Forum.Gomoku.pl Strona Główna Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Liga Mistrzów 2010/2011 1/8 Finału
Autor Wiadomość
crosslet 

Wysłany: 2011-04-26, 10:02   

truskawek napisał/a:
Dla mnie piłkarz, który gra nonszalancko, robi widowiskowe sztuczki "wozi" się z piłką jest forszy od tego, który zaciska zęby i przez nieraz 120 min. "utrudnia" grę rywalowi, "targa" dla kolegów, "tyra" na rzecz zespołu.

Jak dla mnie jest to bez sensu napisane bo odnoszę wrażenie, że w teorii porównujesz piłkarzy z różnych pozycji np ofensywnego i defensywnego pomocnika a jaki ma sens takie porównywanie? Każdy ma inne zadania i tak gra. Może Ci się bardziej podoba rola defensywnego ale porównywanie np. Ronaldo do Busquetsa trochę mija się z celem.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2011-04-26, 11:13   

spavacz napisał/a:
Oczywiście pod uwagę brałem piłkarzy, których można uznać za bardzo rozpoznawalnych, a w Manchesterze to w zasadzie tylko Rooney, Giggs, Nani i van der Sar.

No nie chodzi chyba o rozpoznawalność graczy. Ja miałem bardziej na myśli ocenę poszczególnych zawodników na danych pozycjach (powiedzmy, że standardowo pierwsza 11 i 7 rezerwowych), np. w skali od 1 do 5 albo lepiej od 0 do 100% przy użyciu różnych współczynników, jak np. w grze Championship Manager albo podobnej, a następnie zsumowanie tej wartości.

Aby zadanie było rzetelnie wykonane dla różnych pozycji należałoby uwzględnić inne współczynniki (np. drybling jest mniej istotny dla obrońcy, a dla środkowego pomocnika gra głową). Oczywiście takie zadanie byłoby karkołomne, a oceny nadal subiektywne, więc można się pokusić tylko o analizy intuicyjne.

Mając na uwadze powyższe śmieszy mnie stwierdzenie, że MU ma słabych graczy. To trochę tak, jak w dzieciństwie uznawało się kogoś na podwórku za dobrego gracza, bo "dobrze się kiwa". Potem w klubie następowała weryfikacja i niedoceniany gracz nagle stawał się potrzebnym piłkarzem w drużynie juniorów, a gwiazda podwórka przestawiała się np. na jazdę na deskorolce.

W dorosłym futbolu jest podobnie. Na najwyższym poziomie są wymagane minimalne wartości dla atrybutów fizycznych, jak np. wzrost, szybkość, wytrzymałość, sprawność ogólna, itp. bez których nikt nawet nie spojrzy na danego piłkarza. Można oczywiście nadrobić jeden mankament pozostałymi atutami (jak np. wzrost u Messiego równoważony jest niespotykanym potencjałem w innych elementach). Mam wrażenie, że szczególnie na Wyspach przykłada się wagę do walorów fizycznych, z racji specyficznego stylu. Są oczywiście wyjątki, jak np. M.Owen, ale myślę, że dla nich ideałem piłkarza jest W.Rooney.

Wracając do meritum ciężko moim zdaniem obronić tezę, że MU ma słabszych graczy niż MC, Chelsea czy Arsenal. W drugą stronę mógłbym spróbować, chociaż uważam, że siła jest w przypadku tych drużyn podobna. Co do przewagi Barcelony mógłbym się zgodzić, nad Realem mocno bym się wahał, chociaż Mourinho dokonał bardzo dobrych transferów. Reszta drużyn co najwyżej tuż za MU.

To wszystko oczywiście dotyczy siły drużyn "na papierze biorąc pod uwagę umiejętności indywidualne". W innym wymirze spór jest dość bezcelowy. To raczej nie przypadek, że MU jest prawie pewnym Mistrzem Anglii i co najmniej półfinalistą LM.

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek 

Wysłany: 2011-04-27, 19:00   

W 100% zgadzam się ze Spavaczem. Chodzi tutaj dokładnie o wartość rynkową poszczególnych graczy. Każdy zespół wymieniony przez spawacza a poprowadzony przez Guusa Hiddinka lub Jose Mourinho wygrałby z ManU obecnym. Przykład: Bayern - sama linia pomocy jest warta pewnie tyle co cała wyjściowo jedenastka MU.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2011-04-27, 22:52   

vilumisiek napisał/a:
Przykład: Bayern - sama linia pomocy jest warta pewnie tyle co cała wyjściowo jedenastka MU

Jak wiadomo pieniądze nie grają, ale chyba nie jesteś na bieżąco. Garść statystyk (za Transfermarkt):

Wartość rynkowa 11 najdroższych graczy obu drużyn:

Bayern - 255,5 mln EUR
MU - 272 mln EUR

Średnia wartość piłkarza z całej kadry obu klubów:

Bayern - 14 mln EUR
MU - 13,3 mln EUR,

chociaż faktycznie ofensywne trio z Monachium jest bardzo wysoko wyceniane, co oznacza, że pozostali są dużo tańsi od graczy MU.

Pozdrawiam

Angst

vilumisiek 

Wysłany: 2011-04-28, 22:56   

http://sport.gadu-gadu.pl...utm_medium=main

truskawek 

Wysłany: 2011-09-11, 17:17   

link

zapraszam do zabawy w "wygraj ligę".

Odpowiedz do tematu