Forum.Gomoku.pl Strona Główna Forum.Gomoku.pl
Forum Polskiego Stowarzyszenia Gomoku, Renju i Pente

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdrada
Autor Wiadomość
alicecooper 
Skarbnik

Wysłany: 2012-05-04, 02:18   Zdrada

Rzadko już piszę z powodu braku czasu ale nie mogę się powstrzymać

najpierw wspomnienie:
rok 1989 wybory 4 czerwca, pierwsze częściowo wolne po okrągłym stole

euforia głosowania na kandydatów Solidarności (wystawieni przez tzw Komitet Obywatelski "Solidarność")

w Warszawie głosowałem min na Władysława Findeisena

zapamiętałem dobrze to nazwisko (a pamięć jak widać jeszcze mam dobrą bo usłyszawszy dziś to nazwisko zaraz mnie tknęło)

28 maja 1992 r przez Janusza Korwin-Mikkego zgłoszona została Uchwała zobowiązująca ministra spraw wewnętrznych do przedstawienia pełnej informacji na temat osób pełniących niektóre funkcje publiczne będących współpracownikami Służby Bezpieczeństwa w latach 1945-1990 (w skrócie "lustracyjna")

jej efektem była tzw lista Maciarewicza (ówczesnego ministra SW)

i jaki był mój smutek i niesmak gdy okazało się że ówże Findeisen był po prostu kapusiem bezpieki
http://lustracja.eu/artyk...identow_sb.html

czemu po 20 latach o tym piszę?

3 maja 2012 prezydent Bronisław Komorowski
odznaczył miedzy innymi
ORDEREM ORŁA BIAŁEGO
1. Pan Władysław FINDEISEN
http://www.prezydent.pl/a...eta-3-maja.html

HAŃBA
oświadczam publicznie że człowiek pełniący obecnie obowiązki prezydenta naszego państwa jest dla mnie po prostu zdrajcą Polski

PS przy okazji jak ktoś zajrzy na listę to może też zainteresować się np p. Boni (tak, ten sam co w rządzie Tuska jest ministrem)

ermijo 

Wysłany: 2012-05-04, 05:32   

Niesiołowski Konstanty Stefan, TW. Loepold, następny as PO. Jakoś podejrzewałem go.
Tylko mam pytanie; czy ktoś od 1994 roku wytoczył proces Gazecie Polskiej? Poszukam skanu tego wydania o ile takie było. Strony lustracja.eu nie znałem. Pewnie stoi już w kolejce do zablokowania.

Alicecooper przedstawił smutną prawdę. Tym smutniejsza jest wciąż rozgrywana historia, że tak wielu ówczesnych a nawet obecnie działających polityków kształtuje Polskę.

Ja również głosowałem na SB ka w pierwszych wyborach prezydenckich 3 RP; miałem świeżo upieczone 18 lat - a urodziłem się w wyżu demograficznym więc podobnych głosów młodzieży mogło być całkiem całkiem sporo. Tym bardziej, że jak pamiętamy i/lub teraz już wiemy, te wybory były ustawione przez bezpiekę.

Podejrzewam, że wpływ PRL-owskich służb na obecne czasy mógł się jeszcze bardziej umocnić od 89r.

angst 
Członek Zarządu
Kapitan IRP

Wysłany: 2012-05-04, 08:06   

Alice, zawsze jak wrzucisz podobny materiał, to sobie przeglądam i mam w miarę podobne wnioski :)

Nie będę wchodził w dyskusję, czy każdy TW (w 100% potwierdzony) zasługuje na potępienie (w skrócie wiemy, że część osób była np. wpisana bez swojej wiedzy, inni byli wpisani, a nic nie robili, dokumentacja bywała fałszowana, etc.), bo nie w tym rzecz.

