Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Hyde Park - Czym sie zajmujecie, Wasze hobby ?

Ece - 2004-08-17, 14:11
Temat postu: Czym sie zajmujecie, Wasze hobby ?
Temat, zeby wypisac co tam lubicie poza Gomoku.

Lone jakis fizyczny jest, Barfko kryptograficznie filozofuje, a Johanka jakas czeska jest ;)

Moim hobby jest wycinanie postow :lol:

Pozdrawiam :D

seba - 2004-08-17, 14:16

Ja lubie grać w kropki...... taka fajna gra, trzeba 5 kulek w jednej lini ułożyć..... znacie tą grę? :) A tak wogole to oczywiście gomoku, pente jest fajne, sport, muzyka, geografia.

Pozdrawiam
Seba

lonewolf - 2004-08-17, 15:19
Temat postu: Re: Czym sie zajmujecie, Wasze hobby ?
Ece napisał/a:
Lone jakis fizyczny jest

Co to za figura jest, ja się pytam. :evil:

To ja już nie będę pisał o swoich hobby w takim razie, Ece "załatwił" trzy osoby w jednej linijce... :P :P :P

GoNdziO - 2004-08-17, 15:20

ogolnie sport ( koszykowka , siatkowka, pilka nozna, tenis ziemny i stolowy)
historia
geografia

adik - 2004-08-17, 15:40

Lubie wszystko co chodzi i żyje i można to wkurzać.

Poza tym gram w nogę, siatę, kosza (ostatnio rzadziej) i w Pecha.

Szkoły nie lubię, nie wiem jak można się czymś ze szkoły interesowac, poza WF-em i Infą :|

Pozdrawiam, Adik.

boreasmun - 2004-08-17, 17:13

siatkówka
trecking górski
słuchanie muzyki
czytanie ksiażek fantasy

no i niech będzie ... geografia :)

Barfko - 2004-08-17, 17:16

Z moimi hobby trzeba po trochu...

Zacznę od zapachów. Znam wszystko, co się pojawia na rynku i wiele rzeczy, których w Polsce nie uświadczysz. Chodzi o "perfumy". Może to się wydać puste zajęcie, ale tak naprawdę jest bardzo wymagające. Żeby zrobić sobie dobry warsztat i nos, trzeba pojechać gdzieś na zbiór lawendy, na destylację "essence absolute" i oczywiście samemu mieszać, ale to bardzo kosztowne hobby. Trzeba umieć wykrywać wszystkie przyprawy w potrawach, znać masę dziwnych cytrusów, znać prędkości wietrzenia piżma i civetu itp.

Przy okazji rozwija się podobnego typu umiejętności, tylko, że kulinarne.

Następne "hobby", to wyprawy do dżungli w poszukiwaniu nieznanych gatunków roślin szczególnie pnączy. Jest to w dużej mierze "teoretyczne" hobby :) (w dżungli nawet raz byłem...) ale koresponduję z ludźmi, którzy organizują takie wyprawy, czytam sprawozdania i mam otwarte zaproszenia od przyjaciół w Ekwadorze, Kostaryce i Puerto Rico. Zrobiłem za to wiele mini-wypraw w Europie i Ameryce Pn. w poszukiwaniu dobrze znanych gaunków roślin.

Może jeszcze o czymś wspomnę kiedyś...

kaka - 2004-08-17, 20:30

Mamy podobne zainteresowania. Uwielbiam Geografie i Historie. Co do gegry mam coś wspólnego z Borea;). Lubie astronomie. Lubię Polityke(pzdr. dla Deina i Minuta:P hehehehee). Jestem kiepskim umysłem ścisłym( nawet bardzo) ale nie przeszkadza mi to lubieć fizyki :) Fajnie wiedzieć jak to się kręci :P
Poza tym uwielbiam sztuke szeroko rozumianą tj.:
malarstwo(szczególnie impresjonizm), dobrą książke(science fiction,fantazy,kryminały,sensacyjne i wiele innych), sport (to zdecydowanie też sztuka i to jedna z fajniejszych jej odmian), muzyka (lubie prawie każdy gatunek jeśli tylko nie jest to bezsensowne i prostackie granie dla zrobienia kasy)
Kurcze dużo tych rzeczy. A jaki miałem problem z wyborem tego co studiować. Hehehe

-Barfko to jednak spoko gość. Kto by pomyślał...:) Teraz się będziesz musiał bardziej postarać, żebym Cię krytykował.

pozdrawiam.

