Forum.Gomoku.pl Strona Główna Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zachęta do gry - może powrót drabinki?
Autor Wiadomość
adik 

Wysłany: 2006-01-12, 21:15   

A ja myślę, że na początek, od biedy, można pozwolić sobie na mieszanie rankingu Gomoku SWAP z Renju - niech MAF się przekona, że faktycznie sporo osób w to gra. Poza tym na pewno powstaną nicki w stylu "renju_adik", którymi będzie się grało tylko w tę odmianę.

Pozdrawiam, Adik.

Ece 
Wielki Admin ;)

Wysłany: 2006-01-12, 22:03   

adik napisał/a:
na pewno powstaną nicki w stylu "renju_adik"
Juz widze nick renju_alicecooper :P

s3v3n

Wysłany: 2006-01-12, 22:15   

gomoku, renju i pente to 3 rozne gry, jaki jest sens trzymac wszystko na jednym stole? adik, zobacz jak to wyglada np na warcabach, tez sa 3 gry, a z kolei kierki sa podwojnie (zwykle i amerykanskie). idac dalej tym tokiem rozumowania moznaby zaczac laczyc tysiaca z makao, bo to gry w karty, albo szachy japonskie ze zwyklymi.

wg mnie zainteresowanie renju i pente mozna zwiekszyc bez rewolucji poprzez:
1. umieszczenie pod linkiem do gomoku na stronie glownej, malych linkow do renju i pente (kiedys bylo tam napisane, ze oprocz gomoku dostepne sa tez inne gry)
i/lub
2. dolaczenie pokoi do tych gier pod pokojami gomoku. jednak tutaj pojawia sie problem z turniejami i linkiem do statystyk, nie wiem jak by to mozna rozwiazac (zreszta sie nad tym nie zastanawialem).

jak juz pisal aaru, jesli ktos chce zobaczyc jak wyglada laczenie kilku gier/rankingow w jednym pokoju, niech sobie luknie na www.pente.org , tam jest jeden pokoj. wg mnie moze sie to sprawdzac w przypadku mniejszej popularnosci serwisu (kilkunastu graczy w jednym momencie), natomiast przy kilkuset graczach jest to juz po prostu niewypal. i ja sobie tego nie wydumalem siedzac tu, na forum, tylko tam gralem i doszedlem do wniosku, ze sie to po prostu nie sprawdza.

adik 

Wysłany: 2006-01-13, 00:03   

Ece napisał/a:
adik napisał/a:
na pewno powstaną nicki w stylu "renju_adik"
Juz widze nick renju_alicecooper :P

A ja nie widzę, gdyż nick ten posiada niedozwoloną liczbę znaków.

Pozdrawiam, Adik.

martin1234 
Hicham El Guerrouj

Wysłany: 2006-01-13, 19:39   

Seven napisał/a:
gomoku, renju i pente to 3 rozne gry

Nawet na Kurniku jest napisane, że to podobne gry :-)
Zarówno pente jak i renju moim zdaniem powinny być potraktowane jakoś na równi z gomoku. Renju to gra profesionalna podobno, pente bardzo ciekawa, więc albo dać je wszystkie osobno na stronie głównej Kurnika, albo razem (czy to w pokoju, czy wszystkie pokoje do tych gier na jednej stronie).
Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby wsadzenie wszystkich pokoi na jedną stronę. A zamiast np. dla zaawansowanych powinno być np. pente. Lista turniejów też razem, z dodaniem przy ustawieniach rodzaju gry. Listy turniejowe mogłyby być trzy, zmieściłoby się wszystko chyba :)
A najlapiej to poważnie porozmawiać z Mafem na ten temat. On zawsze może mieć jakiś dobry pomysł.

losiu 
Łoś super ktoś

Wysłany: 2006-01-13, 20:48   

martin1234 napisał/a:
Zarówno pente jak i renju moim zdaniem powinny być potraktowane jakoś na równi z gomoku. Renju to gra profesionalna podobno, pente bardzo ciekawa, więc albo dać je wszystkie osobno na stronie głównej Kurnika, albo razem (czy to w pokoju, czy wszystkie pokoje do tych gier na jednej stronie).
Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem byłoby wsadzenie wszystkich pokoi na jedną stronę

We Wszystkim masz rację! Większe zainteresowanie byłoby tą grą! każda osoba ktora jest na kurniku chce wypróbować nową gre ktora pojawiła się na stronie głownej a w tym przypadku to wiele osob nie zauwazalo i nie zauwaza po prawej stronie napisu pente jak i renju!

