|
Forum.Gomoku.pl Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente |
 |
Reprezentacja Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente - IV tura IRP
angst - 2005-04-04, 03:16 Temat postu: IV tura IRP Ogłaszam oficjalnie start IV tury eliminacji do Internetowej Reprezentacji Polski w Gomoku
Będzie to tura nieco różniąca się od poprzednich (chcę być postępowym kapitanem ), więc proszę bardzo wszystkich uczestników eliminacji o uważne przeczytanie tego posta
Przystępujemy do rozgrywek w 8 grupach (A, B, C, Z1, Z2, Z3 oraz K – podzielona na K1 i K2). Jak widać zamiast grupy Z4 (jak planowałem) mamy grupy K1 i K2. Zagrają w nich gracze, którzy nie uzyskali w poprzedniej turze kwalifikacji do grupy KF oraz debiutanci w IRP (podziału na te grupy dokonałem na podstawie wyników poprzedniej edycji oraz kolejności zgłoszeń do IV tury).
W kolejnej turze IRP w grupie A ma grać 10 zawodników. Z tego względu spadnie z niej jeden zawodnik, a awans z grupy B uzyska 3 najlepszych graczy. Takie same zasady (spadek jednej i awans 3 osób) obowiązują w pozostałych grupach, z wyjątkiem Z3 i K1 oraz K2. Z grupy Z3 do Z2 awansują 3 najlepsze osoby, ale nikt nie spadnie. Pozostaną w niej dwie osoby, do których dołączy po 3 najlepszych graczy z grup K1 i K2. Pozostali członkowie tych grup, którzy nie uzyskają awansu do Z3, opuszczą przynajmniej na jedną turę rozgrywki IRP, co jest pierwszą znaczącą nowością. Będą mogły one walczyć o udział w IRP, ale dopiero w VI turze (od tej pory już zawsze spadkowicze z IRP będą musieli przez jedną turę pauzować). Zmiana ta ma zapobiec narastającemu rozproszeniu tych rozgrywek oraz zwiększeniu motywacji graczy A zatem po zakończeniu IV tury nowa grupa A będzie liczyła 10 graczy, a pozostałe po 8, co da łączną liczbę 50 zawodników Zależnie od ilości zgłoszeń zdecyduję o zasadach dołączania do IRP nowych graczy.
Idąc z duchem czasu postanowiłem wydłużyć czas rozgrywanych partii do 10 minut Pozostałe parametry gry (plansza 15x15, swap, zakaz cofania, stoły publiczne) pozostają bez zmian. Naturalnie przy dłuższym czasie na grę musiałem zmniejszyć ilość partii w jednym pojedynku. Długo się nad tym zastanawiałem i ostatecznie postanowiłem, że każdy pojedynek będzie się składał z 4 gier. Do zdobycia jest zatem 28 punktów. I tu kolejna nowość - za zwycięstwo nadal otrzymujemy po 1 punkcie, natomiast za remis przysługuje 0,5 pkt. (do tej pory remisy nie były brane pod uwagę). Myślałem nad 6 partiami, ale widząc jakie są problemy z rozgrywaniem gier podjąłem taką, choć moim zdaniem nieciekawą, decyzję
Każdy ma zatem do rozegrania 7 pojedynków – jako datę zakończenia IV tury proszę traktować 8 maja. Jest zatem pięć tygodni czasu – średnio dwa pojedynki na tydzień. Jako, że nie decydują już o kolejności zwycięstwa a punkty, mogę wprowadzić kolejną zmianę – bonusy punktowe. Nie lubię nikogo karać, ale z chęcią będę nagradzał aktywnych uczestników eliminacji Każdy, kto będzie przestrzegał średniej dwóch meczów tygodniowo, dostanie po kolejnych siedmiu dniach punkt bonusowy, czyli łącznie jest do zdobycia pięć dodatkowych punktów (oczywiście jeśli ktoś da radę zagrać wszystkie pojedynki w ciągu tygodnia lub dwóch także zarobi pięć punktów, ale będą one naliczane na końcu rozgrywek). A jak pokazują ostatnie wyniki to spora ilość (zwłaszcza wobec zmniejszonej liczb partii), więc chyba warto się starać Ponadto ustanawiam 24 kwietnia jako datę kontrolną. Każdy, kto nie rozegra do tej pory przynajmniej 4 pojedynków i nie wytłumaczy się z tego wcześniej w rozsądny sposób, może liczyć się z surowymi konsekwencjami (punkty karne, bądź nawet automatyczny spadek grupę niżej) Niestety życie zmusiło mnie do podjęcia podobnych działań, bo przez trzy tury nie dało się w tym względzie zauważyć żadnej poprawy
Aktualne składy grup można znaleźć tutaj . Pewne problemy dotyczą debiutantów. Poprawne zgłoszenia nadesłały tylko 4 osoby. Nie chcę jednak blokować możliwości gry interesującym się ta sprawą, ale nie dopuszczonym na razie ze względu na braki w zgłoszeniu. Czekam na ich nadrobienie do środy włącznie – niejaki carlos_tevez (nic nie doszło do mnie na gg) oraz brat Pawella_91 (brak nicka na forum) proszeni są zatem o kontakt. Podobnie Wicherek, który deklarował chęć gry, ale nie nadesłał zgłoszenia. A zatem składy grup K1 i K2 mogą jeszcze ulec rozszerzeniu.
Tutaj z kolei będę starał się na bieżąco dopisywać kolejne wyniki
W tym temacie (tylko i wyłącznie) proszę zadawać wszelkie pytania na temat IV tury, IRP, wyników, tabel itp., ewentualnie zgłaszać jakieś nieprawidłowości etc. Oczywiście jak zwykle można mnie też niepokoić w Kurniku (zwłaszcza na nicku scebra), czy gg i poprzez priv na forum Błagam tylko o wyrozumiałość i zwracanie się z naprawdę istotnymi kwestiami, bo naprawdę szkoda mi czasu na wyjaśnianie rzeczy, które można bez problemu znaleźć na forum
Mam nadzieję, że sprawicie mi miłą niespodziankę i ta tura wreszcie przebiegnie sprawnie
Życzę wszystkim powodzenia i samych dobrych gier
Pozdrawiam
Angst
zukole - 2005-04-04, 13:12
To ja żeby potem nie było problemu prosze o numer g-g :
madtaza
mattmillera
Slayer - 2005-04-04, 15:46
hehehe masz taka ikonke z dwoma słoneczkami tam jest angsta gg wystarczy ze klikniesz i juz masz potem dodaj do listy tylko tyle pozdro:)
Chip - 2005-04-04, 16:59
Witam.
Nie zgadzam sie z decyzja Angsta, no i coz powiem tu wiecej o co chodzi.
"Ostatnio chęć dogrania brakujących gier można było zaobserwować jedynie u Vince’a, dzięki czemu uzyskał on awans do grupy B (walkowery z Chipem i Mattmillerem oraz zatwierdzony wynik niedokończonego meczu z Royem)."
Tak sie sklada ze ja tez "próbowałem" skataktowac sie z reszta w ferie i wyszło że tylko nie znalazlem Vinca.On niestety jakos obudzil sie w "doliczone" kilka czy kilkanascie dni przed zaczeciem IV tury zagral ile sie dalo i wyszlo jak wyszlo.Ja osobiscie w te dni nei mialem za duzo czasu, Kapitan mial pretensje o to ze wpisalem sie na forum a nie dalem nic znac Vincowi ani nikomu co i jak.No coz niestety bylem "az" 5-10 minut i jakos nie zdazylem.Do tego ja tez pisalem do Vinca w ferie i na forum i na gg o date gry.Takze nie uslyszalem wtedy odzewu z jego strony, wiec moim zdaniem "kwita".
Rozmawialem juz z Angstem i powiedzial ze jeszcze przemysli i da ostatecznie dzis poznym wieczorem odpowiedz na moj apel.
Pozdrawiam
Chip
vince - 2005-04-04, 19:20
Chip napisał/a: | Do tego ja tez pisalem do Vinca w ferie i na forum i na gg o date gry.Takze nie uslyszalem wtedy odzewu z jego strony, wiec moim zdaniem "kwita". |
Nigdy bezposrednio nie zwrociles sie do mnie z propozycja gry czy chociaz ustalenia terminu. Na kurniku spotkac Cie jest bardzo trudno. Twojej wiadomosci na gadu rowniez nie dostalem. Na moje propozycje słane na gadu i mejla nie odpowiedziales.
Nie "obudzilem sie" w ostatnich tygodniach jak twierdzisz, tylko staralem sie grac gry na biezaco jak kogos widzialem na kurniku lub umowilem sie z nim wczesniej na gadu. Problem z grami z Royem nie lezal po mojej stronie, co na pewno pytany potwierdzi.
Jezeli ktos zwracal sie do mnie z propozycja gry lub ustalenia terminu nigdy nie pozostawialem go bez odpowiedzi.
Z mojego punktu widzenia nie mam sobie nic do zarzucenia, jest mi przykro ze taka sytuacja ma miejsce,
Pozdrawiam
Pavlini - 2005-04-04, 19:40
3 mecze w grupie Z1 już zakończone
Co do systemu rozgrywek, to sądze, że 6 gier byłoby lepszym pomysłem(wiem Piotrek, że się nad tym zastanawiałeś- może w następnej edycji )
Wydłużenie czasu gry do 10 min to jednak świetny pomysł.
adik - 2005-04-04, 19:48
Według mnie dobry pomysł 4 gry 10 min swap - po następnych już coraz nudniej, więcej monotonni, a teraz jest okey..
Nic nie zmieniać!
W grupie C tylko 2 mecze zakończone (oba moje )
Pozdrawiam, Adik.
Chip - 2005-04-04, 19:59
Szkoda że robiłem od ferii kilka razy format bo z miłą chęcią bym zajrzał do archiwum gg i pokazał że jednak pisałem do Ciebie(może masz włączone nie pokazywanie wiadomosci od nie znajomych).Możliwe ze Angst pamięta jak brałem od niego numery gg tych co z nimi nie gralem (m.in. Twój).Na forum też przynajmniej raz napisałem w temacie III Irp że poszukuje ludzi z którymi nie grałem.Nie chodzi mi o gry z Royem, tylko o walkower który mi przypisano.
Ja także nic nie mam sobie do zarzucenia, grałem kiedy mogłem.
Pozdrawiam.
angst - 2005-04-04, 22:12
Sprawa jest doscy skomplikowana i caly czas dumam nad jej rozstrzygnieciem. Salomonem raczej nie jestem i dlatego idzie mi to tak ciezko Obiecuje najpozniej dzis w nocy dac odpowiedz zainteresowanym
Do grupy K1 dolaczyl dzis Sik2, a do K2 Gondzio. Olsztynianka zmienila nick na Olsztyniana
Pozdrawiam
Angst
vince - 2005-04-04, 22:35
Kontynuowanie tej dyskusji pewnie nie ma sensu, ale mam jeszcze jeden argument. Ja nie uzyskujac od Ciebie odpowiedzi ani wlasnej propozycji na forum albo na gadu, napisalem o tym tutaj w temacie o III turze irp. Ty natomiast (zakladam ze rzeczywiscie napisales do mnie na gadu, choc ja nic nie dostalem) tego nie zrobiles. Tym samym Angst podjal taka a nie inna decyzje. Wydaje mi sie ze to nie ja tu zaspalem. Mozna sprawdzic moje gry w tej rundzie irp. Gralem 5.02, 21.02, 8.03, 10.03, 31.03. Przez caly okres trwania tej tury staralem sie byc dyspozycyjny, samemu proponowac gry, jak i odpowiadac na propozycje. Ty natomisat zakonczyles swoje gry bardzo szybko bo 27.02. Wszystko byloby chwalebne i w porzadku tylko dlaczego nie skontaktowales sie ze mna, mialbys wszystko z glowy. Moze uznales mnie za najgrozniejszego przeciwnika do awansu ? Nie chce sie klocic ale wedlug mnie cos krecisz .
Pozdrawiam
angst - 2005-04-05, 00:58
Przeanalizowałem wnikliwie całą sprawę od początku. Rzecz jest mocno zagmatwana. W zasadzie i Chip i Vince mają poniekąd rację. Aby każdy mógł się zapoznać z tą sprawą zamieszczam garść faktów obiektywnych, którymi ja dysponuję:
5 lutego Vince rozpoczyna III turę. Chip swoje pierwsze pojedynki toczy 16 lutego (nie miał do tej pory rozegranego żadnego meczu, więc spytałem go tego dnia na gg, czy będzie grał w tej turze – akurat toczył walkę z Royem )
21 lutego mecze IRP grają oni obaj – Chip między 16.50 a 17.30, a Vince między 22.30 a 23.30. Niestety tego dnia nie udało im się spotkać i stąd cały problem Tego samego dnia Chip umieszcza na forum posta (taka była moja sugestia), w którym prosi swoich rywali o kontakt w sprawie dogrania zaległych pojedynków. Dwa dni później prosi mnie o adres mailowy Icarusa i Vince’a (zostały mu do rozegrania dwa pojedynki).
27 lutego mam ostatnie wiadomości na temat Chipa – rozgrywa mecz z Icarusem – pozostaje mu tylko mecz z Vince’m.
Vince uaktywnia się w marcu (8, 10 i 31) nadrabiając zaległości. 13 marca prosi o mail do Chipa, z którym nie może się skontaktować. Ponadto 26 marca wyraźnie pisze na forum (które uznałem za podstawowe miejsce pomocne przy szukaniu odpowiednich terminów, a obowiązek jego przeglądania umieszczony jest w Kodeksie Reprezentanta), że chce rozegrać brakujące mecze, ale w żaden sposób nie może doczekać się odpowiedzi od rywali. Apel ten ponawia 28 marca – nie uzyskuje odpowiedzi, udaje mu się zagrać 4 partie z Royem. Chip 25 marca był na forum, więc odwiedzał je raczej regularnie i powinien chyba odczytać prośbę Vince’a.
Gdy wczoraj podejmowałem decyzję odnośnie tego walkowera, brałem pod uwagę głównie fakty przytoczone w poprzednim akapicie. W ich świetle postanowiłem ukarać walkowerem Chipa, dość długo nad tym myślałem, ale taka była moja ostateczna decyzja.
Nie dziwię się jego rozgoryczeniu – takie rozstrzygnięcie pozbawiło go awansu do grupy B. Nie wiem, czy przy obecnym stanie wiedzy podjąłbym jeszcze raz taką samą decyzję. Może byłaby podobna, a może byłby np. podwójny walkower. Nie wiem także, czy Chip i Vince nie mijają się z prawdą w swoich oświadczeniach (nie mam oczywiście żadnych podstaw żeby im nie wierzyć).
Nie mogę rozszerzyć składu grupy B, bo zburzyłoby to cały system rozgrywek. W tej sytuacji jedynym rozsądnym wyjściem jest mecz barażowy o awans do grupy B pomiędzy zainteresowanymi zawodnikami. To jedyne rozwiązanie tej przykrej kwestii. Rozmawiałem już z Vince’m, który nie widział przeszkód wobec zastosowania takiego rozstrzygnięcia. Czekam teraz na decyzję Chipa (proszę o jak najszybszą deklarację z jego strony). Mecz musi się odbyć w tym tygodniu (najlepiej w ciągu trzech najbliższych dni). Vince proponuje grę od wtorku do czwartku w godzinach między 18.00 a 23.00.
