Internetowa Liga Renju |
Autor |
Wiadomość |
zukole
|
Wysłany: 2010-09-20, 15:28
|
|
|
Jeżeli dojdzie jeszcze kilku chętnych ( na razie jest 9 osób ) to jednak zagramy max 11 rund systemem szwajcarskim. |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2010-09-20, 21:14
|
|
|
W sumie to mi sie nawet podoba, że gramy Yamaguhi, choć RIF standard - patrząc po chetnych - równiez by wystarczył. Ja w renju jestem kapitanem nemo, ale 15 min to jest sporo czasu, żeby z 'nie-renjowcami' nie przegrać w 10 ruchach. |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-10-01, 02:13
|
|
|
W Internetowej Lidze Renju bierze udział 13 osób: Adifek, Angst, Casbah, Crosslet, Ermijo, Gacul, Henry, Muchaldinho, Peaceman, President, Puholek, Vince i Zukole.
Terminarz poszczególnych rund znajduje się tutaj - http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=46516#46516
Umawiać na grę można się tu - http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?t=2097
Wszystkie informacje zaś tutaj - http://forum.gomoku.pl/viewtopic.php?p=46434#46434 |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-10-03, 22:05
|
|
|
Jakbym był nieobecny na czyjeś grze to proszę o spisanie alternatywnych i czasu - w planach jest powstanie bazy gier z ILR. |
|
|
|
 |
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2010-10-07, 17:05
|
|
|
Pomyślałem sobie, że może warto byłoby wprowadzić obowiązek zapisania partii w RenLibie, np. zapisu dokonuje każdorazowo osoba rozpoczynająca mecz, a następnie przeciwnik zatwierdza zapis i przesyła do Organizatora (Zukole). Czas na przesłanie powiedzmy do końca kolejnej rundy.
Co Wy na to?
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-10-11, 21:15
|
|
|
Proszę o notowanie ilości alternatywnych ruchów, jakie to były ruchy oraz czasu pozostającego graczom w momencie zakończenie partii, a następnie o przesłanie tych informacji. ( Żądam notowania? )
W sytuacjach jakby przeciwnik nie przyszedł na ustalony termin, apeluję o "wiszenie" 15 minut nickiem ilr w pokoju w celu uniknięcia jakichkolwiek wątpliwości. |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-12-06, 01:13
|
|
|
zukole napisał/a: | 3 walkowery powodują skreślenie gracza z ligi. |
Dlatego "dzięki" Vince za udział.
President, Puholek - macie 2 walkowery na swoim koncie... |
|
|
|
 |
angst
|
Wysłany: 2010-12-15, 08:55
|
|
|
Do rozważenia wydłużenie czasu gry do 20 minut w kolejnej edycji.
Jak się gra z takim "Meijinem" jak Peace, to w końcówce niestety ruchy są wymuszone brakiem czasu
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
angst
|
Wysłany: 2010-12-18, 10:51
|
|
|
zukole napisał/a: | zukole napisał/a: | 3 walkowery powodują skreślenie gracza z ligi. | Dlatego "dzięki" Vince za udział. |
Może warto w takim razie wykreślić Vince'a z terminarza ILR? Czy też może w jego grach przeciwnicy będą mieć teraz automatem walkower?
I co w sytuacji, gdy ktoś dostanie 3 walkowery, a np. wcześniej z kimś wygrał (ta przegrywająca osoba byłaby "poszkodowana" w stosunku do tych, którzy z wycofanym graczem nie musieliby już grać).
zukole napisał/a: | President, Puholek - macie 2 walkowery na swoim koncie... |
Do roboty Panowie!
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-12-18, 22:30
|
|
|
angst napisał/a: | Może warto w takim razie wykreślić Vince'a z terminarza ILR? Czy też może w jego grach przeciwnicy będą mieć teraz automatem walkower?
I co w sytuacji, gdy ktoś dostanie 3 walkowery, a np. wcześniej z kimś wygrał (ta przegrywająca osoba byłaby "poszkodowana" w stosunku do tych, którzy z wycofanym graczem nie musieliby już grać). |
Będą mieć automatem walkower ( chyba, że pójdą w ślady vince'a )
Z tym jest większy problem, choć nie planuję anulowania jakichkolwiek wyników. |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-12-27, 13:33
|
|
|
zukole napisał/a: | 3 walkowery powodują skreślenie gracza z ligi. |
Walkowery :
3 - Vince, President, Puholek
2 - Muchaldinho
1 - Casbah, Henry, Peaceman, Ermijo |
|
|
|
 |
angst
|
Wysłany: 2010-12-28, 23:48
|
|
|
zukole napisał/a: | Będą mieć automatem walkower ( chyba, że pójdą w ślady vince'a )
Z tym jest większy problem, choć nie planuję anulowania jakichkolwiek wyników. |
Jaka jest ostateczna decyzja? Czy +/- jest równoznaczny z 4:0? Czy usunięte za walkowery osoby mają wszystkie wyniki wstecz zrewidowane jako -/+, czy też pozostają oryginalne wyniki?