Do przemyślenia dwie kwestie - 1) czy jakaś nieoficjalna strona (nie wiem, ale czy źródłem nie powinien być czasem np. IPN?), która przywołuje artykuł z gazety, która z kolei załącza listę jednego z polityków, w którego działaniach, z całym szacunkiem, ale ciężko dopatrzeć się obiektywizmu, to wiarygodne źródło informacji oraz 2) odznaczenie uargumentowane jest osiągnięciami dla polskiej kultury (przeglądając biografię na Wiki bardziej bym jednak poszedł w stronę nauki) i fakt hipotetycznej współpracy z SB przekreśla czyjeś dokonania?

Ten były żołnierz AK i "kapuś" zarazem musiał nieźle się zasłużyć jako TW, skoro władze PRL odwołały go w 1985 r. ze stanowiska rektora PW ;)

Obawiam się, że prawdy nigdy się nie dowiemy, ale ja byłbym ostrożniejszy w wyciąganiu wniosków i ferowaniu wyroków. Może nawet Twoja samokrytyka nie była taka potrzebna? :)

Pozdrawiam

Angst

alicecooper 
Skarbnik

Wysłany: 2012-05-04, 08:44   

angst napisał/a:
w skrócie wiemy, że część osób była np. wpisana bez swojej wiedzy, inni byli wpisani, a nic nie robili, dokumentacja bywała fałszowana, etc.)

Wybacz, ale chyba za dużo naoglądałeś się TVN, albo naczytałeś Wybrorczej
(w skrócie : rożnych fałszerstw dokonywano, ale to że SB fałszowała sama sobie ewidencję swoich TW ( i jak miała by pracować wtedy ciekawe?) to wierutne bzdury)

angst napisał/a:
odznaczenie uargumentowane jest osiągnięciami dla polskiej kultury (przeglądając biografię na Wiki bardziej bym jednak poszedł w stronę nauki) i fakt hipotetycznej współpracy z SB przekreśla czyjeś dokonania?

nie przekreśla, ale odznaczenie jest jednocześnie stawianiem za wzór i promowaniem pewnych wartości
dla mnie taki osobnik nie powinien być brany pod uwagę przy odznaczeniach

1) dysponuję źródłem "papierowym" - książka "Tajni współpracownicy" wydawnictwo"S", mogę zrobić skan odpowiedniej strony jak ktoś zapragnie

2) oczywiście jest ten pan także w IPN, natomiast po przejęciu IPN przez PO zniknęła możliwość wyszukiwania w ich katalogu przez www (zostawiono niewielką część)

3) mam także "drukowaną" wersję listy Maciarewicza (była opublikowana w paru gazetach swego czasu - także służę skanem jak ktoś zechce

4) dyskredytujesz Maciarewicza, niech Ci będzie, tyle że przed nim, podobną listę zrobił Andrzej Milczanowski (różniły się 3 nazwiskami)
(Milczanowski był ministrem (1992-1995) w rządzie Pawlaka (PSL) a potem Suchockiej (UD)
przypomnę że UD połączyło sie potem z KLD (przewodniczący Donald Tusk) w UW (w 1994) (przewodniczący ten sam)
wiec pan chyba z innej bajki, a lista ta sama, nieprawdaż?
Cytat:
Lista Milczanowskiego – dokumenty przygotowane w roku 1991 w Urzędzie Ochrony Państwa, pod kierownictwem Andrzeja Milczanowskiego.

Pełna nazwa brzmiała - Lista tajnych współpracowników SB i wywiadu wojskowego z 1991 r.

W znacznym stopniu powyższe opracowanie było tożsame z Listą tajnych współpracowników SB i wywiadu wojskowego z 1992 r., znaną również jako tzw. lista Macierewicza. Ludzie Milczanowskiego znaleźli w archiwach MSW te same materiały dotyczące osób ewidencjonowanych jako tajni współpracownicy SB, na które w rok później natrafili ludzie Macierewicza.