Czekam na odpowiedź Chipa
Przepraszam wszystkich za niepotrzebne kłopoty
Pozdrawiam
Angst
HonoR - 2005-04-05, 07:02
Chip napisał/a: | Szkoda że robiłem od ferii kilka razy format bo z miłą chęcią bym zajrzał do archiwum gg i pokazał że jednak pisałem do Ciebie. |
Czasem się dziwię innym dlaczego przed formatem nie eksportują takich plików jak archiwum gadu, pliki poczty Outlocka czy też "ulubione".
Swoją drogą gadu-gadu nie działa idealnie i nie zawsze wszystko dochodzi stąd wynikają nieporozumienia.
Chip - 2005-04-05, 07:24
Oczywiscie zgadzam sie na baraż.Mi by pasowało od piatku-niedzieli jakis dzien bo mam w te dni wolne.Ale jeszcze zobacze jak wyjdzie z moimi planami.
Pozdrawiam
roy_ - 2005-04-05, 10:34
co ma na celu tak szybka chec zakonczenia tej tury eliminacji? z tego wynika ze kazdy miesiac to bedzie tura eliminacji . ja sugeruje uspokoic sie
Moim zdaniem te punkty bonusowe to moze spowodowac chora taktyke graczy( ja np sie na tym zastanawialem poniewaz jestem zdania ze wszystko nawet njmniejsze szanse trzeba wykorzystywac) czyli np. ja rozegralem w tym tygodniu juz dwie partie i w sobote zglasza sie do mnie gracz (nie rozegral jeszcze zadnego [pojedybku) i chce grac . Ja sobie mysle przeciez jesli nie zdazy zagrac w ten weekend w pojedynkow to bede punkt do przodu w stosunku do niego
co do sprawy chipa i vinca to zastanawia mnie dlaczego moj wynik 3 do 1 z vincem, zostal uznany z koncowy( w tym momencie vince stracil szanse na 4 punkty, bo rozegralizmy tylko 4 partie)
pozdro 600 Roy
angst - 2005-04-05, 11:47
Roy nie wiem, czy zauwazyles, ale kazdy narzekal na zbyt dlugie trwanie eliminacji. Co najlepsze, jak sie zapisywales (zastanawiales, czy sie zapisac), to stwierdziles, ze przy takim tempie rogrywania IRP, masz szanse wejsc do A za pol roku
Rzeczywiscie sa z pewnoscia osoby, ktore postapilyby jak w przytoczonym przez Ciebie przykladzie. Ale mam nadzieje, ze kazdy przestrzega Kodeksu Reprezentanta i takich ludzi w IRP nie ma. Ponadto jak np. Roy bedzie kunktatorem, to jest jeszcze 6 innych osob, z ktorych ktos rowniez moze potrzebowac meczu i zagrac (jak dla mnie naturalna jest gra nie tylko dla bonusow, ale przede wszystkim w kazdym wolnym czasie, przez co poniekad trafilem do grupy B ). Nie twierdze, ze to system idealny, moze po tej turze bede musial go zmienic. Z jednej strony do zarobienia az 5 punktow, ale moze tylko 5? To sie okaze jeszcze. Z Vince'm zaliczylem aktualny wynik, bo skonczyly sie eliminacje. Jako, ze Chip zlozyl odwolanie, uznalem, ze jedyna sluszna droga bedzie baraz. I w tym momencie nie ma to nic wspolnego z Waszym niedokonczonym meczem.
Chip nie dasz rady zagrac w ciagu najblizszych trzech dni? Daj w miare szybko znac, kiedy bedziesz dostepny W TYM TYGODNIU).
Pozdrawiam
Angst
Chip - 2005-04-05, 14:36
Postaram sie dzis miedzy 20-22 znalesc czas.
barty - 2005-04-05, 15:09
Witam wszystkich
Muszę poprzeć Roy'a co do naliczania dodatkowych punktów w IRP. Rozumiem chęć zachęty do gier i zmotywowania niejako graczy do skończenia w terminie rozgrywek. Niestety ucierpią na tym osoby, które chociarz raz z jakiegoś powodu nie będą mogły w ciagu tygodnia poświecić swego czasu na grę.
Ja osobiście wywiązuję się z terminów i mimo braku czasu starałem się zakonczyć III turę IRP przed jej zakończeniem. Nie zdarzyłem wtedy rozegrać ostatniej partii ze Specykiem, ale byłem gotów ponieść konsekwencje nawet poprzez naliczenie mi porażki. Partię tą rozegrałem tylko dzięki przedłużeniu przez kapitana czasu rozgrywek.
Mam na myśli jednak to, że tego typu nagradzanie graczy nie jest złe, niestety może się zdarzyć, iż rozegram jedną partię, a na drugą nie znajdę czasu, ponieważ będę musiał wyjechać (a jestem pewien co do mojego wyjazdu już w najblizszym okresie). Napewno jednak rozegram wszystkie gry w wyznaczonym czasie, no ale już będę stratny.
Poprostu tego typu darmowe punkty wiele nie wniosą, a jedynie skąplikują sytuację, tym bardziej, że spoób ich naliczania jest do końca nie jasny (gram pierwszą grę 6.04, drugą 12.04, a trzecią 18.04 i powinienem już dostać 2 dodatkowe punkty - tak ja to widzę).
Jeśli chodzi o punkty karnę to już o wiele lepszy pomysł. Ja bym poprostu widział odjęcie pół, czy punkta za nie rozegrany pojedynek na koniec tury, co by zakończyło przedłużanie ich w nieskonczoność. Oczywiście nadal mogą się zdarzyć pewne szczególne okoliczności, ale zawsze to byłoby jakieś rozwiązanie. Plus koniec rozgrywek 8 maja to dość dobry czas, ale ja osobiście byłbym za wydłużeniem go o tydzień, gdyż wydaje mi się, że 1,5 miesiąca to mogłby być odpowiedni czas na turę.
Post ten jest tylko moim spojrzeniem na system rozgrywek w IRP i sugestią pomyślenia może nad pewnymi zmianami. Jestem pewien, że Piotrze przemyślisz to co tutaj napisałem, choć wiem że nie ma systemu doskonałego dla wszystkich.
Pozdrawiam Barty
soul_reaper - 2005-04-05, 15:17
Ja osobiscie wolalbym aby punkty przyznawane byly tylko i wylacznie za gre. Jest okreslony czas w jakim nalezy rozegrac pojedynki, jesli ktos nie zdazy to trudno - dostaje walkover.
adik - 2005-04-05, 16:20
Popieram, mimo że rozegrałem już 3 pojedynki, nie chcę żadnych bonusów. To bez sensu, system ich naliczania też nie jest do końca jasny, poza tym sporo kłopotu dla Angsta ze sprawdzaniem kto kiedy, itd..
Proszę Cię Angst, zlikwiduj bonusy.. Z Czechami, Węgrami i innych meczach międzypaństwowych nie mogą grać Ci słabsi, którzy po prostu mają sporo czasu (jak ja), tylko najlepsi..
Po prostu nie przedłużaj już tury. Niech lecą walkowery..
Pozdrawiam, Adik.
Barfko - 2005-04-05, 17:14
Z punktu widzenia obserwatora, im prościej z tymi punktami, tym lepiej. Łatwiej się połapać, kto jest dobry, a kto leniwy.
Gość - 2005-04-05, 17:21
Ja tez popieram zlikwidowanie bonusow. Jako student wiem, ze polowa kwietnia to ciezki okres i moge nie miec ochoty i czasu na rozegranie irp w danym tygodniu, ale wiem tez, ze na tyle dobrze planuje czas, ze znajde czas w jakims tygodniu aby rozegrac w nim nawet z 4 czy 5 gier. To kwestia mobilizacji i checi gry w irp.
(nie za duzo "ze" ?)
pzdr.
vince - 2005-04-05, 17:43
Bede na kurniku 19-21. Prosilbym Cie o jak najszybsze pojawienie sie bo chcialbym obejrzec mecz. Pozdrawiam
angst - 2005-04-05, 18:16
Zauwazylem, ze wiekszosc z Was jest przeciwko systemowi bonusow. A jak sie okazalo pierwsza z brzegu (wlasciwie z Podkarpacia) osoba krytykujac go wykazala sie kompletnym jego niezrozumieniem Zanim kazdy zaprotestuje niech jeszcze raz dokladnie zapozna sie z tymi zasadami.
Moze dwa przyklady:
Adek jest pilnym graczem - rozgrywa wszystkie pojedynki w pierwszym tygodniu.
A zatem zarabia piec punktow bonusowych (spelnia limit dwoch meczow po tygodniu, 4 po drugim tygodniu, 6 po 3 tygodniach i 7 po 4 tygodniach).
Natomiast Minuta jest mniej pilny. W pierwszym tygodniu gra dwa mecze i zarabia punkt. W drugim natomiast nie gra nic, a w trzecim rozgrywa znow dwa mecze. W czwartym w ogole nie gra. Wszystkie zalegle mecze dogrywa w ostatnim tygodniu. Ile zarabia punktow? Otrzymuje jeden punkt bonusowy (tylko po pierwszym tygodniu spelnia wymagany limit).
Moze rzeczywiscie niedokladnie wyrazilem sie na ten temat, bo jest 5 tygodni. Moja idea bylo, aby kazdy zagral swoje gry w ciagu miesiaca i zarobil po 5 punktow. Sa 4 tygodnie, wiec 4 punkty do zdobycia w miesiac. I za taki "wyczyn" mial byc piaty dodatkowy punkt. Moge z niego zrezygnowac, moge tez zlikwidowac bonusy. Poczekam jeszcze troche na Wasze opinie. Przypominam tylko, ze ja sam bylem przeciw takim rozwiazaniom, ale wszyscy narzekali na opieszalosc w grach i probowalem jakos to rozwiazac. A argument, ze ktos w danym tygodniu "nie bedzie mial ochoty grac" jest dla mnie nietrafiony. Wlasnie takie podejscie chce zwalczyc. Bylem i uczniem i studentem (mialem sesje tez ). Nawet pracowalem. I wiem, ze jesli ktos ma dostep do Internetu to naprawde da rade zagrac dwa mecze w tygodniu.
Oczywiscie nie mam twardej glowy Jesli nadal bedziecie protestowac przeciw temu pomyslowi, to z niego zrezygnuje I sprobujcie wypracowac sobie jakies podejscie do sprawy, bo co tura kazdy z Was w kluczowych kwestiach zmienia zdanie. A jestem ciekaw, kto nie ma sobie nic do zarzucenia co do szybkosci rozgrywania gry w IRP? Jestem pewien, ze starczyloby palcow jednej reki zeby te osoby policzyc
Pozdrawiam
Angst
Icarus - 2005-04-05, 18:33
Sądzę, że pomysł z punktami za zaangażowanie (przecież właśnie szybkość rozgrywania pratii, to kwestia zaangażowania w reprezentacji) jest bardzo dobry. I podoba mi się. Jak prośba nie działa to, trzeba użyć innych sposobów. Chyba metoda nagród jest lepsza od metody kar.
Co do tego czy, ktoś ma sobie coś do zarzucenia, czy nie, to może opowiem się za siebie. Pierwsze tury IRP, poszły mi całkiem nieźle. Miałem szczęście, że trafiali mi się zawodnicy, których często widuję w Kurniku. W ostatniej turze niestety nie miałem okazji zagrać z Młynarzem (Mattmiler). Niestety sam również często nie byłem w Kurniku i sądze, że to było powodem nie zagrania tej partii. Jednak obiecuję poprawę i przepraszam, za ten incydent.
Swoją drogą, warto wypróbować ten sposób. Takie pomysły najlepiej sprawdzać doświadczalnie, jeśli nie wypali to zawsze można go zmienić, albo zmodyfikować.
Dziękuję za przeczytanie moich dywagacji.
angst - 2005-04-05, 18:54
Dzieki Icarusie rowniez
Moi drodzy - a co sadzicie o takim systemie:
Zamiast 5 punktow do zdobycia bylyby 4. Po prostu pierwszy punkt przyslugiwalby po 2 tygodniach gry (za rozegrane minimum dwa pojedynki). Drugi bylby do uzyskania za co najmniej 4 mecze po 3 tygodniach, a trzeci za przynajmniej 6 meczow po miesiacu rozgrywek. Za rozegranie wszystkich spotkan w terminie - 4 i ostatni punkt bonusowy.
Takie limity latwiej byloby wypelnic, a i ewentualne straty bylyby mniejsze To chyba dosc kompromisowe rozwiazanie. Martwi mne tylko, ze negatywne podejscie wynika chyba glownie z obawy przed szansa zdpobycia tych punktow, czyli zalozeniem z gory ponownej opieszalosci w kolejnej juz turze IRP
Przemyslcie sobie jeszcze raz sprawe, co i ja uczynie
Pozdrawiam
Wasz Kapitan
Angst
specyk_14 - 2005-04-05, 19:06
Bardzo dobry pomysł...
P.S Moj numer 2658308 pisać jak będę dostepny..
Minuta - 2005-04-05, 19:07
Jest to samo co bylo, czyl zle.
Dodatkowym punktom bonusowym mowimy nie
zukole - 2005-04-05, 19:12
Jeżeli się okaże że ktoś awansuje bo dostał więcej punktów bonusowych to to jest śmieszne
Ale trzeba coś zrobić by gracze się zmobilizowali do gry.
soul_reaper - 2005-04-05, 19:55
A ja dalej uwazam ze nie potrzebna jest dodatkowa mobilizacja - np alicecooper ma w zwyczaju zaczynac rozgrywki na tydzien przed koncem ja niewiele wczesniej bo okolo 2 tyg przed koncem. Dlaczego? Bo nie lubie rozegrac od razu wszystkich meczy, bo lubie miec przeglad sytuacji i moge zagrac taktycznie. Uwazam ze jezeli jest deadline to nalezy go przestrzegac. Jesli chcesz wprowadzic terminy kontrolne to zrob inna rzecz - jesli ktos nie m rozegranych po 3 tygodniach 3/7 partii to automatycznie zostaje wykluczony z gry, lub otrzymuje punkty karne.
martin1234 - 2005-04-05, 19:56
Minut, rymami nic nie załatwisz:P
Punkty bonusowe może nie są sprawiedliwe, jeśli chodzi o umiejętności graczy, ale powinno liczyć się także zaangażowanie w gry. Poprzednie tury były przeciągane przede wszystkim przez graczy, którzy sobie olewali IRP i Angst musiał coś z tym zrobić. Jest to lepszy pomysł, niż karanie np. walkowerem za nierozegranie meczu. W końcu też 4 czy 5 punktów nie jest tak dużo, a biorąc pod uwagę, że każdy z grupy powinien rozegrać mecze w wyznaczonym terminie, to i tak będą decydowały wyniki gier.
Zamiast krytykować ten system i tracić czas na pisanie posta, zagrajcie mecz IRP oraz czekajcie na przyznawanie kolejnych punktów bonusowych (może lepszą nazwą byłyby np. punkty za zaangażowanie? nie kojarzyłoby się z punktami "za darmo").
