Turniej w Bytomiu |
Autor |
Wiadomość |
100per
|
Wysłany: 2005-11-09, 11:36 Turniej w Bytomiu
|
|
|
Podczas przedlądania wyników turnieju zastanowił mnie fakt, iż większość partii zakończyła się zwycięstwem białych. Ciekawi mnie, jakie openy graliście (jeśli to nie tajemnica ). Szczególnie zwróciłem uwagę na następujące partie:
- runda 1 (2 zwycięstwa czarnych - 4 białych):
przegrane Wicherka z Chaosu i Daria z Arczim.
- runda 2 (2-4):
porażka Deina (!!!) z aaru
- runda 3 (1-5 !!!):
tu akurat tak się ułożyło, że prawie wszyscy faworyci grali białymi (czarnymi "planowo" wygrał aaru z Chaosu),
- runda 4 (3-3 - pierwszy "remis" ):
brak większych niespodzianek, może poza przegraną Wicherka z Dario,
- runda 5 (1-5):
kolejny "pogrom" rozpoczynających (wygrywa jedynie aaru z Honorem) - porażki Deina z Arczim, Daria z Chaosu, Lutalka z Wicherkiem, Ciapa z Ondikiem i Angsta z Bluemanem,
- runda 6 (2-4):
przegrywa Arczi z Chaosu, Ondik z Deinem, a Honor z Angstem
- runda 7 (4-2):
jedyna runda, gdzie czarne wygrały wiekszość gier - porażki odnotowali Chaosu (wcześniejszy kilkakrotny "pogromca" czarnych) z Ondikiem i Dario z Honorem.
Ogólnie czarne wygrały tylko 15 partii, podczas gdy białe 27. Dla przykładu Kaper obie swoje porażki odniósł grając czarnymi - miał więc zatem realną szansę na bilans 7-0 . Co Wy tam graliście ? |
Ostatnio zmieniony przez 100per 2005-11-09, 12:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
wicherek
|
Wysłany: 2005-11-09, 12:22 Re: Turniej w Bytomiu
|
|
|
100per napisał/a: |
- runda 1 (2 zwycięstwa czarnych - 4 białych):
przegrane Wicherka z Chaosu i Daria z Arczim.
|
1 runde przegralem walkowerem z Chaosu (jadlem wtedy obiad w domu :/)
a z Dariem przegralem lekcewazac troche gre grajac sw czarnymi (to, ze gralem z Dariem144 dowiedzialem sie dopiero po turnieju) |
|
|
|
|
angst
Członek Zarządu Kapitan IRP
|
Wysłany: 2005-11-09, 13:57
|
|
|
Postanowiłem Honora zaskoczyc i zagrałem mało znany wariant obrony białymi jakieś 6-7 pól od środka Potem Tomek coś zamieszał i jakoś się udało. Była to ponadto chyba moja najlepsza partia z wszystkich turniejów, wspiąłem się na wyżyny swoich umiejętności w grze, którą uprawiam jedynie w realu i niespodzianka stała się faktem.
Trochę długie tłumaczenie, ale może w pozostałych partiach było podobnie?
Ponadto na poprzednim turnieju wygrałem chyba wszystkie partie, oprócz jednej, grając białymi, a przegrałem wszystkie swoje rozpoczęcia. Może po prostu słabo znamy sw (i dobrze )?
Pozdrawiam
Angst |
|
|
|
|
aaru
BrainKing.com
|
Wysłany: 2005-11-09, 16:39
|
|
|
Moja gra z Kacprem to powtórka z BK (partia dzisiaj dokończona, rozpoczęta 2 tygodnie przed turniejem).
http://brainking.com/en/ArchivedGame?g=1122126
Pamiętam tż partię dario z wicherkiem (spróbuję ją odtworzyć). |
_________________ Pozdrawiam
aaru / Arek |
|
|
|
|
aaru
BrainKing.com
|
Wysłany: 2005-11-09, 16:58
|
|
|
Jednak nie pamiętam dokładnie. Było to otwarcie k10 l9 n10 n9 i po zbiciu po 4 kamienie wicherek zrobił trójkę stawiając na n9, blok m10. Kolejna trójka m8, dario blokuje (nie pamietam z ktorej strony). Wicherek zapędza się z atakiem, a Dario wygywa poprzez zbicie 10 kamieni. |
aaru / Arek |
|
|
|
|
HonoR
Emeryt
|
Wysłany: 2005-11-09, 18:10
|
|
|
Ja namieszałem grając z Piotrkiem i przegrałem na własne życzenie. Z Deinem byłem ciekaw wariantu - okazał się zgubny. Natomiast (co w tablicach nie pisze) wiele porażek było spowodowanych posrednio przez czas. Mając czarne, człowiek mysli jakby tu zatakować a czas leci. Gdy gra jest wyrównana, wówczas mając 1-1,5 min do końca a przeciwnik 5 min (bo praktycznie stara się blokować by doprowadzić do stanu w miarę wyrównanego) gracz czarnymi stara się szybko wykonać jakikolwiek ruch by przez czas nie przegrać.... i tak właśnie często się przegrywa co doświadczył Blueman grając ze mną. Mnie również skończył się czas grając z Deinem ale tam porażke miałem wyraźną. |
_________________ Zawartość alkoholu we krwi [||||||||||||||||] 63% |
|
|
|
|
_gnoza_
|
Wysłany: 2005-11-09, 20:50
|
|
|
Cytat: | Ogólnie czarne wygrały tylko 15 partii, podczas gdy białe 27. |
|
_________________ 'Gdzie wszyscy mysla tak samo, nikt nie mysli zbyt wiele' |
|
|
|
|
aaru
BrainKing.com
|
Wysłany: 2005-11-10, 13:12
|
|
|
Dairo, odtwórz proszę swoją partię z Wicherkiem.
Honor, ty tez mógłbyś się wysilić (wiem, że potrafisz sięgnąć do pamięci i opisać swoją partie). |
aaru / Arek |
|
|
|
|
|