Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Hyde Park - Liga Mistrzów 2010/2011 1/8 Finału

zukole - 2011-02-17, 01:22
Temat postu: Liga Mistrzów 2010/2011 1/8 Finału
truskawek napisał/a:
Może mały typer? Wytypuj 8 zespołów, które awansuje, Stawiam piwo temu, kto jako pierwszy poda prawidłowy typ :) .

AC Milan - Tottenham Hotspur F.C.
Valencia CF - Schalke 04 Gelsenkirchen
AS Roma - Szachtar Donieck
Arsenal Londyn - FC Barcelona
Olympique Lyon - Real Madryt
FC Kopenhaga - Chelsea Londyn
Olympique Marsylia - Manchester United
Inter Mediolan - Bayern Monachium

Henry - 2011-02-17, 01:31

j.w

Tottenham Hotspur F.C.
Valencia CF
Szachtar Donieck
FC Barcelona
Olympique Lyon
Chelsea Londyn
Manchester United
Inter Mediolan

angst - 2011-02-17, 01:32
Temat postu: Re: Liga Mistrzów 2010/2011 1/8 Finału

Pozdrawiam

Angst

crosslet - 2011-02-17, 06:52

Tottenham Hotspur F.C.
Valencia CF
AS Roma
Arsenal Londyn
Real Madryt
Chelsea Londyn
Manchester United
Bayern Monachium

maestro - 2011-02-17, 07:32

AC Milan
Valencia CF
AS Roma
FC Barcelona
Real Madryt
Chelsea Londyn
Manchester United
Bayern Monachium

Magda - 2011-02-17, 09:24

AC Milan
Valencia CF
AS Roma
FC Barcelona
Real Madryt
FC Kopenhaga
Manchester United
Bayern Monachium

bbj - 2011-02-17, 11:22

truskawek - 2011-02-17, 15:38

Totenham, Valencia, Szachtar, Barcelona, Lyon, Chelsea(klub ojca kontra klub syna, Młody nie zrobi ojcu a ku ku), Man U, Bayern
vilumisiek - 2011-02-17, 20:54

Henry napisał/a:
Olympique Lyon
:lol: :lol: :lol: :lol:

Henry - 2011-02-17, 20:59

Rok temu też się śmialiście z Lyonu co? :D
vilumisiek - 2011-02-18, 03:22

Faktycznie jest sporo nawiązań do poprzedniego sezonu. W momencie meczu Real był drugi w Hiszpańskiej i jest drugi w tym sezonie. Lyon był czwarty w tabeli rok temu jest i czwarty w tym roku. Real rozniósł swoją grupę deklasując drugi Milan, podobnie jak w zeszłym roku Milan jedynie wąchał ich spaliny. Lyon był drugi po grupowej tak jak i w tym roku.

Jednak Lyon jest dużo słabszy niż rok temu mimo, że awansował łatwiej niż w zeszłym roku w LM (wygrał jednak tylko połowę meczy w mega słabej grupie) i wątpię, żeby załapali się w tym roku do jakichkolwiek pucharów po lidze krajowej. Może derby im wyszły ostatnie i awansowali na to 4 miejsce i nie mają zbyt dużej straty do miejsca 2 ale wątpię by mecze poza derbowe na wyjazdach w ogóle wygrywali. Real wyrucha wszystko co się rusza i taki Lyon zjedzą u siebie jak deser. Barcelona się wydaje na chwilę obecną mocniejsza jednak Messi błyszczy dzieki Xawiem i Inieście a Ronaldo gra za dwóch i pól z nich z nich a na wyjazdach za półtora ; ] Grając na santiago bernabeu są najlepszą drużyną świata. Do tego drugi mecz właśnie tam.

s3v3n - 2011-02-21, 18:27

tottenham, schalke, szachtar, arsenal, real, chelsea, man utd, bayern.

widze, nie tylko na tym forum, ze kibice realu odzywaja :-) mam nadzieje, ze po gran derbi nie bedziecie zmuszeni znowu chowac sie po katach, ale na lige mistrzow bym jednak nie liczyl, na anglikow (wszystkich), a nawet bayern real jest wg mnie jeszcze ze slaby, ale za sezon, jesli mourinho zostanie, bedzie juz ciekawie ;-)

bbj - 2011-03-18, 12:51

Pary 1/4 finału Ligi Mistrzów:

Od razu obstawiam aż do finału:

Real Madryt - Tottenham Hotspur
Chelsea Londyn - Manchester United
FC Barcelona - Szachtar Donieck
Inter Mediolan - Schalke 04 Gelsenkirchen

Pary 1/2 finału Ligi Mistrzów:

Inter Mediolan - Schalke 04 Gelsenkirchen/Chelsea Londyn - Manchester United
Real Madryt - Tottenham Hotspur/FC Barcelona - Szachtar Donieck

Finał:
Real Madryt-Manchester United

A więc bez jakiś wielkich hitów w 1/4 oprócz MU-Chelsea , ale jedna para musiała być silniejsza.
Wydaje się ,że Lineker nie mógł już lepiej wylosować dla zrównoważenia par.

Henry - 2011-03-18, 14:51

s3v3n - 2011-03-18, 14:59

ja liczę, że na wembley będą derby londynu, ew. powtórka z '94, ale tym razem w wykonaniu chelsea ;-)
spavacz - 2011-03-18, 15:08

Hmm, Manchester trafił w zasadzie najgorzej jak mógł, ale myślę że jest szansa na awans do półfinału. Poza tym w półfinale widzę Schalke, Tottenham i Barcę.
crosslet - 2011-03-18, 15:14

półfinały:
Inter Mediolan - Chelsea Londyn
Real Madryt - FC Barcelona

finał:
Chelsea Londyn - Real Madryt

W kilku przypadkach kierowałem się bardziej sercem niż rozumem :)

angst - 2011-03-18, 15:28

Pozdrawiam

Angst

maestro - 2011-03-18, 16:04

półfinały:
Inter Mediolan - Manchester United
Real Madryt - FC Barcelona

finał:
Manchester United - FC Barcelona

vilumisiek - 2011-03-19, 00:27
Temat postu: Re: Liga Mistrzów 2010/2011 1/8 Finału
zukole napisał/a:
truskawek napisał/a:
Może mały typer? Wytypuj 8 zespołów, które awansuje, Stawiam piwo temu, kto jako pierwszy poda prawidłowy typ :) .

zukole - 2011-04-02, 22:32

Real tylko dlatego, żeby mogli odpaść po meczach z Barceloną :mrgreen:

spavacz - 2011-04-05, 21:42

Schalke pokazało wreszcie na co ich stać, natomiast dwumecz Realu z Tottenhamem skończył się w 15. minucie po czerwonej kartce Croucha...
bbj - 2011-04-06, 21:54

Pierwszy raz spotykam się z sytuacją ,że 3 mecze są już praktycznie rozstrzygnięte przed rewanżami .
Jedynie dwumecz ManU-Chelsea ciągle zapowiada jakieś emocje ,chociaż ManU znajduje się już w dobrej pozycji . Brawo ManU!

crosslet - 2011-04-06, 22:06

Mnie to dziwi jak ManU z takim składem, bo uważam, że ma kiepski dość skład, takie dobre wyniki osiąga.
truskawek - 2011-04-06, 22:18

Kto Twoim zdaniem jest najsłabszy w MU? Valencia/Nani? super szybcy. Evra? Pewny, szybki, techniczny, dużo widzi. Rafael? młodzian się ogrywa, ale nie gra najgorzej. Park? Prawdą jest, że ManU nie ma pomocników którzy zdobywali by bramki z dystansu jak Lampard czy Gerrard czy CR7, za to potrafią świetnie wjechać do bramki rywala...
spavacz - 2011-04-06, 22:45

Cross, bo właśnie o to chodzi Fergussonowi, żeby z przeciętnych zawodników zrobić dobry team.
crosslet - 2011-04-07, 09:56

Masz racje Spav, i dobrze mu to wychodzi.
Mimo wszystko i tak nie mam przekonania do ManU.