Ja osobiście nie chciałbym, żeby każdy mi odmawiał gry na początku eliminacji, a pod koniec codziennie musiałbym grać np. po 2 pojedynki...
adik - 2005-04-05, 20:36
Ja, mimo tego, że pewnie dostałbym 5 punktów, jestem na NIE.
Dlaczego?
Może nie są to jakieś super argumenty, ale po prostu nie mogą grać z innymi ludzie, którzy (tym bardziej przy tylko 4 grach w meczu) zdołali systematycznie rozgrywać mecze.
W takim razie, jeśli ktoś musi wyjechać teraz, to choćby w następnym tygodniu kisił się do 4 gier, to po prostu spotka się z odmową tych, którzy i tak przejdą, bo czują się najmocniejsi, a przy okazji zabiorą punkty innym.. Wtedy będzie ciężko..
W ogóle nie podoba mi się to - Angst troszkę za bardzo wyszedł do przodu. Kiedy zostanie tylko 50 graczy, może nareszcie skończy się taki monotonny system jak A, B, C itd.. - jakieś urozmaicenia na pewno poprawią jakość i częstotliwość gier.
Póki co, mamy IV turę, bonusy są bez sensu i mimo tego, że kilka osób je popiera, to nie są najlepszym sposobem na mobilizację dla graczy, którzy przeciągali poprzednią turę..
Pozdrawiam, Adik.
Slayer - 2005-04-05, 20:53
irp_slayer vs irp_sik2 4 do 0 dla irp_slayer(4:0) wygrałem coś
raigeken - 2005-04-05, 21:05
Poproszę nr GG Gnozy i Pavliniego
Pozdrawiam, Raigeken
kaka - 2005-04-05, 21:05
Jak dla mnie jest OK.
Czas zreszta pokaże co z tego wyjdzie, ale myślę, że nikt specjalnie nie ucierpi z tego powodu.
adik - 2005-04-05, 21:08
2071175 - Pavlini
Pozdrawiam, Adik.
martin1234 - 2005-04-05, 21:26
Adik, z tego co pamiętam, to Angst napisał coś o tym, że można się jakoś w logiczny sposób wytłumaczyć z nierozegranych pojedynków. Myślę, że np. wyjazd zostałby uwzględniony. Jeżeli to o czym wyżej napisałem dotyczyło czegoś innego, to takie wyjaśnienia mogłyby, a nawet powinny być uwzględniane...
angst - 2005-04-06, 04:14
Nie ma co dluzej sie glowic - w tej turze nie bedzie zadnych punktow bonusowych! Choc argumenty przeciwne niezbyt mnie przekonaly (zgadzam sie jedynie z Soulem, wedlug mnie o grze w Reprezentacji powinny decydowac tylko czynniki sportowe), to przychylam sie do opinii wiekszosci z Was. Chociaz jestem alfa i omega IRP to musze sie liczyc ze zdaniem tak duzej licby graczy. Bez zmian pozostaje natomiast data kontrolna i ewentualne kary za niedotrzymanie tego terminu
Niepokoi mnie nieco podejscie Roya i Soula. Oczywiscie, ze nalezy uzywac wszelkich srodkow, by w grach IRP wypadac jak najlepiej i moc grac w Reprezentacji. Ale srodkow tylko i wylacznie sportowych! Wygrywanie jest istotne, ale kazdemu powinno zalezec, aby w Reprezentacji grali gracze najlepsi. Wlasnie dlatego wszlekie "pozastolowe" taktyki mi sie nie podobaja. Gdyby kazdy przekladal gry na ostatnia chwile jak Soul i Alice (przeglad sytuacji itp.), to eliminacje nigdy by sie nie skonczyly (zreszta gdybym ich nie przedluzal to byloby przynajmniej dwa razy tyle walkowerow). Kazdy czekalby na wyniki innych i ostatecznie nikt by nie gral. Czy do tego dazymy? A moze do gier w grupie A pomiedzy Domini i Monkru? (cel uswieca srodki ).
Gralem slabo i spadlem do grupy B. No i bardzo dobrze. W A powinni grac najlepsi. Jak bedzie trzeba to spadne do C albo jeszcze nizej. Oczywiscie moglem nie grac zmeczony po pracy tylko poczekac na weekend albo na wzrost formy (ale ile mozna czekac ). Ja zawsze staralem sie grac, jak tylko moglem. Nie zabraniam oczywiscie nikomu odpowiedniego przygotowania sie do meczow, nawet to pochwalam, bo tak powinno byc, ale prosze o uczciwosc w podawaniu motywow braku gier
Amigo pisze, ze w danym tygodniu moglby "nie miec ochoty na gre". No to juz jak dla mnie troszke przesada. Takiego argumentu w ogole nie przyjmuje do wiadomosci ani nie rozmiem. Po co wobec tego zglaszac sie do IRP?
Barty z kolei zauwaza slusznie, ze ktos mialby ograniczona mozliwosc zdobycia punktow poprzez np. tygodniowy brak dostepu do sieci chocby przez jakis wyjazd. W Kodeksie Reprezentanta wyraznie zaznaczylem, ze wobec takich sytuacji nalezy powiadomic o tym Kapitana. Wiadomo, ze sa obiektywne przyczyny, ktore moga nam uniemozliwic gre w danym okresie. Ale jesli bede o tym wiedzial, bede mogl odpowiednio zareagowac.
Adik napisal, ze mialbym wiecej roboty z liczeniem i sprawdzaniem wynikow Skoro dalem taki pomysl, to chyba zdawalem sobie z tego sprawe co?
Jak juz na poczatku napisalem w tej turze nie bedzie zadnych punktow bonusowych. Prosze zatem o samodyscypline i troszke mniej kunktatorstwa. Nie utrudniajmy sobie wzajemnie zycia, IRP ma byc naszym wspolnym dobrem
Ze spraw innych: podobniez ktos przejal nick irp_sik2 i gral za rzeczona osobe. Czekam teraz na potwierdzenie tej informacji. Jesli taka jest prawda, rozegrane przez tego nieznanego osobnika gry nie beda liczone i trzeba bedzie je "powtorzyc". Na razie prosze nie grac przeciwko temu zawodnikowi, tymczasowo usunalem go tez ze skladow grup.
W dramatycznym meczu barazowym Vince pokonal po dogrywce 6:4 Chipa i zagra w grupie B. Chip bedzie gral w grupie C.
Jutro ostatecznie zamkne sklady grup K1 i K2 - pare osob bardzo prosilo o mozliwosc zapisania sie - macie jeszcze jeden dzien na nadeslanie zgloszen
Pozdrawiam
Angst
aaru - 2005-04-06, 07:59
Zmiany, po zmianach znowu zmiany, a potem znowu pewnie jakieś zmiany.
Proponuję następnym azem założyć temat IRP V, z zasadami i od razu go zamknąć (by uniknąć dyskusji). Skupmy się na grze.
No i dajmy odetchnąć Piotrkowi. Udział w trzech ligach, stanowisko Kapitana, wirtualne spotkania Zarządu (kiedy ty masz czas dla Pięknej Oli?? - pytanie retoryczne).
martin1234 - 2005-04-06, 14:09
Angst napisał/a: | ...nalezy uzywac wszelkich srodkow, by w grach IRP wypadac jak najlepiej i moc grac w Reprezentacji. Ale srodkow tylko i wylacznie sportowych! Wygrywanie jest istotne, ale kazdemu powinno zalezec, aby w Reprezentacji grali gracze najlepsi. Wlasnie dlatego wszlekie "pozastolowe" taktyki mi sie nie podobaja. Gdyby kazdy przekladal gry na ostatnia chwile jak Soul i Alice (przeglad sytuacji itp.), to eliminacje nigdy by sie nie skonczyly... |
I właśnie dlatego pomysł z punktami bonusowymi był dobry.
Mam nadzieję, że nie będzie sytuacji, że ktoś będzie przesiadywał na Kurniku, a propozycje pojedynku olewał np. argumentując tym, że nie ma ochoty zagrać, po czym pod koniec eliminacji zacznie się domagać gry
soul_reaper - 2005-04-06, 14:16
Sytuacje takie beda, ja siedze bardzo duzo na kurniku, ale jestem wtedy w pracy, a z pracy nie gram. I nie zamierzam argumentowac swojej decyzji.
martin1234 - 2005-04-06, 14:47
Ale gdy siedzisz na Kurniku w pracy, to odpowiesz, że nie grasz, bo pracujesz i pewnie umówisz się na jakiś termin np. popołudniu, kiedy będziesz w domu i będziesz mógł zagrać.
Chodziło mi o odmawianie z podaniem bezsensownej przyczyny.
adik - 2005-04-06, 15:10
martin1234 napisał/a: | Ale gdy siedzisz na Kurniku w pracy, to odpowiesz, że nie grasz, bo pracujesz i pewnie umówisz się na jakiś termin np. popołudniu, kiedy będziesz w domu i będziesz mógł zagrać.
Chodziło mi o odmawianie z podaniem bezsensownej przyczyny. |
Dlatego cieszę się, że nie jestem w grupie z Raigekenem.
Dzisiaj chciałem grać ILR - Soul odmówił (bo jest w pracy), ale podał godzinę kiedy możemy pyknąć..
Martin, bonusy nie były dobre, bo naprawdę jeśli ktoś nie ma konkretnego powodu, a po prostu nie może grać, to właściwie jest jeden mecz do tyłu (teraz kiedy można tylko 28pkt zgromadzić, 5 bonusowych to bardzo dużo), dlatego właśnie takie osoby powinny z góry zakładać, że nie zagrają w IRP. Poza tym Angst zawsze może takiego delikwenta wyrzucić.
Pozdrawiam, Adik.
lutalek - 2005-04-06, 15:23
co to znaczy angst że przychylasz się opinii dużej ilości osób negatywnie nastawionych do bonusów, te kilka postów na NIE do całej grupy graczy z IV tury to te tłumy???
Dlaczego traktujemy (ty traktujesz) iż ci którzy sie do tej pory nie wypowiedzieli są też na nie?
wypowiedzi amigosa o chęci do gry lub nie traktuje jako żart (patrz kodeks reprezentanta) natomiast (i tu słusznie zauważyłeś) najgorsze jest podejście roya i soula, typowo polskie knucie poza sportowe, taktyczne kilkutygudniowe przeglądanie rozegranych gier swych przyszłych przeciwników i wyczekiwanie do końca tury lub wyszukiwanie w tych grach ewentualnych słabszych posunięć(przez anologie - więcej słabszych ruchów - pewnie zniżka formy) tak to niestety widze.
co do tego że najlepsi powinni grać w lepszych grupach bądź awansować - OK, ale pytaniem jest co to znaczy najlepsi? ci którzy dobrze grają ale rozgrywają swoje partie w ostatnich dniach a ich wyczyny mogą być spowodowane tylko inteligentną analizą dotychczasowych gier przeciwników - TO SĄ NAJLEPSI? - nasz elita? - polska wizytówka?, oj nie nie,najlepszy to także znaczy taki który wygra w każdych warunkach (chory, w złych samopoczuciu, itp), a co jak sami tacy kombinatorzy zostaną w grupie A?mecz między państwowy a tu nie ma jak przeglądnąć aktualnych pojedynków przeciwników i co leżymy?
IV tura (a właściwie już w III) doszła niestety do miejsca w którym chęć wygrania ZA WSZELKĄ CENE I WSZELKIMI ŚRODKAMI przewyższa normalną sportową rywalizacje.
też uważam że pkt bonusowe są złe ale (jak już mówiono w starożytnej grecji - demokracjia to najgorszy system ale nie wymyślono nic lepszego) przestańcie je krtytykować, a jeżeli krytyka to owszem ale konstruktywna, wymyślcie coś lepszego co zdopinguje graczy do trzymania terminów pojedynków.
ktoś mi pewnie zarzuci że wylewam żale bo nie awansowałem do grupy C i teraz widze że przy tych bonusach udało by mi się awansować, pomimo że grałem systematycznie ale nie dość dobrze lub inne dyrdymały ble ble ble, nie o to chodzi, gram ostatnio słabo nie wychodzi mi, system rozgrywek mi nie leży bo jestem minutowcem a w 10 min partiach rozprasza mnie nawet sikorka za oknem bo nie potrafie się skupić na tak długi czas, no i co z tego - GRAM JAK UMIEM W DANYCH TYGODNIU/MIESIĄCU POMIMO TEGO - bo taki jest cel tych eliminacji - PRZEDE WSZYSTKIM GRAĆ!
angst jestem na tak za bonusami, pamiętaj jeszcze o jednym, iż W CZASIE TRWANIA ROZGRYWEK NIE POWINNO SIĘ ZMIENIAĆ ICH ZASAD, wielu graczy przystąpiło do nich lub je kontynuuje być może również dzięki tym bonusom licząc że sytuacje z poprzednich tur związane z problemami z poszczególnymi pojedynkami nie będą już miały miejsca.
angst - 2005-04-06, 16:08
Nie bylo okresu przejsciowego miedzy III a IV tura, stad pewne zmiany w zasadach w trakcie. Nie sadze, zeby ktos przystapil do rozgrywek ze wzgledu na bonusy.
Dlatego proponuje zamknac juz sprawe bonusow jako niebyla.
Ponadto irp_hghfd bedzie gral jako irp_hghfd_
Prosze zwracac uwage przed meczami na aktualne sklady grup, bo mamy jakas plage chyba podrobek. Sik2 wciaz sie nie odezwal. Jesli nie zrobi tego do jutra nie dodam go z powrotem...
Pozdrawiam
Angst
P.S. NIE MA BONUSOW - KONIEC DYSKUSJI!
kashon - 2005-04-06, 16:15
lutalek napisał/a: |
co do tego że najlepsi powinni grać w lepszych grupach bądź awansować - OK, ale pytaniem jest co to znaczy najlepsi? ci którzy dobrze grają ale rozgrywają swoje partie w ostatnich dniach a ich wyczyny mogą być spowodowane tylko inteligentną analizą dotychczasowych gier przeciwników - TO SĄ NAJLEPSI? |
tak - takie przygotowanie nazywa sie profesjonalizmem. I zapraszam do relacji Tunneta Taimla z ostatnich Mistrzostw Swiata. Przed kazda partia analizowal gry swojego przeciwnika. Tak samo Ando Meritee... lepszego wzoru chyba nie znajdziesz.
Jezeli juz jestesmy przy napietnowywaniu "chamskich" zachowan innych graczy, to wspomne o kolejnym watku - graniu na czas. Kto byl na turnieju i widzial partie Antsa z Rentimo lub Utratos vs Tunnet, ten chyba juz nie ma watpliwosci w tej kwestii...
z pozdrowieniami,
kashon
angst - 2005-04-06, 16:26
Te dysputy sa troszke nie na temat. Proponuje zalozyc odpowiedni
Tymczasem do grupy K2 doszedl Advaldo.
