Co z tą popularyzacją? |
Autor |
Wiadomość |
bałtyk_gdynia
Ostrzeżeń: | 1/3/4
|
Wysłany: 2007-12-06, 13:33
|
|
|
dobrychemik napisał/a: | Może więc uda się odkurzyć zapomniany (ponoć) sprzęt do grania? |
lepiej samemu wydać te 40 zł na deskę+kamienie (kiedyś tyle kosztowało) i nie liczyć na innych, zwłaszcza, że mają takie a nie inne podejście
dobrychemik napisał/a: | Czemu mam propagować Stowarzyszenie, do którego nie należę i nikt mnie do niego nie zaprasza? |
ja Cię zapraszam |
|
|
|
 |
dobrychemik

|
Wysłany: 2007-12-06, 14:59
|
|
|
Dzięki wielkie za zaproszenie. Daję słowo, że poważnie się nad tym zastanowię
(Najzabawniej by było, gdyby Bałtyk wcale nie był członkiem Stowarzyszenia...) |
_________________ Mgławica Heliks - jedna z najładniejszych mgławic planetarnych (nazwa "planetarna" pochodzi stąd, że w małych teleskopach wyglądem przypomina tarczę planety). |
|
|
|
 |
Muchal
|
Wysłany: 2007-12-06, 15:54
|
|
|
Jak już utworzycie klub to można zrobić sparing z klubem Łask co prawda nie mamy dobrych graczy ale spotykamy się co tydzien. Polecam utworzenie takiego klubika
ps. dobry temat, forum sie ożywiło troche |
_________________ If the problem can be solved there is no use worrying about it, if it can't be solved worrying will do no good. |
|
|
|
 |
Chaosu

|
Wysłany: 2007-12-06, 16:07
|
|
|
. . .Najłatwiej jest powiedzieć że ktoś nie rozumie. Jedyne czego nie rozumiem to dlaczego piszesz o graczach określając ich za pomocą rankingu. Takie klasyfikowanie jest dla mnie rażące. Jednak mimo tego wyobraziłem sobie jakoś opisaną przez Ciebie sytuację (stawiając się w roli członka stowarzyszenia) i pierwsze co pomyślałem, to że czułbym, że nagabuję kogoś. Chyba nie pasuję do tego tematu. |
_________________ now back to the Gene Krupa syncopated style |
|
|
|
 |
Karol G.
|
Wysłany: 2007-12-06, 16:27
|
|
|
Ja w Kraku mógłbym czasem zagrać.
ps. kamyki i deskę też mam. |
|
|
|
 |
dobrychemik

|
Wysłany: 2007-12-06, 20:42
|
|
|
Chaosu napisał/a: | . . .Najłatwiej jest powiedzieć że ktoś nie rozumie. Jedyne czego nie rozumiem to dlaczego piszesz o graczach określając ich za pomocą rankingu. Takie klasyfikowanie jest dla mnie rażące. |
Żartujesz? Nie wiesz czemu określam graczy wg rankingu? Już mówię czemu. Znajdź mi mocnego gracza, który zechce grać z kimś o niskim rankingu. (Pomijam czarnego kota, który i na tym polu wybija się ponad tłum). Sam ciągle, na moje kulturalne propozycje gier, otrzymuję wymijające odpowiedzi, że "nie teraz". Ponieważ naprawdę nie ma innego powodu niż mój niski ranking, by unikać gry ze mną, to jako człowiek jako tako inteligentny rozumiem, że ranking JEST wyznacznikiem tego, czy warto poświęcić mi trochę czasu.
A tak na marginesie: zobaczcie jaka żywa dyskusja jest w tym temacie. A gdybyście mieli więcej/częściej takich "dobrychchemików"? Strach pomyśleć... |
_________________ Mgławica Heliks - jedna z najładniejszych mgławic planetarnych (nazwa "planetarna" pochodzi stąd, że w małych teleskopach wyglądem przypomina tarczę planety). |
|
|
|
 |
kantpie
jajcol :)

