|
Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente
|
Przesunięty przez: maestro 2014-07-10, 19:44 |
Szkółka Gomoku |
Autor |
Wiadomość |
kashon
|
Wysłany: 2004-10-11, 08:34
|
|
|
Witajcie,
dzis w nocy rozmarzylem sie troche, jezeli chodzi o koncepcje szkolki internetowej. Zaluje, iz trenerom nie bylo dane spedzic wczorajszej nocy na serwerze KGS ( serwer Go) - mianowicie byly prowadzona analiza/dyskusja nad juz rozegrana gra - prowadzona przez kobietke - 9p ( 9 dan profesjonalny) . Co ciekawe - GLOSOWO!!!. Na stole zebralo sie >600 osob, prowadzacy komentowal przebieg gry z polfinalow jakiegos turnieju , zas uczestnicy zadawali pytania, ktore byly moderowane przez osobe wspomagajaca... Komentarz glosowy naprawde daje wiele!
Gdyby tylko u nas trenerze mieli mozliwosc prowadzenia szkoli w ten sposob... chetnych do zobaczenia tego typu lekcji trenerow/studentow, prosze o kontakt na- poinformuje o tym albo na prv lub tez w jakims watku na forum. wydaje mi sie, iz wspaniale by bylo, gdyby szkolka rozwinela sie w tym kierunku ( i maf rozwinal kurnik:))
serdecznie pozdrawiam
kashon
p.s nareszcie jestem "zolty"w go:))) |
|
|
|
|
freitaag
|
Wysłany: 2004-10-27, 22:19
|
|
|
Witam wszystkich "[*] wyjadaczy" gomoku(w miejsce gwiazdki wstaw słowo "doświadczonych" bądź "starych" ) . Ja jestem stosunkowo nowy i w dodatku nie pasibrzuch. .
Byłem biernym obserwatorem lekcji jakich udzielali trenerzy gomoku.
Cytat: | ...dosc przypadkowy dobor przeciwnikow dla trenera oraz "sluchaczy" (w ostatniej partii nie pokazano zwyciestwa, bo prawie cala plansza byla pelna - na stole usiadl zbyt silny przeciwnik). |
Popieram Angsta.
Pierwsze spostrzeżenie, które nasuwa się po obejrzeniu partii to fakt, brania za przeciwników graczy z rankiem powyżej 1500 pkt. Tacy gracze najczęściej już grać umieją", a zdobywanie wyższego ranku to przeważnie kwestia liczby rozegranych partii.
W założeniu szkoła to miejsce nauczania. Jak gracze niedoświadczeni mogą podnosić poziom swoich umiejętnośći patrząc na partię która rozgrywa się niejako bez dozy ich sugestii? Człowiek najlepiej uczy się poprzez autopsję! Trzeba samemu rozegrać partię, aby coś z tego wynieść. Nie chcę aby ten mój apel zostal potraktowany skrajnie, ale trochę racjonalnośći by się przydało.
Druga sprawa o której wspomnial również angst dotyczy sporej ilości tzw. persona non grata . Na stoły przychodzą osoby, którym ni w głowie jakakolwiek nauka. Można rzec, że są to spamerzy, bo zaśmiecają stół swoją obecnością . Trzeba z tym walczyć jak z próchnicą
Poza tym podobnie jak angst uważam (ach, angst gdyby nie Ty ja byłbym pomysłodawcą tych wątków ) ,że trenerzy mają bardzo wysoki poziom kultury no i ... są w sam raz (można jedynie oczekiwać wiekszej stanowczości w tępieniu tych p n g)
Taka szkółka to naprawdę super rzecz,nawet jak dla mnie. Nauczyłem się że trzeba stwarzać jak najwięcej dwójek, a będzie się bliżej zwycięstwa
Pozdrawiam
Daniel |
_________________ Adna toćka, wtaraja toćka, krasoćka, i jest mardoćka |
|
|
|
|
Tiger
|
Wysłany: 2004-11-27, 03:21
|
|
|
Wtam forumowiczów. Dlaczego temat umarł w październiku? Czy któś ciągle prowadzi zajęcia? W jakim terminie ewentualnie i czy cokolwiek poczyniono w tym kierunku. Chętnych napewno jest sporo. Proszę o kontakt i odp. |
_________________ To jest mój problem.Zawsze widzę świat takim,jakim chcę go widzieć... |
|
|
|
|
alicecooper
Skarbnik
|
Wysłany: 2004-11-27, 03:53
|
|
|
informacje są na stronie www.gomoku.pl |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|