Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

Hyde Park - Temat postu: partyjki.pl - darmowe gry online

michal - 2011-06-22, 17:44
Temat postu: Temat postu: partyjki.pl - darmowe gry online
Witam,

Zapraszam na nowo powstały serwis http://partyjki.pl w którym można zagrać w proste gry w przeglądarce. Można zaprosić znajomego lub zagrać z nieznajomym. Strona nie wymaga rejestracji.

Obecnie, oprócz gomoku, są również - kółko i krzyżyk, statki i reversi. W przyszłości powinno się pojawić na stronie więcej gier. Jeżeli ktoś chciałby grać w inne warianty gomoku, chętnie bym je również dodał.

bbj - 2011-06-22, 18:20

Witaj,

Twój link nie działa.
Dobry jest : http://www.partyjki.pl/ .
Miło, że powstaje alternatywa dla kurnika.
Cytat:
Jeżeli ktoś chciałby grać w inne warianty gomoku, chętnie bym je również dodał.

Przedewszystkim swap2 , plansza 15x15.

Jest szansa na czwórki,pente, renju, hex ?

michal - 2011-06-22, 18:29

Dzięki, link już poprawiłem. A co do innych gier, to chętnie je dodam, tylko najpierw chciałbym wogóle zobaczyć czy na stronie będzie ktoś grał ;)
s3v3n - 2011-06-22, 21:36

planujesz wprowadzenie czegoś na kształt pokoi z kurnika i rejestracji na stronie? opcja gry z losowym nieznajomym wydaje mi się na dłuższą metę nienajlepszym rozwiązaniem - ja np czekam już kilka minut aż mi się ktoś wbije do gry (a to tylko pierwsza z brzegu niedogodność..) i nawet jeszcze nie wiem jak wygląda stół do gry:P

i na marginesie - gomoku zasadniczo nie gra się na nieograniczonej planszy, ale na 19x19 lub 15x15.

michal - 2011-06-24, 04:57

s3v3n napisał/a:
planujesz wprowadzenie czegoś na kształt pokoi z kurnika i rejestracji na stronie? opcja gry z losowym nieznajomym wydaje mi się na dłuższą metę nienajlepszym rozwiązaniem - ja np czekam już kilka minut aż mi się ktoś wbije do gry (a to tylko pierwsza z brzegu niedogodność..) i nawet jeszcze nie wiem jak wygląda stół do gry:P

Z każdym dniem coraz bardziej się przekonuję, że taki system faktycznie się nie sprawdzi. Więc tak - sposób inicjacji gry ulegnie zmianie. Nie będzie oczekiwania na nieznajomego, zamiast tego będzie się wchodzić do lobby (nie umiem znaleźć polskiego odpowiednika) w którym będą pokoje (na razie jeden na grę, w przyszłości pewnie więcej). Tam będzie się zapraszać konkretną osobę do gry.

Henry - 2011-06-24, 10:25

Zagrałem dziś raz w gomoku na tej stronie i mam parę w wniosków, po pierwsze to w gomoku wygrywa się przez overline, no i jak już pisali nieograniczona plansza, przydałby się też sw2:), ale ogólnie stronka mi się podoba, jak dodałbyś w przyszłości jakieś statystyki, pokoje jak wspominał Seven to byłoby na prawdę fajnie:), można spróbować skusić graczy zagranicznych na renju i pente, jest mało serwisów z tymi grami, a jest pewna liczba graczy grających w to regularnie, może w końcu stałyby się bardziej popularne:)
michal - 2011-09-01, 09:57

Witam,

Serwis właśnie przeszedł sporą aktualizację. Doszły pokoje, zaproszenia do gier. A więc całkowicie zmieniła się filozofia rozpoczynia gier. Zmieniło się również bardzo dużo od strony technicznej.

Póki co wszystko jest świeże i wiele rzeczy może nie działać, tak jak powinno. Dlatego byłbym wdzięczny za pomoc w wyłapywaniu błędów ;)

Jest do dopiero pierwszy etap do wprowadzenia w przyszłości:
- kont użytkowników
- statystyk, rankingów
- nowych gier
- innych, szalonych pomysłów ;)

michal - 2011-09-04, 16:57

Pytanie do wszystkich - jaką grę chętnie widzielibyście na stronie? Renju, Pente a może coś innego?
bad_mojo - 2011-09-04, 19:04

renju
spavacz - 2011-09-04, 20:00

pente i connect6
bbj - 2011-09-04, 20:18

czwórki (8x7)
s3v3n - 2011-09-05, 10:43

pente i c6
ermijo - 2011-09-05, 12:36

renju(mile widziane różne zasady otwarć) i pente
Henry - 2011-09-05, 13:55

renju pente c6
crosslet - 2011-09-05, 14:45

...i czwórki :)
michal - 2011-09-06, 14:15

A więc Pente ;) Renju pewnie później.