P.S. Lubię pisać o wszystkim otwarcie(jak powyżej). Lubie jak wszystko jest jasne i proste (jak 8).

adik - 2004-08-17, 23:07

Ja też się interesuję polityką :rotfl:

Nie żartuje. Moja ulubiona partia to PiS, bo robi najmniej hałasu, ale niestety wygrają politycy PO z człowiekiem mataczącym na czele.
W ogóle wszystkim po trochu się interesuje.

Pozdrawiam, Adik.

Hozjusz - 2004-08-18, 13:05
Heh... Ciekawy temat, trzeba przyznać :) Ja interesuję się tyloma różnościami, że w sumie po co wymieniać, chyba tylko po to, żeby kogoś uśpić :wink:

Zresztą wszyscy wiedzą, że moim głównym hobby jest nahalne (bo innego nie może być) nawracanie, apologia Wiary, zgłębianie arkanów teologii, tłumaczenie modlitw, słuchanie Mszy Św... i w ogóle religia :P

Ece napisał/a:

No to je sobie zmień :] Pomyśl, że hobby to takie rękawiczki :P

Ece - 2004-08-18, 13:24

Barfko, ile Ty masz zainteresowan ? A moze to taka sciema, ze niby na wszystkim sie znasz :>

Tak na powaznie, to od pewnego czasu w kregu moich zaintersowan, a dokladnie hobby, jest administracja linuksem (serwery, sieci) :] Srednio mi to idzie i co rusz przeinstalowuje linuksa (aktualnie mam Mandrake 10 i Aurox 9.4) i takie rozne :D Jak znajde chwile, to odpale jakis program emulujacy wirtualna maszyne i tam moze inne dystrubucje poinstaluje :]

Z zainteresowan, to rynek uslug hostingowych i sprawy z tym zwiazane, a takze finanse (takie studia) z naciskiem na rynek uslug bankowych w Polsce (notabene chory).

misiekbialy - 2004-08-18, 17:53

barfko napisz cos wiecej o jednym jak i drugim hobby. jak dla mnie oba sa zajebiste.
Barfko - 2004-08-19, 01:13

Dzięki za zainteresowanie. Nie chciałbym śmiecić, ale też nie chcę zignorować...

Człowiekowi raz na jakiś czas wydaje się, że zbliżył się do absolutu. Doznaje olśnienia albo coś w tym rodzaju. Takiego zbliżenia musieli doznać misjonarze przybyli z konkwistadorami ujrzawszy po raz pierwszy pnącza Nowego Świata o wyjątkowo niesamowitych kwiatach noszących ślady pewnego wydarzenia z przed prawie szesnastu wieków. Powstały ryciny, mity, adaptacje lokalnych mitów *), ekstrakty "wpływające na świadomość”:), kolekcje w ogrodach królewskich. Wszystko to czeka na kogoś, kto będzie to z "pasją" studiował.

Mnie kiedyś, co noc gaj pomarańczowy olśnieniami męczył. Takie małe białe kwiatki o obłędnym zapachu, w nocy naprawdę obłędnym. Spać się nie dało, chyba w półśnie jakieś dziwne rzeczy się ze mną działy. Wrażliwość na zapachy chyba. No, i znalazłem sobie zajęcie przypominające np. zielarstwo, polegające na wałęsaniu się po różnych miejscach (włączając w to sklepy i sklepiki) i notowaniu czegoś tam w zeszycie*), mieszaniu różnych rzeczy i oczywiście wąchaniu. Po prostu z tego nie wyrosłem. A fantasy też czytam:).

Tyle o genezie. Jest w tym obsesja, która oznacza wyjątkową radość płynącą ze szczegółów (potrafię godziny spędzić nad listą kultywarów, a to jest sucha botaniczna informacja tylko) niekoniecznie ogólnie uważanych za fascynujące. Cokolwiek więcej napiszę, to będą szczegóły takie, a i tak już za dużo miejsca zająłem.

