|
Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente
|
|
Sukcesy rządów PO |
| Autor |
Wiadomość |
vilumisiek

|
Wysłany: 2011-11-18, 20:23
|
|
|
Prezes coś Ty dał? |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2011-11-19, 09:36
|
|
|
| Świetne expose. Teraz wyzwaniem pozostaje implementacja. |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
bmac
|
Wysłany: 2011-11-19, 10:42
|
|
|
...mam nadzieję Villu, że dałem Ci do myślenia, cokolwiek by to nie znaczyło...
i wiesz co? kiedyś, dawno temu miałem ksywkę "Parapet"
bmac |
_________________ Gość, sprawdzeniem wartości wiedzy jest jej moc uszlachetniania i oczyszczania życia ... |
|
|
|
 |
Ankst [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-11-19, 11:07
|
|
|
| A wcale że bardzo ładne zdjęcie prezes nasz dał. |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2011-11-19, 13:09
|
|
|
Akurat nie "twój". |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2011-11-19, 20:35
|
|
|
| Bycie premierem to na prawdę super sprawa. Można wygłosić sobie expose, kupując w odpowiednim czasie akcje KGHM-u (dla nie wiedzących: Tusk wypowiedział zdanie odnośnie opodatkowania surowców naturalnych w Polsce - miedzi i srebra, po czym akcje KGHM spadły o 6-13% w dół). Jak sądzicie, ile zarobił w ten sposób Donald Tusk? |
|
|
|
 |
truskawek
|
Wysłany: 2011-11-20, 01:14
|
|
|
| jak kupił akcje i wygłosił expose, to chyba stracił. |
|
|
|
 |
bad_mojo
recenzent ludzkości

|
Wysłany: 2011-11-20, 04:02
|
|
|
To tzw. krótka sprzedaż - sprzedaje się akcje, których się nie posiada. Akcje pożycza się od banku (płacąc mu za to jakąś kwotę), potem się je sprzedaje normalnie na giełdzie. Gdy ich cena spadnie, odkupuje się te same akcje, znów na giełdzie, tylko taniej. Akcje oddaje się bankowi, a nam zostaje różnica między ceną, po jakieś sprzedaliśmy i po jakieś odkupiliśmy akcje, które nie były nasze. http://pl.wikipedia.org/w...a_sprzeda%C5%BC
Teoretycznie mógł Tusk coś takiego zrobić, ale nie sądzę, żeby brakowało mu okazji do dorobienia. |
_________________ Think for yourself. Question authority. / People tell me what to say, what to think and what to play. |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2011-11-20, 08:42
|
|
|
Ja miałem na myśli coś innego - czyli zwykłe skupowanie akcji KGHM kiedy będzie można z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć że około 12:30 ich wartość spadnie. W sumie to każdy mógł tak zrobić bo do zamknięcia sesji a później liczyć, że Tusk jakoś to sprostuje i wartości powrócą lub powrócą w sposób inny(na przyklad zamiast wzrostu jednego dnia o 14% a w ciągu 4 dni wzrostu 0%, będą wzrastać umiarkowanie).
Bardzo możliwe, że jest tak jak pisze Bad(czyli z rolą banków a nie biur maklerskich) |
|
|
|
 |
truskawek
|
Wysłany: 2011-11-20, 10:36
|
|
|
Albo zakupić opcję PUT |
|
|
|
 |
alicecooper
Skarbnik
|
Wysłany: 2011-11-20, 20:01
|
|
|
| Cytat: | | Teoretycznie mógł Tusk coś takiego zrobić, ale nie sądzę, żeby brakowało mu okazji do dorobienia. |
hehe bad urocze eufemizmy
zamiast przekręt to "okazja do dorobienia"
także nie sądzę żeby donek osobiście zarobił bo to za łatwe do wykrycia,
ale przecież prywatnym sponsorom kampanii PO coś się należy, nieprawdaż?
(i wszyscy kryci i zadowoleni - sponsorzy bo zarobili, donek bo formalnie "czysty")
uśmiałem się z felietonu: http://www.wsieci.rp.pl/o...POwaznej-ekipie , polecam, tu fragment:
| Cytat: | 7. Pan premier w swoim expose wspomniał o podatku od srebra i miedzi, co wywołało gwałtowny spadek wartości akcji KGHM, ponieważ:
A/ Nie wiedział, że tak to może działać
B/ Wiedział, ale zapomniał
C/ Nie zapomniał, więc wszystko jest w porządku. To normalne ruchy na giełdzie, a fakt, że w całym cywilizowanym świecie słowa premiera uznane by zostały za skandal, nie może wpływać na ogólną ocenę pana premiera jako osoby nad wyraz kompetentnej. Jaki to wyraz – rzecznik rządu poinformuje media w najbliższym czasie. |
|
|
|
|
 |
amiga_500

|
Wysłany: 2011-11-20, 20:11
|
|
|
| Tylko czemu piszecie to pod sukcesy PO normalnie to same porażki (dla ludu nie dla PO więc raczej jest ok.). W nawiasie to co dopisałem po przeczytaniu własnego postu. |
|
|
|
 |
vilumisiek

