Forum.Gomoku.pl Strona Główna Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Złota myśl?
Autor Wiadomość
martin1234 
Hicham El Guerrouj

Wysłany: 2005-04-13, 13:37   

Bad_mojo napisał/a:
[...]według mnie komputer doskonały, lub doskonały program do gomoku, to taki, który nie przegrywa. Natomiast gra doskonała to taka, która toczy się między dwoma doskonałymi graczami, czyli takimi, którzy z założenia nie przegrywają.[...]

I znowu zależy o jakie gomoku chodzi:)
Jeżeli o standard, to przy "doskonałej grze" wygra zawsze zawodnik grający czarnymi kamieniami. Czyli ten drugi już nie jest "doskonały"? :wink:
Podobnie jest chyba w pro i w wielu otwarciach swap (a może wszystkich), ponieważ już na samym początku gry występuje SW, czyli "doskonałość" jest wypaczona przy otwarciu :)

bad_mojo 
recenzent ludzkości

Wysłany: 2005-04-13, 15:13   

Wiem, że w standardzie jest sw czarnych, dlatego więc mówmy o układach równych w swap'ie, jeżeli takowe istnieją....

Pozdrawiam, bad_mojo.

Ece 
Wielki Admin ;)

Wysłany: 2005-04-13, 16:56   

martin1234 napisał/a:
ponieważ już na samym początku gry występuje SW, czyli "doskonałość" jest wypaczona przy otwarciu Smile

Czy ja wiem... Moze "doskonalosc" takiej obrony to znalezienie wariantu, w ktorym wygrana nastepuje po najwiekszej ilosc posuniec? Ewentualnie jesli wiadomo, ze przeciwnik gra "doskonale", to poddanie partii z miejsca ;)

Barfko 

Wysłany: 2005-04-13, 17:10   

Chyba jestem w stanie wykazać, że w grze w gomoku na nieskończonej planszy zawsze (w każdym układzie kamieni) ktoś ma strategię wygrywającą. Potrzebny mi jest do tego fakt, że w standardowym gomoku czarne mają SW. Nie jest to tak naprawdę udowodnione, ale nawet ja znam na pamięć SW po D4 i po I7. Dodatkowo znam SW czarnych po otwrciu coila i po otwarciu ondika, więc w zasadzie mam pewność, że jest SW czarnych w standardowym gomoku, bo jeśli białe zagrają swój pierwszy ruch poza centralnym kwadratem 5x5, to w ogóle żadnych szans nie mają. No, ale to jeszcze nie jest dowód.

Im mniejsza plansza, tym więcej układów remisowych. Na planszy 4x4 na przykład są same remisy, heh. Być może w standardowym gomoku na planszach mniejszych niż 15x15 białe mogą doprowadzić do remisu.

Jeśli nie ma luk w moim rozumowaniu oznaczałoby to, że na nieskończonej planszy przy każdym otwarciu swap ktoś ma SW. Pewnie zachodzi to nawet dla każdej odpowiednio dużej planszy. Im mniejsza plansza, tym gra łatwiejsza teoretycznie, bo idealny gracz ma mniej do zapamiętania. Również, im mniejsza plansza tym więcej remisów.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2005-04-13, 19:19   

Juz kiedys napisalem, ze w wersji swap zawsze powinno sie wygrac rozpoczecie przeciwnika :)

Pozdrawiam

Angst

jopq 
retired

Wysłany: 2005-04-14, 07:48   

[quote="angst"]Juz kiedys napisalem, ze w wersji swap zawsze powinno sie wygrac rozpoczecie przeciwnika :)[/quote]

To wydaje się oczywiste, ale czy zawsze powinno? Trzebaby to najpierw udowodnić. Rozumiem, że skrajne otwarcia to są: centralne i te przy bandzie, ale może mimo wszystko istnieje coś, co czarnym ogranicza pole, a jednocześnie białym zostawia na tyle stosowną powierzchnie, że nie jest możliwe jednoznaczne, jak na razie, odnalezienie pewnej wygranej.

Wiemy, że gra na standard od środka jest wygraną dla czarnych i że gra totalnie przy krawędzią jest dla białych. Ograniczmy się również do otwarć 'zbitych', bo w przypadku układów typu np.: Ondika jest dużo prościej o rozwiązanie. Teoretycznie nie możemy wykluczać istnienia takiego otwarcia, które przy idealnej grze nie doprowadza do wygranej jednej ze stron. Wychodząc z założenia, że plansza jest symetryczna, że wiemy jak idzie sw dla większości podstawowych otwarć, że im pierwsze 3 ruchy są bardziej rozstrzelone tym prościej o wygraną, to pozostaje nam niewiele możliwości, które być może należałoby sprawdzić.

Możemy oczywiście pozostać na 'gdybaniu', ale czy można pozostawić tak mocne stwierdzenie bez dowodu? Ma ono wiele racji, ale nie wiem, czy są odstępstwa od tej jakże oczywistej, intuicyjnej reguły.

Pozdrawiam

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2005-04-14, 14:05   

Idac Twoim tokiem rozumowania moge zmodyfikowac - przy rozpoczeciu przeciwnika nie powinno sie przegrac! Aby tamot bylo zweryfikowane jako bledne trzeba znalezc otwarcie, przy ktorym grajacy perfekcyjnie gracze zawsze doprowadza do remisu.

Mi chodzilo o to, ze wspanialy gracz oceni prawidlowo szanse obu stron w danym rozpoczeciu i wybierze korzystniejsze, po czym doprowadzi do wina :)

Pozdrawiam

Angst

Odpowiedz do tematu