*) Chodzi o to, że to nie są pasje zupełnie niewinne. Jest czarna strona :twisted: . Symbolika kwiatu jest mocno zagnieżdżona w smutną historię Ameryki Płd., Hiszpanie w swej niesamowitej antropologicznej intuicji potrafili nawet kwiat wykorzystać. Natomiast Jean-Babtiste Grenouille nie potrzebował zeszytu (miał "nos lepszy od ćmy", i absolutną pamięć do woni), a w obsesyjnej pogoni za zapachem był zimnym seryjnym mordercą. Żebyście sobie nie myśleli...

Nadaje się do skasowania w całości, bo za dużo miejsca tu zajmuje, a przecież chcemy się czegoś o każdym dowiedzieć.

Hozjusz, z ciekawości niekłamanej pytam: bliżej Tobie do Tomasza, czy Augustyna? Podejrzenie dość oczywiste, że do Tomasza, ale nie wiadomo w sumie.

Napiszcie wszyscy coś więcej, to może nie będzie mi tak głupio.

boreasmun - 2004-08-19, 09:35

Czuje sie nieco oniesmielony przeciętnościa moich zainteresowań na tle uczestników tego forum, ale żeby Barfko nie czuł sie głupio jakoś rozwine moja lakoniczna wypowiedź.

siatkówka - jakies pół roku treningów w klubie wifama Łódź dawno temu, w liceum oczywiscie kadra szkoły i w czwartej klasie wicemistrzostwo powiatu i srebrny medal. Jestem niski i nisko skacze jak na siatkarza ale grajac na wystawie sobie jakos radzę, gram w II lidze amatorskiej w Łodzi w zespole IzzyBanku http://www.sals.lodz.prv.pl/ gramy na jednego rozgrywajacego sporo gry kombinacyjnej - naprawde daje satysfakcje, choc sporo drużyn jest od nas lepszych

trecking górski - jak na razie głównie po Polsce i Tatrach Słowackich na Rysach byłem 3 razy w tym ostatnio od strony słowackiej, zazwyczaj chodze w małej grupie znajomych z klasy lub z tatą, ostatnio dwa tygodnie byłem sam w beskidzie sadeckim. Za tydzień wyjeżdżam do Bułgarii gdzie jak dobrze pójdzie zdobedę szczyt Musała 2925 m n p m.

słuchanie muzyki - punk rock, rock, grunge - uwielbiam chodzic na koncerty i pogować, niestety nie umiem na niczym grać ani nie mam głosu :/

czytanie książek - z fantasy to przede wszystkim Saga o wiedźminie, która jak dla mnie jest więcej niz zwykłą ksiązką, rozmach opisania świata, szyderczy humor, panoramiczne ujecie tematu, niekonwencjonalne zakończenia wielu watków, gorzki smak bohaterstwa i ostateczny triumf skurwysynów sprawiają, że jest to najbardziej prawdziwa powieść jaka znam. Poza tym oczywiscie Pratchett i jego śiwat dysku oraz wielu innych autorów. Z Science fiction - Andrzej Zajdel, Kir Bułyczow, Piers Anthony i cykl o Enderze oraz wielu innych.

Mam nadzieje, że nie zanudziłem
Janek

angst - 2004-08-19, 20:03

Barfko - a co wąchałeś jak pisałeś tamten post? :P Moje ulubione perfumy - Gianni Versace Blue Jeans...

Co do hobby - sport, muzyka oraz gry...

Ze sportu - najlepiej mi chyba idzie gra w piłkarzyki (trambambula, piłka stołowa). W miarę dobrze gra mi się w pingponga. Chyba nie ma sportu, którego nie lubię...

Muzyka - mroczna, smutna, trudna i (dla ogółu) nieprzyjemna

Gry - od gomoku zaczynając na pente kończąc ;) Szczerze powiedziawszy nie mam siły żeby pisać teraz o swoich zainteresowaniach tak szeroko i Barfnie :P Jak znajdę Chwilkę to rozwinę temat, może nawet w formie poetyckiej ;)

Pozdrawiam

Angst

kaka - 2004-08-19, 20:29

Angst napisał/a:
Chyba nie ma sportu, którego nie lubię...