Nie mogę też nigdzie znaleźć przepisów dotyczących fauli (jak w mojej grze dziś z Ermijo). Czy wymagane jest "zgłoszenie" faulu w trakcie partii, aby należało się zwycięstwo?
Chociaż mój faul był bez znaczenia dla przebiegu gry, to pogodzę się z każdą decyzją Organizatora, aczkolwiek szkoda mi tej partii, bo ładnie skontrowałem
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2010-12-29, 09:27
|
|
|
Zgadza się. Ja nie zgłosiłem faulu, ale nie że go nie widziałem, tylko ostatnie ruchy już stawiałem tak jakbym miał wciskać a1 albo resign. Moim zdaniem w rozgrywkach ILR powinna byc utrzymana zasada, że to ostateczny zapis partii na kurniku, weryfikuje czy był faul czy nie. Co do gry w realu, jestem zdania, że to osoba grająca białymi powinna zgłosic faul, chociaż bez sędziego różnie mogłoby być. W INTERNETOWEJ grze, jeśli nie ma sędziego ani tzw. publiki na stole, ciężko będzie o udowodnienie, czy ktoś zgłosił faul czy też nie (np. sytuacja jaka miała miejsce wczoraj podczas mojej gry z Angstem). O ile dobrze pamiętam, zukole napisał, że był faul. Jeśli nie byłoby przy stole innej osoby, to trzeba by było napisać w okienku czatowym "faul", ale przecież zapis partii nie obejmuje logów czata. Inaczej mówiąc, Angst mógłby bronić się po partii na forum, że ja faulu nie zauważyłem a ja mógłbym kłamać, że zauważyłem i napisałem.
Print screen można sfałszować. Dlatego jestem za opcją, żeby nie było obowiązku zgłaszania fauli - po meczu może się wtedy okazać, że realnie jest zupełnie inny wynik.
P.S. W gomoku w realu osoba, która ma zamiar wygrać, powinna powiedzieć że ustawiła 5 w rzędzie. Na kurniku czasem wygrywa się przypadkowo (śmieszne zabawy z zapełnianiem planszy na czas) |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
angst
|
Wysłany: 2010-12-29, 13:06
|
|
|
Chyba ja zapytałem zaraz po partii, czy to nie był czasem faul
Nie wiem, czy to dobry pomysł, aby bazować na zapisie partii, bo np. dwa miesiące po ogłoszeniu ostatecznej tabeli ktoś nagle znajdzie i zgłosi faul w I kolejce, co może zmienić zupełnie ostateczne wyniki (w systemie kołowym to oczywiście mniejszy problem).
Może zatem należałoby wprowadzić czas na ewentualne oprotestowanie wyniku, który oficjalnie można znaleźć w Kurniku (np. 3 dni od zakończenia meczu/kolejki)?
Czekamy na ostateczne stanowisko Sędziego Dredda
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
 |
zukole
|
Wysłany: 2010-12-29, 19:17
|
|
|
angst napisał/a: | Czy +/- jest równoznaczny z 4:0? Czy usunięte za walkowery osoby mają wszystkie wyniki wstecz zrewidowane jako -/+, czy też pozostają oryginalne wyniki? |
Nie jest równoznaczny, a wyniki pozostają oryginalne.
angst napisał/a: | Czy wymagane jest "zgłoszenie" faulu w trakcie partii, aby należało się zwycięstwo? |
ermijo napisał/a: | Ja nie zgłosiłem faulu |
Post z pierwszego września
zukole napisał/a: | Nie wiem o co chodzi ze sprawdzaniem gry - jak załóżmy w czasie gry ktoś sfauluje, a przeciwnik tego nie zauważy to stwierdzenie po grze " tu sfaulowałeś - wygrałem" jest dla mnie absurdalne. |
Dlatego trzeba zgłosić w trakcie gry, sorry Ermijo. |
|
|
|
 |
|