Forum.Gomoku.pl Strona Główna Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Buchy, Bergi i inne...
Autor Wiadomość
rakdar 

Wysłany: 2013-02-09, 21:05   

zukole napisał/a:
Pary 6. kolejki (o ile nie będzie zmian wyników).

Tabela El po 5 kolejce

Już wcześniej zauważyłem, że Swiss Perfect zukole robi błędne wyliczenia, ale po dokładniejszym przyjrzeniu się tabeli EL, okazało się, że tam też jest pełno błędów. Rozgrywki EL są poważnym przedsięwzięciem, więc chyba angst jako członek komisji nie chcesz się podpisywać pod nimi.

Zakładam, że robiąc parowanie i tabelę, EL także korzysta z tego samego programu. Oba robią błędy, ale całkiem inne. Jak to wytłumaczyć? Może inną wersją, starsza-nowsza… Chyba w liczeniu nic się nie zmieniło i nadal obliczamy to tak jak wyjaśniono na początku tematu.

zukole 

Wysłany: 2013-02-09, 21:08   

Tabela na stronie EL jest po 5. rundzie. Tabela przy parach zamieszczonych przeze mnie uwzględnia już parowanie 6. rundy.

rakdar 

Wysłany: 2013-02-09, 21:11   

A co ma parowanie (które jest ok) do wyliczeń w tabelach?

zukole 

Wysłany: 2013-02-09, 21:17   

Średniego buchholza liczysz poprzez zsumowanie pkt przeciwników oraz odrzucenie skrajnych wartości (przeciwnik, który ma najwięcej pkt i ten, który ma ich najmniej). Dlatego tabela EL uwzględnia 5. przeciwników (minus 2. skrajnych), a moja 6. (minus 2. skrajnych).

rakdar 

Wysłany: 2013-02-09, 23:06   

Hmm... weźmy np. moją drużynę i dodawajmy po kolei:

Buchholz - Lucky Team 1 + Violent Pandas 3.5 + Thunderstorm 1 + Demons and Wizards 4 + Czech Layback 2 + Barcelona 3 = 14.5. Twoja tabela - 13.
M- Buchholz – odejmujemy 5 = 9.5. Twoja tabela - 8.5.

Itd., itd.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2013-02-10, 00:19   

Jak pisałem wcześniej w tym temacie w przypadku punktu zdobytego za nierozegraną grę (+:-) do Buchholza dolicza się pół, a nie cały punkt.

Pozdrawiam

Angst

zukole 

Wysłany: 2013-02-10, 00:46   

rakdar napisał/a:
Buchholz - Lucky Team 1 + Violent Pandas 3.5 + Thunderstorm 1 + Demons and Wizards 4 + Czech Layback 2 + Barcelona 3 = 14.5. Twoja tabela - 13.
M- Buchholz – odejmujemy 5 = 9.5. Twoja tabela - 8.5.
Uwzględniając +- dla Thunderstorm (brak przeciwnika), Lucky Team (również brak przeciwnika) oraz Czech Layback (z Sex Pistols) wychodzi, że zamieszczona przeze mnie tabela jest prawidłowa.

Buchholz - Lucky Team 1(0,5) + Violent Pandas 3.5 + Thunderstorm 1(0,5) + Demons and Wizards 4 + Czech Layback 2(1,5) + Barcelona 3 = 13 (0,5+3,5+0,5+4+1,5+3)
M- Buchholz – odejmujemy 4,5 = 8.5 (3,5+0,5+1,5+3)

bbj 

Wysłany: 2013-02-10, 01:19   

Kiedy zostaną wliczone poprawki do tabeli (gry Cicifanok i z innych drużyn) ?
Na koniec sezonu będzie to zaktualizowane?

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2013-02-10, 11:29   

Podejrzewam, że lada moment, a konkretnie przed parowaniem kolejnej kolejki.

Potwierdzę jeszcze i dam znać.