Ja nie lubie łyżwiarstwa figurowego na lodzie i większości niewymiernych sportów gdzie o zwycięstwie decydują noty sędziów.
Cytat:
Muzyka - mroczna, smutna, trudna i (dla ogółu) nieprzyjemna

Właśnie dlatego lubie The Cure itp... :) ))
Barfko napisał/a:
Hozjusz, z ciekawości niekłamanej pytam: bliżej Tobie do Tomasza, czy Augustyna? Podejrzenie dość oczywiste, że do Tomasza, ale nie wiadomo w sumie.

Hozjuszowi na pewno bliżej do Tomasza. Nie widze Go mówiącego ,,kochaj i rób co chcesz,, :P co często mówi J. Owsiak, który dla Hoziego jest heretykiem.

aaru - 2004-08-19, 20:55

Ta, hobby...

Książki -
Lubię czytać, dużo czytać, głownie SF, bardzo dużo SF.
A zacznę od Fantasy :wow: , bo wcześniej o Sapku szepnął słówko Boreasmun. Polecam Ci również Ziemiański i Kresa.
SF - wszystko co mi wpadnie w rękę. Przede wszystkim opowiadania. Ale i dłuższej formie nie odpuszczam. Ostatnio skupiam się głównie na Polakach.
Polecam wszystkim Wnuka-Lipińskiego i Zajdla oczywiście.
Z nowych nazwisk - Wawrzyniec Podrzucki. A rozrywkowo: Pilipiuk, Hałas, Białołęcka, Piekara, Bochiński i wielu innych.

Muzyka -
słucham różnej muzyki.
Znajdziemy wśród moich płyt: Ministry, Tiamat, Sepulturę, a także Petera Gabriela, Genesis, The Police. Są Pink Floyd, Yes, King Krimson i Busta Rhymes. Lamb, Portishead, Lech Jenerka, Dead Can Dance i wiele innych.
Klimaty bardzo różne.
Ubóstwiam Bjork.
Lubię przede wszystkim muzykę mroczną :twisted: . (Na pewno ekspertem nie jestem, ale swoje upodobania mam.)
Ostatnio (w zasadzie od paru lat) to hobby muzyczne zaniedbałem. Coraz mniej czasu, żeby być na bierząco.
Swoją drogą, czy słyszałeś (Piotrek) może Raison d'etre??
Polecam wytwórnię :evil: Cold Meat Industry :evil: .

No i na końcu, film
Dobry przede wszystkim ale i rozrywkowy.
A najlepszym rozwiązaniem jest połączenie dobrego filmu z dobrą muzyką. Wychodzi foniczno-wizualny ideał. W tym miejscu przymierzyłbym 2 filmy:
Doberman i Pi.

Gaduła jestem

Pozdrawiam serdecznie
aaru

boreasmun - 2004-08-19, 21:26

Ziemkiewicza czytałem "Pieprzony los kataryniarza" i zbiór opowiadań jakiś.

Pilipiuk i Białołęcka z tego co się orientuje to nie SF tylko fantasy :wink:
Pozdrawiam
Janek

aaru - 2004-08-19, 21:41

Miał być Ziemiański - poprawiłem (nic nie ujmując Ziemkiewiczowi).
Ziemiański i jego cykl Achaja (pisuje rónież SF).

Z nowych nazwisk - Wawrzyniec Podrzucki. A rozrywkowo: Pilipiuk, Hałas, Białołęcka, Piekara, Bochiński i wielu innych.
to zdanie jest ogólnie propozycją ciekawych autorów,

Cytat:
Pilipiuk i Białołęcka z tego co się orientuje to nie SF tylko fantasy

Białołęcka tak.
Natomiast Pilipiuk - do niego nie podchodziłbym tak jednoznacznie.

Pozdrawiam
aaru

Chaosu - 2004-08-19, 22:45

[akapit]Pi The Movie - obowiązkowe dla każdego seryjnego goisty : )
angst - 2004-08-20, 17:19

aaru napisał/a:

Swoją drogą, czy słyszałeś (Piotrek) może Raison d'etre??
Polecam wytwórnię :evil: Cold Meat Industry :evil: .