|
Wysłany: 2007-12-06, 21:01
|
|
|
dobrychemik napisał/a: | Znajdź mi mocnego gracza, który zechce grać z kimś o niskim rankingu. (Pomijam czarnego kota, który i na tym polu wybija się ponad tłum). |
Za bardzo by się nie musiał wysilac |
|
|
|
 |
Chaosu

|
Wysłany: 2007-12-06, 22:34
|
|
|
. . .Nie, nie żartuję. Może przypomnę, że nie każdy gracz który jest dobry na kurniku jest też w stowarzyszeniu (ba, to zdecydowana większość). I nie każdy gracz, który jest w stowarzyszeniu jest dobry. Ponadto nie każdy kto jest w stowarzyszeniu i jest dobry jest zaangażowany w promocję stowarzyszenia i nie ma obowiązku być tym zainteresowany. Pozostaje niewielkie grono... Jednak jeśli ranking jest dla Ciebie tak ważny mogę pożyczyć jakiś nick od kota, zaprosić do stołu, podniesiesz swoje morale (i ranking) serią zwycięstw, a na koniec wspomnę o stowarzyszeniu. To na kiedy się umawiamy?
PS. Dla wielu graczy kurnik to nie tylko miejsce do gry ale i spotkań, a także forma komunikacji. Nie tylko gracze o wysokim ranku odpowiadają 'nie teraz' i to nie przez Twój ranking. |
_________________ now back to the Gene Krupa syncopated style |
|
|
|
 |
maestro
Viceprezes

|
Wysłany: 2007-12-06, 23:33
|
|
|
Prosiłbym o nieposługiwanie się przykładem mojej osoby, zwłaszcza w nieuzasadnionych przypadkach [ 1) jestem słabym graczem 2) gram po prostu z kim chcę 3) nie uważam rankingu treningowego za jakikolwiek wyznacznik umiejętności - i łatwo podać na potwierdzenie tej tezy mnóstwo dowodów ]
Oczywiście każdy ma swój pogląd na temat rankingu, ale generalnie większość osób, zwłaszcza tych które potrafią porównać obecną sytuację na kurniku z tą sprzed 2, 3 czy więcej lat, nie mają raczej zbyt dobrego zdania o rankingu jako o mierniku siły graczy. I sporo racji ma chaosu jeśli chodzi o kwestię jakiejkolwiek korelacji pomiędzy umiejętnościami, a przynależnością do Stowarzyszenia oraz działalnością na jego rzecz. |
|
|
|
 |
dobrychemik