Pente i Renju na Strone Głowną!!

dusksky 
lubie zimne piwo

Wysłany: 2006-01-14, 10:08   

Jak dla mnie umieszczenie renju i pente w opcjach pokojow na Gomoku jest dobrym pomyslem. To na pewno zwiekszylo by popularnosc tych gier na Kurniku. A chyba o to chodzi by duzo osob w to gralo a nie zeby ladnie wszystko bylo poukladane. Zreszta podobny system widzialem na www.pente.org ze mozna sobie wybierac gre na pokoju. Sam widze po sobie ze jak wchodze czasami na gomoku to nawet mi zwrok nie mignie na renju czy pente. A tak to kto wie...

Pozdrawiam
Zbyszek
The farther you crawl.

ermijo 

Wysłany: 2006-01-14, 11:27   

Dla mnie to pomysł bez sensu, żeby w jednym pokoju rozgrywać gomoku renju i pente.
1.) Skomplikuje to ustawienia w opcjach - doszłoby jeszcze kayro pente, tryb ekspercki - po co tak komplikować.
2.) W żadnych innych grach na kurniku tak nie ma.
3.) Problem z jednowitym rankingiem dla gomoku renju i pente (jak ocenisz wstępne siłę gracza jeśli ranking nie konkretyzuje danej gry, a tylko klasę gier. Trzeba by było porozdzielać rankingi, co wydaje mi sie że Maf nawet palcem nie ruszy w tym kierunku.)
4.) Po co tak udziwniać. Zadajcie sobie pytanie, ilu % graczy w pokojach www.kurnik.pl/gomoku gra w poszczególne gry ? A jeśli tak to jacy to sa gracze. Odpowiem za was - większość graczy, to osoby o rankingu mniejszym niż 1500 czyli zielonym. Namówcie najpierw tą większość na swapa gomoku, jeśli załapią choćby zasady swapa, to możecie im reklamować renju i pente.

I jeszcze zastanówcie się, czy tak bardzo wam przeszkadza granie w innych pokojach przeznaczonych na gry pokrewne gomoku ? Nie widze problemu tej miary, za to widze inny.
Dlaczego do tej pory nikt nie wpadł żeby prowadzić lekcje w renju albo pente ? jeśli naprawdę szukacie upopularnienia tych gier - to zróbcie wreszcie ten krok.

5.) Po co MAF miałby robić zmiany dla mniejszości graczy - 1800+, TAK TAK jesteśmy mniejszością i to nie tylko w grze gomoku, więc dlaczego ciągle ta mniejszość jest znudzona i ma codziennie nowe zachcianki.

KOńcząc - myślę że połączenie rensu pente i gomoku w jednym pokoju to wymysł kogoś, kto na siłę szuka jakiś zmian, które by go ucieszyły, że np. można zmieniać kolor czcionki.

dusksky 
lubie zimne piwo

Wysłany: 2006-01-14, 12:09   

ermijo napisał/a:

Dlaczego do tej pory nikt nie wpadł żeby prowadzić lekcje w renju albo pente ? jeśli naprawdę szukacie upopularnienia tych gier - to zróbcie wreszcie ten krok.

Ciekawe kto by Ci na to chodzil? Podobnie bylo z szkola gomoku wiekszosc ktora przychodzila sie "pouczyc" to dobrzy gracze co chcieli "ograc" nauczyciela i miec podniete. Tutaj tez by przychodzily tylko te osoby ktore juz graja w Renju, Pente chca sie doszkolic, ale nowego "narybku" sie tym nie zdabedzie.