s3v3n - 2011-04-07, 10:55

akurat wczoraj manchester gral w najsilniejszym chyba skladzie, w lidze nie widzialem juz daaawno, zeby np na srodku wystapili jednoczesnie vidic i rio. mecz super, mimo, ze chelsea przegrala, ale z taka gra obu zespolow, to uwazam, ze na old trafford rownie dobrze moze pasc odwrotny wynik.. btw nie kibicuje man utd, ale jednak mnie to troche razi, wiec polecam wam ten link: http://www.footbo.com/Blogs/4313614-Why_Man_U
bbj - 2011-04-13, 21:48

Widać ,że wszystkich zaskoczyło Schalke (nikt nie trafił półfinałów).
Pierwszy raz w historii wszystkie mecze zakończyły się zwycięstwem drużyn ,które awansowały dalej.

vilumisiek - 2011-04-24, 13:41

crosslet napisał/a:
Mnie to dziwi jak ManU z takim składem, bo uważam, że ma kiepski dość skład, takie dobre wyniki osiąga.

Skład przetragiczny. Kto to w ogóle jest Berbatow? Technika na poziomie Lewandowskiego... Owen, Giggs, Scholes? Hehe. Trener to jednak trener. Ligę mają najsłabszą od lat więc prowadzą ale LM to dosyć spore zaskoczenie... Chelsea o zgrozo znacznie większy potencjał ma.

spavacz - 2011-04-24, 16:50

Vilu, liga angielska nie jest teraz słaba, tylko się bardzo wyrównała co moim zdaniem jest pozytywne i zwiększa rywalizację. W hiszpańskiej masz Barcę i Real a potem długo długo nic, a z angielskiej przynajmniej 6 zespołów prezentuje dobry poziom.
vilumisiek - 2011-04-24, 17:14

W sumie racja.
crosslet - 2011-04-24, 20:48

Racja, ale gdybym miał typować po samych składach to ManU na pewno obstawiałbym poza pierwszą 3 albo i dalej.
truskawek - 2011-04-24, 21:29

Cross... Może jestem nieco zaślepiony ale Van der Sar jest rewelacyjny, Jak tem Hugo Lioris czy jak mu tam i Casilias:P W środku para Vidic Ferdinand. Lewe skrzydło Evra. Scholes, Nani, Berbatow, Roo. Do tego wtrównana długa ławka. Prawie na każdej pozycji gwiazda lub solidny zawodnik (np. Valencia, Carrick, Park). Gdzie Ty masz 3 lepsze zespoły? Chyba nie na wyspach.

PS: Jeśli przekręciłem nazwiska, to przepraszam.

Henry - 2011-04-24, 22:51

Van der Sar wg mnie nie jest już tak świetny jak parę lat temu, Carrick, Park i Valencia nie wiem czy przebiliby się w jakimś innym solidnym klubie ogólnie Manu zawsze dla mnie był kolektywem, no może poza CR7 kiedy tam grał :P , ale lepszy skład to już Tottenham ma lepszy jak dla mnie :) , lecz jak widać gwiazdy nie wygrywają meczy tylko zespół :)
vilumisiek - 2011-04-24, 23:32

truskawek napisał/a:
Carrick

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

crosslet - 2011-04-25, 09:43

Dokładnie tak, jak powiedział Henryk.
O ile obrona jest dość mocna - moim zdaniem najmocniejsza ich formacja o tyle do reszty nie mam zaufania, poza Rooneyem i Nanim.
Jeśli np. Parka uważasz za gwiazdę no to ok :D :D :D
Uważam, że Chelsea ma lepszy skład i chociażby wspomniany Tottenham.

bbj - 2011-04-25, 15:05

crosslet napisał/a:

Uważam, że Chelsea ma lepszy skład i chociażby wspomniany Tottenham.