|
Wysłany: 2007-12-07, 08:44
|
|
|
Doszły mnie słuchy, że strasznie namieszałem tutaj. Pora zatem sytuację wyklarować i całą sprawę zamknąć.
Chaosu napisał/a: | . . . Może przypomnę, że nie każdy gracz który jest dobry na kurniku jest też w stowarzyszeniu (ba, to zdecydowana większość). I nie każdy gracz, który jest w stowarzyszeniu jest dobry. Ponadto nie każdy kto jest w stowarzyszeniu i jest dobry jest zaangażowany w promocję stowarzyszenia i nie ma obowiązku być tym zainteresowany. Pozostaje niewielkie grono... |
Dużo tych „nie każdy”. Ale przecież nigdzie nie pisałem, że „każdy”. Nie robiłem badań porównawczych, dogłębnych sondaży itp. na temat zachowań i działań członków Stowarzyszenia. Wyraziłem jedynie subiektywną opinię kogoś z zewnątrz. Wyraźnie to zatem powtórzę: nie napisałem jakie jest Stowarzyszenie, ale jak ja je postrzegam. Wystarczy?
Chaosu napisał/a: | Jednak jeśli ranking jest dla Ciebie tak ważny mogę pożyczyć jakiś nick od kota, zaprosić do stołu, podniesiesz swoje morale (i ranking) serią zwycięstw, a na koniec wspomnę o stowarzyszeniu. To na kiedy się umawiamy? |
Żałosne...
czarny_kot napisał/a: | Prosiłbym o nieposługiwanie się przykładem mojej osoby, zwłaszcza w nieuzasadnionych przypadkach [ 1) jestem słabym graczem 2) gram po prostu z kim chcę 3) nie uważam rankingu treningowego za jakikolwiek wyznacznik umiejętności - i łatwo podać na potwierdzenie tej tezy mnóstwo dowodów ] |
Wybacz, Kocie, że pozytywnie się o Tobie wyrażałem – to się już nie powtórzy. Mam nadzieję, że nie spotkały Cię z tego powodu nieprzyjemności.
Aha, skoro tak Ci na tym zależy: jesteś słabym graczem. Dodam jeszcze, że Kopernik była kobietą.
Podsumuję zatem całą dyskusję – subiektywnie!
Jest sobie Stowarzyszenie i jakoś funkcjonuje. W statucie ma coś na temat popularyzacji gomoku. Niektórzy członkowie Stowarzyszenia uważają, że robią dostatecznie dużo w tej materii. Inni tak nie uważają, bo wcale nie uważają. Ogólnie zatem jest dobrze - członkowie Stowarzyszenia są z siebie zadowoleni.
To czemu, u licha, jakiś dobrychemik twierdzi, że dobrze nie jest? Co on wie? Nic nie wie! Przychodzi i poucza. Co za arogant!
Zapewne jestem w błędzie. Nie znam Was i nie znam Stowarzyszenia, więc wybaczcie mi moją niewiedzę. Dziękuję za dyskusję. Z mojej strony uważam ją za zamkniętą.
Do zobaczenia w Kurniku. A konkretnie podczas turniejów oficjalnych, bo nie sądzę żebyśmy mieli okazję zagrać poza nimi. |
|
|
|
 |
s3v3n
|
Wysłany: 2007-12-07, 11:32
|
|
|
dobrychemik napisał/a: |
Żałosne... |
no ba! co najmniej jak klub krakow :D
pieknie sie obraziles, lubie czytac takie posty |
|
|
|
 |
Ece
Wielki Admin ;)

|
Wysłany: 2007-12-07, 12:08
|
|
|
Dobrychemik, właśnie dlatego pisałem o spotkaniu na oficjalnym turnieju. Forum często daje mylne wyobrażenie- w tym wypadku o nas i Stowarzyszeniu. Komentowanie czyichś wypowiedzi formą "żałosne" jest bardzo nieuprzejme z Twojej strony i obraża osobę, której wypowiedź komentujesz.
Końcówka Twojego posta to raczej wyraz Twoich emocji niż merytoryczna krytyka. Mam nadzieję, że kiedyś będziemy mieli okazję się spotkać i porozmawiać. |
|
|
|
 |
Karol G.
|
Wysłany: 2009-01-02, 13:55
|
|
|
Jaki pomysł ma Stowarzyszenie na popularyzację gier takich jak Renju i Pente?
Według mnie jeśli nic w tej kwestii się nie zmieni, to grupka entuzjastów tych gier na tyle się skurczy (najczęściej ze względu na coraz to nowe obowiązki idące w parze z wiekiem), że turniej na żywo czy chociażby on/off-line będzie pozostawał w kwestii życzeń.
Trochę byłoby szkoda stracić co już mamy a niestety jest na to spora szansa...
-Karol |
|
|
|
 |
ermijo

|
Wysłany: 2009-01-02, 17:30
|
|
|
No właśnie.... jestem członkiem Stowarzyszenia, nikt nic nie robi aby mnie zwerbować na pente, wielka szkoda że nie ma pente na kurniku, a do innych serwisów nie jestem przekonany. |
_________________ Always: "Homo ludens"
Never: "Homo faber" |
|
|
|
 |
truskawek
|
Wysłany: 2009-01-02, 18:18
|
|
|
vint.ee
tu zagrasz w gomoku czy pente mile widziana znajmośc podstawowych słów niemieckich i odrobina wyobraźni, by rozszyfrować co, się klika, niski poziom pente, wystyarcza na początek |
|
|
|
 |
|