Pozdrawiam
Angst
przemek_nh - 2005-04-06, 17:10
Angst czy K1 ma grac z Sik2 bo dzis patrze a go/jej na liscia nie ma??
nc - 2005-04-06, 17:21
czy są bonusy czy nie to mi obojętne ale proponuje zmienić tylko (w zasadzie aż) jedno: gracz irp ma OBOWIĄZEK zagrać gdy dostaje takową propozycję na kurniku! można mieć jakieś konkretne usprawiedliwienie, takie jak Soul ale bez przesady, co mnie interesuje że ktoś:
-jest nie w formie
-źle się czuje
-jest chory
-inne
to nie są argumenty zwalniające z gry, jak jesteś chory, źle się czujesz to leż w łóżku! a nie przesiaduj na kurniku, jak jesteś nie w formie to zagraj pare gier w irp dla treningu może forma powróci, gdy takie wymówki wypadają w dzień meczu reprezentacji to tylko można pozazdrościć kapitanowi że musi się z graczami takimi użerać.
ja chcę zagrać tego irpa przed maturą (początek 19 kwietnia) i nie chcę słyszeć żadnych wymówek, czy to jasne???
Roy jak trzeci raz Cię spotkam i nie będziesz chciał grać to uduszę!!!
dobra koniec tego biadolenia, pewnie i tak niewielu sobie weźmie to do serca, jak tak dalej pójdzie to raczej nie widzę siebie w irp, skończyłem! możecie bić
angst - 2005-04-06, 17:21
Skoro nie ma to znaczy, ze na razie nie grac.
Pozdrawiam
Angst
roy_ - 2005-04-06, 17:38
halo halo
w irp maja grac najlepsi i skoro ja mowie ze jestem dzis niedyspozycyjny to nie bede gral irp poniewaz moge przegrac przez swoje zle same poczucie itp. (to nie ma nic do meczu panstwowego ktorego date juz znam wczesniej i napewno dzien wczesnie nie pozwole sobie na male conieco- wiec bede w dyspozycji na meczu, ale nie zawsze moge grac na kurniku irp co nie oznacza ze nie moge siedziec na kurniku tylko np w lozku) jesli ktos mi wyskakuje nagle na kurniku zeby grac to ja nie zawsze moge poniewaz jestem spontaniczny chlopak- co nie oznacza ze nie moge grac treningowych partii, chodzi mi o to zeby wylonic najlepszych musza byc optymalne warunki , nie chce sie nie znalezc w grupie A tylko dlatego ze gralem gdy nie powinienem grac
i takie jest moje podejscie i zdanie
jesli najlepszych wylonic to tyl;ko wtedy gdy moga sie tylko skupic na grze i w ogole sie nie zgadzam ze irp jest po to aby przede wszystkim grac, grac to ja moge czesto ale grac naprawde to nie az tak czesto . Po co na irp z graczy ktorzy grali zawsze nie wazne czy wczoraj byly urodziny czy cos innego w takich warunkach to gra przypadek
ps gracz irp ma obowiazek grac wteduy i tylko wtedy gdy w pelni moze sie skupic na grze w innych warunkach nie moze grac pod zadnym pozorem - taka powinna byc regula, dlatego czas tury powinien byc dluzszy
ps2. dla mnie powodem odmowy moze byc nawet to ze w danym momencie nie moge sluchac techno(optymalne warunki- tylko wtedy bede wiedzial czy sie nadaje do A czy nie)
pozdro 600
czubamaluba - 2005-04-06, 18:18
Blind - Freitaag 3-1
Ps. Piszcie kiedy pasuje wam zagrac na gg lub forum
lutalek - 2005-04-06, 18:19
kashon a co będzie jak wszyscy pójdą tym tropem i rozgrywki irp IV tura rozpoczną sie dzień przed ich końcem? profesjonalizm? żart
mój wywód miał posłużyć jako przykład i zachęta do szczerej i ucziwej gry, niestety ostatnie posty pokazują że moje obawy były słuszne, nic się nie zmieniło IV tura będzie taka sama jak poprzednia, brak usystematyzowania rozgrywek wprowadza burdel i tyle
i to tyle w tym temacie ode mnie, widać nie ma woli do zmian, jak mówią jaki kraj taki obyczaj i tu pasuje jak ulał
kashon - 2005-04-06, 18:51
jezeli problemem jest to, ze nie wszyscy rozgrywaja swoje gry, to rozwiazanie jest stosunkowo proste, a na dodatek sprawdzone( od roku mniej wiecej funkcjonuje ).
Zalozmy ze tura IRP trwa miesiac i grupa jest 7 osobowa ( nie wiem jak jest naprawde). Jezeli kogos nie mozesz zlapac w przeciagu piewszych 2 tygodni, to w kolejnym wysylasz do niego list ( do wiadomosci prowadzacego lige ) wraz z propozycjami ( konkretne daty i godziny ), kiedy mozesz taki mecz rozegrac. Jezeli przeciwnik nie odpowie na cos takiego, to na koniec tury uzyskujesz punkty walkowerem. Kwestia tylko taka - ze Angst, jako prowadzacy, musialby sie wlaczyc w funkcjonowanie tego systemu.
I tutaj jest od razu pewne uwarunkowanie - nie mozesz wyslac takiego maila ( tzn nie dostaniesz walkowera ) , jezeli wczesniej nie rozegrales samemu samemu gier z conajmniej 3 osobami.
Dodatkowo wprowadza sie zasade, ze jezeli ktos nie rozegra conajmniej 5 gier w miesiacu, to automatycznie wylatuje z ligi i musi zaczynac od samego poczatku. ( chyba ze wczesniej, przed rozpoczeciem kolejnej rundy zglosi prowadzacemu, ze nie bedzie gral w kolejnej - tzn bierze sobie urlop. Wtedy trafia do nizszej grupy, ale nie wylatuje z ligi)
To w sumie wszystko. Moge Wam powiedziec, ze to funkcjonuje bez zarzutu i nikt nie ma do siebie wzajemnych pretensji. Przez 4 miesiace grania w takiej lidze nie napotkalem do tej pory zadnego problemu w kwestii nierozegrania gier.
z pozdrowieniami,
kashon
nc - 2005-04-06, 19:03
bez żartów! na koniec tury ja sobie powiem że jestem nie w formie i co?? tura się przedłuży o miecha dwa, ludzie będą nażekać i awansują nie najlepsi ogólnie tylko najlepsi w ostatnim tygodniu, dla mnie najlepszy zawodnik to taki co cały czas gra na równym poziomie a nie taki co ma chwile super gry a potem dno.
a gdy taka niedyspozycja wypadnie Ci w dzień meczu międzynarodowego?
coraz mniej mi się to podoba, ale to zmienia się w jakąś chorą rywalizację, nie gramy tu o złote kalesony! po co wam te wyniki, dajcie troche na luz, miejcie ducha sportowej rywalizacji a nie potrzebę wygrywacie przez dziwną taktykę poza grą
roy_ - 2005-04-06, 19:24
ja tam akurat nie mowie o zadnej taktyce zeby najpierw zobaczyc jak inni zagrja badz rozpoznac przeciwnika bo wiekscosc z Was to ja znam style gry i bledy i nieznajomosci taktyk. mowie tylko o optymalnych warunkach aby priorytetem bylo wygrac a nie tylko zagrac . takiego gracza nikt nie potrzebuje . tu nie chodzi w tej selekcji o systemtycznosc tylko o jakosc gry a ja sie zobaczy nie zawsze .
pozdro 600
martin1234 - 2005-04-06, 19:33
Ale systematyczność jest ważna, bo reprezentacja złożona z graczy, którzy nie mają czasu lub odkładają pojedynki na koniec, bo nie są mają optymalnych warunków (takie niemalże nie istnieją, na pewno nie w domu przed komputerem), nie zagra porządnie żadnego meczu międzypaństwowego (a co by było gdyby każdy gracz w takim meczu chciał mieć optymalne warunki)
A teraz z innej beczki.
Czy istnieje możliwość zrobienia stronki z wynikami IRP, podobnej do tej z Ligii Renju?
lutalek - 2005-04-06, 19:40
ok, ale widze że niestety tylko nc czyta ze zrozumieniem moje posty (kurde może są za długie ale jak to ująć w jednym zdaniu )
kashon ja dalej podtrzymuje moje pytanie:a jak WSZYSCY! zaczną grać dwa dni przed końcem?a czemu nie, przecież inni mogą to czemu nie ja?(rozumiesz, taki tok myślenia mogą przyjąć wszyscy lub większość) i wtedy ten twój system jest niewydolny )
roy no nic tylko cieszmy się że narazie w ciągu trwania każdej z tur jednak masz dobre dni albo prąd i możesz techno posłuchać bo w innym przypadku musiałbyś zrezygnować
kurde ludzie bez jaj, NIE ŚCIEMNIAJCIE, DUCH SPORTOWEJ RYWALIZACJI W TYCH ROZGRYWKACH JUŻ NIE ISTNIEJE, angst próbował to zmienić i wiadać kogo najbardziej to uderzyło
kashon - 2005-04-06, 19:50
lutalek napisał/a: |
kashon ja dalej podtrzymuje moje pytanie:a jak WSZYSCY! zaczną grać dwa dni przed końcem?a czemu nie, przecież inni mogą to czemu nie ja?(rozumiesz, taki tok myślenia mogą przyjąć wszyscy lub większość) i wtedy ten twój system jest niewydolny )
|
jest jak nabardziej wydolny. Jezeli WSZYSCY beda czekac na ostatnia chwile i nie zdarza przez to rozegrac odpowiedniej ilosci gier - to wylatuja. Co tu jest nieskutecznego?
Z drugiej strony, jezeli wyslesz wczesniej maila do ludzi informujac ich kiedy bedziesz mogl grac ( konkretnie) i nie zagrasz tych gier, bo akurat ostatniego dnia nie mogles ( i podales to w mailu do przeciwnikow) - to masz winy. Chyba nic tu nie jest niejasnego.
kashon
lutalek - 2005-04-06, 19:55
dla mnie wszystko jest jasne, skoro WSZYSCY tak postąpią (poczekają do końca lub wcześnie wyśla maile i nie rozegrają pojedynków) to WSZYSCY odpadają lub pozostaje garstka lam i kapusiów którzy bez przerwy pisali i skarżyli się kapitanowi - I TO JEST WŁAŚNIE KUPA
Gość - 2005-04-06, 19:55
Zatem wymagane sa terminy kontrolne, tak jak napisal Soul.
Na tydzien przed deadlinem nie powinno sie miec wiecej niz np 2 nierozegrane mecze, w takim wypadku nalezaloby podac terminy i godziny "urzedowania" na kurniku aby dokonczyc irpa.
Miesiac to naprawde duzo, aby znalezc czas na 7 meczy. Kazdy ma staly dostep do neta (tak zakladam, chyba tylko Zakon ma problem(?)) i znajdzie te 5 min zeby chociaz na forum zajrzec i sie wytlumaczyc, umowic itp.
P.S. Ja swoje gry koncze na czas i nie ma problemu zeby ze mna zagrac (wiedza to ludzie z mojej grupy) i uwazam ze moge nie miec ochoty na gre, jak ktos chce wtedy grac to sie umawiam na inny termin.
nc - 2005-04-06, 20:05
masz rację Kashon ale to zmienia wogóle sens istnienia tych rozgrywek, bo gdyby mój przeciwnik tak właśnie kombinował to napewno znajdzie taki czas kiedy ja czasu nie będę miał, mam maturę! jak mam zagrać skoro wszyscy będą odmawiać gry i czekać na ostatnie dni, od razu lepiej zrezygnuję, oszczędzę sobie chociaż nerwów,
może powinniśmy wprawadzić coś jak w eurolidze, tylko na forum jawne bez niepewnych maili, podajesz datę, Twój przeciwnik ma kilka dni na potwierdzenie lub zaproponowanie własnej inaczej walkower. to napewno pomogłoby w rozgrywaniu gier i przyspieszyło rozgrywki.
nie wiem może to po prostu ja i Lutalek nie chcemy się podporządkować idei grania na ostatnią chwilę ale ja chcę to po prostu zagrać, wynik to sprawa drugorzędna, jestem na tyle poważny że mogę zrozumieć że w innym terminie przeciwnik może nie mieć czasu! i pójdę mu na rękę zagram w dogodnym dla nas obu terminie (w miesiąc łatwiej go znaleść niż w 2 dni)
zukole - 2005-04-06, 21:28
Z tego powodu że mam coraz więcej zajęć / obowiązków oraz że gra na 10 minut mi strasznie idzie - rezygnuje z gry w IRP . Głupio wygląda , bo sam przed rozpoczęciem pisałem to i owo na ten temat , no ale 10 nie mój czas , sorry ale nie moge.
adik - 2005-04-06, 21:31
Napisz po prostu, że przegrana 4:0 z Devotionem, 2:2 z Adikiem i Martinem nie daje Ci awansu i nie chce Ci się dalej czekać na historyczne przejście do B, a nie piszesz o zajęciach..
Co z meczami z Dreddem? Jeśli są anulowane to jestem szczęśliwy
2 edycje temu byłem wkurzony, teraz zrezygnowałeś w dobrym momencie
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2005-04-07, 03:52
Przed powstaniem IRP gralo sie dla drabinki, a pozniej dla rankingu. Niektorzy oczywiscie dla przyjemnosci. Z czasem dla niektorych osob te kulki stawaly sie czyms wiecej niz hobby. Do tego w Kurniku zaczelo grac coraz wiecej osob z zagranicy. I wtedy zrodzila sie idea utworzenia druzyny, ktora rywalizowalaby z zawodnikami z innych panstw. To bylo juz cos zupelnie nowego. Co innego ciulac punkciki, a co innego reprezentowac kraj, nawet w tak malo znanej grze jak gomoku i nawet jesli tylko poprzez Internet.
Jako kapitan Internetowej Reprezentacji, ktora zaczela funkcjonowac pod auspicjami PSGRiP i stala sie Reprezentacja oficjalna (internetowa) dysponowalem "wladza nieograniczona". Moglem sam powolywac zawodnikow na mecze, ale zawsze byloby ryzyko utraty obiektywizmu czy niedokladnej znajomosci ukladu sil. A wiadomo, ze w Reprezentacji powinni grac najlepsi. I stad wlasnie wziely sie eliminacje do IRP.
W IRP mieli grac gracze o wysokich umiejetnosciach, ale i kulturze osobistej, ktorzy wyrazili CHEC reprezentowania KRAJU. Mieli oni rywalizowac ze soba, by w bezposrednich pojedynkach wylonic druzyne narodowa. Nikogo do gry nie zmuszalem. Do I tury zglosilo sie okolo 30 osob, a rozgrywki ukonczyly 22. Na podstawie wynikow I tury gracze w kolejnej edycji zostali podzieleni na grupy, najwyzsza - grupa A - miala stanowic zawsze Pierwsza Reprezentacje. Kolejne tury maja zapewnic rotacje, aby znajdowali sie w niej gracze aktualnie najlepsi. W II turze i w kolejnych doszly nowe osoby, a system rotacji powoli zaczyna funkcjonowac (wiem, bo niedlugo spadne do grupy C ).