Sprawdzenie Milczanowskiego objęło 7 tysięcy kandydatów do Sejmu i Senatu, nie kontrolowano członków rządu i pracowników Kancelarii Prezydenta. Operacja ta rozpoczęła się na przełomie września i października 1991 roku.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_Milczanowskiego

rozumiem Twoje wątpliwości angst, ale jak "ktoś" stosuje taką polityke historyczną jak z Orwella
Cytat:
“Kto panuje nad przeszłością, panuje nad przyszłością”, George Orwell, “Rok 1984″
i "czyści" publikacje to nie dziwne że zostają tylko prywatne strony w internecie

jako przykład:
Cytat:
Tusk „zapomniał” zaprosić Jakubiak…

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś wątpliwości co do kultury politycznej obecnego rządu: na wczorajszy mecz Polska – Portugalia, inaugurujący działalność Stadionu Narodowego, nie została zaproszona Elżbieta Jakubiak, była minister sportu w rządzie Jarosława Kaczyńskiego.

Przypomnijmy: Elżbieta Jakubiak w czasie swojego urzędowania podjęła m. in. decyzję o utworzeniu Narodowego Centrum Sportu, spółki zarządzającej budową Stadionu Narodowego.

Niestety, z oficjalnej strony NCS (www.stadionnarodowy.org.pl) się tego nie dowiemy. W zakładce „Historia” w cudowny sposób zniknęły jakiekolwiek informacje o działalności pani minister i poprzedniego rządu. Przeczytamy tutaj o dziejach Stadionu Dziesięciolecia, o różnych ideach, projektach, ale w pewnym momencie natrafiamy na zaskakującą dziurę: od 1989 r. do jesieni 2007 ponoć nie działo się nic. Krótko mówiąc, minister Elżbieta Jakubiak została „wygumkowana”. Jak za dawnych, dobrych lat…

http://blog.rp.pl/magiero...rosic-jakubiak/

PS
ermijo napisał/a:
Niesiołowski
akurat tu sprawa jest inna bo chodziło o innego Niesiołowskiego, zresztą ten co się pieni obecnie kiedyś nazywał się Myszkowski

PS2
na stronie wiki o liście Maciarewicza
są przykładowe linki do IPN
Biuletyn Informacji Publicznej IPN – Grażyna Staniszewska
Biuletyn Informacji Publicznej IPN – Włodzimierz Cimoszewicz
ten o Cimoszewiczu jeszcze pokazuje dane, a ten pierwszy już "dziwnym trafem" brak danych, zapewniam że kiedyś sprawdzałem i były
to się nazywa polityka historyczna w wydaniu PO

ermijo 

Wysłany: 2012-05-04, 11:53   

alicecooper napisał/a:

PS
ermijo napisał/a:
Niesiołowski
akurat tu sprawa jest inna bo chodziło o innego Niesiołowskiego, zresztą ten co się pieni obecnie kiedyś nazywał się Myszkowski

http://pl.wikipedia.org/w...esio%C5%82owski

Wątpię, żeby chodziło o inną osobę(proszę mnie wyprowadzić z błędu, jeśli się mylę), bo z godnie z Twoim linkiem:

Kod:
Niesiołowski Konstanty Stefan
ur. 04.02.1944 r., poseł ZChN, okręg nr 4 - Łódź.
Pozyskany przez Wydz. III KWMO Łódź w roku 1971 jako TW pseudonim "Leopold". Dnia 26 maja 1979 roku Materiały TW przekazano do Dep. I MSW za pismem nr AB-00166/79. Materiały zniszczono, daty i protokołu brak.

Skan z Gazety Polskiej bardzo proszę wrzuć Alicecooper.

ermijo 

Wysłany: 2012-05-07, 19:52   

Zapytałem dziś Korwina-Mikke, czy na Liście Macierewicza był Niesiołowski. Odpowiedzia stanowczoł, że nie... po czym dodał, że red. naczelny Gazety Polskiej mógł znać inną listę 4 nazwisk:
http://w612.wrzuta.pl/audio/43fXBRpuobS/tw_leopold

Odpowiedz do tematu