Możesz sobie uważać. ManUtd jest w pólfinale LM i ma sporą szansę na finał . Mało tego ma ogromne szansę na mistrzostwo Anglii .
ManUtd wcale nie jest bez dobrych graczy . Ma Rooneya, Chicharito ,Vidicia, Nani'ego oraz kapitalnego Valencie przed kontuzją i mam nadzieję ,że dojdzie do tej dyspozycji niebawem.
Ja też uważam,że Inter miał lepszy skład niż Schalke a mimo to Inter dostał 3:7 w dwumeczu.
Liczy się zgranie zespołu ,trener oraz taktyka w danym dniu.

crosslet - 2011-04-25, 16:43

My nie mówimy, kto osiąga lepsze wyniki tylko, kto jaki ma skład na papierze kolego szanowny.
Nawet jeśli ManU wygra wszystko, co tylko możliwe zdania nie zmienię. Mowa jest o składzie zespołu, a ten się póki co nie zmienił.

Henry - 2011-04-25, 17:04

Dokładnie jak napisał Crossi, nie piszemy o sile zespołu tylko poszczególnych zawodników.
angst - 2011-04-25, 19:01

Ja się zatem wtrącę w tym momencie i ciekaw jestem, które zespoły w Europie mają według Was silniejszy skład od MU? :) Bez dłuższego wahania wskazałbym tylko Barcelonę.

Ponadto każdy wie, że coś takiego jak skład na papierze generalnie nie istnieje, a jeśli nawet, to nie ma to znaczenia w kontekście realnych wyników osiąganych przez drużyny.

Pozdrawiam

Angst

crosslet - 2011-04-25, 19:55

Zgadzam się z Tobą Angst, że nie ma znaczenia, ale my z Heńkiem chcieliśmy sobie akurat o tym porozmawiać :)

Jeśli pytasz o samych piłkarzy indywidualnie a nie o piłkarzy tworzących zespół no to uważam, że jest więcej niż tylko Barca.

spavacz - 2011-04-25, 21:59

Angst - moim zdaniem tych zespołów jest kilka:
Liga angielska: Chelsea, Arsenal, Manchester City i Liverpool
Liga hiszpańska: Barcelona i Real
Liga włoska: Inter i Milan
Liga niemiecka: Bayern

Oczywiście pod uwagę brałem piłkarzy, których można uznać za bardzo rozpoznawalnych, a w Manchesterze to w zasadzie tylko Rooney, Giggs, Nani i van der Sar.

zukole - 2011-04-25, 22:35

No to liverpool i bayern ( z akcentem na bayern ) są największymi przegranymi zespołami z liczących się lig :)
truskawek - 2011-04-26, 00:11

spavacz napisał/a:
rozpoznawalnych

W USA w Red Bull'u gra Henry.
A na poważnie:
Piłkarz A jest lepszy od B bo występuje w większej ilości reklam? Gra w lepszej reprezentacji? Dla mnie piłkarz, który gra nonszalancko, robi widowiskowe sztuczki "wozi" się z piłką jest forszy od tego, który zaciska zęby i przez nieraz 120 min. "utrudnia" grę rywalowi, "targa" dla kolegów, "tyra" na rzecz zespołu. Piłka nożna to nie koszykówka, w której robi się konkursy wsadów czy porównuje się indywidualne statystyki. Szacunek dla tych, którzy odnoszą sukces w zespole.

crosslet - 2011-04-26, 10:02

truskawek napisał/a:
Dla mnie piłkarz, który gra nonszalancko, robi widowiskowe sztuczki "wozi" się z piłką jest forszy od tego, który zaciska zęby i przez nieraz 120 min. "utrudnia" grę rywalowi, "targa" dla kolegów, "tyra" na rzecz zespołu.

Jak dla mnie jest to bez sensu napisane bo odnoszę wrażenie, że w teorii porównujesz piłkarzy z różnych pozycji np ofensywnego i defensywnego pomocnika a jaki ma sens takie porównywanie? Każdy ma inne zadania i tak gra. Może Ci się bardziej podoba rola defensywnego ale porównywanie np. Ronaldo do Busquetsa trochę mija się z celem.

angst - 2011-04-26, 11:13

spavacz napisał/a:
Oczywiście pod uwagę brałem piłkarzy, których można uznać za bardzo rozpoznawalnych, a w Manchesterze to w zasadzie tylko Rooney, Giggs, Nani i van der Sar.