Niestety, rzeczywiscie zauwazylem, ze nie kazdy traktuje IRP w nalezyty sposob, jakby zapominajac o idei przyswiecajacej tym rozgrywkom. Takich graczy nalezaloby usunac, ale nie zawsze da sie jednoznacznie okreslic, czy dana osoba mija sie z prawda, unika gry, traktuje IRP lekcewazaco. Jak napisal Nc nie gramy tu o zlote kalesony. Nie gramy o punkty, to nie jest tez jakas drabinka. Celem IRP jest, aby wylonic najlepsza aktualnie ekipe ludzi, ktorzy chca grac w Reprezentacji. Jak gram np. z Royem to nie mam watpliwosci, ze zasluguje on na gre duzo bardziej niz ja. I mialbym czekac, az nie bedzie on mogl sluchac muzyki albo bedzie musial grac z bolem glowy, zeby wcisnac sie do grupy A? Nie mozemy brnac dalej w takim kierunku. Unikalem dlatego jak moglem walkowerow, przedluzalem tury, aby o wynikach i rozstawieniach decydowala tylko sama gra. Ale wszyscy, ktorzy sami rowniez przyczynili sie do powolnego rozgrywania IRP zaprotestowali przeciwko nowemu systemowi nagradzajacemu pilnych graczy, serio podchodzacych do obowiazkow Reprezentanta
W tej chwili w IRP gra 50 osob, pol setki ludzi obojga plci, w roznym wieku, z roznych czesci kraju o odmiennych pogladach i zainteresowaniach. 50 calkiem roznych charakterow. Chcialbym zeby polaczyl Was jeden cel - dobre wyniki IRP teraz i w przyszlosci. Zeby pomiedzy poszczegolnymi graczami istniala wiez taka, jaka mozemy zaobserwowac np. u niektorych druzyn Euroligi. Ja naprawde wierze, ze jest to mozliwe. A zachowania, ktore stoja temu na przeszkodzie, jak klotnie o system rozgrywek, wzajemne oskarzenia, wypominanie okreslonych postaw na pewno temu celowi nie sluza.
Grajac miedzy soba rywalizujmy, ale sportowo, rozwijajmy sie, nie tylko pod wzgledem umiejetnosci, ale i osobowosci, w duchu wzajemnego szacunku, fair play. Wiadomo,ze nie wszyscy musimy sie kochac, ale wszyscy MUSIMY sie szanowac.
Prowadze te rozgrywki, bo w Was wierze. Jestescie wszyscy naprawde wartosciowymi osobami i nie pozwolcie mi zmienic opinii o Was Bo co bedzie, jesli Kapitanowi nie starczy wiary? A chyba zdajecie sobie sprawe, ze nie zawsze bylo i jest rozowo. Jesli zobserwuje, ze atmosfera wciaz gestnieje, iz sens IRP zostaje wypaczony, bede musial odejsc, gdyz pod czyms takim sie nie podpisze (Dzieki Bogu nie doszedl jeszcze do mnie zaden sygnal o sprzedazy meczu ).
Uwierzcie mi, ze awans wywalczony do grupy A w zdrowej atmosferze bedzie smakowal duzo lepiej Nie stac Was teraz na to? Niech sukcesem bedzie zatem awans do B, C czy Z2. Lub utrzymanie w ktorejs z tych grup. Pamietajcie, w A bedzie 10 osob - wszyscy sie nie zmieszcza
Pozdrawiam
Angst
P.S. Prosze o granie zawsze wtedy, kiedy czas i okolicznosci na to pozwalaja - bez wydumanych wymowek
aaru - 2005-04-07, 11:52
Grać, zamiast debatować.
Rany b.... Piotrek, masz kłopoty ze spaniem?? 3:52 !!
angst - 2005-04-07, 15:16
Nie ze spaniem tylko z brakiem pracy
Do grupy K1 dolaczyl dzis Shakal
Ponadto Sik2 bedzie gral jako Sik - ktos przechwycil jego wczesniejszego nicka i zagral ze Slayerem - te partie beda anulowane, a chlopaki zagraja "jeszcze raz".
Zostalo jedno wolne miejsce w gupie K2. Dzis mija jednak termin nadsylania zgloszen - kto pierwszy ten lepszy (piotrek401@o2.pl)
Zukole na razie Cie nie skreslilem - ochlon i daj znac za 2-3 dni jaka jest Twoja ostateczna decyzja
Pozdrawiam
Angst
przemek_nh - 2005-04-07, 16:14
irp_przemek_nh 1-3 irp_slayer
irp_przemek_nh 4-0 irp_lesiskowski
ma ktos numer gg do freitaga??
shakal - 2005-04-07, 19:05
Nick irp_shakal jest zajęty i nie mam z tym nic wspólnego
Domyślam się że został on juz założony przez Ciebie Angst. Jeśli tak jest, to proszę o jak najszybsze dostarczenie hasła.
Pavlini - 2005-04-07, 20:56
Tymczasem Gondzio wywalczył jako pierwszy w tej edycji awans ( z grupy K2)
czubamaluba - 2005-04-07, 22:09
Blind - Przemek_nh 4-0 - nie obylo sie bez ekscesow
O meczu z Lesiskowskim nie bede nawet wspominal, Angst odezwij sie na gg musimy o tym pogadac
kewes - 2005-04-07, 22:52
witam, irp to troche nie moja beczka bo zrezygnowalem ale jak widze co sie dzieje to aż mnie krew zalewa.Angst jako zarządca powinien wyje...wurzycić lesiskowskiego czy jak mu tam i przemka bo to co oni wyprawiają to są zwykłe kpiny z Internetowej Reprezentacji Polski !!!!!!!!!!!!!!!!.
Byłem świadkiem "meczu" z blindem i to co oni wyprawiają to poprostu kpiny !
Bo chyba sami zapisali się do IRPa i jak nie chcą grać to moga zrezygnować jak ja lub Nc bodajże a nie robić takich jaj jak w grze z blindem.
Dla przykładu powiem że przemek uciekał i wracał co jakiś czas i będąc 2 nickiem na stole gadał jakieś bzdety ze walczy o remis, zachowowujac sie jak GÓWNIAŻ !!
tyle z mojej strony
p.s NIe pozwólcie zeby IRP to były kpiny
koziolecek - 2005-04-07, 23:22
Widziałem jedną partie przemek vs blind to była tragedia!! Odrazu odechiało mi się to oglądać A o lesiskowskim już nie wspomne W S T Y D!!!!! Jestem za kewesem angst wyrzuć ich!!!! Pozdrawiam! Koziolecek.
angst - 2005-04-07, 23:24
Z przykroscia musze poinformowac, ze szeregi IRP opuszczaja dwaj gracze, ktorzy nie wzieli sobie zbytnio do serca Kodeksu Reprezentanta
Wykazali sie oni niedojrzaloscia i niezbyt wysoka kultura osobista. Mam nadzieje, ze podobne wypadki sie nie powtorza, a te osoby wyciagna wnioski i powroca z lepszym nastawieniem w VI turze IRP (o ile oczywiscie sie taka odbedzie).
Z uwagi na to prosze zapoznac sie z aktualnym skladem grupy K1
Pozdrawiam
Angst
P.S. Partie rozegrane przez Lesiskowskiego i Przemka_nh beda oczywiscie anulowane.
angst - 2005-04-08, 02:29
Od poczatku istnienia IRP zdarzaja sie w trakcie rozgrywek przypadki rezygnacji z kontynuowania gry.
Powody sa rozne. Czesto niestety decyzja taka zapada pod wplywem chwili (nieoczekiwana badz glupia porazka itp.)
Sa dwie mozliwosci - rezygnacja calkowita lub czasowa.
Z pierwszej korzystamy wowczas, jezeli jestesmy pewni na 100%, ze nie chcemy teraz ani przynajmniej w najblizszej przyszlosci miec nic wspolnego z IRP (porzucenie gomoku, skupienie sie na innych sprawach, brak checi reprezentowania kraju etc.). W takim wypadku gracz zostaje wykreslony z listy graczy i moze powrocic najwczesniej po ture przerwy, a gre zaczyna z najnizszej grupy, jako zwykly kandydat.
Rezygnacja czasowa z kolei moze byc powodowana roznymi wzgledami, najczesciej jednak wynikajaca z okreslonych przyczyn niemoznoscia gry w danej turze (matura, dluzszy wyjazd, ciezka sesja itp.). W takim wypadku zawodnik automatycznie zajmuje ostatnie miejsce w swojej grupie i przystepuje do nowej edycji grajac grupe nizej (o ile oczywiscie zniknie przyczyna wczesniejszej rezygnacji).
Dlatego apeluje o rozsadek w skladaniu deklaracji i spokojne zastanowienie sie, przynajmniej przez kilka dni, nad taka decyzja. Wiadomo, ze na IRP sie swiat nie konczy, ale dla wielu z Was to cos naprawde waznego, a czasem sami sobie to odbieracie w przyplywie chwili
Nigdy nie przyjmuje takiej deklaracji jako ostatecznej. I rozumiem, ze czasem gorycz porazki moze nieco namieszac w naszych umyslach
Prosze jeszcze raz o rozwage
Pozdrawiam
Angst
angst - 2005-04-08, 11:39
Do grupy K1 dolaczyl dzis ostatni gracz - Volvo. Tym samym zakonczylem w tej edycji przyjmowanie zgloszen. Pozostalych zapraszam w V turze
Pozdrawiam
Angst
P.S. Zapomnialem o osobach, ktore deklarowaly chec, a nie zdazyly nadeslac zgloszen Teraz juz aktualne
adik - 2005-04-08, 13:51
A co z Zukole, ktory zrezygnowal publicznie i Madtazem, który poinformował mnie o tym na GG, kiedy zaproponowałem mu grę?
Napisał, że ma maturę i nie ma czasu grać..
Kontaktował się z Tobą, Angst?
Pozdrawiam, Adik.
raigeken - 2005-04-08, 13:54
Zacytuję Dredda(Zukole): "poczekam 2-3 dni i niech skreśla".
Skoro Dredd i Madtaz zrezygnowali to co z miejscami za nich w grupie C?
Pozdrawiam, Raigeken.
zukole - 2005-04-08, 14:10
raigeken napisał/a: | Zacytuję Dredda(Zukole): "poczekam 2-3 dni i niech skreśla".
Skoro Dredd i Madtaz zrezygnowali to co z miejscami za nich w grupie C?
Pozdrawiam, Raigeken. |
Cytujesz mnie ?
Skoro Angst napisał że mam 2-3 dni poczekać (ochłonąć) to poczekam chociaż to zbędne.
Jak Adik napisał zrezygnowałem publicznie więc nie wiem na co Angst ma czekać .......
Co do miejsc to Angst też coś wykombinuje
P.S Nie za często użyłem Angst?
angst - 2005-04-08, 14:13
A Madtaz rzeczywiscie zrezygnowal, potwierdzajac mi to w dzisiejszej rozmowie. Powodzenia na maturze
Niedlugo napisze, jak sie zaistniala sytuacja ma do rotacji pomiedzy grupami IRP. Na pewno jednak do grupy C w tej edycji nikt nie dojdzie.
Pozdrawiam
Angst
adik - 2005-04-08, 14:19
Czyli został mi tylko mecz z Chipem Madtaz ma maturę, Zukole dorwało Siciorowskie rozgoryczenie - trudno.
Czekamy, Angst na informacje o rotacjach w grupach..
Pozdrawiam, Adik.
crazy_knight - 2005-04-08, 14:29
Można się zapisać do IRP?? Było by
angst - 2005-04-08, 14:30
Bedzie mozna, ale dopiero do V tury.
Zukole potwierdzil rowniez swoja decyzje
Pozdrawiam
Angst
BlueMan - 2005-04-08, 16:21
caly czas wypatrywalem kiedy beda jakies zapisy i nie znalazlem a tak bardzo cchialem zagrac dopiero dzis jak mam chwile wolnego to zauwazylem ze sie juz rozpoczalo ;/ szkoda ze mnie nikt nie poinformowal nie bede wiecej pisac bo bym musial zaczac strasznie przeklinac ..........!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
angst - 2005-04-08, 17:30
Na poczatku bylo mi przykro takze, jak przeczytalem Twoj post. Ale teraz cos mi sie kojarzy, ze zglaszales akces w rozmowie w realu, tylko zgloszenia nie wyslales. Jest to rzeczywiscie moje niedopatrzenie.
Z IRP wycofaly sie dwie osoby. Aby uzupelnic sklady niezbedne beda i tak przesuniecia. Z tego wzgledu w K1 moze zagrac Crazy_knight, a w K2 Blueman (musicie tylko szybko wyslac zgloszenia). W tej nowej sytuacji z obu grup zamiast 3 wychodza 4 osoby! Z grupy Z1 awans do C wywalczy 5 osob, tyle samo z Z2 do Z1. Z Z3 wychodza trzy osoby, tak jak mialo byc wczesniej, ale bedzie wieksza grupa, gdyz dwie osoby wiecej uzyskaja awans z grup K1 i K2.
Przepraszam za zamieszanie, ale rezygnacje zawsze troche burza system
Dlatego prosze przegladac regularnie ten temat.
Pozdrawiam
Angst
lutalek - 2005-04-08, 19:16
angst na pewno z tymi awansami do c, z1, z2 i z3 jest wszyskto ok?to jakie liczebne w końcu docelowo mają zostać grupy? pamiętam że była mowa o 10 osobach w każdej, jeżeli tak to coś tu nie gra
adik - 2005-04-08, 19:32
Lutalek, grupa A ma mieć 10 osób, reszta nie..
Pozdrawiam, Adik.
czubamaluba - 2005-04-09, 01:08
Blind - Shakal : 3-1
_OLSZTYNIANKA_ - 2005-04-09, 13:07
Prosze wszystkich z mojej grupy , z ktorymi nie rozegralam gier o kontakt na gg 2051650 . Pozdrawiam .
crazy_knight - 2005-04-09, 13:14
Prosze wszystkich o dokładniejsze informacje o IRP.
Dziękuję.
angst - 2005-04-09, 13:25
Crazy_knight wybacz, ale jak czytam Twoje posty, to nie ma mozliwosci, zebys zagral w IRP Moze przeczytales Kodeks Reprezentanta, ale albo go nie zrozumiales albo po prostu nie masz zamiaru przestrzegac.
Jak sie zmienisz moze w nowej edycji bedziesz mogl dolaczyc. Szkoda.
Pozdrawiam
Angst
P.S. Blueman nadsylaj zgloszenie!!
crazy_knight - 2005-04-09, 13:29
Zrozumiałem go i miałem zamiar go przestrzegać. Ale jak na dzień dobry zostaje wyrzucony...
seba - 2005-04-09, 15:15
Wycofuje sie z IRP.
Sorki Angst za zamieszanie
Po porostu zmusiły mnie do tego słabsze wyniki, no i brak chęci do gry...
Moja decyzja jest nieodwolalna.
Pozdrawiam.
raigeken - 2005-04-09, 15:19
Następna rezygnacja Seba, za dobrze (a moze i w ogole..) cię znam żebyś to zrobił. Przemysl lepiej swoja rezygnacje...
Jezeli Seba zrezygnuje to co z grami z nim?
angst - 2005-04-09, 16:00
Rozmawialem juz z Seba. Jego decyzja jest nieodwolalna
Partie rozegrane przez Nmzb nie beda brane pod uwage...
Pozdrawiam
Angst
Pavlini - 2005-04-09, 16:40
To może zanim wpiszecie tu co poniektórzy chęć występu w następnej edycji IRP, przemyślcie to dwa razy.