Mam prośbę do wszystkich zainteresowanych. Zauważyłem wejścia do gry gomoku, jednak niestety strona jest wogóle nieznana i każda osoba, która wchodzi, jest sama w pokoju w danym momencie :(

Co do prośby - czy możemy się umówić na jakąś wspólną godzinę, w której moglibyśmy potestować serwis? Np wieczorami o 20, albo 21?

s3v3n - 2011-09-06, 19:03

moge luknac na chwile na testowanie, pasuja mi dowolne godziny..
michal - 2011-09-10, 08:11

Pente już jest, zapraszam do testowania ;)

Przy okazji poprawiłem wygląd gomoku - od teraz gra się czarnymi i białymi pionami, plansza powinna już wyglądać jak plansza do go ;) Dodatkowo, nie można już wygrywać przez overline.

zukole - 2011-09-10, 16:40

Zagraliśmy z henrym grę w pente i o ile nic nie pominąłem to:

- brakuje numeracji pól
- brakuje możliwości ustawienia czasu na grę
- możliwe jest granie pente standard, mam słabą wiedzę na temat pente, ale standard nigdy nie widziałem ;-)
- liczba "zbitych kamieni" wydaje się lepsza niż liczba "zbitych par"
- "Ty" i "Przeciwnik" wypada zastąpić nickami

chyba tyle.

Ankst - 2011-09-10, 17:59

A wcale ze nie pomysl 'ty ' i 'przeciwnik' to dobry pomysl , podobnie jak i pominiecie pkt. Nikt wtedy nie zrobi sobie 24 nikow tylko bedzie skazany na uprawe na jednym niku.
ermijo - 2011-09-10, 19:45

Spokojnie pomału. Dajcie chłopakowi czas.
Testowałem serwis i jak na amatorska robote to super.

zukole - 2011-09-10, 20:11

To tylko uwaga co można poprawić.
michal - 2011-09-11, 08:18

Dzięki za uwagi :)

zukole napisał/a:
Zagraliśmy z henrym grę w pente i o ile nic nie pominąłem to:

- brakuje numeracji pól

Będzie.

zukole napisał/a:

- brakuje możliwości ustawienia czasu na grę

W jaki sposób? Czy chodzi o ustawienie czasu na wykonanie ruchu przez gracza? Tak, czy inaczej pojawi się to pewnie w późniejszym czasie (trzeba to będzie wprowadzić do wszystkich gier).

zukole napisał/a:

- możliwe jest granie pente standard, mam słabą wiedzę na temat pente, ale standard nigdy nie widziałem ;-)

Chodzi o to, żeby wprowadzić zasady z wersji PRO (ograniczenia co do początkowych ruchów)?

zukole napisał/a:

Zrobi się ;)

michal - 2011-09-13, 19:12

zukole napisał/a:

- brakuje numeracji pól

Zrobione.

alicecooper - 2011-09-13, 19:47

panie panowie proszę przeprowadzić próbne partie
s3v3n - 2011-09-14, 16:32

popatrzylem, pogralem troche w pente i mam kilka propozycji, co moznaby zmienic.
- przede wszystkim wszystkie gry zaczyna ta sama osoba. fajnie jakby sie to automatycznie zmienialo, ze raz gram bialymi, a raz czarnymi, bo teraz, zeby bylo fair, to jedynym (chyba, bo moze jestem slepy i czegos nie widze) wyjsciem jest ruch pierwszym kamieniem gdzies w bande i w ten sposob oddanie przeciwnikowi rozpoczecia.
- druga wazna rzecz, zukole ma racje, przydaloby sie liczenie czasu, bo tak to przeciwnik moze dowolnie przedluzac gre..
- z mniejszych rzeczy to fajnie by bylo, gdyby na stole na czacie pojawiala sie informacja, ze przeciwnik opuscil albo poddal gre, analogicznie jak na czacie glownym o wejsciu/wyjsciu z pokoju. moj przeciwnik sobie poszedl, a ja dalej do niego nawijalem, bo, dopoki nie zerknalem na czat ogolny, to nie wiedzialem, ze sie juz wylaczyl..
- jest maly blad, wygralem w pente poprzez jednoczesne ulozenie 5 i zbicie 10 kamieni i system policzyl to jako dwa zwyciestwa (tam gdzie jest napisane kto ile partii wygral)

w ogole strona super. ladna, szybko, sprawnie chodzi, nie to co to dziadowo z kurczakiem w logo.

zukole - 2011-09-16, 15:46

Także fajne by było powstanie "stołu", w obecnej sytuacji nie można dołączyć i obserwować czyjeś gry.
michal - 2011-09-16, 19:57

s3v3n napisał/a:

popatrzylem, pogralem troche w pente i mam kilka propozycji, co moznaby zmienic.
- przede wszystkim wszystkie gry zaczyna ta sama osoba. fajnie jakby sie to automatycznie zmienialo, ze raz gram bialymi, a raz czarnymi, bo teraz, zeby bylo fair, to jedynym (chyba, bo moze jestem slepy i czegos nie widze) wyjsciem jest ruch pierwszym kamieniem gdzies w bande i w ten sposob oddanie przeciwnikowi rozpoczecia.