Pozdrawiam
Zbyszek
The farther you crawl.

bałtyk_gdynia 
Ostrzeżeń: | 1/3/4

Wysłany: 2006-01-14, 14:15   

martin1234 napisał/a:
Seven napisał/a:
gomoku, renju i pente to 3 rozne gry

Renju to gra profesionalna podobno, pente bardzo ciekawa, więc albo dać je wszystkie osobno na stronie głównej Kurnika, albo razem...

Wrzucenie renju i pente na stronke glowna kurnika to nieglupi pomysl. Przynajmnie wiadomo by bylo ile osob znajduje sie w danym momencie na tych grach - bez zadnego logowania. Przy okazji mogliby dojsc gracze, ktorzy niekoniecznie zaczyna przygode z kulkami od gomoku, ale np od pente...
Na warcabach jest tak samo. Trzy gry wrzucone w jedna i jaki efekt? Zwykle warcaby (416 osob), waracy am. (2) a warcaby cz.(0), mimo tego ze te dwie odmiany ukryte na boczku sa wg Mnie znacznie ciekawsze. Kierki natomiast rozdzielono i zwykle kierki (436), a kierki am. (82) - czyli wyraznie widac, ze w tym przypadku proporcje nie sa az tak oszolamiajace.
Nie wiem czy takie rozdzielenie sie sprawdzi, ale zawsze jest to jakas proba poprawy nieciekawej sytuacji i dokonanie tej niewielkiej zmiany nie jest chyba zbyt skompilikowane.

Dane osob znajdujacych sie w pokojach : stan na sobote ok 14 godz.

pawelcio 
Zagłębie Sosnowiec

Wysłany: 2006-01-14, 14:49   

Hej, pozwoliłem sobie zrobić taką małą mistyfikację, jakby to było gdyby wrzucić renju i pente pod pokojami gomoku, a nie z boku, bo tam są mało widoczne i nie widać ile osób w to gra. Myślę, że to od razu podniosło by frekwencję na tych grach. Przykład: wchodzę na kurnik, dobrocin pełny, muszę wchodzić przez kontakty, a tak od razu widzę, że na tatlawkach gra 17 osób to chętnie bym tam zajrzał :D

http://img498.imageshack....gomoku101sr.png

Pawełcio®

martin1234 
Hicham El Guerrouj

Wysłany: 2006-01-14, 16:48   

Ermijo napisał/a:
Po co tak udziwniać. Zadajcie sobie pytanie, ilu % graczy w pokojach www.kurnik.pl/gomoku gra w poszczególne gry ? A jeśli tak to jacy to sa gracze. Odpowiem za was - większość graczy, to osoby o rankingu mniejszym niż 1500 czyli zielonym. Namówcie najpierw tą większość na swapa gomoku, jeśli załapią choćby zasady swapa, to możecie im reklamować renju i pente.

Gdy tylko pojawiły się turnieje na Kurniku, w renju i pente grało w nich przeważnie około 40-50 osób. I nie byli to tylko żółci, czy pomarańczowi w gomoku. Zainteresowanie było, tylko się szybko skończyło, bo normalnie (poza turniejami) ciężko było znaleźć kogoś chętnego do gry. Gdyby pokoje były już wtedy bardziej dostępne, to na pewno znalazłoby się wielu, którzy graliby do tej pory w te gry.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2006-01-14, 20:36   

Nie pamiętam 40 osób w renju na turze :D

Pawelcio - fajny obrazek ;) A gdzie będzie napis "(pełny"), jak na renju wejdzie 100 osób ? :rotfl:

Pozdrawiam

Angst

P.S. RENJU I PENTE NA STRONĘ GŁÓWNĄ :!:

Gość

Wysłany: 2006-01-15, 12:22   

Z renju i pente na stronie z gomoku uniemozliwi chyba jednoczesne siedzenie w pokojach do renju, pente i gomoku. To chyba niedobre.

jopq 
retired

Wysłany: 2006-01-15, 15:19   

Bzdura. Skoro przez stronę gomoku da się wejść z js na renju, to nie widzę problemu...

Odpowiedz do tematu