A nie jak np. Seba przegracie dwa pojedynki i od razu rezygnacja
adik - 2005-04-09, 16:49
Pavlini napisał/a: | To może zanim wpiszecie tu co poniektórzy chęć występu w następnej edycji IRP, przemyślcie to dwa razy.
A nie jak np. Seba przegracie dwa pojedynki i od razu rezygnacja |
Jak zaczynała się IRP też tak miałem.
Wyrośnie z tego, to jeszcze dziecko.
Pozdrawiam, Adik.
_gnoza_ - 2005-04-09, 17:47
ja tez rezygnuje z irp
powodem jest brak motywacji do gry, jak ktos chce bardziej oficjalnie to wynika z tego takze to iz:
Cytat: | - grać zawsze na swoim najwyższym, optymalnym w danym momencie poziomie,
| ten punkt regulaminu zlamalem np. gry z raigekenem
Cytat: | - odnosić się z szacunkiem do wszystkich graczy, niezależnie od poziomu ich gry ani stopnia znajomości, | ten tez lekcewazac przeciwnikow
przepraszam przy tym Piotrka za wszystkie powstale problemy organizacyjne
adik - 2005-04-09, 17:51
No to szykują się rewolucję, spowodowane kilkoma osobami, które nie dość, że niestety nie potrafią przegrywać.
Jeszcze dojdzie do tego, że cała Z1 zrezygnuje..
Pozdrawiam, Adik.
losiu - 2005-04-09, 19:20
Ja Jakoś przegrałem pierwsze moje 2 pojedynki 1-3 i grałem dalej.... Moim zdaniem polepszyć się w grze można tylko wtedy jeżeli grasz często z lepszymi od siebie rywalami- Uczysz sie od nich!;]
angst - 2005-04-09, 20:20
Jak mozna przeczytac z IRP zrezygnowali Gnoza i Nmzb (nie tylko oni, bo bylo wczesniej pare rezygnacji).
Prosze pozstalych, ktorzy rowniez chca sie wycofac, aby zrobili to do jutra, bo musze zmienic system rozgrywek Przepraszam, ze w trakcie trwania, ale zycie mnie do tego zmusza
Ciesze sie jednoczesnie, ze jest kilka osob, na ktore moge liczyc. W razie czego to z nimi bede ogrywal Czechow i Wegrow, bo latwo nie zamierzam sie poddac...
Pozdrawiam
Angst
adik - 2005-04-09, 20:28
Tak, Angst. Jesteśmy z Tobą!
Myślałeś już o meczu z Estonią?
Czy zmiana systemu rozgrywek wpłynie na zmniejszenie się ilości grup, czy ilości osób w grupach?
Pozdrawiam, Adik.
angst - 2005-04-09, 20:33
Dzieki Adiku
Myslalem nad meczem z Estonia, ale jak na razie nie trafilem na nikogo kompetentnego do umowienia takiego meczu
Mysle tez nad rewanzem z Wegrami.
System rozgrywek bedzie zalezal od ilosci uczestnikow. Jutro na pewno go oglosze (byc moze w nocy).
Pozdrawiam
Angst
giętki - 2005-04-10, 10:34
eh.. sorry ze sie nie odzywalem, ale mam zwalonego kompa (pisze ten post od kolegi) za jakies 3 dni powinien byc dobry i bede juz gral, a jezeli sie nie naprawi to bede sie umawial na konkretna godzine i zagram od kolegi albo w kafejce
crazy_knight - 2005-04-10, 11:48
Pytanko:
Kiedy zaczyna się 5 runda IRP?
raigeken - 2005-04-10, 12:00
Pewnie kilka dni/tygodni po IV turze
shakal - 2005-04-10, 21:01
Bardzo proszę o kontakt graczy grupy K1 najlepiej za pomocą gg: 2346853 celem ustalenia terminów pojedynków
Jednocześnie odnotowuje tutaj trzykrotną odmowę gry przez Slayera:
08.04. około 15.00 powód: "bo mi się nie chce"
09.04. ok. 11.20 powód: "bo mi sie nie chce"
10.04. ok. 13.55 powód: "bo mam kaca"
Świetnie, ja nie mam zamiaru kwestionowac tego że komuś się nie chce ze mną grać lub że ma kaca.. ale zależy mi na czasie i mogę nie mieć go tak wiele pod koniec miesiąca jak teraz.
angst - 2005-04-11, 04:38
Mam kolejna zla informacje - w rozmowie ze mna z gry w tej turze zrezygnowal Arczi Podejrzewam, ze wkrotce poda on na forum przyczyny takiej decyzji.
Jak zuwazyliscie troszke sie pozmienialy sklady grup (kilku zawodnikow zrezygnowalo, a dwoch musialem wyrzucic). Nie moglo to pozostac bez wplywu na ta i kolejne tury.
W tej chwili moge jedynie napisac, ze gry rozegrane z graczami, ktorych juz w tej edycji nie ma, nie beda brane pod uwage. Licza sie natomiast oczywiscie partie rozegrane z pozostalymi osobami. W zaistnialej sytuacji musze zastanowic sie takze nad iloscia zawodnikow w poszczegolnych grupach w V edycji eliminacji do IRP, co wplynie na caly system rozgrywania tej tury. Zmiany nie beda jednak na pewno zbyt duze, napisze o nich jeszcze dzisiaj.
Pozdrawiam
Angst
angst - 2005-04-11, 15:12
W zwiazku z licznymi zmianami w skladach poswiecilem wczoraj nieco czasu na glebsze przemyslenie systemu rogrywek eliminacji do IRP nie tylko w tej edycji, ale tez w nastepnych turach Aby uniknac rewolucji, zmiany bede wprowadzal stopniowo i oczekiwany przeze mnie system powinien funkcjonowac za 3-4 tury
W chwili obecnej zmiany dotycza awansow do poszczegolnych grup. Prosze dokladnie sie z tym zapoznac:
Nie zmienia sie nic jesli chodzi o grupe A - spada jedna osoba (bedzie to Arczi, ktory z gry w tej turze zreygnowal). Z grupy B awansuja 3 osoby. W V edycji zatem grupa A ma liczyc 10 osob.
Grupa B - 3 osoby awansuja do A, jedna spada do C, grupa przyjmuje spadkowicza z A (Arcziego) oraz awansuje do niej 3 najlepszych graczy z grupy C - w V turze 8 graczy.
C - spada jedna osoba, 3 uzyskuja awans do B, jedna osoba spada z grupy B oraz 5 awansuje z Z1 - docelowo 8 zawodnikow.
Z1 - 5 osob przechodzi do grupy C, z ktorej spada jeden zawodnik. Do Z2 spada jedna osoba, wychodzi z niej az 7 najlepszych osob - 8 graczy w V edycji.
Z2 - nikt nie spada. Do Z1 awansuje 7 osob. Do grupy dolaczaja 4 najlepsze osoby z Z3. W nastepnej edycji 6 zawodnikow.
Z3 - 4 najlepszych graczy przechodzi do Z2. Zostaje jedna osoba (nikt nie spada), do ktorej dolacza po 5 najlepszych zawodnikow z K1 i K2. Osoby, ktore zajma 6. miejsca w tych grupach zagraja baraz o awans do tej grupy. W V turze 12 osob.
K1 i K2 - najlepszych 5 osob z obu grup uzyskuje awans do Z3. Zawodnicy z 6. miejsc graja baraz o awans do Z3 (6 partii, 15x15, 10 min., swap, zakaz cofania, stol publiczny). Pozostali gracze moga przystapic do V tury jako KANDYDACI (szczegolowe zasady naboru pod koniec tej edycji).
Wiem, ze nie powinienem zmieniac zasad w trackie rozgrywek, ale nie bylo innego wyjscia. Prosze podejsc do tego ze zrozumieniem
Zycze wszystkim powodzenia
Pozdrawiam
Angst
dragon_katowice - 2005-04-11, 15:52
fajnie ,że gry z Arczim sie nie liczą
soul_reaper - 2005-04-11, 16:06
Fajnie ze nie spadne z A, lecz z drugiej strony to na moim poziomie wstyd byc raczej w reprezentacji :/
giętki - 2005-04-12, 19:46
ja juz kompa mam dobrego, prosilbym o gg vinca i roya. z gory dzieki
angst - 2005-04-13, 15:16
VINCE daj znac, kiedy masz czas, zeby mnie ograc...
Pozdrawiam
Angst
czubamaluba - 2005-04-13, 17:56
Poszukuje Sika i Strat3ga, najlepiej odezwijcie sie na gg
aaru - 2005-04-14, 15:20
Zającowi się grać nie chce .
Mówi, że nawet nie zgłaszał się do IV tury .
Proszę o wyjaśnienie
BlueMan - 2005-04-14, 15:30
Witam teraz bede pracował dzien w dzien po 12h i prosze mi uwiezyc ze ni ebvede mial po powrocie do domu po 22 na gre , wolne mam od 21-24 w tym czasie moge sie umowic na rozegranie partii prosze pisac na gg o terminy rozegrania obiecuje ze predzej czy puzniej odpowiem , przepraszam z enapisalem tutaj ale nie wiedzialem gdzie
angst - 2005-04-14, 16:08
Hmm. Zajac rzeczywiscie zrezygnowal, tylko wczesniej zapomnial mi dac znac
Gramy zatem w Z2 bez niego...
Pozdrawiam
Angst
vince - 2005-04-14, 23:42
halo gietki, moglbys zagrac jutro po 20? odpowiedz na gadu albo tu, pozdrawiam
angst - 2005-04-15, 01:33
Wczoraj zakonczylem IV ture eliminacji do IRP
Prosze wziac przyklad z Kapitana (nie mam tu oczywiscie na mysli wynikow ) i sie troszke sprezyc
Do utrzymania w grupie B wystarczy 9,5 pkt. (Kakarol potrzebuje 10 pkt.).
Pozdrawiam
Angst
soul_reaper - 2005-04-15, 07:20
Ciekawi mnie to ze przy moim przebywaniu na kurniku po kilka godzin dziennie nikt z grupy A nie zaproponowal mi jeszcze gry w IRP. Prosze nie tlumaczyc sie ze napisalem ze lubie grac pod koniec Jesli ktos chce zagrac na pewno uda sie ze mna ustawic na jakis termin.
aaru - 2005-04-15, 15:44
Jawmart (vel Tramwaj), kiedy zagramy IRP??
raigeken - 2005-04-15, 18:37
A ze mną ma ktoś zamiar grać?
Pozdrawiam, Raigeken.
shakal - 2005-04-15, 20:36
shakal - slayer 1:3
Nic nie myślę
raigeken - 2005-04-15, 20:37
raigeken - boreasmun 4-0
Amigo, Barty - piszcie!!
Slayer - 2005-04-15, 20:42
E no wygrałem aż 3 gry niewierze może wyjde z grupy
advaldo - 2005-04-15, 21:36
Cze mam pytanie czy Blueman by mogl zagrac irp w weekend w godzinach popoludniowych!!!!!???? jak bedzie to niech odpisze na gg lub na forum.
adik - 2005-04-16, 12:54
Jedyną osobą, przez którą to Angst zakończył turę jako pierwszy, a nie ja jest Chip
Nie uznam żadnego obustronnego walkowera na koniec, ani żadnego 2:0 albo coś. Chcę z nim zagrać 4 gry jak najszybciej, a kontaktu z nim żadnego.
Pozdrawiam, Adik.
raigeken - 2005-04-16, 12:55
adik napisał/a: |
Nie uznam żadnego obustronnego walkowera na koniec, ani żadnego 2:0 albo coś. Chcę z nim zagrać 4 gry jak najszybciej, a kontaktu z nim żadnego.
|
Zupełnie tak jak ja z Barty'm i Amigo.
Minuta - 2005-04-16, 12:57
Niektorzy jeszcze nie rozpoczeli rogrywek, a ty juz placzesz
adik - 2005-04-16, 13:02
Minuta napisał/a: | Niektorzy jeszcze nie rozpoczeli rogrywek, a ty juz placzesz |
Inni mają inne zajęcia i priorytety. Nie chcę żeby było tak, że pod koniec tury będę u babci, a Chip będzie miał do mnie pretensje jak do Vinciego.
Pozdrawiam, Adik.
Minuta - 2005-04-16, 13:07
Musisz byc dyspozycyjny caly czas
kantpie - 2005-04-17, 18:12
jacol91 pawel91 1-0-3
Pozdrawiam, Jacek.
angst - 2005-04-17, 22:41
Jacku to nie ILR
Nie trzeba podawac wynikow. Staram sie uzupelniac je na biezaco.
Pozdrawiam
Angst
angst - 2005-04-18, 01:42
Przypominam o obowiazujacej dacie kontrolnej - 24 kwietnia, czyli dokladnie za tydzien.
Poniewaz zmienily sie ilosci graczy w poszczegolnych grupach musialem ustalic nowe obowiazujace limity. Oto one:
A - 3 pojedynki
B - 4
C - 3
Z1 - 3
Z2 - 3
Z3 - 2
K1 - 3
K2 - 4
Gracze, ktorzy nie wypelnia do 24 kwietnia wymaganego limitu pojedynkow zostana ukarani wg nastepujacego wzoru:
K=L-R dla R<=L
K - kara, tyle punktow zostanie odjetych na zakonczenie rozgrywek
L - limit dla danej grupy
R - liczba rozegranych pojedynkow (licza sie tez rozpoczete, ale minimum dwie gry)
Kara moze byc anulowana, ale tylko wowczas, jesli przed data kontrolna dostane rozsadne wytlumaczenie braku rozegranych pojedynkow (np. matura, brak komputera, Internetu itp.)
Pozdrawiam
Angst
giętki - 2005-04-18, 08:32
o kurcze, cos szybko ten czas leci prosze wszystkich z mojej grupy (tych co jeszcze z nimi nie gralem) o kontakt. ja codziennie moge grac wiec sami ustalcie termin.
raigeken - 2005-04-18, 08:37
Jedno pytanie, Amigo żyje?
Nie mam z nim żadnego kontaktu....
Gość - 2005-04-18, 11:54
Zyje ! Wystarczy napisac na priv albo gg. Ale zamiast cos zrobic lepiej pojeczec :/ prawda rai ? Malo mam ostatnio czasu i nie przesiaduje na kurniku, jak ktos chce zagrac niech napisze a sie odezwe. Zatem rai i reszta - pisac do mnie (tak dawno nikt nic do mnie nie napisal ).
Czekam
pzdr.
BlueMan - 2005-04-18, 22:32
ja moge rozegrac partie od 22
shakal - 2005-04-19, 11:41
Jestem dziś dostępny od godziny 20.00 na dobrocinie celem rozegrania pojedynków..
Sik, Strat3g, Volvo - mile widziani.
aaru - 2005-04-19, 14:59
Przypominam się jawmartowi. Na razie nie było żadnego kontaktu !!! GG głuche.
Adix333 - 2005-04-20, 13:52
Wlasnie .. Jawmart w ogole dawno sie logował na kurniku i na forum pewnie też ..