No nie chodzi chyba o rozpoznawalność graczy. Ja miałem bardziej na myśli ocenę poszczególnych zawodników na danych pozycjach (powiedzmy, że standardowo pierwsza 11 i 7 rezerwowych), np. w skali od 1 do 5 albo lepiej od 0 do 100% przy użyciu różnych współczynników, jak np. w grze Championship Manager albo podobnej, a następnie zsumowanie tej wartości.

Aby zadanie było rzetelnie wykonane dla różnych pozycji należałoby uwzględnić inne współczynniki (np. drybling jest mniej istotny dla obrońcy, a dla środkowego pomocnika gra głową). Oczywiście takie zadanie byłoby karkołomne, a oceny nadal subiektywne, więc można się pokusić tylko o analizy intuicyjne.

Mając na uwadze powyższe śmieszy mnie stwierdzenie, że MU ma słabych graczy. To trochę tak, jak w dzieciństwie uznawało się kogoś na podwórku za dobrego gracza, bo "dobrze się kiwa". Potem w klubie następowała weryfikacja i niedoceniany gracz nagle stawał się potrzebnym piłkarzem w drużynie juniorów, a gwiazda podwórka przestawiała się np. na jazdę na deskorolce.

W dorosłym futbolu jest podobnie. Na najwyższym poziomie są wymagane minimalne wartości dla atrybutów fizycznych, jak np. wzrost, szybkość, wytrzymałość, sprawność ogólna, itp. bez których nikt nawet nie spojrzy na danego piłkarza. Można oczywiście nadrobić jeden mankament pozostałymi atutami (jak np. wzrost u Messiego równoważony jest niespotykanym potencjałem w innych elementach). Mam wrażenie, że szczególnie na Wyspach przykłada się wagę do walorów fizycznych, z racji specyficznego stylu. Są oczywiście wyjątki, jak np. M.Owen, ale myślę, że dla nich ideałem piłkarza jest W.Rooney.

Wracając do meritum ciężko moim zdaniem obronić tezę, że MU ma słabszych graczy niż MC, Chelsea czy Arsenal. W drugą stronę mógłbym spróbować, chociaż uważam, że siła jest w przypadku tych drużyn podobna. Co do przewagi Barcelony mógłbym się zgodzić, nad Realem mocno bym się wahał, chociaż Mourinho dokonał bardzo dobrych transferów. Reszta drużyn co najwyżej tuż za MU.

To wszystko oczywiście dotyczy siły drużyn "na papierze biorąc pod uwagę umiejętności indywidualne". W innym wymirze spór jest dość bezcelowy. To raczej nie przypadek, że MU jest prawie pewnym Mistrzem Anglii i co najmniej półfinalistą LM.

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2011-04-27, 19:00

W 100% zgadzam się ze Spavaczem. Chodzi tutaj dokładnie o wartość rynkową poszczególnych graczy. Każdy zespół wymieniony przez spawacza a poprowadzony przez Guusa Hiddinka lub Jose Mourinho wygrałby z ManU obecnym. Przykład: Bayern - sama linia pomocy jest warta pewnie tyle co cała wyjściowo jedenastka MU.
angst - 2011-04-27, 22:52

vilumisiek napisał/a:
Przykład: Bayern - sama linia pomocy jest warta pewnie tyle co cała wyjściowo jedenastka MU

Jak wiadomo pieniądze nie grają, ale chyba nie jesteś na bieżąco. Garść statystyk (za Transfermarkt):

Wartość rynkowa 11 najdroższych graczy obu drużyn:

Bayern - 255,5 mln EUR
MU - 272 mln EUR

Średnia wartość piłkarza z całej kadry obu klubów:

Bayern - 14 mln EUR
MU - 13,3 mln EUR,

chociaż faktycznie ofensywne trio z Monachium jest bardzo wysoko wyceniane, co oznacza, że pozostali są dużo tańsi od graczy MU.

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek - 2011-04-28, 22:56

http://sport.gadu-gadu.pl...utm_medium=main
truskawek - 2011-09-11, 17:17

link

zapraszam do zabawy w "wygraj ligę".