Pozdrawiam

Angst

zukole 

Wysłany: 2013-04-05, 20:50   

http://www.kurnik.pl/turn.phtml?tid=7103715 :) . Maf powinien pomyśleć nad opcją "każdy z każdym" przy niewystarczającej ilości osób do "szwajcara".

truskawek 

Wysłany: 2013-04-05, 22:13   

pierwszy miał dwie pauzy

rakdar 

Wysłany: 2013-05-03, 21:30   

O tym, że kurnikowy program do parowania jest słaby i robi błędy, pisano już niejeden raz. Oczywistym jest, że w podobnych przypadkach gdy jest mniejsza ilość graczy, program z automatu powinien przechodzić na grę każdy z każdym, bo inaczej często się „zacina”. Prawie normą jest, że turniej 6 osobowy kończy się po trzeciej rundzie. Wychodzą też różne dziwadła. Widziałem turniej 5 osobowy, gdzie gracz przegrał swoje gry, ale dostał 2 x bye i zajął 2 miejsce.

A czy maf coś pomyśli… Jakby go to chociaż trochę obchodziło, to już dawno by to naprawił. Woli po swojemu „ulepszać” kurnik :P

P.S. Wiadomo od razu, że niektóre linki po pewnym czasie będą nieaktualne (np. z kurnika po 6 miesiącach). Dlatego w takich sytuacjach proponuję wklejać screeny.

----------

W poprzednim wątku mój tok myślenia był poprawny. Zabrakło w nim jednego elementu i gdy angst go przypomniał, układanka zaczęła pasować.

No ale… teraz mamy dwie końcowe tabele:

Tabela zukole
Tabela ze strony EL

Jest tego sporo i nie chce mi się liczyć, ale różnic w cyferkach jest dużo, a co ważniejsze zespoły Miss-click i Renegades zamieniają się miejscami :P . A przecież Swiss zukole już nie nalicza do przodu, co poprzednio mnie zmyliło. Która tabela jest więc poprawna i skąd tak dużo różnic?

zukole 

Wysłany: 2013-05-03, 23:24   

Rakdar, kiedyś były "informacje o turniejach" (nie widzę na wierzchu) zawierające jak nazwa wskazuje - informacje o turniejach. Czyli jakim systemem są parowane gry itd itd.
Na kurniku obowiązuje wyłącznie system szwajcarski, więc program nie skacze po systemach, gdy jest mało osób i wyniki tychże osób nie pozwalają rozegrać do końca turnieju. Dla kilku osób powinien być kołowy, nie szwajcarski - tyle.

Co do EL, to wyraźna różnica jest tylko w przypadku miss-click i sex pistols, czyli drużyn które nie dograły sezonu do końca. Różnica wynika (tak mi się wydaje) z faktu, że ja te drużyny przy kolejnym walkowerze wycofałem z rozgrywek, a iec dał obu po obustronnym walkowerze przeciwko "bye". Drużyny z dolnej części tabeli mają minimalnie inny buchholz, ale to również jest spowodowane z umieszczeniem wcześniej wspomnianych drużyn w parach z "bye".

Obowiązuje tabela ze strony EL.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2013-05-04, 00:04   

Rozpisałem się, ale wcięło post, więc niestety odpowiedź tylko w skrócie :(

I Kurnik, i Swiss Perfect, raczej nie generują błędów, a po prostu bazują na stałym algorytmie, który w przypadku Kurnika nie jest najszczęśliwiej dobrany (ale w obu przypadkach ciężko stwierdzić, jaki dokładnie jest ten algorytm).

Na szybko sprawdziłem drużyny, które "zamieniły się" miejscami (Miss-click oraz Renegades) i wyniki na stronie EL są poprawne. Rację ma zapewne Zukole, że różnice wynikają z wycofania przez niego drużyn Miss-click i Sex Pistols z turnieju, co de facto nie miało miejsca. Na stronie EL obie ekipy miały wpisane -:- i "zapunktowały" sobie tym samym do Buchholza (teoretycznie po 50% z możliwych do uzyskania w turnieju punktów, czyli 4,5 pkt. w naszym przypadku).

Jeżeli ktoś chciałby się dokształcić, to pod poniższym linkiem można znaleźć zarówno opis systemu Dubov (o ile pamiętam używany na Kurniku), jak i prezentację skupiającą się na wyjaśnieniu wpływu nierozegranych gier na współczynnik Buchholza:

http://www.vegachess.com/tl/index.php/vo.html

Pozdrawiam

Angst

alicecooper 
Skarbnik

Wysłany: 2014-04-16, 18:05   

artykuł z pytaniami o bucholtza (po a angielsku)

geurt127.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 5220 raz(y) 193,54 KB

Odpowiedz do tematu