Forum.Gomoku.pl Strona Główna Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Yamaguchi rule
Autor Wiadomość
Muchal 

Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 703
Skąd: Bietigheim (DE)
Wysłany: 2009-05-06, 08:54   Yamaguchi rule

Mistrzostwa Świata w renju w sierpniu będą rozgrywane zasadą yamaguchi. W związku z tym nasze najbliższe Mistrzostwa Polski również.

Postaram się przybliżyć reguły:

- Pierwszy gracz klasycznie kładzie jeden z 26 ustalonych otwarć jak w renju (d1-d13, albo i1-i13), następnie deklaruje ile alternatywnych 5-tych ruchów będzie zaoferowanych w tej grze (nie ma ograniczeń, może zadeklarować np. 60, choć to uwierzcie nie ma sensu i daje sw. białym, może też zadeklarować np. 1 kamień).
- Drugi gracz w tym momencie wybiera czarne lub białe (od tej pory jeden gra czarnymi , drugi białymi, więc tak będę nazywał graczy)
- Biały gracz stawia 4 ruch (obojętnie gdzie)
- Czarny gracz musi postawić tyle 5-tych alternatywnych ruchów, ile zostało zadeklarowanych na początku gry.
- Biały gracz wybiera jeden z ustawionych alternatywnych 5-tych ruchów, następnie stawia 6 ruch.
W tym momencie gra toczy się już jak w normalnym renju.

pozdro
_________________
If the problem can be solved there is no use worrying about it, if it can't be solved worrying will do no good.
 
 
 
Peaceman 


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 300
Skąd: Syreni Gród
Wysłany: 2009-05-06, 10:11   

Dzięki!

Jutro możesz zaprezentować swoją pracę maturalną o Yamaguchi Rule :)
_________________
Peace&Love
 
 
 
bad_mojo 
recenzent ludzkości


Dołączył: 10 Lip 2004
Posty: 1569
Skąd: Konstancin-Jez.
Wysłany: 2009-05-06, 15:31   

Co jeżeli zadeklaruję jeden piąty ruch czarnych, a właśnie tam postawi swój ruch biały? Czy może wtedy biały nie może tam postawić?
_________________
Think for yourself. Question authority. / People tell me what to say, what to think and what to play.
 
 
 
Chaosu 


Dołączył: 28 Kwi 2004
Posty: 1214
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-06, 15:34   

. . .Ty najpierw deklarujesz liczbę ruchów, a dopiero w piątym ruchu konkretne pozycje. W tej sytuacji będziesz miał przekichane.
_________________
now back to the Gene Krupa syncopated style
 
 
 
Muchal 

Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 703
Skąd: Bietigheim (DE)
Wysłany: 2009-05-06, 16:44   

Chaosu napisał/a:
. . .Ty najpierw deklarujesz liczbę ruchów, a dopiero w piątym ruchu konkretne pozycje.

Dokładnie - pierwszy gracz deklaruje LICZBĘ alternatywnych kamieni, a nie ich miejsce ;)
_________________
If the problem can be solved there is no use worrying about it, if it can't be solved worrying will do no good.
 
 
 
crosslet 

Dołączył: 04 Mar 2007
Posty: 495
Skąd: Rzeszów
Wysłany: 2009-05-06, 18:45   

grałem w renju z 5 razy w życiu ale jeśli pojadę to zagram :)
_________________
video meliora proboque, deteriora sequor
 
 
Peaceman 


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 300
Skąd: Syreni Gród
Wysłany: 2009-05-06, 18:50   

Na ORC i renju.net.ru można pograć Yamaguchi rule! Poćwiczcie troche żebym nie skończył z kompletem punktów :)
_________________
Peace&Love
 
 
 
bad_mojo 
recenzent ludzkości


Dołączył: 10 Lip 2004
Posty: 1569
Skąd: Konstancin-Jez.
Wysłany: 2009-05-06, 22:09   

To znaczy, że została ta zasada wprowadzona dlatego, że dwa piąte ruchy to było za mało? Z tego co pamiętam, to w tych najbardziej wyważonych stawiało się jeden czarny na sw czarnych i drugi wyważony. Co zmieniła ta zasada?

Rozumiem, że przy jednym czarnym, bierze się czarne i stawia piąty ruch na sw i korzysta z przewagi.
_________________
Think for yourself. Question authority. / People tell me what to say, what to think and what to play.
 
 
 
Muchal 

Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 703
Skąd: Bietigheim (DE)
Wysłany: 2009-05-06, 22:31   

jak znasz dużo opcji grania czarnymi 5 ruchu w jakimś openie to deklarujesz tyle ile znasz i w ten sposób robisz swoją przewagę...
_________________
If the problem can be solved there is no use worrying about it, if it can't be solved worrying will do no good.
 
 
 
bad_mojo 
recenzent ludzkości


Dołączył: 10 Lip 2004
Posty: 1569
Skąd: Konstancin-Jez.
Wysłany: 2009-05-07, 01:15   

A jak z doświadczenia gra się tę zasadę, daje coś nowego? Pomaga grać bez znajomości schematu tak jak swap2?
_________________
Think for yourself. Question authority. / People tell me what to say, what to think and what to play.
 
 
 
Muchal 

Dołączył: 12 Maj 2005
Posty: 703
Skąd: Bietigheim (DE)
Wysłany: 2009-05-07, 07:56   

na pewno nie, według mnie ta zasada jeszcze bardziej popiera ludzi znających teorię ;)
_________________
If the problem can be solved there is no use worrying about it, if it can't be solved worrying will do no good.
 
 
 
zukole 


Dołączył: 04 Paź 2004
Posty: 3966
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-08-20, 00:04   

Mam pytanie dotyczące zapisu gier.

Przykładowa gra - http://www.renju.net/media/games.php?gameid=13883

Co oznacza zapis - R, 5a=6,g9,j9,k7 ?

http://www.renju.net/media/games.php?gameid=14024

R, 5a=13,15,16,21,24,

http://www.renju.net/media/games.php?gameid=13882

-, 5a=10
 
 
Chaosu 


Dołączył: 28 Kwi 2004
Posty: 1214
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-08-20, 00:54   

. . .5a to alternatywny ruch, jeśli w miejscu alternatywnego ruchu do końca gry nie został położony żaden kamień to zapisuje się współrzędne, w przeciwnym wypadku zapisuje się ruch w którym położono kamień na miejsce alternatywnego piątego. R oznacza swap.
_________________
now back to the Gene Krupa syncopated style
 
 
 
zukole 


Dołączył: 04 Paź 2004
Posty: 3966
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-08-20, 12:16   

Ok, dzięki !

Ostatnie pytanie, w jaki sposób ( na początku gry ) gracz grający czarnymi zapisuje swoje alternatywne ruchy ? ( chodzi mi tu głównie o miejsce, gdzie może to wpisać )
 
 
Peaceman 


Dołączył: 22 Mar 2005
Posty: 300
Skąd: Syreni Gród
Wysłany: 2009-08-20, 15:16   

Ja stawiam kropki w tych miejscach.
_________________
Peace&Love
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group