcie pisaliśmy i chyba byłoby lepiej pozwolić dołączyć po każdej rundzie (skoro zmienić zespół można tylko raz, nie stanowi to problemu).
Ten sezon jest wyjątkowy, ale jeśli zostajecie przy pierwszym poniedziałku października, to zmienić trzeba również 4.2 EL season begins on the first Monday of November.
angst napisał/a: | Po prostu nie było do tej pory standardu informowania o każdej decyzji Komisji (o ile się nie mylę, nie było np. informacji o przedłużeniu rundy, po prostu zostały zaktualizowane daty, ale jakoś nikt nie zaprotestował ). Do momentu zdecydowanego sprzeciwu opublikowanego na Forum mam wrażenie, że nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, że dla kogoś może się to w ogóle wydać istotne. Od teraz liczę, że publikowanie decyzji będzie stałą dobrą praktyką. | Również na to liczę
angst - 2014-10-10, 18:02
Dzięki za uwagi!
Nowy sezon wystartuje 27 października
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2015-02-07, 19:22
W załączniku nieoficjalna tabela poprzedniego sezonu (przy zmianie wyników gier uśka na -:+).
|
|