Nie wiem czy Piotrek to do mnie (chyba tak ;) ), więc odpowiadam - nie słyszałem... Wytwórnię rzecz jasna znam :P

Pozdrawiam

Angst

kewes - 2004-08-22, 14:16

Moje hobby to sport myzyka,gomoku :P

sport:
pilka nozna - lubie grac,ogladac mecze,czesto patrze sobie na wyniki w telegazecje ( 820 i 821 na TVP1 i 2 ) oraz gry zwiazane z tym sportem, głownie seria Fif która wg mnie jest najlepsza.
ping pong: lubie grac z starszymi na stole który mamy na osiedlu ( nie chwalac sie wcale z wiekszościa daje sobie nieźle rade ).Czasem lubie ogladnąc.
muzyka- nie zamykam sie na zadne gatunki- ale głównie hip hop, jakieś techno moze być :P
Lubie tez rocka i jakiś metal tez styknie ale nie znam sie na wykonawcach metalowych.

draqul - 2004-08-22, 17:59

No ja nie bede się wyróżniał. W wolnym czasie poza graniem w gomoku czytam książki. Ostatnio testuję z rodzajami, które lubi czytać aaru. Mam na myśli SF (fantasy raczej mniej). Czytam aktualnie książkę Stanisława Lema "Opowieści o Pilocie Pirxie".
Lubię jednak książki przygodowe, szczerze mówiąc to przeczytam każdą :) oprócz romansów.
Również interesuje się (prawie jak każdy samiec) sportem.
To tyle.

kewes - 2004-08-22, 20:35

ja zapomnialem ze lubie sie miziać w photoshopie tylko pomysłow brak :roll:
ogolnie stronki skrobac lubie :mrgreen:

Hozjusz - 2004-08-25, 15:47

Cytat:

Zapewne chodzi Ci o Świętych :) Powiem szczerze, że bliższy mi jest syn Św. Moniki [A.], po prostu więcej z nim miałem do czynienia, dostałem na Bierzmowanie "Confessiones" i tak się tym arcydziełem wciąż zachwycam... Chociaż to nie znaczy, żebym się nie zgadzał z uczniem Św. Alberta Wielkiego [T.] ani nic w tym guście :wink:

Szkoda, że nie wziąłem sobie na Bierzmowanie imienia Augustyn... :-/

kantpie - 2004-09-12, 12:34

A ja kocham lowic ryby :) ) Troche ich juz nalapalem :) ) Lubie patrzec jak sie splawik zanurza, a potem zacinam i jest cos duzego i zgadywanka co to jest na haczyku za ryba ;) )kocham to ;)

Pozdro dla wszystkich co lubia lowic ryby :) )

player_one - 2004-09-14, 23:27

hehe ale numer a juz myslałem ze to tylko ja lubie lowic ryby :wink:
Ogolnie super sprawa tyle ze ja nie lubie siedziec w jednym miejscu i nad woda na rybach robie przewaznie pare kilometrow :wink: Najgorzej potem sie wraca ... tyle dodatkowych kilogramów ... Hehe ale sie zdziwiłem no cos takeigo ktos jeszcze lowi ryby :]

adik - 2004-09-14, 23:32

No fakt, bo tak mało wody na tym świecie. A ryb to już w ogóle nie ma chyba ;]

Każdy lubi, jak mu idzie.

Pozdrawiam, Adik.

manga_21__ - 2005-04-02, 06:00
Ece napisał/a:
Temat, zeby wypisac co tam lubicie poza Gomoku.

Lone jakis fizyczny jest, Barfko kryptograficznie filozofuje, a Johanka jakas czeska jest ;)

Pozdrawiam :D

Co prawda to twoje hobby :lol: :lol: a szczególnie do wycinania moich :P :P
Moim zainteresowaniem sa mangi, pająki, muza hip-hop, samochody, i szukanie ludzi normalnych na tym świecie :wow: .

bad_mojo - 2005-04-02, 18:41

adik napisał/a:
Lubie wszystko co chodzi i żyje i można to wkurzać.