Już mi to ktoś zgłosił ;) Dorobię taką funkcjonalność (zmiany kolorów dla graczy). Będzie to tak czy inaczej potrzebne przy wersjach SWAP.

s3v3n napisał/a:

- druga wazna rzecz, zukole ma racje, przydaloby sie liczenie czasu, bo tak to przeciwnik moze dowolnie przedluzac gre..

Zrobię, tylko jak to ma działać? W momencie startu gry określamy czas tury, np 1 minuta? Jeżeli przeciwnik nie wykona ruchu w tym czasie, to przegrywa grę?

s3v3n napisał/a:

- z mniejszych rzeczy to fajnie by bylo, gdyby na stole na czacie pojawiala sie informacja, ze przeciwnik opuscil albo poddal gre, analogicznie jak na czacie glownym o wejsciu/wyjsciu z pokoju. moj przeciwnik sobie poszedl, a ja dalej do niego nawijalem, bo, dopoki nie zerknalem na czat ogolny, to nie wiedzialem, ze sie juz wylaczyl..

Takie coś już jest, ale coś nie działa. Zauważyłem to wcześniej - działa u mnie na wersji developerskiej, nie działa na stronie głównej. Musiał wkraść się jakiś błąd.

s3v3n napisał/a:

- jest maly blad, wygralem w pente poprzez jednoczesne ulozenie 5 i zbicie 10 kamieni i system policzyl to jako dwa zwyciestwa (tam gdzie jest napisane kto ile partii wygral)

Hehe, ciekawy błąd :P

s3v3n napisał/a:

w ogole strona super. ladna, szybko, sprawnie chodzi

Dzięki :) Co do wyglądu, to obecnie staram się poprawić design całej strony. Po tym chciałbym zrobić rejestracje oraz forum na stronie. Następnie dopracować pente i gomoku (dorobić wersje PRO/SWAP etc). Potem rankingi. Oprócz rankingów myślałem również o jakichś achievmentach, które można by było zdobywać, np:
- 10 rozegranych gier
- 100 -||-
- 1000 -||-
- 10 wygranych gier
- 100 -||-
- 1000 -||-
Oraz np (o ile takie sytuacje są możliwe):
- wygranie partii gomoku w 10 ruchach
- przejęcie jednym ruchem 4 kamieni w pente
- przejęcie jednym ruchem 6 kamieni w pente
- itp (czekam na pomysły ;) )

W dalekiej przyszłości również zapisywanie przebiegu gier, z możliwością przeglądania ich po fakcie (może również komentowania?) - czy takie coś interesowałoby Was?

zukole - 2011-09-16, 20:03

michal napisał/a:
W dalekiej przyszłości również zapisywanie przebiegu gier, z możliwością przeglądania ich po fakcie (może również komentowania?) - czy takie coś interesowałoby Was?

Tak.

Co do czasu, chodziło mi o wprowadzenie czasu na całą grę, nie na konkretny ruch.
Na przykład 20 minut, jeśli zawodnikowi skończy się czas - przegrywa :wink:

Ankst - 2011-09-16, 22:42

Z uwagi na swe wszechotezne doswiadczenie , umiejetnosci oraz elokwencje zgałaszam swą kandydature na opa.
arczi - 2011-09-17, 13:47

Michal, bardzo fajna inicjatywa tym bardziej, że otwarty jesteś na propozycję graczy. Jeżeli mogę zasugerować zmiany odnośnie gomoku to mile widziane byłyby różne zasady odnośnie początkowych ruchów, dlatego, że wkrótce swap2 stanie się już zbyt stary, aby go turniejowo grać, dlatego też konieczne będzie przejście na coś nowego (tak jak to ma miejsce w renju na przestrzeni ostatnich lat).

Sugerowałbym zrobienie czegoś na wymiar panelu ustawiania zasad początkowych tak, żeby można łączyć niektóre istniejące zasady gomoku i renju (jeżeli będziesz miał czas i chęci do współpracy to mogę zrobić projekt takiego panelu, gdyż wiadomo, że niektóre zasady mogą się wykluczać, dlatego musi to być sensownie obmyślone). Na pewno przyczyniłoby się to do rozwoju gomoku, gdyż czysta teoria nijak się ma do praktyki i myślę, że mogłoby to zachęcić niektórych do korzystania z portalu (przynajmniej na czas eksperymentów) i całkiem możliwe, że i na dłuższą metę :)

Pozdrawiam.

sawyer199 - 2011-09-17, 17:32

Ankst napisał/a:
Z uwagi na swe wszechotezne doswiadczenie , umiejetnosci oraz elokwencje zgałaszam swą kandydature na opa.

Tak, tak, a ja zglaszam swoja kandydature na prezesa PSGRiP :P