Pozdrawiam Adix
martin1234 - 2005-04-20, 15:03
Cytat: | Każdy Reprezentant ma obowiązek:
- być lojalnym wobec Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente oraz stosować się do wszelkich poleceń jego władz,
- dbać o dobre imię Reprezentacji,
- traktować sprawy Reprezentacji priorytetowo,
- stawiać się na każde wezwanie Kapitana Reprezentacji, o ile nie istnieją żadne obiektywne ku temu przeszkody. W razie ich wystąpienia niezwłocznie powiadomić o tym Kapitana,
- interesować się sprawami Reprezentacji, przeglądając forum.gomoku.pl (do czasu utworzenia oficjalnej strony Federacji) przynajmniej raz w tygodniu (zalecane odwiedzanie codzienne). |
Jak widać nie każdy stosuje się do Kodeksu Reprezentanta
giętki - 2005-04-20, 15:29
Kaka,Honor i Marcin, kiedy mozemy zagrac?sorry ze nie pisze na wasze gg, ale nie mam.napiszcie na forum kiedy mozecie zagrac albo na moje gg ktore mam podane na forum.
angst - 2005-04-21, 02:22
Z gry w tej turze zrezygnowal tez niestety Jawmart Limit w Z2 wynosi zatem 3 pojedynki.
Pozdrawiam
Angst
mattmiller - 2005-04-21, 06:12
mi do rozegrania pozostal pojedynek z martinem1234 . Martin napisz mi na priv kiedy bedziesz mial czas na gre
angst - 2005-04-21, 12:36
Nasz Prezes nie dal rowniez rady pogodzic obowiazkow z gra w IRP i niestety musial z braku czasu zrezygnowac z gry
Szykuje zatem kolejna reforem dotyczaca awansow w poszczegolnych grupach...
Pozdrawiam
Angst
HonoR - 2005-04-21, 12:38
giętki napisał/a: | Kaka,Honor i Marcin, kiedy mozemy zagrac?sorry ze nie pisze na wasze gg, ale nie mam.napiszcie na forum kiedy mozecie zagrac albo na moje gg ktore mam podane na forum. |
Moje również jest na forum
Teraz do niedzieli powinienem a w zasadzie musze być uchwytny, gdyż ostatni tydzień nie było mnie tu ani na kurniku... także zaległości się nazbierało. Od poniedziałku znów kilka dni nawału obowiązków także w IRP, ILP musze jeszcze gdzieś wcisnąć Euroligę, także najlepiej mnie łapać (lub sam będę łapał) po godzinie 21.00
martin1234 - 2005-04-21, 14:32
Jestem przeważnie w godzinach 14-17 od poniedziałki do piątku oraz po 20 w te dni.
W soboty mam czas na grę właściwie cały czas do 16 i wieczorem. W niedziele bywa różnie.
Najlepiej mnie łapać na GG, wtedy napiszę najbardziej pasujące mi godziny, bo czasem te terminy, które wyżej napsiałe, się zmieniają.
aaru - 2005-04-21, 19:39
O, IRP zakończone.
Moje wyniki:
2:2 ze specykiem
0:4 z adixem
4:0 z lutalkiem
1:3 z wonderką
1:3 z teufelchenem
Slayer - 2005-04-22, 10:03
czy ma może ktoś numer gg do Volvo
Radek - 2005-04-22, 10:16
2177059
angst - 2005-04-23, 17:04
Z gry w eliminacjach do IRP zrezygnowali dzis Adix333 i Tomo17
Sa to kolejne braki osobowe, ktore paradoksalnie umozliwia szybsza reorganizacje rozgrywek. Szczegoly wkrotce (prawdopodobnie dzis w nocy ).
Pozdrawiam
Angst
P.S. Partie rozegrane przez Adixa333 nie beda brane pod uwage.
angst - 2005-04-24, 01:40
W chwili obecnej zmiany dotycza awansow do poszczegolnych grup. Prosze dokladnie sie z tym zapoznac (pogrubione nowosci):
Grupa A - spada jedna osoba (bedzie to Arczi, ktory z gry w tej turze zreygnowal). Z grupy B awansuja 3 osoby. W V edycji zatem grupa A ma liczyc 10 osob.
Grupa B - 3 osoby awansuja do A, jedna spada do C, grupa przyjmuje spadkowicza z A (Arcziego) oraz awansuje do niej 3 najlepszych graczy z grupy C - w V turze 8 graczy.
C - spada jedna osoba, 3 uzyskuja awans do B, jedna osoba spada z grupy B oraz 5 awansuje z Z1 - docelowo 8 zawodnikow.
Z1 - 5 osob awansuje do grupy C, z ktorej spada jeden gracz. Dolaczaja do niego (oraz do osoby, ktora nie uzyskala awansu do grupy C) wszyscy z grupy Z2 oraz wszyscy z grupy Z3 Docelowo 10 osob.
Z2 - wszyscy awansuja do Z1
Z3 - wszyscy awansuja do Z1
K1 i K2 - najlepszych 5 osob z obu grup tworzy nowa grupe Z2, a pozostali moga grac od nowej tury jako Kandydaci w nowych grupach K.
Poprzez liczne opuszczanie szeregow IRP przez graczy zyskali zawodnicy z Z3, ktorzy bezposrednio przeskakuja do Z1. Jest to nieco kontrowersyjna decyzja, ale przyspieszy o jedna ture eliminacji wdrazanie docelowego systemu rozgrywek. Kolejne rewolucje w nastepnej edycji
Pozadane ilosci graczy w poszczegolnych grupach w V turze IRP:
A - 10
B - 8
C - 8
Z1 - 10
Z2 - 10
K - 5 + Kandydaci
Przypominam o obowiazujacej dacie kontrolnej - 24 kwietnia, czyli dokladnie jutro.
Poniewaz zmienily sie ilosci graczy w poszczegolnych grupach musialem ustalic nowe obowiazujace limity. Oto one:
A - 3 pojedynki
B - 4
C - 3
Z1 - 3
Z2 - 2
Z3 - brak limitu
K1 - 3
K2 - 4
Gracze, ktorzy nie wypelnia do 24 kwietnia wymaganego limitu pojedynkow zostana ukarani wg nastepujacego wzoru:
K=L-R dla R<=L
K - kara, tyle punktow zostanie odjetych na zakonczenie rozgrywek
L - limit dla danej grupy
R - liczba rozegranych pojedynkow (licza sie tez rozpoczete, ale minimum dwie gry)
Kara moze byc anulowana, ale tylko wowczas, jesli przed data kontrolna dostane rozsadne wytlumaczenie braku rozegranych pojedynkow (np. matura, brak komputera, Internetu itp.)
Pozdrawiam
Angst
Gość - 2005-04-24, 13:18
Czy to co sie dzieje z irp to nie jest przesada ? W nowej turze znowu bede gral z 4 osobami z tej edycji, czyli tylko 1 nie awansuje! To troche bezsensu :/ w zasadzie juz moge przestac grac w tej turze bo i tak mam awans. A nie chce mi sie szukac boreasmuna i flighta bo jestem len. Nie ma o co walczyc! Jak na razie nic mi irp nie daje bo gram z tymi samymi osobami, jak zatem grac coraz lepiej ?
nc - 2005-04-24, 14:22
trudno, trzeba się podporządkować ale przymusu nie ma, grać na szczęście nie trzeba
angst - 2005-04-24, 14:39
Jak juz pisalem, trwa reorganizacja rozgrywek. Jak bedziesz gral dalej dobrze, to niedlugo zmierzysz sie z kims nowym. Ale oczywiscie nie kazdy musi grac w Reprezentacji. Ja nikogo na sile nie trzymam naprawde.
Pozdrawiam
Angst
BlueMan - 2005-04-24, 21:25
w czwartek od rana od 10 do wieczora do 21 moge rozegrac wszystkie partie chetnych zapraszam i przypominam ze jestem grupa K2 i moj numer gg to 1118467
angst - 2005-04-25, 18:47
Wczoraj minal termin, do ktorego gracze mieli rozegrac okreslona liczbe pojedynkow. Niestety nie wszyscy wypelnili limit. Nie kazdy tez przedstawil mi przyczyny takiego stanu rzeczy, stad niestety przykra koniecznosc ukarania niektorych graczy odjeciem punktow na koncu rozgrywek.
Osoby, ktore nie wypelnily limitu w poszczegolnych grupach (pogrubiona czcionka gracze, ktorym odjete zostana punkty):
A
Dein - 1 punkt karny
Dragonik - 1
Zakon - 3
B
Honor - 1
Kakarol - 3
Marcin133 - 2
C
Chip - 1
Z1
Barty - 1
Boreasmun - 1
Icarus - 1
K1
Sik - 1
Strat3g - 1
Volvo - 1
K2
Blueman - 1
Przypominam, ze do konca tej tury pozostaly dwa tygodnie. W tym momencie nie bedzie juz zadnej daty kontrolnej, poza koncowa. Jak na razie system sie sprawdza (widze to po konkretnych graczach), a mysle, ze bedzie dzialal jeszcze sprawniej, gdy wiecej osob bedzie gralo o stawke, czego nie mozna powiedziec do konca o tej turze.
Nie nalezy jednak narzekac, tylko trzeba trenowac przed kolejna edycja. Jestesmy dopiero w srodku zmian, ktore mam nadzieje wplyna na poprawe atrakcyjnosci rozgrywek (chociaz rzecz jasna nie jest ona celem IRP, ale oczekuja jej gracze ), a takze szybkosc grupowego awansu.
Dla wahajacych sie przyklad Roya - tez mial dylemat ("za pol roku bede w A!"), czy sie zapisac, a lada moment bedzie w najwyzszej grupie i juz jeden mecz w IRP zaliczyl Czyli chyba da sie wytrzymac ta droge ("dla chcacego nic trudnego" ).
Pozdrawiam
Angst
raigeken - 2005-04-29, 18:55
Zakończyłem swoje rozgrywki. Wygladaja nastepujaco:
raigeken - barty 2-2
raigeken - amigo 1-3
raigeken - pavlini 2-2
raigeken - icarus 3-1
raigeken - boreasmun 4-0
Z niecierpliwoscia czekam na V turę.
Pozdrawiam, Raigeken.
kaka - 2005-04-30, 17:33
Odezwijcie się przeciwnicy. chcę rozegrać wszystkie swoje mecze.
mój numer gg: 1134404
freitaag - 2005-04-30, 21:24
Zakończyłem rozgrywki w K1. Obyło się bez złamań, wybitych kończyn, siniaków, za co serdecznie dziękuję
Pozdrawiam
angst - 2005-05-02, 01:33
Do zakonczenia IV tury eliminacji do IRP w gomoku pozostal tydzien Przypominam, ze ta edycja NIE BEDZIE PRZEDLUZANA i zakonczy sie o polnocy 8 maja
Wdrozony system kar troszke zmobilizowal spora czesc graczy, ale zostalo jeszcze sporo pojedynkow do rozegrania. Dotyczy to szczegolnie grup A, C, Z1 i K1
Zdaje sobie sprawe, ze jest to runda dosc nietypowa - wiekszosc zawodnikow nie walczy juz o nic (z wyjatkiem chwaly oczywiscie ). Nie znaczy to jednak, iz nie nalezy rozgrywac brakujacych gier. Dlatego prosze szczegolnie Deina, Dragonika, Zakona, Honora, Vince'a, Browara, Chipa, Boreasmuna, Icarusa, Blinda, Sika, Slayera oraz Strat3ga o mobilizacje i rozegranie brakujacych gier
W grupie A gra toczy sie walka o wygrana w tej edycji (spadl juz Arczi, ktory zrezygnowal z gry w tej turze). Na razie najwieksze szanse ma chyba Puholek, ale pozostali gracze rozegrali za malo spotkan, by mozna bylo wyrokowac.
W grupie B o dwa pozostale miejsca (awansowal juz praktycznie Roy) walcza Honor, Marcin133 i Vince. Do utrzymania Gietki potrzebuje 3 pkt. w meczu z Honorem.
Z grupy C na pewno awansuja Adek i Devotion. Trzecie premiowane miejsce zajmie Browar lub Chip. Do Z1 spadnie najprawdopodobniej Mattmiller (chyba, ze Chip nie bedzie sklasyfikowany).
W grupie Z1 awansu nie uzyska prawdopodobnie Boreasmun lub Icarus.
Grupe Z2 wygrala Wonder.
O kolejnosci w Z3 zdecyduja zalegle mecze Siepacza.
Ciezko przewidziec, co stanie sie w grupie K1, gdyz zostalo sporo meczow do rozegrania. Nieciekawa jest sytuacja Volvo.
Z K2 awans uzyskaja Gondzio (wygrana w wielkim stylu grupa), Peaceman, Olsztyniana i Blueman oraz Advaldo lub Losiu (potrzebuje 1,5 pkt. z pozostalych 5 partii, by wyprzedzic Advaldo).
Jeszcze raz prosze o nadrabianie zaleglosci
Pozdrawiam
Angst
puholek - 2005-05-02, 21:56
Zakonczylem IV ture IRP.
Oto moje wyniki:
irp_puholek 3-1 irp_dragonik
irp_puholek 3-1 irp_minuta
irp_puholek 4-0 irp_soul_reaper
irp_puholek 2-2 irp_dein
irp_puholek 2-2 irp_alicecooper
irp_puholek 4-0 irp_zakon
Laczny bilans: 18-6
Pozdrawiam puholek
losiu - 2005-05-02, 22:57
Po co mi te 1,5 pkt?
Oto moje mecze
Losiu- Hghfd 4-0
Losiu- Peaceman 1-3
Losiu- Olsztynianka 1-3
Losiu- Advaldo 1-3
Losiu- GOndzio 0-3
Losiu- Elszu 2-2
Pozostał mi jeszcze do rozegrania 1 mecz z Bluemanem;]
Moje staty to: nie są za piękne
9:14
angst - 2005-05-02, 23:24
losiu napisał/a: | Po co mi te 1,5 pkt? |
Potrzebujesz ich do awansu do Z2.
losiu napisał/a: | Pozostał mi jeszcze do rozegrania 1 mecz z Bluemanem;] |
I zalegla partia z Gondziem.
Pozdrawiam
Angst
GoNdziO - 2005-05-03, 00:32
losiu napisał/a: | Pozostał mi jeszcze do rozegrania 1 mecz z Bluemanem;] |
I zalegla partia z Gondziem.Angst[/quote]
Tak, losiu odezwij sie: 4167409
blind - 2005-05-03, 00:52
Sik, Slayer i Strat3g odezwijcie sie na gg (1653724), ustalimy terminy gier
Slayer - 2005-05-03, 12:46
6320541 Strat3g, volvo odezwijcie się w sprawie ustalenia terminów gry na vovlo to ja juz nie mam siły chyba z 6 razy sie go pytałem kiedy zagramy 2 razy bylismy umowieni i sie nie stawił . 6 i 7 maja mnie nie bedzie więc w tych dniach nie będe mogł grac.
martin1234 - 2005-05-03, 17:39
A ktoś może wie w jaki inny sposób, niż przez Gadu-Gadu i Forum można skontaktować się z Browarem?
Na moją wiadomość na GG nie odpowiedział, na forum też dawno nie był, a na Kurniku również go nie widziałem...