Piękne.

W sumie fajnie, że ktoś odgrzebał ten temat. Jestem ostatnio w tak ch****ym humorze, że odechciewa mi się wszystkiego, już mnie nawet nic nie wkurza, ale też nic nie smieszy, co mnie troche ostatnio zmartwiło...

Ogólnie rzecz biorąc uwielbiam naturę, kocham biologię, geologię, zbierałem bardzo zapalczywie minerały, jednak ostatnio to także już mi się znudziło. Wyznaję pogląd, że życie jako takiego sensu nie ma, a jedynym sensem życia jest przedłużenie życia. Po co? Jak to mówił mój matematyk : nie wiadomo. I jest to prawidłowa odpowiedź...

Kocham muzykęm, choć na niczym nie gram. Kilka lat temu odkryłem Tool'a i tak już zostało. Ludzie czasem mi mówią, że trzeba poznawać nowe zespoły, jakieś off'owe cudeńka, że są duże lepsze. A ja im na to, że i tak nie ma nic lepszego niż Tool, więc po co się sprzeczać? Czy Tool jest komercyjny? Oczywiście, że jest. Ale co z tego? Z innych zespołów oczywiście rock : Black Sabbath, Led Zeppelin, Rage Against The Machine, Kyuss, Nirvana, Mettalica, AC/DC, czasem Pink Floyd i wiele innych...

Poza tym bardzo lubię myśleć. Nienawidzę ludzi niemyślących, dresów, półgłówków, idiotów...Zero tolerancji, także dla tak zwanej muzyki hip-hopowej. To nie jest muzyka, więc o czym mówimy? To tak jak mówić "sztuka" na czarny kwadrat na płótnie. Dla mnie to zawsze będzie tylko czarny kwadrat na płótnie. Sztuke tworzył Picasso, Monet. Dlaczego? Nie wiadomo, ale jeżeli wszystko uznamy za sztukę, albo tylko to, co uznają za sztuke "specjaliści", to wkrótce wszystko będzie sztuką, czyli nic. Ludzie często widząc jakąś budowlę pytają się, kto jest architektem? Ja się pytam, kto to zbudował i kto w tym budynku zrobił kanalizacje.

A już największym problemem ludzkości jest to, że nikt nie potrafi myśleć globalnie. Uwielbiam też filmy i wyznaję ich wyższość nad książką, ale to już całkiem inna historia...

Pozdrawiam, zmęczony bad_mojo.

przemek_nh - 2005-04-02, 19:42

A oto i moje zainteresowania.

Ze sportu to głównie piłka nożna(ulubione kluby to Legia i Real) , formuła 1(ulubieni kierowcySchumacher i Alonso) oraz troszke siatkówka.

Filmów to raczej nie ogladam ale mam swoje ulubione tytuły np. Desperado obie czesci , Snajper, La bamba, ostatnio spodobał mi sie Skarbo Narodow.

Z telewizji to najbardziej mi sie podobaja programy na TVN czyli W 11 wydzial śledczy (kreca go w Krakowie :P ) Nie do wiary , Na wspolnej moze byc i m jak miłosć ale to jest na dwójce.

Muzyka to głownie rock i troszke metal z hip hopu lubie tylko 2 kawałki Skarby oraz Jak zapomniec . Reszty nie znosze a najbardziej mnie denerwuje jakis koles co sie nazywa jakos pela czy peja jakas taka głupia nazwa.

Lubie bardzo grac w Lotto i w STS .

Z książek to kiedyś jakies 5 lat temu to byly książki o pokemonach :mrgreen: i lubialem tez grac w karty pokemon . Hehehehe

Przemek - 2005-04-02, 20:28

ja lubie grac w warcrafta3 pes3 lub siedziedz na gg i czytac rozne teksty na stronach www o hip-hopie
dusksky - 2005-04-03, 01:01

No to teraz moje zainteresowania:

gomoku, komputery, fizyka, karate, samochody, muzyka, filmy.