|
Wysłany: 2011-11-21, 14:56
|
|
|
bo to
hehe amiga urocze ironie
zamiast przekręty to "sukcesy"
także nie sądzę żeby alis osobiście pisał tego posta bo to za łatwe do wykrycia,
ale przecież zarządowi psgrip coś się należy, nieprawdaż?
(i wszyscy kryci i zadowoleni - zarząd bo zmanipulował, alis po formalnie "czysty")
uśmiałem się z postu: http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=50233#50233 , polecam, tu fragment:
| Cytat: |
7. Alis w swoim expose na walnym wspomniał o podwyżce składki członkowskiej, co wywołało gwałtowny spadek wartości akcji KGHM, ponieważ:
C/ Nie zapomniał, więc wszystko jest w porządku. To normalne ruchy na giełdzie, a fakt, że w całym cywilizowanym świecie słowa alisa uznane by zostały za skandal, nie może wpływać na ogólną ocenę alisa jako osoby nad wyraz kompetentnej. Jaki to wyraz – rzecznik rządu poinformuje media w najbliższym czasie. |
|
|
|
|
 |
bmac
|
Wysłany: 2011-11-22, 08:56
|
|
|
| vilumisiek napisał/a: | bo to
hehe amiga urocze ironie
zamiast przekręty to "sukcesy"
także nie sądzę żeby alis osobiście pisał tego posta bo to za łatwe do wykrycia,
ale przecież zarządowi psgrip coś się należy, nieprawdaż?
(i wszyscy kryci i zadowoleni - zarząd bo zmanipulował, alis po formalnie "czysty")
uśmiałem się z postu: http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=50233#50233 , polecam, tu fragment:
| Cytat: |
7. Alis w swoim expose na walnym wspomniał o podwyżce składki członkowskiej, co wywołało gwałtowny spadek wartości akcji KGHM, ponieważ:
C/ Nie zapomniał, więc wszystko jest w porządku. To normalne ruchy na giełdzie, a fakt, że w całym cywilizowanym świecie słowa alisa uznane by zostały za skandal, nie może wpływać na ogólną ocenę alisa jako osoby nad wyraz kompetentnej. Jaki to wyraz – rzecznik rządu poinformuje media w najbliższym czasie. |
:) |
... trudno, Vilu, odpowiem Ci tak jak w starym czeskim serialu doktor Sztrosmajer powiedział do żony pacjenta, pięknej Damy z nadwagą /większą niż moja/
A) "... pani Hamzikowa?, gdyby głupota mogła fruwać, toby Pani fruwała jak gołębica..." tyś jest co najmniej sokolikiem, niestety niskich lotów... jak niskich? chyba niestety jaskółczych...
B) ropuszy rechot hehe amiga jest niczym innym jak brakiem szacunku, rozpyleniem wrażenia własnej wyższości, nieomylności etc. etc. /mógłbym jeszcze długo/ zjawisko powszechne w internecie, ale chyba nie przyjęte wśród przyjaciół, prawda )?
C) ...to nie są "urocze" ironie, z mojego punktu widzenia to raczej śmiech przez łzy, popatrz na http://markd.pl/afery-po/ to praca młodych ludzi mających otwarte oczy, otwarte niekoniecznie inaczej...
D) .... wycieczka do psgrip jest o tyle nietrafiona, że w stowarzyszeniu nie ma i chyba jeszcze długo nie będzie profitów, na których można kręcić lody, a szkoda... i co najważniejsze, nie ma tutaj krewnych i przyjaciół królika...
F) ... i jeśli Ty nie rozumiesz tak prostego przesłania, jak gra na giełdzie, Ty, pokerzysta? To elementarz, jak standard w gomoku na moim poziomie /teraz mocny żółty, kiedyś słaba pomarańcz/
bmac
PS.: o czym rzecznik ZA-rządu informuje na wezwanie! )
i wiesz co, Vilu? opowiem Ci bajkę z życia, kiedyś, dawno, dawno temu, gdy u żłobu był Koń, nastąpił skok w dół wartości dolara spowodowany polityką finansową Konia...) Ci co o tym nie wiedzieli stracili ca 75%, natomiast krewni i przyjaciele Konia zyskali powyżej 150%, a jeśli poszli na całości to dziś mają szalone majątki... ja straciłem ponad 20 tys $ w przeliczeniu, to było prawie wszystko, co miałem, ale żyję, jak widzisz, Koń też ma się dobrze ) |
_________________ Gość, sprawdzeniem wartości wiedzy jest jej moc uszlachetniania i oczyszczania życia ... |
|
|
|
 |
soul_reaper
retired

|
Wysłany: 2011-11-22, 10:29
|
|
|
Inside trading jest powszechny, nie tylko w Polsce. Problem jest zlozony, bo z jednej strony wykorzystujesz po prostu informacje, ktore udalo Ci sie pozyskac aby osiagnac korzysc (podobnie jak np. gosc wyprzedajacy Greckie obligacje przed kryzysem, ktory przewidzial) a z drugiej strony sposob pozyskiwania tych informacji jest watpliwy moralnie. Ja osobiscie nie wiem, czy majac podobna informacje nie zagralbym na spadek akcji KGHM ale raczej bym sie zdecydowal. Po pierwsze zysk byl dosyc pewny (kwestia tylko wielkosci) a ryzyko niewielkie - przeciez Tusk do mnie by nie zadzwonil z taka informacja. Biorac pod uwage wielkosc transackji - smieszne 100kPLN to raczej nie bylo to zamierzone dzialanie Tuska obliczone na korzysc majatkowa, c'mon ja bym sobie mogl zagrac na duzo wiecej niz 5000 akcji a gdzie mi do grupy trzymajacej wladze Raczej spodziewalbym sie czegos w stylu przecieku od sekretarki/osoby pomagajacej pisac expose niz bezposrednio od premiera. Na takim stanowisku w walki ponizej kilku mln bym sie nie bawil
PS. To mniej wiecej tak jak z przytoczonym przykladem przez bmaca - z jednym zastrzezeniem, Balcerowicz zrobil co zrobil w celu ustabilizowania Polskiej waluty a ze przy okazji zarobili jego znajomi to byl raczej efekt uboczny (no i kwalifikuje sie przynajmniej w mojej skali walka bo tam poszly grube mln PLN). |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|