Radek - 2005-05-03, 19:56
volvo nie bedzie gral
Pozdrawiam
shakal - 2005-05-03, 21:56
Również i ja, liczę na szybki kontakt z Sikiem i Strat3giem. (gg 2346853)
blind - 2005-05-03, 22:48
Zaszla mala zmiana planow i musze wszytkie mecze irp rozegrac do czwartku wlacznie, prosze o kontakt glownie Strat3ga!
siepacz_men - 2005-05-03, 23:12
SZukam ludzi z mojej grupy
JACOL
oraz
PAWEL_91
Kiedy macie czas zagrać , ja sie dostosuje
Mało czasu zostalo
Do boju !
HonoR - 2005-05-03, 23:24
Giętki i Vince... pisze już drugi raz tutaj, jestem dzień w dzień na kurniku i nie widac Was a na gg ani PM nie odpowiadacie. Teraz Wy mnie łapcie.
vince - 2005-05-03, 23:40
HonoR napisał/a: | Giętki i Vince... pisze już drugi raz tutaj, jestem dzień w dzień na kurniku i nie widac Was a na gg ani PM nie odpowiadacie. Teraz Wy mnie łapcie. |
Hmm?? Ani na gg ani na PM nic nie dostalem. Na kurniku tez sie pojawiam o czym swiadcza rozegrane przeze mnie w ostatnich dniach irpy.
Przewaznie pasuja mi terminy kolo 18-20 oprocz piatkow.
HonoR - 2005-05-03, 23:55
Ok nie będę wnikam, czy akurat nie doszło na GG czy jak (screen shoty archiwu mogę w każdej chwili zrobić) jutro jestem od 13-17 potem mogę wpaść od 21- 3 a.m.
W czwartek pasuje mi pora o której mówisz. W piątek tak samo.
madtaz - 2005-05-03, 23:56
nom niestety musiałem sobie odpuscic na jakis czas bynajmniej o maturki i dostanie sie na studia ) mamnadzieje ze nikt mi nie matego za złe;p
a to ze sie tak poozno odezwalemtu na forum to tylko kwestia czasu oraz nauki itd poprostu maturka wazniejsza ;p
ale wszystkim grającym zycze jak najwuekszych sukcesoof itd do boju POLSKOOOO !!
angst - 2005-05-05, 02:21
Zostalo sporo meczow do rozegrania
Szczegolnie kiepsko sytuacja wyglada w grupach A, C, Z1 i K1.
Oto pojedynki, ktore trzeba jeszcze rozegrac:
A
Alicecooper – Dragonik
Alicecooper - Zakon
Dein – Dragonik
Dragonik - Soul_reaper
Dragonik – Zakon
Soul_reaper – Zakon
B
Gietki1991 – Honor
C
Adek – Chip
Browar – Chip
Browar - Martin1234
Chip – Devotion
Z1
Amigo - Boreasmun
Amigo – Icarus
Barty - Boreasmun
Barty – Icarus
Boreasmun – Icarus
Z2
Specyk_14 – Teufelchen
Z3
Jacol91 - Siepacz
Pawel_91 – Siepacz
K1
Blind - Strat3g
Shakal – Sik
Shakal - Strat3g
Sik - Strat3g
Sik - Volvo
Slayer - Strat3g
Slayer - Volvo
K2
Blueman - Hghfd_
Blueman - Losiu_
Oraz dokonczyc:
C
Devotion - Browar
Z1
Boreasmun - Pavlini
Do konca tej tury pozostaly 4 dni. Przypominam jeszcze raz, ze nie bedzie ona przedluzana. Prosze nie liczyc zatem na dodatkowy czas, bo odchodzimy od tej tradycji
Chyba lepiej, aby o miejscach w tabeli nie decydowaly walkowery
Awans do grupy A maja zapewniony Roy i Marcin133. Honor potrzebuje do niego punktu w meczu z Gietkim (w innym razie awansuje Vince), a 1,5 pkt. do zajecia drugiego miejsca w grupie, ktora juz na pewno wygral Roy Z kolei Gietki musi zdobyc przynajmniej 3 pkt., aby uniknac degradacji. Zapowiada sie zaciety pojedynek
Nadal nie wiadomo, co z grupa C. Nie moge sie skontaktowac ani z Browarem, ani z Chipem
Pozdrawiam
Angst
P.S. Radek napisał/a: | volvo nie bedzie gral |
Rozmawialem dzis z Volvo i stanowczo zaprzeczyl.
Slayer - 2005-05-05, 14:05
to fajnie rozmawiałeś z vovlo ja juz znim nie raz próbowałem rozmawiać(przed chwila jak sie zpytalem czy gramy to mnie wyprosił ze stołu) albo odrazu blokuje prv albo ze stolu mnie wyprasza jak to jego stół moze ty ustalisz termin gry porozmawiasz znim i dowiesz sie kiedy moze grac a ja spróbiuje sie dostosować
barty - 2005-05-05, 20:21
Witam wszystkich
Zgadza się Piotrze, czas zakończenia tej tury IRP szybko się już zbliża. Niestety po moich nieowocnych próbach skontaktowania się z Boreasmunem i Icarususem, nie jestem wstanie póki co rozegrać z nimi gier. Na domiar tego wszystkiego zaczynają się Juwenalia (wszystkim uczestniczącym osobom życzę wspaniałej zabawy).
Z chęcią jednak dokończyłbym te rozgrywki, ale Bore i Icarus czy wy tam jeszcze żyjecie. Może na ten post otrzymam wreszcie jakąś odpowiedź
Pozdrawiam Barty
BlueMan - 2005-05-06, 15:39
jestem dzis w domku wiec zapraszam do gry potem moge jeszcze rozegrac partie w niedziele po 22 jak wroce z pracy .... gg 1118467
losiu - 2005-05-06, 19:17
Witam
- zwycięstw: 11 (39.3%)
- porażek: 17
- remisów: 0
liczba ucieczek: 0
Losiu- Hghfd 4-0
Losiu - Blueman 2-2
Losiu - Elszu 2-2
L osiu- Advaldo 1-3
Losiu - Olsztynianka 1-3
Losiu- Peaceman 1-3
Losiu- GOndzio 0-4
Zakończyłem swoje rozgrywki w IRP;] Losiu to szybki bill;] :arrow:
losiu - 2005-05-06, 20:08
Angst Napisał:
ale z chęcią będę nagradzał aktywnych uczestników eliminacji Każdy, kto będzie przestrzegał średniej dwóch meczów tygodniowo, dostanie po kolejnych siedmiu dniach punkt bonusowy, czyli łącznie jest do zdobycia pięć dodatkowych punktów (oczywiście jeśli ktoś da radę zagrać wszystkie pojedynki w ciągu tygodnia lub dwóch także zarobi pięć punktów, ale będą one naliczane na końcu rozgrywek)
hehe a ja ukonczyłem w 3 tygodnie w 1 tygodniu rozegrałem 3 pojedynki;]:D
angst - 2005-05-07, 00:25
Te bonusy sie nie spodobaly, wiec sa nieaktualne
Zakonczyla wreszcie rozgrywki pierwsza grupa - K2 (na 3 dni przed zakonczeniem IV tury ). Awans do Z2 uzyskali: Gondzio, Peaceman, Olsztyniana, Blueman i Losiu. Advaldo, Elszu i Hghfd moga probowac znowu w V turze
Co z innymi grupami? Na razie najbardziej na walkowery narazeni sa Gietki i Chip (ewidentne przypadki) oraz Sik i Strat3g. Co do innych, bede musial jeszcze pomyslec
Oto pojedynki, ktore trzeba jeszcze rozegrac:
A
Alicecooper – Dragonik
Alicecooper - Zakon
Dein – Dragonik
Dragonik - Soul_reaper
Dragonik – Zakon
Soul_reaper – Zakon
B
Gietki1991 – Honor
C
Adek – Chip
Browar – Chip
Browar - Martin1234
Chip – Devotion
Z1
Amigo - Boreasmun
Amigo – Icarus
Barty - Boreasmun
Boreasmun – Icarus
Z2
Specyk_14 – Teufelchen
Z3
Jacol91 - Siepacz
Pawel_91 – Siepacz
K1
Blind - Strat3g
Shakal – Sik
Shakal - Strat3g
Sik - Strat3g
Sik - Volvo
Slayer - Strat3g
Slayer - Volvo
Oraz dokonczyc:
C
Devotion - Browar
Z1
Boreasmun - Pavlini
Zostaly wlasciwie dwa dni. Nie zrobie bledu sprzed rozpoczecia tej edycji. Pomiedzy IV i V tura bedzie tydzien przerwy. Kolejna edycja wystartuje zatem 16 maja. Jesli ktos ma ochote dolaczyc do eliminacji, to czekam na zgloszenia pod adresem piotrek401@o2.pl do 15 maja (wlacznie). Mozna zglosic sie takze przez priv na forum (nie przyjmuje zgloszen poprzez gadu-gadu). Zgloszenie wypelniamy wg nastepujacego wzoru:
1. Imię i nazwisko
2. Nick na forum
3. Miejsce zamieszkania (z podaniem województwa)
4. Data urodzenia (wystarczy rok)
5. Zajęcie (uczeń/student/pracujący/bezrobotny)
6. Mail kontaktowy
7. Numer gg
Gracze, ktorym nie udalo sie awansowac z grup K1 i K2 moga wziac udzial w kolejnej edycji, wystarczy potwierdzic chec udzialu.
Pozdrawiam
Angst
adik - 2005-05-07, 10:51
Potwierdzam chęc udziału w V turze.
Pozdrawiam, Adik.
losiu - 2005-05-07, 11:18
Tak samo potwierdzam swoją chęc udziału w V turze IRP']
hghfd - 2005-05-07, 11:52
ja tez potwierdzam
i podaje wynik z blueamn 2-2
blind - 2005-05-07, 13:24
Również potwierdzam chęć udziału w kolejnej turze <johanka mnie zmusiła >
pozdrawiamy, johanka & bllind :>
advaldo - 2005-05-07, 18:10
Ja także potwierdzam swój udzial w V turze irp.
przemek_nh - 2005-05-07, 18:40
Ja tez chce. dane sie nie zmienily
crazy_knight - 2005-05-07, 20:47
Ja też potwierdzam oficjalnie chęć udziału, abym miał +1 post
shakal - 2005-05-07, 22:37
Ja ze swojej strony tak średnio czuję się odpowiedzialny za nierozegrane pojedynki. Właściwie przez cały okres IV tury wykazywałem tu na forum gotowość do ich rozegrania. Nie spotkałem się oczywiście z żadną odpowiedzią ze strony Sika czy też Strat3ga. Ponadto nie wyszli oni również z własną inicjatywą gry, ani tu na forum ani poza nim.
Nie mam zwyczaju zmuszania czy też proszenia kogoś o grę...
Jeszcze inna sprawa to częstotliwość odwiedzania forum przez wyżej wymienionych, a zdaje się że dyspozycje w tej kwestii są jasno sformułowane w Kodeksie
Slayer - 2005-05-08, 12:51
Potwierdzam chęć gry w następnej turze IRP
soul_reaper - 2005-05-08, 13:01
Ja rowniez potwierdzam chec uczestnictwa w nastepnej rundzie. Ponadto jesli dragon chcialby rozegrac brakujacy mecz ze mna, to prosze o kontakt na gg. Bede mogl zagrac prawdopodobnie wieczorem.
aaru - 2005-05-08, 13:43
Potwierdzam chęć uczestnictwa w następnej rundzie IRP.
losiu - 2005-05-08, 19:44
kończcie już tą ture IRP!! mam nadzieje że ona niezostanie przedłużona... Można się tak dowiedzieć z kim mj. bede w grupie?
angst - 2005-05-08, 19:56
Juz pisalem, ze nie bedzie ona przedluzana
Na rozegranie brakujacych gier sa jeszcze cale 4 godziny. A niektore zalegle partie moglyby sporo zmienic
Pozdrawiam
Angst
kaka - 2005-05-08, 21:12
Potwierzam chęć uczestnictwa w następnej edycji.
giętki - 2005-05-08, 22:13
nie chce brac udzialu w nastepnej edycji.powody?
1.slabo mi poszlo w tej edycji
2.nie mam czasu
jest to tymczasowa rezygnacja-moze jeszcze sie namysle na 6 ture
angst - 2005-05-09, 03:30
Za nami kolejna już (czwarta) tura eliminacji do Internetowej Reprezentacji Polski w Gomoku Zgodnie z zapowiedzią nie została ona przedłużona, co mam nadzieję stanie się obowiązującą regułą
Była to edycja bardzo burzliwa, pełna różnego rodzaju zawirowań, najczęściej związanych z nieoczekiwanymi rezygnacjami graczy. Tradycyjnie tez nie udało się obyć bez walkowerów Tylko trochę (ale jednak ) pomogły wprowadzone przeze mnie punkty karne.
Zwycięzcą tej tury został Dein – gratulacje Wszystkie wyniki wraz z tabelami można znaleźć tutaj . Do środy 11 maja (włącznie) można wnosić wszelkie reklamacje dotyczące wyników czy też ich weryfikacji. W czwartek podam system rozgrywek obowiązujący w V turze, która rozpocznie się w poniedziałek (16 maja). Aktualne składy grup V tury można znaleźć tutaj (pogrubioną czcionką gracze, którzy potwierdzili swój udział). Ponieważ z gry w tej edycji zrezygnował Gietki postanowiłem, że do grupy C awansują jednak wszyscy gracze z grupy Z1.
Do 15 maja przyjmuję zgłoszenia nowych graczy. Można je nadsyłać poprzez priv na forum lub na adres mailowy piotrek401@o2.pl . Należy je wypełnić wg następującego wzoru:
1. Imię i nazwisko
2. Nick na forum
3. Nick reprezentacyjny (jeśli inny niż na forum)
4. Miejsce zamieszkania (z podaniem województwa)
5. Data urodzenia (wystarczy rok)
6. Zajęcie (uczeń/student/pracujący/bezrobotny)
7. Mail kontaktowy
8. Numer gg
(przed nadesłaniem zgłoszenia proszę sprawdzić, czy pożądany nick jest dostępny i jeśli tak – założyć go )
W tym tygodniu należy potwierdzić również chęć kontynuowania gry w eliminacjach do IRP (poprzez mail, priv na forum lub gg) - także gracze, którym nie udało się awansować do grupy Z2, a mają ochotę znów spróbować
Pozdrawiam
Angst
kantpie - 2005-05-09, 07:34
Potwierdzam chec uczestictwa w kolejnej turze.
BlueMan - 2005-05-09, 12:13
bede gral
Peaceman - 2005-05-09, 12:36
Potwierdzam !
lutalek - 2005-05-09, 14:32
ok, też zagram
ostatecznie zdecydowały o tym cztery wory listów jakie dostałem przez ostatni weekend od milionów wiernych fanek a milion fanek mylić się nie może .......
ps: nienawidze Pawła Stasiaka bardziej niż Kuba Wojewódzki
HonoR - 2005-05-09, 19:10
Potwierdzam jak zawsze.
shakal - 2005-05-09, 22:23
również potwierdzam chęć gry
barty - 2005-05-10, 00:12
Witam
Ja też potwierdzam chęć dalszej gry.
Pozdrawiam Barty
pawel__91 - 2005-05-10, 21:05
Potwierdzam!!!
raigeken - 2005-05-10, 21:40