Ale oczywiscie najbardziej zainteresowany jestem _fanulka_nightwish_ :***

Pozdrawiam
Zbyszek

Cheawy - 2005-04-03, 14:36

informatyka, gomoku, siatkowka plażowa....
Icarus - 2005-04-05, 17:11

Dawno nie pisałem na jakimkolwiek forum :-)

Ja mam raczej mało orginalne zainteresowania, ale i tak się nimi podzielę:

Przede wszystkim interesuję się ludźmi. Zastanawiają mnie motywy ich działań, dlaczego społeczeństwo, ponieważ głównie jako tak rozpatruję tą problematykę, zachowuje się tak, a nie inaczej. Z tąd wynikają również inne moje zainteresowania, takie jak: supkultury, religie (ich filozofia oraz historia) i filozofia.

Jednak również interesuję się historią, jest to fascynująca dziedzina. Moją ulubioną epoką jest średniowiecze, dużo wtedy się działo. Współcześni ludzie mogą się wiele nauczyć od tych z czasów średniowiecza, przede wszystkim kultury - jednak etos rycerski coś znaczył. Dlaczego od tego odeszliśmy?

Kolejnym z moich zaintersowań jest literatura. Książka nie jest tylko zbiorem słów i kawałkiem drzewa. Jest przede wszystkim zupełnie innym światem. Wbrew pozorom nawet z tak błachej lektury jak "Przygody Piotrusia Pana" można wiele się nauczyć.

Intersuję się również polityką. Moim zdaniem każdy obywatel danego państwa powinien interesować się polityką, przynajmniej na poziome minimum. Jakim cudem w rządzie mają zasiadać kompetentni ludzie skoro wyborcy nie wiedzą na kogo głosują? Możliwość uczestnictwa w wyborach to nie prawo, a obowiązek. Teraz nie są wybierani ludzie tylko nazwiska, a to źle wróży, jeśli ktoś się wysili i sprawdzi kto zasiadał w kolejnych "demokratycznych" rządach w naszym państwie to ździwi jak często powtarzają się te same nazwiska. 15 lat to bardzo dużo czasu.

Co to za mężczyzna, który nie interesuje się sportem i motoryzacją? Ja nie wiem, ale do takich się nie zaliczam :-)

Zapomniałbym o kulturze wschodu. Podziwiam np. Japończyków, ponieważ mimo ogromnego postępu technologicznego. Mimo zmiany systemu rządzenia i mimo wciśnięcia im przez Amerykanów obcej konstytucji, potrafili zachować tradycję i dalej ją pielęgnować. Nawet w wielu katolickich rodzinach japońskich tradycja przodków nadal jest pielęgnowana - piękne. Przeszłość takich państw jak; Japonia, Chiny, Indie, czy Mongolia, jest wyjątkowo bogata (chociaż nie wiem czy bogatsza od historii Polski).

Interesują mnie również wszelkiego rodzaju legendy, zjawiska mistyczne i magia. Nie wiem jak to inaczej nazwać. Jednak tematyka z dziedziny wampiryzmu, likantropii, czy mistyki jest bardzo ciekawa. Można z tego wiele wyciągnąć, co nie znaczy, że uprawiam magię ;-) , co najwyżej oczarowuję ;-) . Podobno każda taka opowieść ma ziarenko prawdy.

Lubię rónież muzykę, kino i teatr. No cóż człowiek powinien się ukulturalniać. Jeśli chodzi o gatunki, to lubię dobrą muzykę, dobry film i dobrą sztukę w teatrze. Najlepiej jesli film i sztukę ogląda się w dobrym towarzystwie.

No to byłoby tego tyle. Zwykły klient komunikacji miejskiej, lubiący jeździć Ikarusami.

losiu - 2005-04-05, 20:13

Moje hobby- napisze prosto i jasno.....
Sport- Piłka Nożna
Gomoku/Pente
Muzyka- PoP- Techno- Czasami Hip-Hop

ploooi - 2005-04-07, 17:21

Moim hobby jest czytanie książek..
NIe wiem co tu mam jeszcze napisać.. moim hobby jest chyba także popadanie w depresję..
Walnęłam Wam tu troszkę czegoś z pogrzebu.. ale niestety.. ta wiadomość wstrząsneła mną..

Pozdrawiam

Ploooi